Zobacz pełną wersję : Tamron AF 28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Asp IF MACRO
Witam!! robie fotki 350D z kitowym obiektywem. Planuje zakup dodatkowego obiektywu o wiekszych ogniskowych. W oko wpadl mi Tamron AF 28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Asp IF MACRO Czy ktoś może mi powiedzieć czy warto stworzyć taka kombinacje (350D + Tamron AF 28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Asp IF MACRO) lub podać jakąś ciekawą alternatywę?
Witam!! robie fotki 350D z kitowym obiektywem. Planuje zakup dodatkowego obiektywu o wiekszych ogniskowych.
Witamy :-)
W oko wpadl mi Tamron AF 28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Asp IF MACRO Czy ktoś może mi powiedzieć czy warto stworzyć taka kombinacje (350D + Tamron AF 28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Asp IF MACRO)
Nie warto.
lub podać jakąś ciekawą alternatywę?
Sigma 70-300/4-5,6 APO DG Macro
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/73
Na Allegro do kupienia nowa za 850zł.
Wiecej znajdziesz tutaj:
http://canon-board.info/search.php
Dzieki gwozdzt za szybką i konkretną odpowiedź;)
Sigmę polecam... w tej klasie cenowej nie ma dużej konkurencji :)
Może i ja dorzucę 3 grosze do dyskusji.
Mam podobny problem jak "szycho". Na razie jestem początkującym Canonowcem (300D) i posiadam tylko kita.
Na zakup obiektuwu chciałbym przeznaczyć max 600-700 zł.
I tu rodzi się moje pytanie.
Czy radzicie kupić coś o ogniskowych 70-300 czy może np. 28-200?
Skąd taka alternatywa?
Obiektyw 70-300 zdaje się być naturalnym uzupełnieniem kitowego 18-55, natomiast 28-200 byłby czymś "uniwersalnym".
Zastanawiam się więc, czy jakiś Tamron 28-200 lub Tokina, w zakresie pokrywania się z kitem, czyli 28-55 nie byłby lepszy od tegoż (znienawidzonego) kita? Jak myślicie?
Pozdrawiam - Tomek
jestem początkującym Canonowcem (300D) i posiadam tylko kita. Na zakup obiektuwu chciałbym przeznaczyć max 600-700 zł.
Czy radzicie kupić coś o ogniskowych 70-300 czy może np. 28-200?
Do znudzenia: 70-300.
i Sigmę 70-300 APO DG widziałem na Allegro juz za 800zł. Za te pieniądze nic lepszego nie znajdziesz.
Przecietny obiektyw za 600-700zł bedzie tylko trochę tańszy, a najprawdopodobniej dużo gorszy. Lepiej dozbieraj tą 1-2 stówki do Sigmy.
Skąd taka alternatywa?
Z reguły im większa rozpiętość ogniskowych, tym słabsza optyka.
Stara prawda: jak coś ma być do wszystkiego, to zazwyczaj jest do niczego.
Obiektyw 70-300 zdaje się być naturalnym uzupełnieniem kitowego 18-55,
i tak właśnie jest. Tego się trzymaj.
natomiast 28-200 byłby czymś "uniwersalnym".
Nie tak uniwersalnym jak Ci się wydaje. W przypadku zastosowania z 300D nie ma szerokiego kąta. Ten zakres to "historyczna pozostałość";-) po kliszy, gdzie jest to własnie zakres "uniwersalny".
Jeśli koniecznie chcialbyś założyć jeden "uniwersalny" obiektyw to do 300D wybierz zakres 18-125 lub 18-200. Sigma i Tamron oferują obiektywy w tym zakresie.
Zastanawiam się więc, czy jakiś Tamron 28-200 lub Tokina, w zakresie pokrywania się z kitem, czyli 28-55 nie byłby lepszy od tegoż (znienawidzonego) kita? Jak myślicie?
Jeśli chcesz znacząco poprawić jakość w zakresie 28-55mm to idealny byłby Tamron 28-75/2,8
Dzięki "gwozdzt" za szybką i wyczepującą odpowiedź.
Ale...:-) (wiem że pytanie będzie upierdliwe) gdybym jednak zdecydował się na coś "uniwersalnego" 28-200 za około 600-700 zł to czy w zakresie 28-55 (ogniskowe pokrywające się z kitem) będzie to lepsze od kitu czy nie?
Kto pokusi się o odpowiedź TAK lub NIE? (ewentualnie trochę TAK :-))
Co prawda nie miałem w ręku nic o tak szerokiej rozpiętości ogniskowych, ale wydaje mi się że w myśl powiedzenia: "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" Nie jest to najlepszy pomysł.. Poza tym ja tak bardzo nie narzekam na KITa. domknięty do f8 robi ładne zdjęcia, a z ogniskową 18mm nic niedrogiego nie znajdziesz..
Zgadzam się z gwozdzt'em! Wziąłbym na Twoim miejscu Sigmę 70-300 i cieszył się jej jakością/ceną. Sam tak zrobiłem w zeszłym roku i nie żałowałem ani przez chwilę..
Zgadzam się z gwozdzt'em!...
Koledzy, nie łamcie sobie języka na moim loginie.
Login jaki jest, kazdy widzi :-) Jest taki, bo tak się przyzwyczaiłem logować (nie tylko tu zresztą).
A ja jestem Tomek, tak jak w stopce :-)
Co do TAMRONA to juz z niego zrezygnowałem na korzyść SIGMY 70-300 APO DG. Routlaw przyczynił się do podjęcia ostatecznej decyzji;)
By the way Routlaw - plecak juz do ciebie jedzie. Bedziesz zadowolony. Pozdrawiam;)