Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 16-35 f/2.8 vs Tokina 16-28 f/2.8

magnus
22-05-2014, 19:11
Tokina jest sporo tańsza.... i nawet ciut ostrzejsza....

Potrzebuję szerokiego kąta na FF do krajobrazu oraz zdjęć w pomieszczeniu - niedługo będę focić ślub kumpla i też do tego przydałby mi się szeroki kąt. Warto dopłacać do Canona? Jak się sprawdza AF w Tokinie? Jest bardzo głośny?

becekpl
22-05-2014, 20:12
a nie laska poszukać na forum?

maciek12ss
22-05-2014, 23:47
:) becekpl na moderatora ! :)

YaneC
23-05-2014, 23:54
:) becekpl na moderatora ! :)
Uchowaj Boże

Wytalkowane z GT-I9100

gnd
09-07-2014, 13:17
Mam pierwszą wersję 16-35 i z czystym sumieniem mogę polecić.

borowik23
26-08-2014, 21:25
Temat odkopałem, z jednego głównego powodu.

Po przeczytaniu kilku tematów na temat wymienionych szkieł etc, stwierdzam, że w praktyce, nikt nie odpowiedział na jedno pytanie - jeśli nie patrzymy przez pryzmat ceny, co jest lepsze?

W dniu jutrzejszym muszę kupić jedno z tych dwóch szkieł, T16-28 nówka albo Canon używka (dylematy cenowe są -2600 minus VAT vs 4000 bez możliwości odleczenia VATu:/)

Ale załóżmy, ze są w jednej cenie (i tak się zwrócą, kwestia tylko tego, jak szybko ;)) - co brać? Współpraca z 5DMIII oraz, bardzo często z 1DsMII.

Głównie śluby, ale też imprezy klubowe etc (martwie się o soczewkę w wypadku Tokiny) oraz wnętrza, zdjęcia reklamowe obiektów itd.

Z góry dzięki za pomoc ;)

EDIT:
No i kwestia uszczelnienia (L-ka jest uszczelniona, Tokina o ile się nie myle - niestety nie) - pogoda u nas kapryśna, a czasem trzeba i w gorszą pogodę pofocić.

crazy
26-08-2014, 23:54
Ja kupiłem niedawno Tokinę i juz na pierwszym ślubie lał deszcz, ani aparatowi ani szkiełka nic nie dolega. Jestem mega zadowolony, ostre szybkie i celne szkło. No i nowe :-)

borowik23
27-08-2014, 00:32
Akurat w wypadku Lki nie martwie się o stan używki - jest perfect ;)
Kwestie jakości obrazu i ogólnej wygody pracy …

Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=412&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=773&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)

Wg tego wychodzi, że wbrew obiegowym opiniom Tokina wypada gorzej od Canona … albo mieli wyjątkowo dobrą sztukę Canona i wyjątkowo słabą Tokiny, albo nie rozumiem o_O

eclipsis
27-08-2014, 03:35
Tokina ma taką przypadłość, że jak zrobisz zoom na f2.8 to wychodzi mydło. Na 16mm i pełnym otworze jest super, a po przymknieciu do f4 jest spoko na wszystkich ogniskowych. Rogi ma lepsze od lki, dlatego właśnie ją wybrałem. Af ujdzie. Na ślubach daje radę.

Sunders
27-08-2014, 08:11
Tokina ma taką przypadłość, że jak zrobisz zoom na f2.8 to wychodzi mydło.

Czy dobrze zrozumiałem - zmieniając ogniskową przy f/2,8 uzyskujesz mydło? I co dalej, doostrzasz manualnie?

po przymknieciu do f4 jest spoko na wszystkich ogniskowych. Rogi ma lepsze od lki

Od 16-35/4 IS?

crazy
27-08-2014, 10:22
nie zauważyłem tego mydełka na 28mm i 2,8 przesłonie

wain
27-08-2014, 11:26
Temat odkopałem, z jednego głównego powodu.

Po przeczytaniu kilku tematów na temat wymienionych szkieł etc, stwierdzam, że w praktyce, nikt nie odpowiedział na jedno pytanie - jeśli nie patrzymy przez pryzmat ceny, co jest lepsze?

W dniu jutrzejszym muszę kupić jedno z tych dwóch szkieł, T16-28 nówka albo Canon używka (dylematy cenowe są -2600 minus VAT vs 4000 bez możliwości odleczenia VATu:/)

Ale załóżmy, ze są w jednej cenie (i tak się zwrócą, kwestia tylko tego, jak szybko ;)) - co brać? Współpraca z 5DMIII oraz, bardzo często z 1DsMII.

Głównie śluby, ale też imprezy klubowe etc (martwie się o soczewkę w wypadku Tokiny) oraz wnętrza, zdjęcia reklamowe obiektów itd.

Z góry dzięki za pomoc ;)

EDIT:
No i kwestia uszczelnienia (L-ka jest uszczelniona, Tokina o ile się nie myle - niestety nie) - pogoda u nas kapryśna, a czasem trzeba i w gorszą pogodę pofocić.

Osobiscie chyba bym szukał wersji I 16-35. Tokina waży 1kg! Cały dzień tachania takiego grzmota może boleć..

crazy
27-08-2014, 12:16
Waży troche ale obrazek rekompensuje wagę :) Po odpięciu Tokiny i podpięciu Sigmy 50, ma się wrażenie jakby nie było podpiętego obiektywu do body :D

becekpl
27-08-2014, 12:58
akurat wersja I nie ma podjazdu pod tokine, II jeszcze nie mialem
ale co prawda to prawda tokina wazy i mierzy:(

tomek1976
27-08-2014, 16:20
Nie wiem, czy pomogę, ale: 16-35 2.8L II używałem kilkanaście razy na zleceniach ślubnych (wypożyczoną), po czym kupiłem Tokinę 16-28. Co zadecydowało?O, dziwo - cena nie była głównym kryterium. Tokina jest ostrzejsza, zarówno na 16mm, jak i 28mm (może akurat mi trafiła się lepsza sztuka). Rogi kadru także na "+" dla Tokiny. AF - w 16-35 wydaje się być minimalnie szybszy, dodatkowo pracuje z wyższą kulturą, niż w Tokinie. Różnica nie jest może jakaś drastyczna, bo Tokina spokojnie daje radę w ślubnym repo, trafia w punkt, ale Canonowi trzeba oddać, że jest ciut szybszy i cichszy. Wymiar i waga - tu, jak komu pasuje - nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu z tego powodu. Wytrzymałość - Canon: wiadomo, jak większość "elek", Tokina: trudno mi powiedzieć, ale pracuje u mnie od początku tego sezonu i nie mam jakichś większych zastrzeżeń (pracowała na żwirowni, padającym deszczu oraz w kurzu). Może ktoś uzna to za herezję, ale imho : Tokina optycznie jest lepsza od Canona. Nie jest to różnica miażdżąca, ale zauważalna.

eclipsis
28-08-2014, 08:29
Moja sztuka na 28 jest miększa niż na 16 przy 2.8.
Mam porównanie do 16-35 2.8 II i tu Tokina optycznie lepiej. Przynajmniej w moim przypadku.
Będzie ktoś dobry i podeśle 2 Rawy z 16 i 28mm na 2.8. Mój mail: adamisko@interia.pl
Będę bardzo wdzięczny.

zysk
28-08-2014, 13:54
Będzie ktoś dobry i podeśle 2 Rawy z 16 i 28mm na 2.8
Jeśli ktos tak ładnie prosi,to ja jestem taki dobry.Z sasiadowej działki.
Ostrzone na listka,orawa gora koła taczki
Linki:
-pierwszy (http://simen.nazwa.pl/magazyn3/SIMC8605.CR2)
-drugi (http://simen.nazwa.pl/magazyn3/SIMC8604.CR2)

eclipsis
28-08-2014, 16:25
Dziś wystawie sample z mojej sztuki i dam znać jak wypada na tle Twojej. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.

zysk
28-08-2014, 16:31
Jeśli przydało sie Tobie,to prosze bardzo,chociaż na podstawie 2 fotek nie wyciągałbym daleko idących wniosków.

borowik23
01-09-2014, 21:25
W moim wypadku wybór ostatecznie padł na L-kę w wersji II :) Za niecałe 4 tysie, na fakturkę, cenowo wypadło sporo drożej niż Tokina - ale po pierwszych testach, mogę powiedzieć, że jestem totalnie usatysfakcjonowany ;)
Mogę szczerze polecić :)

Kamillos
01-09-2014, 21:31
W moim wypadku wybór ostatecznie padł na L-kę w wersji II :) Za niecałe 4 tysie, na fakturkę, cenowo wypadło sporo drożej niż Tokina - ale po pierwszych testach, mogę powiedzieć, że jestem totalnie usatysfakcjonowany ;)
Mogę szczerze polecić :)

Po prostu dokonałeś właściwego wyboru :) Systemowe to zawsze systemowe, poza tym lepiej trzyma cenę i dość tanio ją nabyłeś. Kupowałeś jako używkę??

Matsil
02-09-2014, 19:40
Po prostu dokonałeś właściwego wyboru :) Systemowe to zawsze systemowe, poza tym lepiej trzyma cenę i dość tanio ją nabyłeś. Kupowałeś jako używkę??
No raczej nówki w tej cenie nie dostał...
Główną przewagą eLki jest AF, bo działa szybko na centralnym i bez problemu na bocznych. Tokina o ile na centralnym nie ma problemów, to już z bocznymi gorzej. Ale taka jest zaleta szkieł systemowych. Gdyby nie porównywać AFa, eLka jakością optyczną ustępuje. Jedyne co przemawia na jej korzyść to w moim odczuciu bardzo dobry kontrast.

crazy
02-09-2014, 19:42
Matsil w tokinie boczne na MKII uzywalne nawet na sali

borowik23
07-09-2014, 08:01
używka ;) ale vat - marża jest, w koszta wchodzi ;) dwa eventy za mną, L-ka do takiej pracy idealna ;) tam gdzie s35 nie daje rady, bo wąsko, tam eLke poślij xD

kqba
26-09-2014, 11:41
Własnie tez szukam czegoś szerszego. Zamieniłem C28 1.8 na S35 1.4 i z szerokich został mi tylko Zenitar 16mm Fish, w którym przytarła się na boku przednia soczewka i jest do wymiany.
Zastanawiam się nad:
Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM - używka
Tamron SP AF 17-35 mm f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF) - trudno dostępny
Tokina AT-X PRO FX SD 16-28 mm f/2.8 (IF) - nowy

Skłaniam się własnie ku temu ostatniemu. Czy coś jeszcze warto wziąć pod uwagę?
Szkło głównie pod śluby.

misiek_lublin
26-09-2014, 12:16
Mam tego tamrona od jakiegos czasu i bie wiem czy jest ostry jak tokina bo nie widzialem jej, ale jest ostrzejszy niz sigma z takim samym zakresem, jesli uda Ci sie zdobyc to IMHO bardzo dobry wybor do FF za ta cene

zejleman
28-09-2014, 09:07
Mam tego tamrona od jakiegos czasu i bie wiem czy jest ostry jak tokina bo nie widzialem jej, ale jest ostrzejszy niz sigma z takim samym zakresem, jesli uda Ci sie zdobyc to IMHO bardzo dobry wybor do FF za ta cene

Ja bym wydał kasę porządnie ale raz i dlatego wybrałbym Tokinę 16-28, testowałem w Fotojokerze i powaliła mnie jakością obrazka.

crazy
28-09-2014, 10:14
Ja kupiłem po pierwszym macaniu równiez w FJ. Jakość niesamowita.

Oczywiście pełna dziura

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/i/iphRC9BZj)

bober5264
26-01-2015, 16:02
byłem dziś obejrzeć i porównac oba iiii, i zakochalem się w 16-35 2.8L ii, niestety do kieszeni trzeba głębooko sięgnąć ale już wiem, ze musi być mój

Ill
30-03-2017, 21:00
Nie znalazłam innego wątku dotyczącego tej tokiny, więc podepnę się tutaj. Czy nie ma problemów z BF/FF jak to bywa z połączeniem canon + sigma?

gnd
01-04-2017, 00:46
Nie znalazłam innego wątku dotyczącego tej tokiny, więc podepnę się tutaj. Czy nie ma problemów z BF/FF jak to bywa z połączeniem canon + sigma?
Moja sztuka miała, ale dało się skorygować w body. Spora GO nawet na 2.8 więc nie widać tego jak w sigmie.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Ill
01-04-2017, 13:47
Dzięki za informację. Trochę się tego obawiam, bo planuję kupić ten słoik do ujęć na pełnej dziurze i z bardzo bliskich odległości (portrety z dużymi nosami, dynamiczne ujęcia w ruchu), więc tego typu odstępstwa mogą być widoczne. Chyba podpytam na zaś jaki byłby ewentualnie koszt kalibracji w serwisie.