Zobacz pełną wersję : Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro - brak AF
rediconn
28-05-2014, 14:12
Witam. Mam okazję tanio kupić obiektyw Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro z uszkodzonym auto focusem, działa jedynie manualne ustawianie ostrości (nie mam pojęcia jaki jest powód usterki AF). Obiektyw ma służyć tylko i wyłącznie do fotografii makro, więc brak AF nie jest dla mnie problemem. Mam natomiast pytanie - czy uszkodzenie AF pociąga za sobą jakieś inne usterki, nie wiem, ostrzenie ręczne z czasem stanie się niemożliwe, coś się będize zacinało? Z góry dzięki za odpowiedź.
powiedz jaka cena, bo naprawa około 200/300zł w zależności od serwisu.
Też kiedyś miałem możliwość kupna takiej samej sigmy z taką samą usterką i była ona za 400zł, ale ostatecznie nie kupiłem
rediconn
28-05-2014, 19:16
750 zł. Nie myślałem jednak o naprawianiu, tak aby AF działał poprawnie.
W takiej cenie to chyba znajdziesz sprawną...
Nie warto w takiej kasie.
Nawet na forum Bangi sprzedawał sprawną sztukę w idealnym stanie chyba taniej nawet niż 750zł
rediconn
28-05-2014, 19:30
Nie zauważyłem tej oferty. Dzięki za info.
rzuciłem okiem na zakończone aukcje i jeszcze niedawno dwie sztuki W PEŁNI SPRAWNE poszły poniżej 800zł :p co prawda do SONY, ale to jedno i to samo :p
Ja bym nie dał więcej niż góra 500zł za uszkodzoną :p
dokładnie ! dałem 700 za sprawną w super stanie, uszkodzona to max 350 zł !!!
AF się przydaje np z dzieckiem na spacerze :D
Obiektyw bardzo fajny - bardzo ostry i z tego powodu mozna sie z niego bardzo cieszyc. Cena rzeczywiscie troche srednia, ale takie uszkodzenie to przewaznie sprawa czyszczenia i lekkiego przesmarowania przekladni. W tym obiektywie jest ona bardzo mocno przesilona, kiedy zmusza sie ja do pracy z autofokusem bez odlaczenia manuala na piercieniu i bez narzucenia limitu. . Do recznego ostrzenia - bajka. Jeden z najlepszych , moim skromnym zdaniem, do zabaw z makrem w tym zakresie cenowym.
HakunaMatata
04-07-2014, 23:15
Witam, pozwolę sobie napisać w tym temacie ponieważ mój problem dotyczy właśnie sigmy 105 macro, autofocus nie działa.
Przy ręcznym ustawianiu ostrości słychać zgrzyty, a na autofocusie słychać działający silniczek który kręci się ale nie ustawia ostrości, może ktoś orientuje się co mogło się stać?
Może jakieś trybiki się rozleciały?
Gdzie w Warszawie można oddać taki obiektyw aby nie ściągnęli za dużo za naprawę? Albo dali gratisową wycenę naprawy?
powracam do tematu. I ja nabyłem taki uszkodzony obiektyw, AF pracuje ale nie kręci / nie ustawia odległości. Jak by coś nie łapało. Znalazłem artykuł jak sobie z tym poradzić: Servicing the Sigma 105mm f/2.8 EX macro lens (http://www.camerahacker.com/sigma_105_ex/Servicing.php)
Zastanawiam sie jaki olej zastosować. Nie chce czegoś drogiego bo i tak nie mam pewności, że zadziała. Ktoś jest w stanie polecić jakiś olej do części mechanicznych obiektywu ?
patykosky
07-07-2017, 06:26
Witam,
potrzebuje pardy kupiłem ten obiektyw. Tylko w moim przypadku przesłona się zacina. Tzn na przesłonie 2.8 jest ok. Na większej przesłonie pojawia się komunikat "err 01 błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie." Pytanie czy jest jest jakaś alternatywa, poza wymianą silnika sterującego? Przyznam że jestem zielony w temacie. Proszę o radę.
Reklamuj jak najszybciej. Niech ten oszust go naprawia.
Witam,
potrzebuje pardy kupiłem ten obiektyw. Tylko w moim przypadku przesłona się zacina. Tzn na przesłonie 2.8 jest ok. Na większej przesłonie pojawia się komunikat "err 01 błędny transfer sygnałów obiektyw - aparat. Wyczyść styki na obiektywie i aparacie." Pytanie czy jest jest jakaś alternatywa, poza wymianą silnika sterującego? Przyznam że jestem zielony w temacie. Proszę o radę.
Wkleję także tutaj, bo nie każdy przegląda wszystkie wątki
Obiektyw był kupiony na allegro, od sprzedawcy typu "firma", więc mamy relację "przedsiębiorca-konsument". W opisie było zamieszczone zdanie "Obiektyw w pełni współpracuje na ustawieniu światła 1:2,8".
Nawet gdybyś zapytał, czy obiektyw jest w pełni sprawny, dostałbyś - zgodna z prawdą - odpowiedź twierdzącą. Czy chodzi o to, że aparat pokazuje błąd przy ustawieniu przysłony innej niż "pełna dziura", i przy robieniu zdjęć, i przy podglądzie głębi ostrości? Jeśli tak - obiektyw (prawdopodobnie) jest sprawny, i będzie dobrze działał z analogowymi lustrzankami Canona, lub d30, d60 i pierwszymi seriami 10d. Canon zmienił w pewnym momencie coś w protokole transmisji aparat-obiektyw, i starsze obiektywy Sigma przestały działać przy innych przysłonach niż pełna.
Co do opisu i niezadowolenia z transakcji, sprawa jest dyskusyjna. Z jednej strony opis mówi, że "działa przy 2.8" ale nie mówi, że "działa TYLKO przy 2.8", i można próbować tego punktu zaczepienia, ale prawdopodobnie bez pomocy np. rzecznika konsumentów albo prawnika się nie obejdzie.
Jak rozumiem przespałeś sprawę i nie możesz skorzystać z tego:
"6) ZGODNIE Z OBOWIĄZUJĄCYMI PRZEPISAMI I REGULAMINEM ALLEGRO, KAŻDY MOŻE ODESŁAĆ KUPIONY PRZEDMIOT W TERMINIE 14 DNI OD DATY DORĘCZENIA. MOIM OBOWIĄZKIEM, JEST ZWRÓCIĆ KOSZTY PONIESIONE W AUKCJI, TEŻ W TERMINIE 14 DNI." (cytat z "informacja od sprzedającego" z tej aukcji)? Jeśli jeszcze nie minęło 14 dni od otrzymania obiektywu, wyślij (pocztą, mailem, przez formularz allegro) oświadczenie o odstąpieniu od umowy (wzory znajdziesz w internecie). Sprzedawca (firma) wprowadza w błąd - konsument ma 14 dni na odstąpienie od umowy (nie na odesłanie przedmiotu):
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/
Naprawa obiektywu nic nie da. Dla pewności możesz poszukać w okolicy kogoś z analogowym EOSem (z tych starszych), tam powinno wszystko działać.
Co możesz zrobić? Jeśli nie minął termin - wysłać do sprzedawcy oświadczenie (nie sam przedmiot, wystarczy oświadczenie, i wystarczy, że wyślesz je w terminie). Jeśli minął termin, możesz skorzystać z pomocy miejskiego rzecznika konsumentów, i - pokazując cały opis aukcji oraz całą treść informacji od sprzedającego na stronie przedmiotu - zapytać, czy sprzedający spełnił wszystkie warunki formalne. Możesz porozmawiać z prawnikiem i zapytać, czy taki opis nie jest próbą oszustwa (wprowadzenie w błąd co do stanu przedmiotu "w celu niekorzystnego rozporządzenia mieniem"), wtedy - zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia oszustwa na policji.
@zdebik: dopóki ktoś nie zostanie skazany lepiej tak go nie nazywać, bo można się liczyć z oskarżeniem o naruszenie dóbr osobistych.