Zobacz pełną wersję : ramka na fotki
Witam!
Znalazlem na Allegro cos co nazywa sie cyfrowa ramka na fotografie. W opisie jest napisane ze obsluguje to cudo ;-) tag (?) orientation z EXIF 2 i teraz tak.
W tej chwili mam stara minolte 7i ktora ma chyba EXIF 1 ... czy myslicie ze to z tym zadziala, czyli bedzi emi obracalo samo zdjecia?
A w najblizszym czasie (kwestia 2 miesiecy) chce kupic Canona 350 ... tam jak rozumiem jest EXIF 2 i jesli zdecyduje sie kupic te ramke (droga jest troche wiec nie wiem) to z fotkami z 350 powinno dzialac.
Czy moglby ktos podac mi link do fotki w niskiej rozdzielczosci zrobionej w pionie canonem 350? Chodzi o to zeby plik byl na tyle maly zeby mozna go bylo wyslac mailem do sprzedawcy z prosba o sprawdzenie czy sie "obroci".
Dzieki!
Tomek Borowiak
Przyszly Canonier :D
czytasz czasami forum? wrto poszukac o ramkach (jak prosto sie je robi) w watkach ktore juz byly.. po co placic za cos co jest banalnie proste do zrobienia
:> nie czytam forum, jestem nowy znalazlem je w google przed 20toma minutami ... zrobic? Obawiam sie ze to nie dla mnie, jesli chodzi o elektronike to mam raczej dwie lewe rece ... moglbym sie co najwyzej pokiereszowac lutownica :D
Oczywiscie zaraz przeszukam forum, ale tak czy tak bylbym wdzieczny za jakiegos malego (w sensie pliku jpg o malej objetosci) sampla zrobionego Canonem 350D w pionie (portret).
sample sa na http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_350d
Dziekuje za link. Co do elektronicznej ramki home made to ... nic na forum nie znalazlem ... wiem wiem ... ale szukalem, albo forumowa wyszukiwarka mnie nie lubi. Na proste zapytania w stylu "ramka lcd" wyswietlala posty w ktorych nic na temat nie ma (poza recenzja ksiazki gdzie taka jest w spisie tresci), a na bardziej skomplikowane czestowala mnie bledem o jakims $Common :> Poszukam w googleach jeszcze.
Co do postu ponizej to tez jestem zainteresowany czy przez przypadek nie zostalem zle zrozumiany. Wkleilbym link do aukcji, zeby pokazac o co mi chodzi, ale nie na wszystkich forach jest to lubiane wiec sie powstrzymam narazie.
Riccardo
23-03-2006, 17:27
czytasz czasami forum? wrto poszukac o ramkach (jak prosto sie je robi) w watkach ktore juz byly.. po co placic za cos co jest banalnie proste do zrobienia
Czy na pewno masz na mysli ramke na zdjecia LCD????
Co do postu ponizej to tez jestem zainteresowany czy przez przypadek nie zostalem zle zrozumiany. Wkleilbym link do aukcji, zeby pokazac o co mi chodzi, ale nie na wszystkich forach jest to lubiane wiec sie powstrzymam narazie.
to moze wklej ten link, to pewnie sie posmiejemy :-)
to moze wklej ten link, to pewnie sie posmiejemy :-)
Nie za bardzo rozumiem z czego ... :> Chyba ze z tego ze chcac odpowiedziec przed wszystkimi i "ustawic mlodego" zapomniales o czytaniu przed odpisywaniem. ;-)
To cos o co pytam znajduje sie tutaj: http://allegro.pl/item91875774.html
Teraz chciałbym zobaczyc z czego będziecie się smiac. :>
Uwielbiam sensowne odpowiedzi :)
Nie za bardzo rozumiem z czego ... :> Chyba ze z tego ze chcac odpowiedziec przed wszystkimi i "ustawic mlodego" zapomniales o czytaniu przed odpisywaniem. ;-)
no wlasnie nie, posmiejemy sie z niezrozumienia mojego, a wlasciwie mojej nieufnosci do opisow na allegro, czego to sprzedawcy nie wymysla zeby sprzedac produkt, ale do rzeczy :mrgreen:
upss :-) zrozumialem to jako program do robienia ramek w jpg, bo ty tez nigdzie nie pisales ze to ma byc 'ramka na biurko' tak wiec zwykle nieporozumienie... a co do takich ramek to ja jestem sceptyczni nastawiony za 600zl mozesz sobie zrobic pelno odbitek i ustawic je w zwyklych ramkach...
a co do zgodnosci to trzeba by sprwadzisc specyfikacje wersji tych exifow, jesli minolta zapisuje zgodnie z v.1 jest w niej info o kadrze... to bedzie dzialac...
a moze takie pytanie pomocnicze... jak robiles zdjecia minolta w kadrze pionowym to na wyswietlaczu miales je obrocone czy nie?
Tomasz Golinski
23-03-2006, 20:32
A jaka jest rozdzielczość tej ramki? Chyba nie widze tego w opisie.
Poza tym, zastanów się, czy chcesz, żeby ramka obracała zdjęcia. Jeśli obrócisz ramkę ręcznie, to będziesz miał większe zdjęcie (chyba, że chodzi o slideshow). Nawet jeśli ramka sama nie obraca, to możesz łatwo samemu poobracać bezstratnie jpgi (choćby w irfanviewerze).
Sceptycznie podchodzę do tego typu wynalazków. Najpierw obejrzałbym to cudo na własne oczy a dopiero później kupował.
W opisie aukcji nie ma żadnych konkretów, a gdyby było się czym chwalić to napewno sprzedawca trąbiłby o super parametrach wielką czcionką na pół ekranu. To chyba daje do myślenia?
Sprawa pierwsza o której pisze Tomasz, to jaka jest rozdzielczość tego LCD? Sprawa druga to jasność, a trzecia - kontrast tego LCD?
Jeśli to typowa prosta konstrukcja to pewnie będzie jakaś marna rozdzielczośc np.640x480, kontrast w porywach 200:1 i jasność taka że w mocnym słońcu (np. gdy ramka będzie stać na oknie) ledwo będzie widać. Odtwarzanie MP3 pewnie o jakości jak z głośniczka słuchawki stacjonarnego telefonu :)
Po tygodniu stania na szafie tego bajeru przestaniesz zwracać na niego uwagę.
Pozdrawiam
Przepraszam, ze rozpetalem burze w szklance wody i zniknalem. Nie zdazylem zakonczyc pracy kiedy dostalem informacje ze zamiast do domu jade na kilka dni do oddzialu firmy w niemczech i ... zniknalem.
Do ad remu.
a co do zgodnosci to trzeba by sprwadzisc specyfikacje wersji tych exifow, jesli minolta zapisuje zgodnie z v.1 jest w niej info o kadrze... to bedzie dzialac...
a moze takie pytanie pomocnicze... jak robiles zdjecia minolta w kadrze pionowym to na wyswietlaczu miales je obrocone czy nie?
To nie chodzi o to czy one sa obracane w aparacie (są), a o to jak zareaguje to cos na exif != 2.0... dzis w domu pobiore Canonowe sample i postaram sie pobawic exif ... byc moze uda sie je jakos porownac, lub przepisac miedzy zdjeciami "na krzyz".
A jaka jest rozdzielczość tej ramki? Chyba nie widze tego w opisie.
Poza tym, zastanów się, czy chcesz, żeby ramka obracała zdjęcia. Jeśli obrócisz ramkę ręcznie, to będziesz miał większe zdjęcie (chyba, że chodzi o slideshow). Nawet jeśli ramka sama nie obraca, to możesz łatwo samemu poobracać bezstratnie jpgi (choćby w irfanviewerze).
Co do parametrów technicznych postaram sie skontaktować i spotkać ze sprzedającym w tym tygodniu i zobacze jak to wyglada. Rowniez nie podejzewam zeby rozdzielczosc byla powalajaco duza, pytanie czy to przeszkadza przy takiej przekatnej (5,6"). Co do obracania to faktycznie chodzi mi o funkcje slideshow, gdyby chodzilo o statyczne zdjecie znacznie taniej i zapewne gustowniej byloby kupic ramke drewnianą ;-)
Co do obracania, najbardziej bezstratnie mozna chyba wlasnie obracac ramki nadpisujac exif (gThumb tak robi) do wszystkich innych metod "bezstratnych" podchodze z ostroznoscia, z drugiej strony majac na uwadze docelowa rozdzielczosc "ramki" i zrodla, mozna spokojnie pozwolic sobie na znaczna nawet strate w pikselach ;-)
Sceptycznie podchodzę do tego typu wynalazków. Najpierw obejrzałbym to cudo na własne oczy a dopiero później kupował.
Napewno tak zrobie, sprzedawca mieszka (zarejestrowal sie ;>) w tym samym miescie co ja wiec nie bedzie z tym chyba wiekszego problemu.
Co do przydatnosci gadgetu ... tak to zabawka, ale ja juz kiedys widzialem takie cudo w ofercie sklepu internetowego... bylo to kilka ladnych lat temu, i cena byla podobna tylko wyrazona w $ USA... kiedy przypadkiem trafilem na te aukcje pomyslalem, ze to jest ten moment (byc moze). Zadania dla tej zabawki mam dwa, pierwsze na poczatek to zadanie podstawowe czyli ramka gadget na biurko, jesli mi sie znudzi wrzuce ja do samochodu, mysle ze moze to byc bardzo wygodny sposob na przegladanie zdjec "strzelonych przed godzina" jeszce przet powrotem do domu. Zadnego odpalania notebooka, przekladam karte i mam, w tym wypadku na calkiem duzym ekranie (jak na warunki polowe). Nawet jesli to malo rozsadne to mnie wystarcza (tak chce zabawke :D ) jesli oczywiscie to cos wykaze sie rozsadna funkcjonalnoscia i nie bedzie budzilo obaw co do rozpadniecia sie w ciagu tygodnia.
Pozdrawiam, Tomek Borowiak
To nie chodzi o to czy one sa obracane w aparacie (są), a o to jak zareaguje to cos na exif != 2.0... dzis w domu pobiore Canonowe sample i postaram sie pobawic exif ... byc moze uda sie je jakos porownac, lub przepisac miedzy zdjeciami "na krzyz".
No ale jesli ramka jest zgodna z exifem 1.1 i minolta zapisuje w 1.1 i minolta obraca zdjecia, to znaczy ze w exifie 1.1 jest info o obrocie, a co za tym idzie ramka bedzie obracac zdjecia... tak o to sobie pomyslalem ;-)
Tomasz Golinski
04-04-2006, 12:43
Bezstratne obracanie jpgów jest matematycznie bezstratne. Czyli nie ma co się obawiać. I jest wygodniejsze, niż dbać zawsze o to, by soft czytał exify.
Ja po zrzuceniu karty, zawsze daje "jhead -autorot *" i mam z bani.
posiadam taka ramke firmy sony i bardzo sobie chwale :lol: