Zobacz pełną wersję : Pomóżcie świeżo upieczonemu Canoniarzowi :)
Witam wszystkich serdecznie :) Mój pierwszy post i od razu pytania :D
W weekend kupiłem swoją pierwszą lustrzankę tj. EOS 700d + 18-55 STM kitowy.
Na razie staram się dzielnie przebrnąć przez instrukcję i poznać swoje cacko dogłębnie.
Chciałbym jednak od razu dokupić filtr UV i polaryzacyjny i tu zaczynają się schody...
Mam tak mętlik w głowie, że już nie wiem co kupić i czy kupować w ogóle...
Jedni piszą żeby UV brać, drudzy że się nie opłaca do kitowego obiektywu...
Może się ktoś coś wypowie i doradzi co kupić i za ile (w rozsądnej cenie rzecz jasna :) UV do 100 PLN, a polar do 150 - 200 PLN).
Może kupić zamist UV'ki - Skylight'a 1A ?
Czy kupić na średnicę mojego obiektywu kitowego czy może większy i do tego redukcję ?
dzięki :)
Kup polar, nie kupuj UV (o ile nie bedziesz fotografwal na duzych wysokosciach). Polara uzywaj tylko wtedy kiedy jest potrzeba.
A masz zamiar zmieniać ten obiektyw w najbliższym czasie? Czy zostajesz z nim na dłużej.
Jak nie masz jeszcze planów, co do kolejnych szkieł, to raczej nie ma sensu bawić się w większe rozmiary (drożej, mniej poręcznie a i tak nie wiesz jaki rozmiar będzie Ci potrzebny).
Osobiście UV bym założył. Koszt niewielki, a łatwiej się czyści i prościej potem sprzedać.
Polar - też warto, chociaż tutaj wszystko zależy od tego jakie zdjęcia będziesz robił.
Do końca roku na inny obiektyw się raczej nie przesiądę...
Z UV znalazłem Hoya Super HMC i znajomy też mi go polecał. Zastanawiam się tylko czy lepiej UV czy Skylighta jakiegoś.
Jeżeli chodzi o polar - góry i widoczki przede wszystkim :) Do makra to Raynoxa DCR-250 sobie upatrzyłem już :)
UV-ke bym sobie kupil jakas tania na Allegro, moze byc nawet uzywana.
zdjec nie zepsuje a ochroni przednia soczewke przed paluchami itd.
de facto polara tez bym kupil uzywanego. ale to ja, ja juz tak mam ;)
dopytalbym sie sprzedajacego, czy obrot tego filtra (polaryzacyjnego) chodzi lekko. jak wiekszosc kitow 18-55 wymaga raczej delikatniejszego traktowania, a filtr rotacyjny chodzacy z duzym oporem moze nadwyrezac taka konstrukcje.
Tani UV wlasnie pogorszy zdjecia :(. O ile to nie jakies hardcorowe zdjecia (typu zuzel, lub inne kamienie) to namawiam do nieuzywania UV.
Soczewkwe obiektywu czysci sie duzo latwiej niz filtr.
Jeżeli chodzi o polar - góry i widoczki przede wszystkim
To polar jak najbardziej się przyda.
Istnieje idealne rozwiązanie - Hoya HRT CIR-PL czyli polar z filtrem UV jednocześnie. Do tego zabiera mniej światła od typowych filtrów cpl.
xxkomarxx
06-05-2014, 11:39
Problem jest taki ze dobry polar kosztuje wiecej niz kit. Teraz jesli kupisz np jakis marumi to po zmianie szkla trzeba bedzie kupic inny filtr bo prawdopidobnie srednica bedzie inna. Uv mozna sobie darowac
Takie 2 w 1 to nie jest zwykły marketingowy zabieg ? :D
Nie lepiej oddzielnie ?
No to kup dwa. Noś je razem. A i jeszcze trzeci, Skylight.
Tani UV wlasnie pogorszy zdjecia :(.
tani mam na mysli w desen podstawowej (pojedynczo powlekanej) Hoyi czy Marumi. w Holandii jakis czas temu kupilem tez UV-ke Phottiksa - wyglada to dokladnie na przebrandowane Marumi, a cena bardzo przyjemna.
to wszystko jest jakosciowo w zupelnosci dostateczne.
Soczewkwe obiektywu czysci sie duzo latwiej niz filtr.
ale trudniej wymienia. filtr tez latwiej zdjac ;)
a co do czyszczenia - to bardzo zalezy od powlok. niektore Hoye czy Marumi czysci sie paskudnie, ale juz np. B+W (rowniez budzetowe) czy tanizne o pojedynczych powlokach (nadal w zupelnosci wystarczajaca do kita) bezproblemowo.
Istnieje idealne rozwiązanie - Hoya HRT CIR-PL czyli polar z filtrem UV jednocześnie. Do tego zabiera mniej światła od typowych filtrów cpl.
matryce Canona sa w bardzo znikomym stopniu wrazliwe na fale UV, wiec taki filtr to tak naprawde tylko i wylacznie prezerwatywa na szklo.
inna kwestia, ze akurat czego jak czego to Hoyi HRT zdecydowanie nie polecam. to jest "niedorobiona" folia polaryzacyjna, ktora sama z siebie odcina mniej swiatla i czesc efektu "przyciemnienia nieba" robi przez samo zabarwienie szkla. pomysl nie jest nowy, to zrobil wczesniej Singh-Ray (Singh-Ray Filters: LB Warming Polarizers (http://singh-ray.com/polarizers.html)), chociaz nie upieram sie, ze jako pierwszy w ogole. w wykonaniu Hoyi ma to jeden duzy mankament - zabarwienie szkla przeklada sie tez na przeklamanie kolorow fot. zdjecia sa bardziej zoltawe i suche, i jesli porownasz obok siebie fotke zrobiona zwyklym polarem i tym HRT to niestety szybko widac jego wady.
No to kup dwa. Noś je razem. A i jeszcze trzeci, Skylight.
No i po co ten sarkazm ? Zadaję pytania, bo się na tym nie znam...normalna rzecz.
Jeżeli nie masz nic do powiedzenia konkretnego tylko takie posty jak powyżej to nie znając Cię już mogę sobie konkretne zdanie wyrobić...
akustyk --> co byś mi polecił zatem ? Jaką UV'kę lyb Sky'a i jaki polar ?
Bardziej chodziłoby mi o takie zestawienie np.
UV - taka i taka albo wcale lub Skylight (do 100)
Polar - taki i taki itp. (do 200 max)
Jak masz czas to poluj na polar B+W używany. Ja swojego kupiłem za 150zł w rozmiarze 72mm w bardzo dobrym stanie.
Hoya HD jest moim zdaniem przyzwoita, trochę na granicy budżetu, ale powinno się udać upolować.
matryce Canona sa w bardzo znikomym stopniu wrazliwe na fale UV, wiec taki filtr to tak naprawde tylko i wylacznie prezerwatywa na szklo.
inna kwestia, ze akurat czego jak czego to Hoyi HRT zdecydowanie nie polecam. to jest "niedorobiona" folia polaryzacyjna, ktora sama z siebie odcina mniej swiatla i czesc efektu "przyciemnienia nieba" robi przez samo zabarwienie szkla. pomysl nie jest nowy, to zrobil wczesniej Singh-Ray (Singh-Ray Filters: LB Warming Polarizers (http://singh-ray.com/polarizers.html)), chociaz nie upieram sie, ze jako pierwszy w ogole. w wykonaniu Hoyi ma to jeden duzy mankament - zabarwienie szkla przeklada sie tez na przeklamanie kolorow fot. zdjecia sa bardziej zoltawe i suche, i jesli porownasz obok siebie fotke zrobiona zwyklym polarem i tym HRT to niestety szybko widac jego wady.
Wiem że filtr UV nie działa na cyfrze, dlatego wspomniałem o Hoyi aby odwieść kolege od bezsensownego pomysłu kupienia takiego osobno. Przewaliłem już wiele szkieł w tym bardzo wiekowych i z porysowanymi soczewkami się nie zetknąłem. Poza canonem 10-22 - tu z racji odległości ostrzenia/oddalenia obiektów w wizjerze - dodatkowe zabezpieczenie może mieć sens. MZ zakladanie UVki to zwykle natręctwo, jak foliowanie pilota od audio/video.
Ale! Dzięki za słowa na temat tej Hoyi, bo właśnie zamierzałem ją kupić do analoga. Więc przemyślę raz jeszcze.
akustyk --> co byś mi polecił zatem ? Jaką UV'kę lyb Sky'a i jaki polar ?
w podanych cenach to juz mozna spokojnie wybrac. proponuje (modele, cenowo moze dac sie taniej znalezc):
UV
tanio: MARUMI FILTR UV WIDE MC 58 mm SLIM 8 powłok (4180810327) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/marumi-filtr-uv-wide-mc-58-mm-slim-8-powlok-i4180810327.html)
a lepiej i nadal ponizej stowy: FILTR UV MARUMI WPC 58mm 58 (4153578351) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-uv-marumi-wpc-58mm-58-i4153578351.html)
Marumi WPC akurat sie dobrze czysci, a to juz jest bardzo solidny filtr
Polar
tanio: filtr polaryzacyjny HOYA STANDARD 58 mm Sklep Łódź (4146574341) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-standard-58-mm-sklep-lodz-i4146574341.html)
lepiej: FILTR POLARYZACYJNY WPC 58mm MARUMI 58 Japan*W-WA* (4204252164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-wpc-58mm-marumi-58-japan-w-wa-i4204252164.html)
Przewaliłem już wiele szkieł w tym bardzo wiekowych i z porysowanymi soczewkami się nie zetknąłem.
ja widzialem 24-105 ktory lupnal ze statywu na bruk. mial nakrecony kondom, wiec nadal dziala, tyle ze mu sie ciezko filtry nakreca ;)
widzialem tez, tym razem wlasny, 17-40, ktory chypnal do wody nakrecony na korpus (slodkiej, na glebokosc okolo 60 cm).
mial wode w srodku, ale o dziwo dostala sie za przednia soczewke, od strony bagnetu lub pierscieni badz okienka skali ostrosci - dokladnie nie potrafie powiedziec.
MZ zakladanie UVki to zwykle natręctwo, jak foliowanie pilota od audio/video.
troche prawda. ale tez zdarzylo mi sie w zyciu wyglaskiwac filtry co wieczor po calodziennym foceniu w pyle (Grecja). i wole szmata jechac po kondomie niz po soczewce.
w chwili obecnej czesciej krople deszczu scieram niz pyl, ale tu filtr tez ma spore praktyczne zalety (mozna zdjac, wytrzec i zalozyc od nowa - z lensem troche trudniej to idzie w padajacym deszczu).
no i nieodmiennie - lazac po lesie z rozstawionym statywie nie zawsze dopilnuje sie, zeby obiektyw nie zahaczal sie w galezie. z reguly mam klapke... ale nie zawsze. kondom niejako pozbawia tych zmartwien...
Ale! Dzięki za słowa na temat tej Hoyi, bo właśnie zamierzałem ją kupić do analoga. Więc przemyślę raz jeszcze.
keep calm and carry on... ;)
A te testy filtrów UV i polaryzacyjnych na optyczne.pl są miarodajnie i wiarygodne dość ? :D Bo tam z UV'ek to najlepiej Hoya HMC UV-0 wypada o dziwo najlepiej, a i w miarę tania jest...ogólnie tam Hoye na pierwszych 3 miejscach są...
a coś takiego ? http://fotozakupy.pl/hoya-pl-cir-pro1-digital-58mm/4854s lub http://fotozakupy.pl/hoya-zestaw-uv-hmc-c-pl-cir-ndx8-58-mm/39420s ?
albo taki zestaw :
http://fotozakupy.pl/hoya-hd-cir-pl-digital-58mm/20634s oraz http://fotozakupy.pl/hoya-hd-uv-58mm/20846s
i pytanie do tych filtórw Hoya - czym się różnią te z dopiskiem Digital ?
tomphoto
06-05-2014, 13:45
jako polar polecam hoye super hmc, i jakiś standardowy uv hoya
Podobno UV przeszkadza w fotografowaniu, kontrast traci... itd..8-)
Znawcy piszą że zabezpiecza przednią soczewkę przed zabrudzeniem i porysowaniem 8-)
I nie dziwie Ci się że masz mętlik w głowie, opinie uśredniaj chyba że poparte dowodami 8-)
jako polar polecam hoye super hmc, i jakiś standardowy uv hoya
Podobno UV przeszkadza w fotografowaniu, kontrast traci... itd..8-)
Znawcy piszą że zabezpiecza przednią soczewkę przed zabrudzeniem i porysowaniem 8-)
I nie dziwie Ci się że masz mętlik w głowie, opinie uśredniaj chyba że poparte dowodami 8-)
A Hoya Super HMC to nie jest UV'ka przypadkiem ? :)
lepiej: FILTR POLARYZACYJNY WPC 58mm MARUMI 58 Japan*W-WA* (4204252164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Ale człowiek durny... za 4 dychy kiedyś oddałem taki, tylko rozmiar 55mm...
Generalnie proponuję trochę policytować. upatrzyć sobie kilka modeli i szukac okazji. Ani polar, ani tym bardziej UV to nie są jakieś niezbędniki, ale przynajmniej w przypadku 18-55, gadżety, które w jakiś sposób ochronią szkło/ urozmaicą obrazek. Da się robić zdjęcia bez nich. Uważam, że warto szukac okazji.
Dwa tygodnie temu kupiłem filtr szary Hoyi za 3 dychy, który na Allegro kosztuje 90-105zł. Jeszcze na pudełku po oczach bije cena 119zł.
A te testy filtrów UV i polaryzacyjnych na optyczne.pl są miarodajnie i wiarygodne dość ? :D Bo tam z UV'ek to najlepiej Hoya HMC UV-0 wypada o dziwo najlepiej, a i w miarę tania jest...ogólnie tam Hoye na pierwszych 3 miejscach są...
a coś takiego ? Filtr Hoya PL-CIR PRO1 Digital 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-pl-cir-pro1-digital-58mm/4854s) lub Filtr Hoya Zestaw UV HMC (C), PL-CIR ,NDX8 58 mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-zestaw-uv-hmc-c-pl-cir-ndx8-58-mm/39420s) ?
albo taki zestaw :
Filtr Hoya HD CIR-PL DIGITAL 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-hd-cir-pl-digital-58mm/20634s) oraz Filtr Hoya HD UV 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-hd-uv-58mm/20846s)
i pytanie do tych filtórw Hoya - czym się różnią te z dopiskiem Digital ?
do kita nie ma potrzeby takich filtrow. tak realnie.
z moich doswiadczen:
seria Pro1 Digital Hoyi (niebieskie pudelka: https://www.camera-camera.com/media/catalog/product/cache/1//9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/h/o/hoya-pro1-digital-uv-filter.jpg )
czysci sie po prostu zle. da sie, ale to uciazliwe.
SHMC/HMC Super [ew Pro1] (czarne: http://www.kenrockwell.com/hoya/images/D3S_9506-460.jpg) - niezle, ale tez nie perfekcyjnie
HMC (szare: http://www.proworld.com.au/images/product/large/HOYA-UV-HMC-FILTER.jpg ) - koszmar
MC (fioletowe pudelka: http://www.camerafilters.com/images/hoya%20purple%20label%20cpl%20filter.jpg ) - podstawowa seria z pojedynczym powlekaniem. zero problemow z czyszczeniem
budzetowka (zielone pudelka: http://ecx.images-amazon.com/images/I/41BEdybrICL._SY300_.jpg ) - filtry bez powlok. czyszcza sie bez problemow
IMHO, poza cena to jedno z wazniejszych kryterium wyboru. filtr moze miec magiczne powloki, ktore spiewaja piosenki, deklamuja wiersze i skanduja Ajax Amsterdam. ale jak jest upierniczony, to z tego wszystkiego nic nie wynika, a wrecz pogorszenie fot. biorac pod uwage ogolna jakosc optyczna kita (ktora jest dobra, ale na pewno nie klasy drogich obiektywow Canona), nie ma absolutnie potrzeby kupowania czegos wiecej niz prosty powlekany filtr sprawdzonej firmy (Hoya, Marumi, B+W) i lepiej sie tu kierowac kryterium latwosci czyszczenia. tu niestety w przypadku Hoyi albo kupujesz wypasiony filtr (SHMC Pro1) albo podstawowa, fioletowa serie (bo na zielona nie warto oszczedzac IMHO).
w Marumi latwe do czyszczenia serie to MC, WPC albo Super DHG, natomiast zdecydowanie nie zwykle DHG.
uv można sobie darować (już widzę jak tą uv odkręca żeby założyć polara), ten 18-55 kręci mordą? jeśli kręci to polar też sobie można darować, jeśli nie kręci to hoya pro1 digital, marumi, B+W wg. zasobności portfela, te najtańsze opcje sensu nie mają, a te droższe wydają się dziwne przy takim obiektywie.
uv można sobie darować (już widzę jak tą uv odkręca żeby założyć polara), ten 18-55 kręci mordą? jeśli kręci to polar też sobie można darować, jeśli nie kręci to hoya pro1 digital, marumi, B+W wg. zasobności portfela, te najtańsze opcje sensu nie mają, a te droższe wydają się dziwne przy takim obiektywie.
Hehe co znaczy, że "kręci mordą" i jak to sprawdzić ? :)
To znaczy, że przy ostrzeniu kreci Ci pierwsza soczewka. Więc mając CPL Ustawiasz ostrość, a następnie kręcisz polarem i dopiero zdjęcie. Wybitnie upierdliwa sprawa.
Wiem, że może głupio to zabrzmi, ale sam mogę stwierdzić patrząc w obiektyw czy kręci czy jest na to jakiś innym prostszy sposób ? :)
GalaktycznyMuczaczo
06-05-2014, 14:21
Witam wszystkich serdecznie :) Mój pierwszy post i od razu pytania :D
W weekend kupiłem swoją pierwszą lustrzankę tj. EOS 700d + 18-55 STM kitowy.
Na razie staram się dzielnie przebrnąć przez instrukcję i poznać swoje cacko dogłębnie.
Chciałbym jednak od razu dokupić filtr UV i polaryzacyjny i tu zaczynają się schody...
Mam tak mętlik w głowie, że już nie wiem co kupić i czy kupować w ogóle...
Jedni piszą żeby UV brać, drudzy że się nie opłaca do kitowego obiektywu...
Może się ktoś coś wypowie i doradzi co kupić i za ile (w rozsądnej cenie rzecz jasna :) UV do 100 PLN, a polar do 150 - 200 PLN).
Może kupić zamist UV'ki - Skylight'a 1A ?
Czy kupić na średnicę mojego obiektywu kitowego czy może większy i do tego redukcję ?
dzięki :)
Ja jak zwykle po swojemy, pomysl co jst ci potrzebne.mcsy to co daje ci polar potrzebujesz ? Bo poza odbiciem refleksow to cala resżte wykonasz w programie do obrobki rawow. Uv na kit mozesz czemu nie, ja przestalem zakladac filtry jak tylko zobaczylem ze jezeli nie jest naprawde dobry to przy roznych warunkach powoduje on odwrotny efekt so zamierzonego czyli ochrona jest a pogarszamy sibie jakosc. Mozesz kupic wieszy i redukcje ale pytanie czy i jak czesto bedziesz to zminial, wyobraz sobie np zmienianie obiektywow 10 razy na 30 min bo masz same stalki ... Strata czasu
ten 18-55 kręci mordą?
Wersja STM nie kręci
No to dobra wiadomość :)
To ciężki wybór mnie czeka teraz :D
Mógłbym nawet kupić te :
Filtr Hoya HD CIR-PL DIGITAL 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl oraz Filtr Hoya HD UV 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl,
ale czy warto ? Czy wersje Digital różnią się od zwykłych ?
Jakieś inne cenowo i jakościowo tak samo dobre ?
ostatnio potrzebowałem polara do tele i chyba akustyk narzekał na tą hoyję hd, ostatecznie kupiłem B+W, ale widziałem że ponownie można kupić "stare" pro1 (nie digital) - mam używam, czy shmc dystrybucja hoyi chyba przyspieszyła ruchy.
STM nie kręci przodem
Ja tylko tłumaczę co znaczy, ze "kreci mordą" :mrgreen:
Zaraz zupełnie się pogubię co mam kupić :P Jedni mówią, że coś tam kupa. W testach wychodzi, że wcale nie tak źle i zajmuje dość przyzwoite miejsce :)
Tak jak pisałem, potrzebuję lub nie jakąś UV'kę (Skylighta) i polar do robienia widoczków (góry, morze, niebo itp). do max razem 300 PLN :)
Zaraz zupełnie się pogubię co mam kupić :P Jedni mówią, że coś tam kupa. W testach wychodzi, że wcale nie tak źle i zajmuje dość przyzwoite miejsce :)
Tak jak pisałem, potrzebuję lub nie jakąś UV'kę (Skylighta) i polar do robienia widoczków (góry, morze, niebo itp). do max razem 300 PLN :)
Do tego, na tym forum (i nie tylko) trzeba się przyzwyczaić ;)
Nie traktuj każdego posta jak prawdy objawionej, opinie będą przeróżne, wnioski musisz wyciągnąć samodzielnie ;)
Osobiście mam parę sztuk Hoya HD (tak UV jak i polarów) i jestem z nich zadowolony (bardzo przyjemne w czyszczeniu). Jak będę kupował kolejny, to też pewnie będzie to Hoya HD.
testy trzeba czytać między wierszami np. w niemieckich zawsze wyjdzie że hama to świetne filtry, 300zł max to chyba da się zrobić bez specjalnych ograniczeń polar hoya shmc czy marumi mozna kupić za ok 150zł uv będzie tańsza. ja staram się wypowiadać tylko o tym czego sam używałem lub używam.
ale ogólnie rzecz biorąc uv szczególnie do takiego obiektywu to zbędny wydatek.
RobertON
06-05-2014, 15:59
Nie wiem czy to tradycyjne podjeście, ale UV to jest tylko po to, aby nie uszkodzić/porysować/zabrudzić szkła.
Jeden raz się przydał jak stuknąłem obiektywem w krawędź kadłuba silnika.
Filtry Marumi czy Hoya pewnie wielkiej różnicy nie zrobi.
Polorek, to raczej leszy niż gorszy. Używam Hoya CIR-PL z UV i bez - czyli markieting działa.
FlatEric
06-05-2014, 16:08
Problem jest taki ze dobry polar kosztuje wiecej niz kit.
Z tym, że to jest obiektyw kitowy w wersji STM - a on już nie jest taki bardzo tani.
Co do UV jako ochrony, to już kwestia samopoczucia fotografującego - moim zdaniem warto mieć, nawet gdy nie będzie się używać non stop, nawet w życiu codziennym są sytuacje gdy się jednak przydaje (fotografia dzieci, plaża, nad wodą itp.).
Skylight natomiast na pewno nie - w cyfrze, gdzie balans bieli można dowolnie regulować, nie ma moim zdaniem najmniejszego sensu.
tomphoto
06-05-2014, 16:18
Chaos zapanował
Kup UV hoya zielone pudełko wystarczy do kita i super hmc hoya pol cir czarne pudełko, ten polar ma taka ot nie dogodność iż jest wąski, slim i jak masz duże paluchy zgrabiałe to ciężko się tym operuje. Sam filtr jest godny polecenia. Z tej samej serii polar z dopiskiem HD gdzieś w testach porównywałem i nie zbyt poprawnie wypadł. Używałem polarów różnych i były różnice, co do UV hoya zielona i czarna.. ja nie widzę różnic na fotografiach. Może przy jakiejś eLce szerokiej bym zauważył ale takowej nie posiadam.
Co do UV jako ochrony, to już kwestia samopoczucia fotografującego - moim zdaniem warto mieć, nawet gdy nie będzie się używać non stop, nawet w życiu codziennym są sytuacje gdy się jednak przydaje (fotografia dzieci, plaża, nad wodą itp.).
a widziałeś takich co tak robią - ja nie, sam mam ze trzy uv i to takie topowe i o średnicy większej niż 58mm - jednego nigdy nie użyłem, drugi 77mm robi jako nośnik wazeliny jak akurat mam wenę artystyczną, te warstwy (w dużej ilości) antyodblaskowe (za które zapłaciłem) są fantastyczne w tym zastosowaniu ;) - ale ufałka fajna - sprawdza się doskonale.
Bogdan56_Ch
06-05-2014, 16:26
Ja dla odmiany odradzam kupno filtru do kita. Zdjęcia i tak nie będą wysokich lotów to po co psuć je jeszcze filtrami. Może lepiej poczekać aż kupisz jakiś lepszy obiektyw i dopiero do niego dokupić dobry filtr. W większości zdjęć kitem i tak większość zdjęć zrobisz bez filtra.
tomphoto
06-05-2014, 16:29
Ja dla odmiany odradzam kupno filtru do kita. Zdjęcia i tak nie będą wysokich lotów to po co psuć je jeszcze filtrami. Może lepiej poczekać aż kupisz jakiś lepszy obiektyw i dopiero do niego dokupić dobry filtr. W większości zdjęć kitem i tak większość zdjęć zrobisz bez filtra.
Polar mu sie przyda, ten uv.. to takie pro forma w zasadzie
UV jesli zakladasz to tylko dla ochrony. Jesli kupisz tani nic sie nie stanie poniewaz nie masz szkla za 20K :).
Roznicy miedzy tym za 20zl a 200 nie zobaczysz :).
UV chroni obiektyw. Jaki by on nie był - warto. Uszkodzenie przedniej soczewki to problem. a filtr zawsze można wymienić
Plus lekko poprawi jakość fotek (np błękit nieba)
pamiętaj też że polar zabierze światło na obiektywie nawet ok 1-1,5EV
słowiczek
06-05-2014, 22:29
Ja ze swojej strony poleciłbym to: Filtr B+W 58 MRC UV NAJLEPSZY (1022) Nowy (4183222652) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-b-w-58-mrc-uv-najlepszy-1022-nowy-i4183222652.html) polar
...i uv: B+W 58mm UV MRC Gw. 5lat DOSTAWA GRATIS!!! (4214169427) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/b-w-58mm-uv-mrc-gw-5lat-dostawa-gratis-i4214169427.html).
Polara b&w(konkretnie tego) mam i porównując do tego,co miałem(filtr firmy wściekła pięść węża :D ) to dzień do nocy
xxkomarxx
06-05-2014, 22:32
No prosze was. Kupno uv na kita to lekka przesada. Ja do swoich L nie zakladam i nic sie im nie dzieje a troche juz przeszly. Wbrew pozorom nie tak latwo uszkodzic soczewke.
tomphoto
07-05-2014, 08:18
Ja ze swojej strony poleciłbym to: Filtr B+W 58 MRC UV NAJLEPSZY (1022) Nowy (4183222652) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-b-w-58-mrc-uv-najlepszy-1022-nowy-i4183222652.html) polar
...i uv: B+W 58mm UV MRC Gw. 5lat DOSTAWA GRATIS!!! (4214169427) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/b-w-58mm-uv-mrc-gw-5lat-dostawa-gratis-i4214169427.html).
Polara b&w(konkretnie tego) mam i porównując do tego,co miałem(filtr firmy wściekła pięść węża :D ) to dzień do nocy
nie przesadzajmy do kit UV za 125 zł...8-) i tak różnicy nie będzie w obrazku. 8-) Zupełnie co innego jeśli chodzi o polar
Heh który to polar ? Obydwa jako UV są sprzedawane albo ślepy jestem :P
Jeszcze nad czymś takim myślałem HOYA FILTR POLARYZACYJNY KOŁOWY 58 MM HMC SUPER - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polaryzacyjny-kolowy-58-mm-hmc-super.html)
Stara sprawa, ale można poczytać - UV: Test filtrów UV - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=5)
Polary pod: Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html)
Mam Tamrona 17-50/2,8 VC i nie stosuję UV. Polar sporadycznie - czasami PS wystarcza. Słaby UV to pogorszenie kontrastu itd, a dobry (za xxkomarxx) kosztuje 200zł. W sumie dio kita nie warto.
Ale na Canona 70-200/2,8 L USM UV oczywiście nakręcony jest od pierwszego dnia użytkowania. Niestety na speedwayu czasami się kurzy :).
tomphoto
07-05-2014, 08:40
Heh który to polar ? Obydwa jako UV są sprzedawane albo ślepy jestem :P
Jeszcze nad czymś takim myślałem HOYA FILTR POLARYZACYJNY KOŁOWY 58 MM HMC SUPER - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polaryzacyjny-kolowy-58-mm-hmc-super.html)
Już miałeś kilka razy tu napisane że owy polar godny polecenia, nawet w moich postach doszukasz się owego polecenia. Jeszcze raz ci napisze... jest to tzw slim wąski jak masz grube nieporęczne paluchy.. będzie ci nie wygodnie. Co do efektów jest bardzo dobry.
Zatem polar wybrany :D Żona ma zgrabne paluszki więc ona się będzie bawić :D
A do tego warto dokładać ? http://fotozakupy.pl/hoya-hd-cir-pl-digital-58mm/20634s
tomphoto
07-05-2014, 09:18
też już pisałem o tym HD gorzej wypada w praktyce, więc nie warto. Cena na ten bez hd spadła ostatnio wcześniej jakiś rok temu trzeba było płacić grubo powyżej 200zł
Oki, oto mój wybór :
Polar - Filtr Hoya PL-CIR HMC SUPER 52 mm + ściereczka gratis ! - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-pl-cir-hmc-super-52-mm-sciereczka-gratis-/4846s) - to jest 58mm, jest błąd w opisie, kod produktu jest prawidłowy
UV - Filtr Hoya UV HMC SUPER 58mm - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-uv-hmc-super-58mm/m-91-4919s) lub Filtr Hoya UV (0) HMC 58mm - "wybór redakcji optyczne.pl" - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/hoya-uv-0-hmc-58mm--wybor-redakcji-optycznepl/m-91-27890s)
Można zamknąć :) Dziękuję wszystkim za cierpliwość i dobre rady :)
Eberloth
07-05-2014, 09:33
Za pół roku zaczniesz kupować L-ki (67,77mm...) i filtry pójdą pod młotek za 1/4 ceny :D To już lepiej było kupić większe i się jakiś czas z redukcjami pomęczyć...
No i weź tu się na cokolwiek zdecyduj...
redukcje są fajne ale mają wady, osłony nie założysz, odkręcić się nie chcą w kluczowym momencie i tak naprawdę nie wiadomo kiedy kupi te nowe obiektywy i jaką będą miały średnicę 67, 77, 82 ? ja wszystkie filtry mam pod 77mm (nakręcane) lub kwadratowe lee 100 i mam redukcje na wszystkie obiektywy ale i tak kupiłem parę drobiazgów typu polar 67 czy nd 58 kwestia wygody użytkowania. UV na takim obiektywie to niepotrzebnie wydana kasa, uv to typowy produkt "tania produkcja - duża cena sprzedaży" który wyciąga kasę z portfela klienta, używaj osłony przeciwsłonecznej przynajmniej spełnia jakąś funkcję.
słowiczek
07-05-2014, 10:32
nie przesadzajmy do kit UV za 125 zł...8-) i tak różnicy nie będzie w obrazku. 8-) Zupełnie co innego jeśli chodzi o polar
Ponieważ pytanie dotyczyło polara i uv,naklikałem o jednym i drugim. Polara mam i polecam,jeżeli chodzi o dobry filtr w wymienionych przedziale cenowym,ale nie tego sznurka podałem,sorki;)
To może zamiat UV'ki kupić tulipana Osłona obiektywu FZ Tulipan 58 mm czarna - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/fz-tulipan-58-mm-czarna/m-101-1042s) albo osłonę Osłona obiektywu Canon EW-60C (EF-S 18-55; EF28-80; EF28-90) - Sklep fotograficzny Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/canon-ew-60c-ef-s-18-55-ef28-80-ef28-90/m-101-1224s) ?
tomphoto
07-05-2014, 11:26
osłonę kup dodatkowo, i jeszcze jakąś dodatkowa baterie 8-)
Proszę zamknąć temat, bo zaraz mnie jeszcze ktoś na dodatkowy obiektyw namówi :P
FlatEric
07-05-2014, 12:02
Tyle, że EW-60C jest do starego kita 18-55 (IS), kręcącego mordką. Do wersji STM jest osłona EW-63C.
Mój aparat z obiektywami, jako że bawię się w makro, czesto szoruje po zaroślach i w trawie. Do ochrony używam osłony przeciwsłonecznej, a nie filtrów UV. I jak do tej pory, ta ochrona sprawdza się znakomicie.
Osłona sprawdziła się nawet, gdy aparat spadł z ok 1,5 metra obiektywem w dół na kamyczki wystające z Bałtyku :)