Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przewód pc sync - wyzwalanie lampy błyskowej?

bartoszekk21
13-06-2014, 11:58
czesc wszystkim! jestem tutaj nowy i chcialbym prosic was o pomoc w kwestii wyzwalania lampy blyskowej przez przewod pc sync.
posiadam aparat canon z gniazdem pc sync oraz lampe blyskowa z takim samym wejsciem. czy za pomoca kabla pc sync bede w stanie wyzwolic blysk?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i60.tinypic.com/30djgoj.jpg)

przewod jak powyzej, rozumiem, ze obsluga lampy bedzie wowczass manualna ale czy lampa blysnie? skad aparat bedzie widzial, ze jest podlaczona lampa skoro sanki beda puste?
wiem ze na rynku sa przewody wpinane w sanki jednak duzo drozsze, taki jak powyzej jest tani i na tym mi zalezy

dzieki!

p.s. sorki za brak polskich znakow

adawro
13-06-2014, 12:56
Aparat po prostu nie będzie wiedział. W złączu przy każdym zdjęciu jest zamykany obwód .

--- Kolejny post ---

Aparat po prostu nie będzie wiedział. W złączu przy każdym zdjęciu jest zamykany obwód .

bartoszekk21
13-06-2014, 13:02
czyli wyzwoli sie blysk, a wszelkie sterowanie lampy wykonuje manulanie poprzez jej menu? aparat tylko poda po przewodzie sygnal i lampa blysnie za kazdym zdjeciem? tak to dziala?

--- Kolejny post ---

czyli wyzwoli sie blysk, a wszelkie sterowanie lampy wykonuje manulanie poprzez jej menu? aparat tylko poda po przewodzie sygnal i lampa blysnie za kazdym zdjeciem? tak to dziala?

adawro
13-06-2014, 14:37
Tak. - Amen

--- Kolejny post ---

Tak. - Amen

Tomasz.
18-08-2014, 14:22
Czy bezpieczne dla aparatu i lampy byłoby wyzwalanie lampy przy pomocy przewodu pc-pc aparatem analogowym? Czy nie spali mi elektroniki w lampie bądź aparacie?

FlatEric
18-08-2014, 16:49
A co to za aparat?
Lampy zdecydowanie nie spali, bo musiałaby spalić samą siebie. ;)
Aparatu raczej też nie, bo aparaty z gniazdkami PC raczej są przystosowane do fleszy wysokonapięciowych - oczywiście nie dotyczy to sytuacji, gdy podepniesz wysokonapięciową lampę przez kabel PC i adapter do gorącej stopki aparatu, wtedy działa to tak samo jak gdybyś założył lampę od razu na stopkę.

Tomasz.
18-08-2014, 21:15
Głównie fotografuję cyfrą Canona, a analog to Pentax Super A. Dzięki za radę, już sprawdziłem. Wszystko działa.