PDA

Zobacz pełną wersję : wydruk zdjęć na drukarce Brother

adam1004a
05-05-2014, 10:53
Mam pytanko, czy ktoś ćwiczył temat wydruku fotek na brotherach na tuszach Dulin i na tym papierze WP PE RC PF240WPPE z tego sklepu Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/sklep/7089799_papierdozdjec) . Na załączonych do zestawu materiałach i oryginalnych tuszach jest lux (na moje oko), a czy ktoś ćwiczył może ten papier i te zamienniki? jak to wygląda? Daje radę, czy lepiej sobie odpuścić.

Może ktoś ćwiczył na innych zamiennikach gdzie cena do jakości ma dobry stosunek.

Oryginalne materiały są zbyt drogie i wole zrobić odbitkę w labie a3 niż drukować.

Wydruki mają wisieć w antyramie na ścianie, trwałość do 2 lat i będę zadowolony.

adam1004a
08-05-2014, 11:14
zakupiłem papier Papier Foto A3 240g/m2 50ark Wysoko połyskowy PE RC (PF240WPPE) ze sklepu papierdozdjec i do tego tusze zamienniki po koło 3zł za sztukę. Moja drukarka to brother a3 6510, czyli sprzęt raczej popularny i średniej jakości - w każdym razie nie foto. (mam też bothera w515 i nie widze różnicy w jakości druku między tymi urządzeniami) drukarki typowo biurowe i do tej pory tak pracowały

Zrobiłem krótki test amatora (organoleptyczny, subiektywny)

wydruk papier brother BP71 A3 na tuszach brother jest odniesieniem - jakość b. dobra
Papier PF240WPPE tusze brother oryginalne - jakość b. dobra nie widzę różnicy

Papier PF240WPPE tusze zamienniki z wskazanego sklepu - jakość b. dobra jednak widać różnicę przy długim przypatrywaniu się - w mojej ocenie pomijalna, nasycenie koloru identyczne
papier brother BP71 A3 tusze zamienniki z wskazanego sklepu - jakość b. dobra jednak widać różnicę przy długim przypatrywaniu się - w mojej ocenie pomijalna - podobnie jak wyżej.
Papier PF240WPPE tusze zamienniki Dulion jakość b. dobra jednak widać różnicę przy długim przypatrywaniu się - w mojej ocenie pomijalna

Trwałość wydruku? Kto to wie? I tak pewnie wydruk będzie w ramce rok, a potem inny. Zresztą ramki mają filtry UV, które też chronią wydruki

Wydruków nie oglądałem pod mikroskopem. Mają wisieć na ścianie i być oglądane pewnie z 1m.

Do testu użyłem fotki 20mln pix z 70d zrobionej sigma 18-35 przy f4 obrobionej w LR trail

Wydruk A3 na ścianę w ramkę na tym brotherku w zupełności daje radę. Nie widziałem wydruków z fotograficznych epsonów, ale ten mnie zadowala i pewnie dużą część amatorów również usatysfakcjonuje.

Koszt druku takiej fotki na papierze A3 oscyluje koło 1zł - zamiennikach
Na dniach dostanę odbitkę z labu w formacie zbliżonym do A3 to sobie jeszcze porównam co mi bardziej leży.

Z mojej obserwacji wynika, że brother daje czasem za dużo magnety (dotyczy zamienników jak i oryginału), ale w tej klasie sprzętu jest to w pełni akceptowalna wada i nie sprawia, że foto jest do dyskwalifikacji. Konfiguracja w sterownikach drukarki jest praktycznie żadna. Przypuszczam, że trzeba będzie przed drukiem zdjąć trochę magnety, żeby było dobrze.

Odnośnie magnety widzę, że to kwestia przygotowania fotografii, bo na części mi się problem pojawia, a na części nie. Drukarka ma tylko 4 tusze więc pewnie odwzorowanie koloru nie może być idealne.

adam1004a
08-05-2014, 12:40
a papier w tej gramaturze nie wybrzusza sie w trakcie drukowania, jest naprawdę ok przy wydruku a4 lub a3

yrats
10-05-2014, 09:43
Zrób sobie próbę na blaknięcie przy użyciu zamienników (połóż w dobrze oświetlonym miejscu wydruk w połowie zasłonięty). Ten test prawdę Ci powie i potwierdzi lub zniweczy Twój optymizm. Przerabiałem temat z drukarką Canona, wykonałem kalibrację, wydawała się, że jest idealnie...do czasu otwarcia albumu po ok roku. Zdjęcia w antyramie na ścianie mają żywotność jeszcze mniejszą i zależną od oświetlenia. W sumie projekt został zarzucony. Potwierdzam natomiast jakość papieru PF240WPPE.
Piszę nie po to by Cię odwieść od tematu, lecz wskazać najpłytszą mieliznę, a jest ich więcej ;)

adam1004a
10-05-2014, 21:45
ja wyszedłem z założenia, że koszt druku to koło 1zł dla A3, jak po roku wyblaknie, to sobie drukne coś innego. Zastanawiałem się nad trwałością, ale cena czyni cuda. Trudno odszukać w necie informację na ten temat, a trwałość zamienników po wydruku to jest jakaś tajemnica.

tak prawdę mówiąc lekko mnie zszokowała jakość druku na atramentówce, ostatnią drukarkę jaką miałem to był bjc 1000 canona chyba z 2000 roku

a miałeś tego canona na 6 tuszy? tak prawdę mówiąc to myślałem, że trwałość tego druku jest większa, liczyłem na to że foto w antyramie wytrzyma rok