Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw dla Canona 60D?s
Witam
Na początku chciałbym zaznaczyć, że planuje zakup Canona 60D wraz z:
*Samyang 8mm f 3.5
*Canon 50mm f1.8
I to już jest przesądzone, do tego mam jeszcze na wydanie ~900 zł, który z tych obiektywów będzie najlepszym uzupełnieniem? Chodzi mi głównie o jakość robionych zdjęć z poniższych szkieł.
1. 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II + 55-250 mm f/4-5,6 IS II
2. TAMRON 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD
3. Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG MACRO
Prosiłbym o podanie najlepszego z powyższych trzech zestawów, ewentualnie o przedstawienie innego obiektywu w cenie do ok. 900 zł za nowy (nowy to warunek konieczny).
Zależy co chcesz fotografować z jednej strony pytasz się o uniwersalne zoomy a z drugiej o tele ?
--- Kolejny post ---
Zależy co chcesz fotografować z jednej strony pytasz się o uniwersalne zoomy a z drugiej o tele ?
Zamiłowań mam wiele, od fotografii makro po fotografię ptaków, zwierząt więc każda ogniskowa dla mnie się nada, po prostu chodzi mi o jak najlepsze rozdysponowanie pieniędzy (~900zł). Do tej pory fotografowałem Canonem SX 30IS i z każda ogniskowa była mocno eksploatowana :)
--- Kolejny post ---
Zamiłowań mam wiele, od fotografii makro po fotografię ptaków, zwierząt więc każda ogniskowa dla mnie się nada, po prostu chodzi mi o jak najlepsze rozdysponowanie pieniędzy (~900zł). Do tej pory fotografowałem Canonem SX 30IS i z każda ogniskowa była mocno eksploatowana :)
W takim przypadku potrzebujesz czegoś uniwersalnego.
1. 18-55 + 55-250
2. 18-200
Wielkiej różnicy w obrazku nie widać ale moim zdaniem 1 zestaw lepiej się zachowuje na brzegu kadru.
--- Kolejny post ---
W takim przypadku potrzebujesz czegoś uniwersalnego.
1. 18-55 + 55-250
2. 18-200
Wielkiej różnicy w obrazku nie widać ale moim zdaniem 1 zestaw lepiej się zachowuje na brzegu kadru.
betonowy_puchacz
17-06-2014, 03:16
Witam, jako że jestem nowy na forum ( pierwszy post ) chciałem na początek wszystkich przywitać.
Podłączając się do tematu, mam pytanie odnośnie zmiany długości ogniskowej w przypadku obiektywów ef, o ile wydłuża się ogniskowa w przypadku obiektywu 70 - 200 i 28 - 90.
--- Kolejny post ---
Witam, jako że jestem nowy na forum ( pierwszy post ) chciałem na początek wszystkich przywitać.
Podłączając się do tematu, mam pytanie odnośnie zmiany długości ogniskowej w przypadku obiektywów ef, o ile wydłuża się ogniskowa w przypadku obiektywu 70 - 200 i 28 - 90.
@sweter, z tych trzech wymienionych pierwszy zestaw imho najlepszy.
@puchacz, na APS-C mnożysz ogniskową x1,6, ale tak robisz także z obiektywami EF-S. Mocowanie tu nie ma nic do rzeczy, tylko fizyczny rozmiar matrycy. Mocowanie ma znaczenie w przypadku kiedy używasz luster Canona cyfrowych z pełną klatką (matryca ma fizyczny rozmiar klatki filmu 135) lub małoobrazkowych kliszaków (w obu przypadkach nie mnożysz ogniskowej). Oba typy aparatów mają mocowanie EF. Obiektywów EF-S się do nich nie zapina, bo te mają wystającą tylną część, o która będzie haczyc lustro (a tego nie chcesz doświadczyć). Natomiast z powodzeniem można zapinać obiektywy z mocowaniem EF do luster z matrycą APS-C (w przypadku tych matryc mnozymy ogniskową x1,6).
--- Kolejny post ---
@sweter, z tych trzech wymienionych pierwszy zestaw imho najlepszy.
@puchacz, na APS-C mnożysz ogniskową x1,6, ale tak robisz także z obiektywami EF-S. Mocowanie tu nie ma nic do rzeczy, tylko fizyczny rozmiar matrycy. Mocowanie ma znaczenie w przypadku kiedy używasz luster Canona cyfrowych z pełną klatką (matryca ma fizyczny rozmiar klatki filmu 135) lub małoobrazkowych kliszaków (w obu przypadkach nie mnożysz ogniskowej). Oba typy aparatów mają mocowanie EF. Obiektywów EF-S się do nich nie zapina, bo te mają wystającą tylną część, o która będzie haczyc lustro (a tego nie chcesz doświadczyć). Natomiast z powodzeniem można zapinać obiektywy z mocowaniem EF do luster z matrycą APS-C (w przypadku tych matryc mnozymy ogniskową x1,6).
betonowy_puchacz
17-06-2014, 04:08
Czyli jak dobrze rozumiem, kupując do mojego 600d obiektyw ef 70 - 200 dostaje 112 - 320 ?
Na forum znalazłem taki temat, który temu zaprzecza
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/obiektywy-ef-a-ef-s-zzzz-19273/
--- Kolejny post ---
Czyli jak dobrze rozumiem, kupując do mojego 600d obiektyw ef 70 - 200 dostaje 112 - 320 ?
Na forum znalazłem taki temat, który temu zaprzecza
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/obiektywy-ef-a-ef-s-zzzz-19273/
betonowy_puchacz
17-06-2014, 05:59
Troszkę poszukałem i mniej więcej wiem o co chodzi, ale znalazłem ciekawy opis aukcji, mianowicie:
"Obiektywy z mocowaniem EF można używać z aparatami analogowymi, jak i cyfrowymi z matrycą małoobrazkową i APS-C.
Z lustrzankami z matrycą APS-C odpowiada obiektywom o zakresie ogniskowych 120-480. Sprawny , pokrowiec w zestawie.
Oczywiście CANON. Używany sporadycznie amatorsko. 2 właściciel"
--- Kolejny post ---
Troszkę poszukałem i mniej więcej wiem o co chodzi, ale znalazłem ciekawy opis aukcji, mianowicie:
"Obiektywy z mocowaniem EF można używać z aparatami analogowymi, jak i cyfrowymi z matrycą małoobrazkową i APS-C.
Z lustrzankami z matrycą APS-C odpowiada obiektywom o zakresie ogniskowych 120-480. Sprawny , pokrowiec w zestawie.
Oczywiście CANON. Używany sporadycznie amatorsko. 2 właściciel"
Z Twojego cytatu tak będzie się zachowywał obiektyw 75-300 na APS-C. Ktoś mnie tu całkiem niedawno poprawił, że ogniskowa się nie zmienia a jedynie kąt widzenia. Przykładowo obiektyw 10mm na pełnej klatce ma kąt widzenia 100st a na APS-C będzie miał już 80st, mimo że to dalej będzie obiektyw 10mm. Dlatego przeliczasz i wychodzi, że u Ciebie ten 10mm obiektyw daje taki sam kąt jak 16mm na pełnej klatce.
* Gwoli sprostowania ogniskowe i kąty są przykładami łatwymi do liczenia i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością :)
Tu nie ma miejsca na 'mniej więcej'. Jesli masz APS-C mnożysz ogniskową x1,6, zawsze, bez względu na bagnet. Szkła z bagnetem EF podepniesz do kazdego EOSa, czy to analogowego, czy to połenoklatkowej cyfry, czy to APS-C. Szkła z bagnetem EF-S podepniesz tylko do lustrzanek cyfrowych z APS-C. Tamten wątek niczemu nie przeczy. Żeby na APS-C otrzymać zakres ogniskowych 120-480, szkło musi mieć zakres 75-300. 112-320 otrzymasz dla szkła 70-200. 60d to pucha z APS-C, więc żeby wiedzieć jaki obraz nim złapiesz, mnożysz ogniskową każdego obiektywu x1,6. Cala filozofia :)
--- Kolejny post ---
Tu nie ma miejsca na 'mniej więcej'. Jesli masz APS-C mnożysz ogniskową x1,6, zawsze, bez względu na bagnet. Szkła z bagnetem EF podepniesz do kazdego EOSa, czy to analogowego, czy to połenoklatkowej cyfry, czy to APS-C. Szkła z bagnetem EF-S podepniesz tylko do lustrzanek cyfrowych z APS-C. Tamten wątek niczemu nie przeczy. Żeby na APS-C otrzymać zakres ogniskowych 120-480, szkło musi mieć zakres 75-300. 112-320 otrzymasz dla szkła 70-200. 60d to pucha z APS-C, więc żeby wiedzieć jaki obraz nim złapiesz, mnożysz ogniskową każdego obiektywu x1,6. Cala filozofia :)
--- Kolejny post ---
@up masz rację, ale dla przecietnego użytkownika przeliczanie katów jest zbyt skomplikowane, dlatego przyjęło sie to przemnażanie. Oczywiście, obiektyw nie zmienia swojej ogniskowej, jednakże ten sam obiektyw, o tej samej ogniskowej, na APS-C będzie widział tak, jakby miał ogniskową 1,6 raza dłuższą. Nawet nie tyle obiektyw będzie widział bardziej wąsko, co mała matryca zarejestruje tylko wycinek obrazu. Tak samo jest z kompaktami, ich obiektywy mają ogniskowe po 6mm a aparaty widzą jak z obiektywem dwadzieścia kilka na pełnej klatce. Tyle, że w przypadku kompaktów od razu podaje się ekwiwalent (to kluczowe słowo) dla małego obrazka bez wnikania w szczegóły, zeby klient mógł sobie wyobrazić, miał jakies odniesienie, i tyle.
--- Kolejny post ---
@up masz rację, ale dla przecietnego użytkownika przeliczanie katów jest zbyt skomplikowane, dlatego przyjęło sie to przemnażanie. Oczywiście, obiektyw nie zmienia swojej ogniskowej, jednakże ten sam obiektyw, o tej samej ogniskowej, na APS-C będzie widział tak, jakby miał ogniskową 1,6 raza dłuższą. Nawet nie tyle obiektyw będzie widział bardziej wąsko, co mała matryca zarejestruje tylko wycinek obrazu. Tak samo jest z kompaktami, ich obiektywy mają ogniskowe po 6mm a aparaty widzą jak z obiektywem dwadzieścia kilka na pełnej klatce. Tyle, że w przypadku kompaktów od razu podaje się ekwiwalent (to kluczowe słowo) dla małego obrazka bez wnikania w szczegóły, zeby klient mógł sobie wyobrazić, miał jakies odniesienie, i tyle.
betonowy_puchacz
17-06-2014, 11:56
Czyli mój kit 18-55 to dla mojego body 600d tak naprawdę 28,8 - 88. Kupując obiektyw czy to ef czy ef-s zawsze dostaje ogniskową 1,6 razy większą niż napis na obudowie :) Dziekuje za wyczerpujące wytlumaczenie
Dokładnie rzecz ujmując, to Twoja matryca widzi tak jak matryca pełnoklatkowa widziałaby z obiektywem 28,8 - 88, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak mówisz. Tak się po prostu przyjelo mówić, że ogniskowa się zwiększa, żeby nie zawracać ludziom głowy przeliczaniem obszarów pokrycia matryc.
--- Kolejny post ---
Dokładnie rzecz ujmując, to Twoja matryca widzi tak jak matryca pełnoklatkowa widziałaby z obiektywem 28,8 - 88, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak mówisz. Tak się po prostu przyjelo mówić, że ogniskowa się zwiększa, żeby nie zawracać ludziom głowy przeliczaniem obszarów pokrycia matryc.
słowiczek
20-06-2014, 15:10
Dobrze że napisałem relację ze zlotu zanim posty zaczęły wchodzić podwójne:D
sweter, kup porządne makro,900 pln wystarczy, ptactwo wymaga większych nakładów. Tamron 70-300vc usd byłby na początek dobry,ale musiałbyś dołożyć.
Witam. Ja osobiście nie zajmuje się fotografią, ale chciałbym żonie kupić prezent w postaci dobrego obiektywu do Canon 60D. Obecnie posiada Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM. Żona zdjęcia robi zarówno w domu jak i w terenie. Często powtarza, że chciałaby mieć lepszy obiektyw, ze względu na światło. Przyszłościowo myśli o zmianie na pełną klatkę. Jaki obiektyw polecacie (stało lub zmiennoogniskowy) do kwoty 3-4tys zł.
żeby było WOW pod 60d to ja bym stawiał sigme 18-35 f/1.8 tylko pewnie nie obędzie się bez wysyłki do Gdyni na kalibracje :o jak bardziej przyszłościowo i potem pod FF to sigmę 35 f/1.4 :) a i pod 60d 35mm jest w miare uniwersalną ogniskową.
Na pewno oba te obiektywy sprawią dużą radość i frajdę z focenia!
Kup Sigmę 17-50 f/2.8
Tylko koniecznie sprawdź kilka egzemplarzy, na celność, powtarzalność AF i rozkład ostrości kadru.
Oszczędzisz czas na serwis i kalibracje.
Za resztę kasy zróbcie sobie wakacje.
jak docelowo ma być pod FF, to Tamron 24-70/2.8
24-70 2.8 l, potaniały,za 3,5 kupisz w extra stanie
świetny obraz i oczywiście będzie jak ulał do FF
Bechamot
14-11-2014, 17:45
Witam. Ja osobiście nie zajmuje się fotografią, ale chciałbym żonie kupić prezent w postaci dobrego obiektywu do Canon 60D. Obecnie posiada Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM. Żona zdjęcia robi zarówno w domu jak i w terenie. Często powtarza, że chciałaby mieć lepszy obiektyw, ze względu na światło. Przyszłościowo myśli o zmianie na pełną klatkę. Jaki obiektyw polecacie (stało lub zmiennoogniskowy) do kwoty 3-4tys zł.
ilu doradzajacych , tyle bedzie roznych opini.
Moze sprawdz , czy ktorejs z ogniskowych zona uzywa czesciej.
Moim zdaniem nie ma co kupowac zoomu jesli juz ma , nawet jesli bedzie jasniejszy. uzysk w praktyce nie bedzie decydujacy , a zakres ogniskowych mniejszy.
sugerowalbym stalki
jesli uzywa czesciej szerokiego kata to moze s 35/1,4 , ewentualnie canon 35/2.0 IS
jesli uzywa czesciej dlugiej ogniskowej to moze cos do portetu canon 85/1,8 lub canon 100/2.0
wymienione obiektywy beda w pelni uzyteczne na FF i ciesza sie dobra opinia.
zawsze beda dobra alternatywa , nawet jesli bedzie posiadac jakis uniwersalny zoom.
Stalka zawsze rysuje lepiej.
Jezeli jestes amatorem, a prezent ma byc dla zony, kup jej bon prezentowy do cyfrowe.pl czy gdzieś, a będzie przeszczesliwa! Jeśli używki wchodzą w grę, to po prostu daj jej kasę, albo najzwyczajniej w świecie poproś, by sobie coś wybrała i go kup. Nie ma nic gorszego, niż nietrafiony prezent za tyle kasy. I nawet nie wypada marudzić, gdy na świecie tyle fajniejszego sprzętu. Może marzy jej się coś do portretu, a może bardziej do landszaftów... Sam nie kupuj, bedziecie szczesliwsi ;)
adam1004a
14-11-2014, 20:35
a może zamiast szkła, kup jej ff jakies 5d mk2 lub 5Dc. będzie mogła wyżej podbić ISO, dostanie nową plastykę, a 60d do żyda, a pozyskane fundusze na stałke 85-135mm
ja mam 70d, a dokupiłem z ciekawości 5Dc - kosztował koło 1500zł(stan nawet OK) i powiem, że mnie mocno zaskoczyło to body na plus. za 3 tys. można kupić 5Dc i stałke np. canon 85mm lub tamron 90 vc 2.8 a to już bardzo fajny zestaw.
ja postawiłem na 70d przez dobry AF i tryb video. Jak twoja żona foci robiegane dzieci to 5Dc może jej czasem spłatać figla z AF - a dokładnie jego szybkość bo celny jest jak piorun
Jezeli jestes amatorem, a prezent ma byc dla zony, kup jej bon prezentowy do cyfrowe.pl czy gdzieś, a będzie przeszczesliwa! Jeśli używki wchodzą w grę, to po prostu daj jej kasę, albo najzwyczajniej w świecie poproś, by sobie coś wybrała i go kup. Nie ma nic gorszego, niż nietrafiony prezent za tyle kasy. I nawet nie wypada marudzić, gdy na świecie tyle fajniejszego sprzętu. Może marzy jej się coś do portretu, a może bardziej do landszaftów... Sam nie kupuj, bedziecie szczesliwsi ;)
Wiesz żona oczekuje, że ja zrobię jej dobry prezent i kupię obiektyw. Ona tylko mówi co by chciała, bo od kupowania sprzętu zawsze byłem ja. Chciała aparat dostała Canon 60D, później jeden obiektyw (Canon EF 28-135mm). Chciała monitor graficzny kupiłem EA 274WMi, teraz kupuje również nowego kompa (do Lightroma). No i teraz zastanawiam się na obiektywem. Wspominała mi, że chciała by Canona L-kę (ale wiadomo te ceny). Ja w ogóle zdjęć nie robię. Natomiast wracając to obiektywów to:
- Tamron 24-70/2.8 - widziałem jego testy, tak średnio wypada
- Sigma -podawaliście na forum kilka modeli. Czy z nimi są jakieś problemy, skoro są informację o serwisie? Ja ze względu na światło zainteresowałem się Sigma 85 mm f/1.4 DG EX HSM albo A 50 mm F1.4 DG HSM
- Canon - najlepiej L-ka Canon 50 mm f/1.2 L EF USM, ale z uwagi na cenę to raczej: 85 mm f/1.8 EF USM albo 50 mm f/1.4 EF USM
Nie sądziłem kiedyś, że ta fotografia żony będzie taka kosztowna ;-)
RobertON
15-11-2014, 18:59
Co racja, to racja - kosztowne hobby.
Podpytaj małżowinę, jakiej ogniskowej używa najczęściej lub podpatrz EXIF na jej zdjęciach.
To pomoże Ci podjąć decyzję 35 czy 50, może 85 mm.
Wiesz żona oczekuje, że ja zrobię jej dobry prezent i kupię obiektyw. Ona tylko mówi co by chciała, bo od kupowania sprzętu zawsze byłem ja. Chciała aparat dostała Canon 60D, później jeden obiektyw (Canon EF 28-135mm). Chciała monitor graficzny kupiłem EA 274WMi, teraz kupuje również nowego kompa (do Lightroma). No i teraz zastanawiam się na obiektywem. Wspominała mi, że chciała by Canona L-kę (ale wiadomo te ceny). Ja w ogóle zdjęć nie robię. Natomiast wracając to obiektywów to:
- Tamron 24-70/2.8 - widziałem jego testy, tak średnio wypada
- Sigma -podawaliście na forum kilka modeli. Czy z nimi są jakieś problemy, skoro są informację o serwisie? Ja ze względu na światło zainteresowałem się Sigma 85 mm f/1.4 DG EX HSM albo A 50 mm F1.4 DG HSM
- Canon - najlepiej L-ka Canon 50 mm f/1.2 L EF USM, ale z uwagi na cenę to raczej: 85 mm f/1.8 EF USM albo 50 mm f/1.4 EF USM
Tego Tamrona odpuść sobie. Widziałem już ogłoszenia osób, które go sprzedawały po miesiącu zabawy. Zakres ogniskowych ma OK, ale tu lepiej szukać używki 24-70/2,8 Canon wer.I (nie będzie łatwo). A jak masz trochę kasy, to oczywiscie wer.II.
Co do Sigmy, to wielu użytkownikw C60 narzeka na 17-50/2,8 OS HSM. Ja osobiście jestem zadowolony i kilku uzytkowników C7 z tego forum też go sobie chwali.
MZ - 50mm lepiej wypada Sigma, a na 85mm Canon.
Foto to kosztowna sprawa. Poczekaj gdy przyjdzie fascynacja obiektywami tele ze światłłem 2,8.
elrond2000
19-11-2014, 13:00
a może dwa używane zoomy?
24-105 f4 ok. 2000zł
i 70-200 f4 ok. 1800zł
do tego twój zoom do żyda
i 35mm F2 albo 50mm f1,4 canona
po takim zestawie zostanie tylko na 6d się przenieść za jakiś czas
przemo-lukas
19-11-2014, 20:51
Może nikogo nie uraże, a zwłaszcza Twojej żony, ale jestem zdania, że osoba z większą praktyką będzie wiedziała co kupić i nadewszystko jak wykorzystać posiadany sprzęt. Pierwszą sprawą ustrzelić ruchliwe dzieciaki szkłem dającym płytką GO to nie lada wyczyn. Każdy początkujący szuka jasnych szkieł. Następnie dochodzi do wniosku, że i tak musi je domknąć. Wtedy poszukuje swiatła w postaci lamp aparatowych, blend i na końcu lamp studyjnych. Co do zestawu 60d z S18-35 to super pomysł. Bardzo fajną plastykę można uzyskać. I znam kilka osób, które potrafią zaskoczyć jakością z apa-c. Co ja bym Wam radził dodatkowo? Znaleźć albo grupę mądrych ludzi a nie onanistów sprzętowych, którzy podpowiedzą na żywo. I kupił bym miejscówkę na warsztatach foto. Ale to tylko tak mi się zdaje. Bardziej doświadczeni mogą mieć inne zdanie.