Zobacz pełną wersję : Kalibracaj monitora, jakim urządzeniem ?
Jaki kalibrator najlepiej wybrać z nastepujących :
- Gretag Macbeth EyeOne Display2
- Lacie blue eye PRO CRT/LCD Calibrator
- X-Rite Monaco Optix (xr)
czy
X-Rite Monaco Optix (xr) Pro Edition
Marek
===================
Tomasz Golinski
24-03-2006, 15:49
Sporo jest tu http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
Sporo jest tu http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
Przed zadaniem pytania przeczytałem chyba całość watków o kalibracji opublikowanych na forum a mnie chodzi o opinie uzytkowniów wymienionych kalibratorów o ich opinię o posiadanych urządzeniach.
Marek
Jaki kalibrator najlepiej wybrać z nastepujących :
- Gretag Macbeth EyeOne Display2
- Lacie blue eye PRO CRT/LCD Calibrator
- X-Rite Monaco Optix (xr)
czy
X-Rite Monaco Optix (xr) Pro Edition
Marek
===================
Już nie raz pisałem - Polecam Gretaga EyeOne Display 2.
W tej chwili jego cena to ok. 1100 zł brutto (w Polsce).
Z najnowszym programem Eye-One Match 3.6 dostajesz ciekawe narzędzie do weryfikacji dokładności profilu w czasie - można sobie łatwo sprawdzic, po jakim czasie od momentu włączenia monitor osiąga najlepsze parametry świecenia, po jakim okresie profil traci dokładność itp.
Dodatkowo można tworzyć profile w standardzie 4.1 (do tej pory 2) i na bazie tablicy LUT (wcześniej tylko macierzowo).
Po stworzeniu profil z tego urządzenia jest tak samo dokładny jak z Eye One Pro.
Już nie raz pisałem - Polecam Gretaga EyeOne Display 2.
W tej chwili jego cena to ok. 1100 zł brutto (w Polsce).
Pro.
Gdzie mozna kupić za 1100 brutto ?
Marek
Gdzie mozna kupić za 1100 brutto ?
Marek
Nie mogę się tu reklamować :)
Nie mogę się tu reklamować :)
Chyba ze sie z Hazanem dogadasz jak juz paru przed toba :roll: .
Broncobilly
28-03-2006, 21:23
na Foto video w Łodzi LAFOT zawsze pokazuje swój kalibrator i chwali sie że jest bardzo dobry - mnie w zasadzie kalibrator sam w sobie nie jest potrzebny ale napoił bym piwskiem jakiegoś warszawiaka który by wpadł do mnie ze swoim i skalibrował mi to co mam ;-)
A ja pogrzebalem w sieci i znalazlem eye one 2 za jakies 1400:confused: Tez chce taki za 1100:) Do kogo sie usmiechnac?:D
mnie w zasadzie kalibrator sam w sobie nie jest potrzebny ale napoił bym piwskiem jakiegoś warszawiaka który by wpadł do mnie ze swoim i skalibrował mi to co mam ;-)
To byś musiał go tym piweczkiem regularnie poić, bo kalibrację trzeba ponawiać co 2-3 tygodnie ze względu na zmienność parameterów monitora (zmiana ustawień i naturalne "starzenie" się sprzętu). :-)