Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z af w EF 70-200 f/2.8 L IS USM

KORD/EPKK
13-06-2014, 05:06
Witam,
Nie wiem co się stało ale podejrzewam że w skutek awarii dysków mój wątek na ten temat napisany kilka dni temu przepadł. Nie ważne...
Problem z tą lupą polega na tym że jak jej się zachce to przestaje ostrzyć. Najczęściej gdy tylko dotknie się zoomu, czasami tak sama z siebie po prostu autofokus przestaje działać. Po przełączeniu na MF to samo, nie da się ostrzyć nawet ręcznie. Wtedy gdy postoi chwilę zacznie działać ale też nie ma jakiegoś "kalendarza" kiedy ma przestać działać. Ot tak po prostu... Kiedyś jak się zacięłą to po przełączeniu na MF i z powrotem na AF działała. Teraz jest gorzej. Zmiana puszki (próbowałem na 20D, 50D, 70D i 5D3) nic nie daje. Podejrzewam awarię jakiego flexa w środku ale nie jestem pewien. Nie znalazłem w sieci nic co by wskazywało na podobny problem z tym obiektywem. Jakieś pomysły?
Pozdrawiam

xxkomarxx
13-06-2014, 05:28
Tylko wysylka do serwisu na zlokalizowanie i oszacowanie usterki. W domu raczej nic sie nie wymodzi.

cobalt
13-06-2014, 07:04
Osobiście bałbym się grzebać w tym obiektywie na własną rękę.

becekpl
13-06-2014, 09:07
rozkręć i popatrz,może naprawisz

--- Kolejny post ---

rozkręć i popatrz,może naprawisz

mkkaczy
13-06-2014, 10:05
Miałem bardzo podobnie ale w 70-200/4. Padł moduł AF, tak sam z siebie, bo obiektyw nie upadł, a cały czas leżał w szafce. Nie pamiętam dokładnie ale serwisie wzieli około 800zł.

--- Kolejny post ---

Miałem bardzo podobnie ale w 70-200/4. Padł moduł AF, tak sam z siebie, bo obiektyw nie upadł, a cały czas leżał w szafce. Nie pamiętam dokładnie ale serwisie wzieli około 800zł.

KORD/EPKK
13-06-2014, 13:21
Nie boję się grzebać w obiektywach, naprawiłem już nie jeden a najbardziej ręce mi się trzęsły przy 100-400L bo tani nie był... Grunt że naprawiłem.
Chyba tak zrobię i rozbiorę, jak flex będzie ok to pewnie padł moduł AF (jak kol. mkkaczy wspomniał) i będzie trza go zawieźć do serwisu canona (jak mi się wydaje to chyba jest w Elk Grove Village. IL niedaleko mnie to się przejadę). Żeby tak jeszcze jakiś schemat złożeniowy znaleźć to byłby wypas...
Dzięki koledzy i pozdrawiam.

mkamelg
13-07-2014, 18:44
W Internecie można znaleźć tylko i aż katalog części do tego modelu obiektywu. "I aż" ponieważ w środku wszystko jest tak ładnie rozrysowane, że można to wykorzystać przy rozbieraniu/składaniu obiektywu.

http://mydigitalcamera.us/wp-content/uploads/2011/07/EF-70-200-2.8-L-IS-USM.pdf