Zobacz pełną wersję : Canon EOS 600D - karta pamięci, statyw
maullido
25-05-2014, 09:11
Witam, od niedawna posiadam aparat Canon EOS 600D z obiektywem 18-55mm.
Nigdzie w necie nie mogłam znaleźć, jaka może być "maksymalna" karta pamięci. Chodzi mi o to, jaka może być maksymalna pamięć na niej, tak by wszystko działało?
I jeszcze odnośnie statywu. Polecacie jakieś solidne i wytrzymałe, pasujące do tego aparatu, za max. 150 zł ??
używam 32gb, działa bez problemu
EOS 600D (http://www.canon-europe.com/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_600d.aspx?faqtcmuri=tcm:13-1021168&page=1&type=faq)
SDXC for Canon EOS 600D Digital Camera - www.memorycow.co.uk (http://www.memorycow.co.uk/digital-camera/canon/canon-eos-600d-digital-camera/kingston-sdxc-memory-cards)
Oficjalne źródło podaje, że 64GB działają a to drugie, ze max to 128GB (nie wiem skąd to info). Na zagranicznych forach ludzie piszą, że 128GB powinno podejść
ostatnio, parę dni temu był temat o 128gb do 1100d i tam ktoś znalazł, że obsługuje.
Jeśli 1100d obsługuję to 600d też powinno
A po co taka duża karta?! Nie lepiej mieć kilka mniejszych?
A po co taka duża karta?
Kilka postów wcześniej było po co.
Kilka postów wcześniej było po co.
Jakoś nie widzę aby było tam wytłumaczone po co, tylko jaka może być maksymalna ;)
maullido
25-05-2014, 21:05
Ok, a statyw jakiś? Jakie polecacie, do 150zł?
do 150zł to ciężko, ale jakiś VELBON SHERPA może trafisz (uzywany)
Jezeli planujesz naprawde wykorzystywac statyw, to nie oszczedzaj, zmienisz korpus kilka razy, a statyw i tak bedzie pasowal. Kiepski statyw to jak strzaly z reki, a i strach odejsc, zeby sie nie przewrocil
słowiczek
27-05-2014, 07:32
Jeżeli masz możliwość obejrzenia statywu przed zakupem, rozłóż cały tripod na maxa, sprawdź sztywność po zablokowaniu elementów,pracę kolumny pionowej no i samą głowicę. Lepszy wyższy(wiadomo), ale z możliwością jak najszerszego rozstawienia nóg, pozwoli Ci to na maksymalne zejście w dół. Chyba że trafisz na statyw z przekładaną kolumną pionową(zakładana od dołu). Zależy też co fotografujesz.
maullido
17-06-2014, 19:03
do 150zł to ciężko, ale jakiś VELBON SHERPA może trafisz (uzywany)
Kupiłam Velbon Sherpa 200R - myślę, że to bardzo dobry wybór, dzięki za podpowiedź!