Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przejścówka m42-EOS z dandelionem

Neferkare
20-06-2014, 14:14
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przywitać ze wszystkimi!
Mam na imię Tomek i mieszkam w Krakowie. Swoją przygodę z fotografią zacząłem wiele lat temu na Zenicie 12XP, potem różnie bywało, były wzloty i upadki;), inne hobby i potem brak czasu na cokolwiek...
Od niedawna mam 700D. Jako,że bardzo lubię malować niewielkie gwasze o tematyce architektonicznej (całe obiekty lub ich fragmenty lub tylko niewielkie detale - w Krakowie tematów jest mnóstwo) postanowiłem kupić lustrzankę i połączyć malowanie z fotografią.
Wytrwale wkraczam w arkana. Stąd także moje pytanie. Odkopałem w szufladzie kilka obiektywów w z dawnych czasów i aby je używać kupiłem przejściówkę m42/EOS z dandelionem.
Proszę o pomoc - jak włączyć potwierdzanie ostrości w takim zestawie Helios 44m4 (lub inny)+przejściówka+EOS700D

pozdrawiam - Tomek

słowiczek
20-06-2014, 14:36
Wciskając przycisk migawki do połowy i regulując ostrość pierścieniem. Aparat ustaw w tryb tv. Żadne czary mary.

RobertON
20-06-2014, 15:09
Proponuję zainstalować Magic Lantern i wykorzystać Focus Peaking - jest naprawdę rewelacyjne.
Korzystam z M42 bez potwierdzenia ostrości, a tylko za pomoca ML i FP.

Ostrość ustawiać jednak na LV, a wtedy masz również podświetlenie przestrzeni ostrości czerwonymi kropeczkami przez FP.

Neferkare
20-06-2014, 15:13
Bardzo dziękuję - wszystko ok. - działa. Ustawiam na LV a potem sprawdzam przez wizjer.