Zobacz pełną wersję : Hoya prond
grzesiula
21-06-2014, 23:45
Witajcie, chciałbym zasięgnąć informacji od forumowiczów którzy posiadają wyżej wymieniony filtr nd 4 itd numer nie ma mocnego znaczenia chce sie dowiedzieć ja sie sprawuja w terenie?
Miałem ostatnio w ręce ProND 200. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to, że jest on dość gruby (wręcz masywny). Na pewno nie da się go określić jako Slim, co wyczytać można u optycznych i w opisach sklepów internetowych.
"Wszystkie filtry Hoya PROND posiadają ramkę o niskim profilu wykonaną z jednego kawałka aluminium. Nie wprowadza ona dodatkowego winietowania nawet na szerokokątnych obiektywach i zapewnia równoległe położenie szkła w stosunku do matrycy."
Trochę odświeżę temat, bo zastanawiam się nad zakupem w/w filtra. Czy ktoś z posiadaczy mógłby wypowiedzieć się na temat winietowania tego filtra na 17mm na FF lub odpowiedniku na APS-C. Ewentualnie jakiś przykład na zdjęciu bez korekty w programie graficznym.
troche nie na temat ale:
jesli chodzi o filtry ND to ostatnio zanabylem Haida 3.0 z Amazona. 33 EUR i filtr dziala jak zloto. ma oczywiscie zafarb (jak chyba kazdy ND1000) ale tragedii nie ma.
i na pewno ma bardzo waziutka oprawke, zero problemow z winietowaniem na 17-40
Ja mam hoya nd 500 i z 17-40 działa ok, nie winietuje, trzyma kolory.
Mojlo 17-40 na FF?? Używasz z holderem i szarymi połówkami?? Jest wtedy winieta i zafarb??