PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 70D - jaki uniwersalny obiektyw?

Ronin
16-06-2014, 06:51
Witam wszystkich!

Po latach korzystania z Canon PowerShot A650 IS postanowiłem kupić coś nowego. Nie dlatego, że ten aparat jest słaby, bo akurat fajnie robi fotki i swego czasu kosztował dość sporo, bo pamiętam około 1200 zł, no ale z racji wieku powoli zaczyna szwankować. Obracany ekranik LCD w niektórych pozycjach wyświetla mi obraz do góry nogami i pokrętełko od zooma potrafi się przycinać i zamiast troche powiększyć to powiększa dopóki może. Troche to frustrujące się robi, więc tego zostawię sobie jako zapasowy, sięgnę po pierwszą moją lustrzankę. Dość długo szukałem, czytałem, pytałem, porównywałem Canona 70 D i Nikona 7100 - niby są bardzo porównywalne - ogólnie obydwa korpusy bardzo dobre, jednak wybór padł na Canona - po prostu jest według mnie dużo ładniejszy, a nie mógłbym chodzić z czymś co mi się nie podoba :) Może głupi powód, ale zawsze powód... :) Tak więc jaki aparat już wiem - Canon 70D. Teraz poszukuje obiektywu. Możecie coś doradzić w tym temacie? Oczywiście na temat obiektywów również czytałem, porównywałem, przeglądałem różne testy. Nie jestem jakimś maniakiem fotografowania, więc nie wszystko w tych testach było dla mnie jasne. doszedłem jednak do wniosku, że sprawa nie jest łatwa.

Jaki ja potrzebuje obiektyw? No najlepiej byłoby uniewersalny. Do czego go potrzebuje? Do zwykłego moim zdaniem użytkowania, czyli: zrobić zdjęcia na imieninach u cioci, zabrać go do Zakopanego na wycieczkę w góry, porobić zdjęcia w mieście, uwiecznić jakiś rajd samochodowy zarówno w dzień jak i w nocy, porobić fajne zdjęcia z koncertów zarówno w dzień jak i w nocy. Powiem szczerze, że z wyżej wymienionymi zadaniami mój obecny Canon A650 IS radzi sobie całkiem nieźle. Bardzo fajne robi fotki nawet z nocncyh koncertów jak jestem blisko sceny, bez flasza. Rajdy w dzień to również przy dobrej pogodzie (słonecznej) żaden problem. Natomiast rajdy przy zachmurzeniu lub w nocy to już zbyt wiele dla mojego obecnego aparatu. zbyt szumi przy ISO chociażby już 200. Po wieli tygodniach i godzinach spędzonych w necie na czytaniu o obiektywach stwierdziłem, że musiałbym ich kupić co najmniej kilka. Ale ta opcja zdecydowanie odpada, pomijając już zupełnie fakt finansowy to jakoś nie uśmiecha mi się chodzić na spacer z dzieckiem z wielkim plecakiem wyładowanym obiektywami, a jak będę chciał zrobić zdjęcie czegoś fajnego z oddali, albo jak dziecko będzie miało na ręce motyla to będzie trzeba się zatrzymać, zdjąć jeden obiektyw, wyjąć drugi, tamten schować, znów plecak ubrać, włączyć aparat itd. To już mnie wieczór zastanie. Chce kupić kupić jakiś obiektyw powiedzmy prawie do wszystkiego. Tak jak wcześniej wspomniałem, zdjęcia nie będą szły na konkurs nie muszą być perfekcyjne, ale skoro mam zamiar wydać na body + obiektyw około 6000 zł to ta kwota powinna mi już gwarantować wykonanie przynajmniej dobrych jak nie lepszych zdjęć. Bo to już są konkretnie pieniądze.

Początkowo zanim zacząłem czytać o obiektywach pomyślałem, że kupie po prostu zestaw który oferują chociażby w euro rtv agd - czyli Canon 70D + Canon 18-200 mm f/3.5-5.6 EF-S IS. Ale im dłużej czytałem, tym coraz mniej byłem do tego przekonany i stwierdziłem, że trzeba obiektywu poszukać osobno. Potem moją uwagę zwróciła Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM i można powiedzieć na tym bym skończył, ale doczytałem się chyba jakiejś nowości od Tamrona? A mianowicie Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD - w recenzjach i testach wypada bardzo dobrze jak na takiego ultra zooma. Tylko trochę też sobie kosztuje, zwykle tego typu obiektywy kosztują około 1600 zł. Ten Tamron kosztuje 2500 zł. Obecnie on jest na tapecie, ale może istnieje jeszcze jakiś tego typu obiektyw o którym nie wiem? Doradzicie coś, na temat tego Tamrona może ktoś coś powiedzieć? Ktoś go używa?

Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

Pozdrawiam

cobalt
16-06-2014, 08:07
Poszukaj na forum, bo podobnych tematów jest sporo.
Uniwersalny na imprezy, czy wycieczki - OK. Ale na koncerty, czy rajdy w dzień i w nocy.
Ciężko jest to wszystko pogodzić, bo profesjonalista kupiłby wtedy 15-400/2,8 za 35 000zł i byłby zadowolony.
Jak wiesz nie ma takich obiektywów. Co do uniwersalności to jednym wystarcza Canon 18-200 ze słabym światłem, bo robią 3 000 zdjęć na rok. Jak zaszczepisz się fotografią, to docenisz jasne obiektywy.
Jako podstawowy zoom proponuję Sigmę 17-50/2,8 lub Tamrona 17-50/2,8. A potem zobaczysz czego Ci brakuje. Jeżeli chodzi o nowe obiektywy z wyliczeniem 6000zł body + obiektyw to chyba dobry wybór.
Na koncerty potrzebna jest jakaś jasna i szybka stałka.

--- Kolejny post ---

Poszukaj na forum, bo podobnych tematów jest sporo.
Uniwersalny na imprezy, czy wycieczki - OK. Ale na koncerty, czy rajdy w dzień i w nocy.
Ciężko jest to wszystko pogodzić, bo profesjonalista kupiłby wtedy 15-400/2,8 za 35 000zł i byłby zadowolony.
Jak wiesz nie ma takich obiektywów. Co do uniwersalności to jednym wystarcza Canon 18-200 ze słabym światłem, bo robią 3 000 zdjęć na rok. Jak zaszczepisz się fotografią, to docenisz jasne obiektywy.
Jako podstawowy zoom proponuję Sigmę 17-50/2,8 lub Tamrona 17-50/2,8. A potem zobaczysz czego Ci brakuje. Jeżeli chodzi o nowe obiektywy z wyliczeniem 6000zł body + obiektyw to chyba dobry wybór.
Na koncerty potrzebna jest jakaś jasna i szybka stałka.

centur
16-06-2014, 09:40
jeśli juz się zdecydowałeś na 70d to radzę kupić coś co wykorzysta jego możliwości czyli jakiś STM od canona, za 2 miesiące pojawi się nowy 7d2 wraz z nowym obiektywem, najprawdopodobniej będzie to 15-85 stm lub 18-200 stm i w te obiektywy radzę celować a do tego czasu np. używka 17-50 od tamiego za kilka stówek, gdyby coś zawsze go odsprzedasz praktycznie bez straty a szkiełko naprawdę zacne....

--- Kolejny post ---

jeśli juz się zdecydowałeś na 70d to radzę kupić coś co wykorzysta jego możliwości czyli jakiś STM od canona, za 2 miesiące pojawi się nowy 7d2 wraz z nowym obiektywem, najprawdopodobniej będzie to 15-85 stm lub 18-200 stm i w te obiektywy radzę celować a do tego czasu np. używka 17-50 od tamiego za kilka stówek, gdyby coś zawsze go odsprzedasz praktycznie bez straty a szkiełko naprawdę zacne....

Mike7
16-06-2014, 09:43
Uniwersalny to jest Canon 15-85 ;-)

słowiczek
16-06-2014, 10:00
No niestety tu tylko coś kosztem czegoś. Pozycji od 18 w górę jest sporo, wersje ze stabilizacją i ultradźwiękami,tzw. spacer zoomy. Z użytecznością zakresów bywa różnie,każdy w którymś momencie siada z jakością na brzegu lub w centrum kadru, to urok dużego rozrzutu ogniskowych, o świetle pisał cobalt, więc nie będę dublować. Osobiście używam c 28-135 IS USM i do 100 jest nieźle. Skup się na właściwościach optycznych szukając obiektywu, ale i tak pewnie padnie na Canona:)

becekpl
16-06-2014, 10:00
Po wieli tygodniach i godzinach spędzonych w necie na czytaniu o obiektywach stwierdziłem, że musiałbym ich kupić co najmniej kilka.

i to jest właściwa odpowiedz
nie ma obiektywu do 1600 do wszystkiego i w każdych
warunkach
takie rzeczy tylko w Erze

po co tracisz czas na czytanie????

--- Kolejny post ---

Po wieli tygodniach i godzinach spędzonych w necie na czytaniu o obiektywach stwierdziłem, że musiałbym ich kupić co najmniej kilka.

i to jest właściwa odpowiedz
nie ma obiektywu do 1600 do wszystkiego i w każdych
warunkach
takie rzeczy tylko w Erze

po co tracisz czas na czytanie????

RobertON
16-06-2014, 10:40
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM

Zacny ZOOM, mam i używam sporadycznie.
Już nie jest produkowany, bo był pewnie zbyt drogi przez szkło FLD, jakie tam wstawiali.

http://www.optyczne.pl/251.3-Test_obiektywu-Sigma_18-200_mm_f_3.5-6.3_II_DC_OS_HSM_Budowa__jakość_wykonania_i_stab ilizacja.html