Zobacz pełną wersję : "Uniwersalny" zoom do 5dII...
Dawno mnie tu nie było ;)
Kobieta jak to kobieta, ma ciągle dylematy wyboru. W tej chwili mam zestaw taki jaki mam, czyli 5dII, 40d, Samyang 8mm, 35L, 70-200/2,8L, 580EXII i parę szkieł m42... oraz 17-85, które właśnie padło i nie opłaca się go naprawiać ("standardowy" problem z przysłoną). Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem kupienia czegoś do 5dII, ale ponieważ mogłam pożyczać 24-105L, to jakoś odsuwałam to w czasie, ale chyba dorosłam do zakupu ;) Potrzebuje zooma, który wypełni mi zakres 17/24-70/105, oczywiście pod FF. O ile Canony ogarniam, o tyle o propozycjach Sigmy i Tamrona się naczytałam sporo i dalej jestem skołowana. Co tak naprawdę da się kupić w sensownej cenie? Powiedźmy, że to i tak będzie sprzęt używany, bo aktualnie jestem w małym dole i budżet nie jest z gumy, więc zastanawiam się nad 17-40L (tylko trochę ciemne i krótkie), 24-70L (starsze, czyli wersja I, bo starsze jest tańsze, ale i tak ciągle cholernie drogie), 24-105L (ale skoro raz na jakiś czas pożyczam, to w zasadzie po co powielać... i ciut ciemne) albo czymś z Sigmy/Tamrona. Zastosowanie? Do wszystkiego ;) Jak jadę gdzieś daleko, szczególnie gdy lecę samolotem, nie chcę mi się taszczyć całej torby sprzętu. Wiem, że do tego najlepsze byłoby 24-105, no ale je ciągle odrzucam z powodów, które opisałam wyżej. Zresztą, zakres 24-70 w większości przypadków mi wystarcza na FF. Najlepsze byłoby coś ze światłem 2,8, bo to się czasem przydaje.. może Sigma 24-70 mm? Tamrona w tych samych ogniskowych się obawiam z powodu prędkości AF, a z tego co przeczytałam w opiniach, nie jest też rewelacyjny jak na swoją cenę. Odpada 24-70L II i wszystko, co powyżej 3-4 tysięcy, a im mniej tym lepiej.
Reasumując... Co polecacie na ten moment? Przeczytałam już chyba wszystko co się dało i dalej nic nie wiem.
a nie możesz po prostu kupić tej sigmy? bo napisałaś ze ci potrzeba sigma(inne odrzuciłaś) i się pytasz co polecamy??
no to ,polecamy ci sigmę!!!
--- Kolejny post ---
a nie możesz po prostu kupić tej sigmy? bo napisałaś ze ci potrzeba sigma(inne odrzuciłaś) i się pytasz co polecamy??
no to ,polecamy ci sigmę!!!
Spokojnie, nie musisz ze mnie robić idiotki ;) Tylko grzecznie się pytam, może ktoś ma podobny dylemat, kupił coś i jest zadowolony, więc może mi pomóc w wyborze. Nie odrzuciłam innych, tylko napisałam, co jest przeciw. Jakie są za, wiadomo ;) Potrzebne mi jest coś, co wypełni zakres i pytam, jaki wybór byłby najrozsądniejszy, zupełnie z boku, bo ja za dużo analiz przeprowadziłam i dalej stoję w miejscu. Jeśli chodzi o Sigmę to nie jestem przekonana do szkieł niesystemowych, chociaż miałam 8-16 i byłam zadowolona, podobnie było z 50/1,4, którą użytkowałam... ale było też sporo negatywnych przypadków :)
--- Kolejny post ---
Spokojnie, nie musisz ze mnie robić idiotki ;) Tylko grzecznie się pytam, może ktoś ma podobny dylemat, kupił coś i jest zadowolony, więc może mi pomóc w wyborze. Nie odrzuciłam innych, tylko napisałam, co jest przeciw. Jakie są za, wiadomo ;) Potrzebne mi jest coś, co wypełni zakres i pytam, jaki wybór byłby najrozsądniejszy, zupełnie z boku, bo ja za dużo analiz przeprowadziłam i dalej stoję w miejscu. Jeśli chodzi o Sigmę to nie jestem przekonana do szkieł niesystemowych, chociaż miałam 8-16 i byłam zadowolona, podobnie było z 50/1,4, którą użytkowałam... ale było też sporo negatywnych przypadków :)
masz racje,a czy ktoś miał podobny dylemat?? raz w tygodniu powstaje identyczny temat,wystarczy przejrzeć forum
akurat ten zares sprawia fotografom najwiecej problemu;D
--- Kolejny post ---
Masz już fajne, w miarę uniwersalne szkło - Canona 35/1.4. Znam osoby które podróżują i ten jeden obiektyw im wystarcza do wszystkiego (Bart Pogoda (http://bartpogoda.net/) - często lata z jedną stałką, Maciej Dakowicz (http://www.maciejdakowicz.com/photo_blog/) używa tylko 35/1.4, a Jan Grarup (http://jangrarup.photoshelter.com/#!/index) jeździ na wojny i w regiony różnych konfliktów tylko ze stałkami 24mm i 50mm). Ciężko jest znaleźć coś podobnego w niskiej cenie. Canon 24-70/2.8 duże, ciężkie i drogie, Canon 24-105/4 lżej, ale ciemno, tamron 28-75/2.8 - lekko, ale plastik i wiertarka :) Ja odpuściłem zoomy, biorę czasem Canona 14/2.8 i zawsze 35/1.4. Zupełnie wystarczy.
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Masz już fajne, w miarę uniwersalne szkło - Canona 35/1.4. Znam osoby które podróżują i ten jeden obiektyw im wystarcza do wszystkiego (Bart Pogoda (http://bartpogoda.net/) - często lata z jedną stałką, Maciej Dakowicz (http://www.maciejdakowicz.com/photo_blog/) używa tylko 35/1.4, a Jan Grarup (http://jangrarup.photoshelter.com/#!/index) jeździ na wojny i w regiony różnych konfliktów tylko ze stałkami 24mm i 50mm). Ciężko jest znaleźć coś podobnego w niskiej cenie. Canon 24-70/2.8 duże, ciężkie i drogie, Canon 24-105/4 lżej, ale ciemno, tamron 28-75/2.8 - lekko, ale plastik i wiertarka :) Ja odpuściłem zoomy, biorę czasem Canona 14/2.8 i zawsze 35/1.4. Zupełnie wystarczy.
poszukiwacz2006
19-06-2014, 11:00
... Przeczytałam już chyba wszystko co się dało i dalej nic nie wiem.
I dalej nic nie będziesz wiedzieć. Ilu użytkowników tyle będzie opinii. Każdy wybiera według swojej miary. Nie wiem, co Tobie polecić, ja również zastanawiam się nad takim uniwersalnym zoomem i kupię 24-105. Ale w torbie czy plecaku, nawet w samolocie i tak pozostanie 35 1.4. Pozdrawiam
--- Kolejny post ---
... Przeczytałam już chyba wszystko co się dało i dalej nic nie wiem.
I dalej nic nie będziesz wiedzieć. Ilu użytkowników tyle będzie opinii. Każdy wybiera według swojej miary. Nie wiem, co Tobie polecić, ja również zastanawiam się nad takim uniwersalnym zoomem i kupię 24-105. Ale w torbie czy plecaku, nawet w samolocie i tak pozostanie 35 1.4. Pozdrawiam
słowiczek
20-06-2014, 06:54
Na sigmy uważaj, nawet nowe trzeba wysyłać do kalibracji.
@moher
Nie mam FF, ale szukam obiektywu o zakresie 24-70/2,8, bo akurat pasują mi te ogniskowe. Nic co zaczyna się od f/4,0 nie wchodzi w rachubę.
Po 2 miesiącach jestem w punkcie wyjścia. Gdybym kupował dzisiaj to w takiej kolejności:
1) Canon 24-70/2,8 L - solidna budowa na lata. Jedyny mankament, to ostrość niektórych egzemplarzy pozostawia wiele do życzenia. A ostrych nikt nie sprzedaje w przyzwoitej cenie. Albo sprzedaje i te ostre są mydlane. Ludzie nie pozbywają się dobrych obiektywów. Mam 2 znajomych z których jeden sprzedał mydlanego Canona i kupił Tamrona 24-70/2,8 VC USD i jest mega zadowolony. A drugi tak długo kupował i sprzedawał Canony, aż trafił za 3 razem na dobry egzemplarz.
2) Tamron 24-70/2,8 VC USD - jest trochę plastikowy i z czasem podobno lubi się rozjustowywać. Wszystko pewnie zależy od tego, czy obchodzimy się z nim jak z jajkiem, czy też normalnie obijamy się o ściany i innych fotografów w tłumie .
AF nie jest wolny i ma stabilizację. Znajomy mówi, że nie odpina go od Canona 6D. Przesyłał mi zdjęcia i moim zdaniem jest OK. Podam Ci e-maila na PW to sobie pogadacie szczerze . Używanego bym nie kupił, ale w Euro RTV AGD w systemie 20x0% (po 188,95zł) już mniej boli.
3) Sigma 24-70/2,8 HSM - jakość wykonania dobra, no może nie tak dobra jak w przypadku Canona, ale optycznie najsłabszy z 3 wymienionych. Brak stabilizacji, ale jest lżejszy i tańszy od Tamrona. Sigmy często mają kłopoty z AF. Osobiście odpuszczam tę konstrukcję.
A może w Twoim przypadku wystarczy dokupić sobie stałkę Canon 50/1,4 USM jako podstawowe szkło. Jasny, szybki obiektyw z dobrym AF w przyzwoitej cenie. Może przydać się w słabym świetle zastanym, gdzie słoik f/2,8 jest już słaby.
Canona 50/1,8 nawet nie dotykaj. Sprzedałem tę indiańską grzechotkę po 6 miesiącach sporadycznego użytkowania.
Czasami tak, czasami nie.
Kupiłem 150 macro - działa idealnie.
Na wakacje dostałem 24-105 i działała idealnie. I właśnie ten obiektyw jako uniwersalny polecam.
--- Kolejny post ---
Czasami tak, czasami nie.
Kupiłem 150 macro - działa idealnie.
Na wakacje dostałem 24-105 i działała idealnie. I właśnie ten obiektyw jako uniwersalny polecam.
Słuszna rada. Zadowoleni są na ogół Ci wszyscy, którzy od razu kupili sigmę nie wymagającą kalibracji, a tylko niektórzy z tych, co musieli ją kalibrować :idea:
--- Kolejny post ---
Słuszna rada. Zadowoleni są na ogół Ci wszyscy, którzy od razu kupili sigmę nie wymagającą kalibracji, a tylko niektórzy z tych, co musieli ją kalibrować :idea:
Polecam sprzedanie zooma i zakup stałki np. używanej 85 L II (wyciągniesz 3500 jeśli masz 70-200 bez IS w dobrym stanie+ to co masz dołożyć do nowego zooma jak sądzę coś ponad 2000). Są też tańsze opcje, jak używane: 100L lub 85 1.8 +135L.
--- Kolejny post ---
Polecam sprzedanie zooma i zakup stałki np. używanej 85 L II (wyciągniesz 3500 jeśli masz 70-200 bez IS w dobrym stanie+ to co masz dołożyć do nowego zooma jak sądzę coś ponad 2000). Są też tańsze opcje, jak używane: 100L lub 85 1.8 +135L.
tomphoto
20-06-2014, 11:30
Autorka wątku ma zapewne mętlik, moja rada, idź do sklepu i po testuj, nie samymi stałkami fotograf żyje.
Tamron 24-70/2,8 VC USD jak już kolega wyżej napisał, od cichego i będziesz zadowolona.
--- Kolejny post ---
Autorka wątku ma zapewne mętlik, moja rada, idź do sklepu i po testuj, nie samymi stałkami fotograf żyje.
Tamron 24-70/2,8 VC USD jak już kolega wyżej napisał, od cichego i będziesz zadowolona.
elrond2000
25-06-2014, 12:56
ja może od innej strony jak budżet nie jest z gumy:
jeżeli trafisz na allegro albo w komisie:
canon ef 24-85 3,5-4,5 (do 700zł trafisz) - dwa minusy: nie ma L w opisie i łapie luzy (ale af szybciutki)
miałem co prawda na cropie ale działał super
i do tego 50 1,4
i za 2000zł ogarniesz temat; z tego to przesiadka tylko na L