Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 fakturka w wizjerze
No i pojawil sie problem, ktory dzis zauwazylem. Kiedy wczesnym popoludniem chcialem koledze pojazac, jak strzelac ksiezyc, zauwazylem w wizjerze dziwna fakturke, jakby szklo bylo zaparowane (taki szum w podgladzie).
Wyczyscilem wizjer, oslone, przednia soczewke przetarlem i nadal to wystepuje.
Moje pytanie, czy ten tamron ma jakas dziwna soczewke i to normalne, czy cos jednak mam uwalone/zaparowane?
GalaktycznyMuczaczo
11-05-2014, 00:40
dokladnie, pytanie czy na pliku jest to widoczne czy tylko na wizjerze? jezeli na wizjerze to roznie moze byc, brudny wizjer, jezeli zimno to zaparowane lustro, jezeli jest to widoczne na pliku hmmm to juz cos na szkle bo inaczej nie ma, sprawdz czy nie ma gdzies odcisku palca na przedniej lub tylnej soczewce
No właśnie jak przetarłeś już przód i wizjer to tylko tylna soczewka zostaje. Wczesnym popołudniem to raczej nic ci się nie zaparowało bo niby jak przy takiej temperaturze
Wlasnie plikow jeszcze nie mialem jak sprawdzic, a tylnej soczewki na dworze czyscic nie chcialem. Sprawdze jeszcze jak to wyglada na L'ce jak wroce.
Daj znać co to było bo ciekaw jestem. I trzymam kciuki, za to żeby to była jakaś nieistotna sprawa
Ok, zdjalem w ogole obiektyw i bez wlaczania aparatu widac ta fakture wyraznie. Lustro czyste. Czyzby matowka? Moze zbyt wrazliwy jestem i szukam dziury w tylku :)
Trudno ocenic, bo troche szumu mialem zawsze, a to wlasnie tak wyglada.
A dokladniej takie ziarno jak na matowce, jakbys wypiaskowal delikatnie obrazek. Nie wiem czy tak byc powinno, bo pierwszy raz zwrocilem na to uwage, dlatego wole sie upewnic
Wklej zdjęcie to się oceni
Dzisiaj jestem bez kompa niestety.
Wydaje mi sie jednak, ze to struktura matowki (chociaz w nikonie D3100 tego sie nie dopatrzylem). Tak czy siak, chyba nie ma co panikowac :)
Smiejecie sie z mojego zdrobnienia czy braku odpowiedniej ilosci swojej i mojej wiedzy ?;)
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Faktura_(technika)
słowiczek
12-05-2014, 07:09
Jeżeli to coś wygląda jak drobna kratka to nie masz się czym przejmować,miałem tak po czyszczeniu matrycy,obraz był ostry,ale w wizjerze widać było taką właśnie drobną fakturę. Zdjęcia czyste,a teraz tego już nie widać. Chyba że u ciebie to nie faktura tylko paragon:D
To moim zdaniem ewidentnie faktura matówki. Matówki kiedyś właśnie się piaskowało lub trawiło chemicznie, obecnie jest to specjalnie dobrana faktura nacinana laserowo.
(Nawet w nazwie podanej przez producenta jest użyta nazwa "laser matte" )
Z czasem w zagłębieniach nacięć gromadzi się kurz powodując uwidocznienie struktury. Pomaga przedmuchanie matówki gruszką.
Możliwe, też, że matówka się lekko przesunęła i przez to bardziej widać strukturę.
Hehe, paragony i inne dokumenty to to chyba nie sa :P rzucilo mi sie to w oko juz wczesniej, ale przetarlem wizjer i tak musialem zapomniec.
Nie jest to jakos super widoczne, ale nie jest tez krysztal (widac najlepiej pod swiatlo). Wystraszylem sie, bo na nikonie tego nie mialem, a jak pojawia sie jakies dziwactwo, to zaczynam grzebac nerwowo i szukac, zwykle wtedy napsuje wiecej niz zrobie ;)
Kurz czy przesuniecie, hmm... to wlasciwie nowy korpus, no ale wykluczyc nie moge.
Tak czy siak, dobrze ze to nic takiego :P
EDIT
Teraz jeszcze mi sie wspomnialo, najbardziej widoczne mialem to na heliosie (chyba przy podgladzie GO). Ale to juz bylo totalne ziarno. Wtedy jednak tez myslalem, ze to od szkla.
a który to T 70-300 ? u mnie z 70D + 70-300 Di VC USD nic takiego nie zauważyłem !
Ten sam tamron, jesli mozesz, to zdejmij szklo i popatrz przez wizjer, a pozniej zaloz, wyceluj w niebo i zobacz w roznych miejscach :)
kakajacek
12-05-2014, 20:07
Witam.
W wielu obiektywach zmiennoogniskowych o zmiennym świetle, szczególnie na dłuższych ogniskowych, a co za tym idzie wyższych przysłonach, widoczna jest owa fakturka, efekt powłok na soczewkach, nie ma to wpływu na zapis matrycy.
eclipsis
15-05-2014, 09:24
Co ty gadasz za głupoty, jakby to był efekt powłok w obiektywie to by to miało wpływ na zdjęcia. Matowka po prostu ma taką fakturę i tyle. Nie wierzysz to zdjemij całkiem szkło i też ją zobaczysz. Z ciemniejszym szkłem po prostu łatwiej zauważyć.