Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Post processing skanu negatywu, itp.

homesicalien
19-06-2014, 11:37
Nadeszły czas i okazja, by wystrzelać zalegające w szufladzie filmy. Reala 100 (r.i.p.) i HP5+. Oba dam do wywołania i skanowania. I tu pytanie, co dalej. Naturalny "cyfrowy" odruch, to zadbać o kontrast, ostrość itp.

1) Czego użyć do tych działań? Czy Nik Silver ma jakąś przewagę, gdy obraz źródłowy jest czarno biały?

2) Jeśli celem są wydruki, czy jest sens grzebać w skanie, czy założyć, że prawidłowo naświetlona klatka jest cała gotowa do zrobienia z niej "odbitki"

3) Przy okazji - gdzie warto wywołać te filmy, zwłaszcza HP5+? Czy jakiś internetowy mistrz przyjmujący np. zlecenia przez Allegro? Ze skanów od dość przypadkowo wybranych labów jestem bardzo niezadowolony. Ziarno i brak kontrastu. Nie wiem, czy przyczyna jest złe wywołanie, czy zły skan. Nie wywołam samodzielnie, nie planuję bawić się regularnie w fotografię analogową.

4) HP5+ jest 6 miesięcy po dacie, a Reala 100 - 18 miesięcy. Były przechowywane w prawidłowych warunkach, czyli oba w temperaturze pokojowej. Nie zaważy to tragicznie na efektach, prawda?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.