Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon vs nikon ttl-bl vs ettl

salbert13
18-05-2014, 15:02
Witam,
Wiem, że na tym forum są użytkownicy, którzy przesiedli się z Nikona na Canona więc głównie do nich kieruję swoje pytanie ale również do tych, którzy poprostu znają dobrze lampy Nikona i Canona.

W SB900 są dwa podstawowe tryby czyli TTL i TTL BL

w Canonie 430 EXII są tryby ETTL i TTL ale ... no właśnie ... nie mam aktywnego w menu aparatu i lampy trybu TTL - jest tylko ETTL

1. dlaczego?
2. jaka jest różnica pomiędzy ETTL a TTL BL?
3. czy system Canona ma odpowiednik nikonowskiego TTL BL?

MAF
18-05-2014, 19:46
TTL to do analogów. Do cyfrowych tylko e-ttl.

Był jeszcze a-ttl. Też do analogów, ale tych starszych i z lampami EZ. Lampy EX wspierają tylko ttl i e-ttl.

Co to jest to BL?

salbert13
18-05-2014, 19:59
TTL-BL to w nikonie taki błysk wypełniający,doświetlający tło

--- Kolejny post ---

http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/03.html tutaj trochę więcej o tym

eclipsis
19-05-2014, 00:21
W przybliżeniu można powiedzieć ze standardowo canon używa czegoś podobnego do TTL bl. Nikon w standardzie doswietla odpowiednio pierwszy plan, a canon stara się jednak zwracać uwagę na tło. Poza tym w Nikonie kompensacja mocy błysku i ekspozycji się znosi, a w canonie nie. Według mnie lepszy canon, ale kto co woli.

Usjwo
19-05-2014, 03:05
TTL-BL to w nikonie taki błysk wypełniający,doświetlający tło

W przybliżeniu można powiedzieć ze standardowo canon używa czegoś podobnego do TTL bl.

Canon uzywa takiego blysku w trybie Av, w trybie M (aparatu, nie lampy) doswietla pierwszy plan

eclipsis
19-05-2014, 09:39
W manualu zwraca uwagę na światło zastane i doświetli subtelnej niż Nikon w TTL. Testowaliśmy to przed warsztatami. Lepiej naświetlony drugi plan skutkował lepiej doświetlonym pierwszym planem. W AV nie testowałem.

eclipsis
19-05-2014, 09:42
I jeszcze jedno. TTL bl to nie system doświetlający tło, tylko pierwszy plan do światła tła.

salbert13
20-05-2014, 21:34
No tak, hmm teraz rozumiem na czym to polega.

poszukiwacz2006
21-05-2014, 07:38
Canon uzywa takiego blysku w trybie Av, w trybie M (aparatu, nie lampy) doswietla pierwszy plan

Muszę to dokładnie sprawdzić, bo gdy fotografuję z lampą to używam właśnie trybu M i rzadziej AV, a nie zauważyłem specjalnej różnicy pomiędzy naświetleniami planów w tych trybach.