PDA

Zobacz pełną wersję : Mac Pro 1.1 - czy warto i za jakie pieniądze?

kiprak
02-06-2014, 22:33
Witajcie!

Powiedzcie proszę, czy warto nabyć tak wiekowy już sprzęt? Jeśli tak, za jakie pieniądze biznes taki jest opłacalny?
Przeznaczeniem komputera będzie zaawansowana edycja zdjęć oraz grafiki. Pracuję na RAW'ach z 5D Mark III, mój obecny notebook krztusi się i dławi co w dużym stopniu spowalnia i utrudnia moją pracę, czasami wręcz uniemożliwia. Odczuwam to w szczególności przy edycji większej ilości materiału jednocześnie np. wrzucając do LR kilka/kilkanaście RAW'ów. Pracuję głównie w PS CC oraz Adobe Lightroom 5.3.

Krótka specyfikacja Mac'a:
• procesor Dual-Core Intel Xeon 2.66 GHz,
• pamięć 3GB 667MHz DDR2 (do ewentualnej rozbudowy),
• karta graficzna NVIDIA GeForce 7300 GT,
• jako dysk pracowałoby coś pokroju WD Caviar Black 7200 obr./min. lub dysk SSD, jeśli ma to jakikolwiek sens biorąc pod uwagę niewielką przepustowość interfejsu Serial ATA (3 Gb/s),
• mac pracowałby z monitorem o rozdzielczości 2560 x 1440 px.

Obecnie pracuję na notebooku o poniższej konfiguracji:
• procesor Intel Core 2 Duo T7400 2.16 GHz,
• pamięć 4GB Dual Channel 667MHz DDR2,
• karta graficzna 512MB NVIDIA GeForce Go 7900 GTX,
• dysk 2,5" WD Caviar Black 7200 obr./min.,
• matryca LCD WUXGA (1920x1200).

Nigdy wcześniej nie pracowałem na systemie Mac OS, ciężko jest mi określić jak konfiguracja tego sprzętu przekłada się na komfort i wydajność pracy w systemie Mac OS X 10.8 lub 10.9. Czy rozbudowując pamięć RAM w Mac'u (8GB, 16GB lub więcej w ramach możliwości płyty głównej Mac'a), znacząco wpłynę na wydajność pracy w PS i LR? Mój obecny notebook nie ma możliwości dalszej rozbudowy stąd praca na tym sprzęcie traci powoli sens - nie jest łatwo, co tu więcej pisać:)

Zależy mi w szczególności na opinii osób, które pracują na podobnej konfiguracji komputerze od Apple. Z tego co się orientuję, sprzęt produkowany był w latach 2006/2008. Dzięki!

xxkomarxx
02-06-2014, 23:10
Dlaczego nie kupisz porzadnej stacjonarki, tylko kombinujesz ze starociem ktory nie bedzie wydajniejszy niz to co masz...

lukaspp
02-06-2014, 23:28
Jeśli miałbyś płacić to dla mnie taka wymiana nie ma sensu. Lepiej zainwestować w nowy sprzęt za niewielką kasę można wyrwać cos naprawdę extra i duuuużo szybsze od tego "staruszka" przykład mojego configu:

Intel Core i5 4670K 3,40 GHz BOX 838,80 zł
Gigabyte GA-Z87-HD3 363,40 zł
Patriot Signature DDR3 8GB 1600MHz x 2 = 16GB 519,22 zł
WD Black 1TB WD1003FZEX 64MB cache SATA III 272,56 zł
Chieftec GPS-500A8 bulk 80% 154 zł
CoolerMaster Elite 310 Black-Silver 151 zł

całość: 2 338,88 zł

do tego dajmy SSD 128GB np. Plextor PX-128M6S ok 320zł

i w cenie ok. 2660zł zmiatasz Maca z powierzchni ziemi (na upartego instalujesz na powyższym Mac OSX :D )

kiprak
02-06-2014, 23:51
Nic jeszcze nie kupiłem, to tylko pytanie i prośba o wypowiedź, chciałbym poznać Wasze zdanie.

Mój notebook sporo przeszedł, jego czas dobiega końca. Zainwestowałem w wysokiej klasy monitor, na dzień dzisiejszy szukam rozsądnego rozwiązania, pod które monitor ten podłączę. Docelowo chciałbym pracować na systemie OS X więc w grę wchodzi Mac lub Hackintosh. Fajnie byłoby posiadać np. MacBook'a z Retiną, również do pracy w terenie, jednak koszta zakupu są w tym wypadku dość wysokie.

lukaspp
02-06-2014, 23:56
Pytanie tylko czy jest sens bawić się w nieoryginalny system z nieoryginalnym softem (wątpliwe by soft instalowany na nim był legalnego pochodzenia, bo nikt nie kupi wersji PSa na piracki OS).
Po za tym szczerze, mam Mac'a i miałem z ciekawości Hackintosh'a ... i nigdy już sie w to nie będe bawił - źle działający system i ogólnie gra nie warta świeczki :)

Kup PC np. o podanych wyżej parametrach i nie zauważysz "źle" działającej Windy :D

kiprak
03-06-2014, 00:09
Kup PC np. o podanych wyżej parametrach i nie zauważysz "źle" działającej Windy :D
Zakup/przesiadka na OS X podyktowana jest głównie procesem zarządzania barwą jaki system ten posiada. Pod Windowsem bywa z tym różnie. Jeśli chodzi o stabilność, przerobiłem już wszystkie produkty od Microsoft'u, od 95 po 8.1, tutaj również, bywało lepiej lub gorzej. Z czystej ciekawości i "monotonii", pomyślałem aby spróbować czegoś nowego, stąd pomysł na zmianę systemu.

xxkomarxx
03-06-2014, 01:42
Jesli zbywa Ci pieniedzy to zaden problem, tez kiedys myslalem o macu ale dobry znajomy jablkofil odwiodl mnie od pomyslu, jemu tez przeszla milosc do maca. Teraz uzwyam i7 troche ramu dyski ssd i normalny jako magazyn wszystko dziala pod win 7 i nie narzekam. A co do mobilnosci w terenie. Czy az tak czesto z tego korzystasz czy jest to proba wmowienia sobie ze sie przyda :-) (kupilem tak ipada i teraz tylko zona ma z niego pozytek)

djtermoz
03-06-2014, 04:58
Raczej nie warto. Piszę to jako użytkownik tego Maca. Komputer kupiłem w styczniu 2007 więc teraz to już jest staruszek. Gdy kupowałem tego Maca Apple nie miał w ofercie nic innego o zbliżonej wydajności więc nie miałem wielkiego wyboru.

Mój Mac Pro 1,1 działa świetnie do dzisiaj. Nadal używam go do obróbki zdjęć w PS Lightroom ale są to niewielkie ilości fotek. Zapomnij o konwersji setek RAWów z 5DIII - chyba, że masz dużo czasu i cierpliwości.

Przez te ostatnie 7 lat komputer mnie prawie nigdy nie zawiódł. Prawie - bo raz padła karta grafiki ale udało mi się kupić zamiennik na ebay'u. Potem padł jeden z oryginalnych modułów RAM. To tyle.

Rok temu tchnąłem nieco życia w mojego staruszka zmieniając dysk systemowy na SSD i dokładając trochę RAMu. Podstawowym problemem jest jednak niemożliwość zainstalowania na tym sprzęcie nowszego systemu niż Lion, choć istnieją tricki pozwalające na taką instalacje.
Z drugiej strony, to jeden z niewielu już Maców na których można odpalić starsze oprogramowanie dzięki Rosetta.

Wydaje mi się, że obecnie nie warto kupować tak starego komputera chyba, że musisz uruchomić na nim soft, który z rożnych względów na nowszych Macach nie działa.

Gdybym teraz miał kupować nowego Maca to byłby to Mini - do moich potrzeb zupełnie wystarczy, nawet do Lightroom. Miałem cichą nadzieję, że dziś na WWDC Apple pokaże następną generację Mini, ale niestety nic się nie pojawiło.

kiprak
03-06-2014, 07:04
Gdybym teraz miał kupować nowego Maca to byłby to Mini - do moich potrzeb zupełnie wystarczy, nawet do Lightroom.
Mac Mini, fajna sprawa:) Problem pojawia się wówczas kiedy pod uwagę bierzemy kartę graficzną. W pewien sposób ogranicza to możliwości tego komputera jako "okazjonalne" centrum rozrywki, choć docelowo jego przeznaczenie byłoby przecież inne. Szkoda, że Apple nie montuje tam czegoś szybszego, z drugiej strony nie ma przecież miejsca na zaawansowany układ graficzny:)

--- Kolejny post ---

A co do mobilnosci w terenie. Czy az tak czesto z tego korzystasz czy jest to proba wmowienia sobie ze sie przyda :-) (kupilem tak ipada i teraz tylko zona ma z niego pozytek)
Od lat pracuję na notebooku i wiem, że bardzo brakowałoby mi mobilności, niestety. Czasami nie jestem w stanie zabrać mojego laptopa w podróż czy "na robotę" itp. gdyż waży z 4,5 kg i jest WIEEELLKKKIII:)

Tutaj choćby prezentacja portfolio byłaby zdecydowanie ułatwiona przy skalibrowanej Retinie:) Taka matryca może również posłużyć przy pracy dwu monitorowej, od biedy ujdzie w przeciwieństwie do znakomitej większości pozostałych mobilnych matryc LCD.

misiekkb
03-06-2014, 08:06
Owszem co do Mac Pro 1.1 to tak jak ja czy Tom1 powiedział, ważne jest od kogo kupisz, to tak jak z monitorami kupionymi z biur unikać, tak samo tutaj, gdyż*się okaże że masz śmiecia, w którym się okaże że masz płytą*główna do wymiany, czy zasilacz. Co do jego prędkości i pracy pod obciążeniem jeśli go dobrze zmodernizujesz to wszelkie te odpowiedzi na temat tego że jest wolny i tak dalej są*bzudrami, owszem w takiej konfiguracji jakiej napisałeś*to będzie to wolne. Tylko licz że to jest 2-2,5 tysiąca złotych więcej wydane, czyli by Cię wyszło 3-3,5k zł. System postawisz legalnie 10.8 czy 10.9 to że apple pisze że nie, to nie jest wcale nieprawda, wystarczy dwa pliki zmienić i masz jaki chcesz system i do tego 64bity. A jak wszyscy będą*słuchali co mówi apple to tak będzie, bo według apple mój MBP 13 cali z 2012 roku nie obsługuje 16GB ramu, a system mi pokazuje co innego.

Mac mini całkiem dobry sprzecik i jeśli nie zajmujesz się*post-procesingiem wideo zawodowo to jest to bardzo dobry wybór. A karta graficzna w zupełności wystarcza do foto i innych zastosowaniach nie obróbka video. A jeśli Tobie chodzi o gry to zapomnij o graniu na macu, można ale gier albo nie ma albo te, które są*to na działają*dwa razy wilniej niż*na takiej samej konfiguracji na windowsie.

Retina świetna sprawa jeśli ktoś pracuje dużo mobilnie. Albo w domu nie mająć monitora zewnętrznego.