PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc w zakupie laptopa

slonkaap
19-05-2014, 23:11
Witam po dluzszej przerwie.Mam pytanie do forumowiczow dot zakupu laptopa ktory bedzie odpowiedni do obrobki fotek.Moj komp ma (mial) 10 lat i musialbym wziac urlop aby obrobic kilka fotek.Chce w kpncu zakupic laptopa aby moc pokazac moje wypociny innym.Prosze o pomoc jaki model kupic poniewaz jestem z tym tematem na bakier.Tylko rozsadne uwagi i ceny mnie interesuja.Pozdro

digital.photography
19-05-2014, 23:52
Tylko rozsadne uwagi i ceny mnie interesuja.
Wiele cennych i rozsądnych uwag znajdziesz w tym oto wątku...
http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/laptop-do-zdjec-15128/index147.html

A ceny? Porównywarki cen, Allegro itp.

hudy85
20-05-2014, 01:18
Tylko rozsadne uwagi i ceny mnie interesuja.Pozdro

A co to dla Ciebie znaczy rozsadna cena czy uwaga?
Jezeli ma sluzyc Ci do pracy z grafika, to potrzebujesz przede wszystkim dobrego ekranu, co nie idzie w parze z - jak mniemam wedlug Ciebie - rozsadna cena. Kup cokolwiek, co sie nie zepsuje po roku i pozwoli chociazby komfortowo poruszac sie po zainstalowanym systemie.

slonkaap
20-05-2014, 14:07
Hudy 85 dzieki za "rozsadna" odpowiedz.Nie jestem profi i nie zarabiam na fotkach.Laptop ma mi sluzyc do obrobki fotek i do ich pokazania na forach. NIE chce takiego na rok ale wywalanie nastu tysi tez mnie nie rajcuje.Wiem ze wielu z Was obrabia foty na lapkach i to do nich kieruje swoje pytanie.Sam wiem ze komp ma zdecydowanie lepsze parametry ale w laptopie pewnie tez idzie obrabiac foty.Chyba ze sie myle?????????????????Pozdro

dzeej
20-05-2014, 15:03
Laptop do Twoich potrzeb musi mieć mocny procesor np. i7 oraz koniecznie kartę graficzną - niezintegrowaną.
Ekran najlepiej matowy o dobrym kontraście oraz rozdzielczości.
Sprzęt do obróbki zdjęć potrafi być drogi...

jamada202
20-05-2014, 15:04
kup laptopa z conajmniej 8gb RAMU procesor i7 myślę, że z powodzeniem pociągnie wszystkie programy płynnie, a do zdjęć osobny monitor

hudy85
20-05-2014, 15:24
Moze powiedz ile chcesz przeznaczyc i czy chcesz nowke czy uzywke, jakis zestaw sie wtedy poleci, bo skoro nie masz szerszej wiedzy na temat podzespolow, to takie sugestie jak - dysk SSD czy ram ddr3 1600mhz Ci niewiele dadza.

hudy85
20-05-2014, 15:27
Nie sugeruj sie tym, ze ktos napisze "procesor i7, czy 8GB RAM, bo sa rozne rodzaje tych podzespolow i niektore modele i5 sa szybsze niz starsze i7, tak samo jak 8GB o czestotliwosci 800mhz to nie to samo co 1600mhz.
Chociaz pamiec mozesz zawsze zmienic/dokupic

burn
20-06-2014, 18:30
Witam,

Stoję przed kupnem laptopa, który będzie mi służył do obróbki zdjęć. (korzystam z LR 5 oraz najnowszego PS).
Zależy mi na szybkiej pracy z dużymi rawami.
Monitor mam zewnętrzny.
O takich standardach jak USB 3.0 itp nie wspomnę.

Kwota to 3500-3800 zł.

W tej chwili mam macbooka i dlatego też nie chce Appla. Niestety nie moje klimaty.

Co polecacie. Jakie firmy? Modele? Linki?

Pozostał mi dysk SSD 128 GB nówka, który mogę podpiąć do nowego sprzętu.

Z góry dzięki za pomoc.

Pzdr,

zysk
20-06-2014, 18:33
Niech moderatorzy odpoczną i niech nie piszą : uzywaj:SZUKAJ
http://www.canon-board.info/hydepark-cafe-64/pomoc-w-zakupie-laptopa-95889/

burn
20-06-2014, 18:42
Super,
Dzięki za konkretną odpowiedź :)
Odnośnik do wątku gdzie nie ma żadnych konkretów

--- Kolejny post ---

Super,
Dzięki za konkretną odpowiedź :)
Odnośnik do wątku gdzie nie ma żadnych konkretów

zysk
20-06-2014, 18:58
[QUOTE=burn;1227306]Odnośnik do wątku gdzie nie ma żadnych konkretów[/QUOTE
Przyjacielu : jakie pytanie=taka odpowiedź.
Z Twojego pytania wynika: nie wiem czego chcę ,ale chce aby było dobre za 3500-3800.
Żenada a nie pytanie.

Kecaj
20-06-2014, 19:13
13,14,15 cali? Może 17? Matryca byle jaka, skoro zewnętrzny? Czy może jednak ma trzymać poziom? Waga istotna? Czy 5kg też spoko? Standardy? Modem WWAN, bluetooth? HDMI czy DP? Ma mieć napęd?

Temat niepotrzebnie dublowany, wystarczyło się konkretniej zapytać w istniejącym.

burn
20-06-2014, 19:27
Napisałem kwotę i chciałem żeby koleżństwo się wypowiedziało co na moim miejscy by kupiło a ja wezmę wszystkie propozycje pod rozwagę.

Wymagacie żebym napisał wszystko czego potrzebuje. Jeżeli bym się na tym tak dobrze znał i wiedział jakie dokładnie podzespoły potrzebuje to myślicie, że prosiłbym o pomoc na forum?

Dzięki serdeczne.

--- Kolejny post ---

Napisałem kwotę i chciałem żeby koleżństwo się wypowiedziało co na moim miejscy by kupiło a ja wezmę wszystkie propozycje pod rozwagę.

Wymagacie żebym napisał wszystko czego potrzebuje. Jeżeli bym się na tym tak dobrze znał i wiedział jakie dokładnie podzespoły potrzebuje to myślicie, że prosiłbym o pomoc na forum?

Dzięki serdeczne.

Kecaj
20-06-2014, 20:19
Czyli jednak nie wiesz czego chcesz. Sprecyzuj to sobie najpierw, laptopów w tym przedziale cenowym to jest kilkadziesiąt względnie wartych uwagi...

No ale ok, ja bym kupił coś z tego- Dell M4600 (FHD) / HP EB8570W / 8760W (z matrycą DC) / Dell E7440 (FHD IPS)... To takie z niezłą matrycą. Jak nie będziesz na lapie nigdy obrabiać, to dorwij coś pokroju HP 2570. Z SSD na pokładzie i 16GB RAM... Więcej nie będziesz potrzebował.

burn
22-06-2014, 21:49
Ok, dzięki.

Precyzuje zatem:

cena do 3800 max.
dysk albo 1TB 7200 obr/min lub 128 SSD lub 500 SSHD

Matryca - względnie dobra, bo są sytuacje kiedy bede obrabial zdjęcia na lapie

Ilość ramu - od 8GB w góre

Jeżeli chodzi o procesor to taki, który bez zacięć, zawiech itp poradzi sobie z LR 5.0, Photoshopem.

USB 3.0

Stan: Nowy.

zysk
22-06-2014, 22:35
Używam od prawie roku Acer Aspire V3-571G z matowa matrycą,12 GB RAM.Myślę,ze możesz rozważyć tę rodzinę.Gdybym dziś zmieniał,kupiłbym nowszy model ,ale z tej serii.Mnie sie do obróbki fotek sprawdza.