Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zanik funkcjonalności górnego pokrętła

sebfoto
22-06-2014, 14:16
Ostatnio miałem następujący problem - po zrobieniu ok. 300 zdjęć górne pokrętło odmówiło współpracy.
Mówiąc dokładniej - kręcąc nim nie mogłem zmienić parametrów. Miałem podpięty grip i na gripie wszystko było ok. Wyłączyłem aparat, odkręciłem grip, zamontowałem go ponownie i po włączeniu aparatu wszystko było w porządku. Wydaje mi się, że grip nie był dokręcony odpowiednio mocno, ale może to bardziej skomplikowana sprawa.

Miał ktoś podobny problem?

Voyager70
22-06-2014, 15:10
Miałem podobne objawy z gripem - zamiennikiem (Newell). Parokrotnie. Efekt? Przestałem używać gripa :(, który, niczym sklepowa nówka, leży sobie w pudełku. Gdy kiedyś miałem oryginalny grip Canona do 40D - nie miałem z nim żadnych problemów. Jeszcze wcześniej, z zamiennikiem Delty do 350D też wszystko spisywało się ok. Może to teoria spiskowa, ale nie wiem, czy czasem teraz nie "zaszywają" jakichś chipów w gripach, by odrzucić zamienniki, a zmusić do zakupu drogich oryginałów?
Body 5D mk III - używa ktoś z powodzeniem zamiennika?

--- Kolejny post ---

Miałem podobne objawy z gripem - zamiennikiem (Newell). Parokrotnie. Efekt? Przestałem używać gripa :(, który, niczym sklepowa nówka, leży sobie w pudełku. Gdy kiedyś miałem oryginalny grip Canona do 40D - nie miałem z nim żadnych problemów. Jeszcze wcześniej, z zamiennikiem Delty do 350D też wszystko spisywało się ok. Może to teoria spiskowa, ale nie wiem, czy czasem teraz nie "zaszywają" jakichś chipów w gripach, by odrzucić zamienniki, a zmusić do zakupu drogich oryginałów?
Body 5D mk III - używa ktoś z powodzeniem zamiennika?