Zobacz pełną wersję : Monopod a statyw
kunstmaschine404
03-05-2014, 11:18
Witam,
Nie znalazłem takiego tematu a chciałbym poruszyć temat monopodów, czyli statywów z jedną nogą, stopką i gwintem. Monopodu nie można ustawić tak jak statywuecz należy cały czas trzymać go podpartym u dołu. Interesuje mnie to ponieważ robię dużo zdjęć nocnych ze statywu ale nie ukrywam że zdecydowanie bardziej lubię zdjęcia z ręki. Rozstawianie statywu jdo każdego ujęcia potrafi być mocno zniechęcające. Zastanawiam się natomiast nad funcjonalnością takiego urządzenia. Wiem, że monopo nie został wymyślony po to by służyć do nocnych zdjęć architektury ale czy ktoś używa go przy nieco dłuższym czasie naświetlania? Jak to jest z drganiami? Zastanawiałem się nad modelem 681b monopod manfrotto 160 cm i 11 kg.
Pozdrawiam
Monopad do zdjęć nocnych raczej się nie nadaje - tzn. gdy naświetlasz z długimi czasami np 1s. Nie dasz rady go nieruchomo utrzymać. Do zdjęć nocnych zdecydowanie statyw jest lepszy. Nie wiem tylko z jakimi czasami pracujesz i jakich obiektywów używasz. Zdjęcia nocne to szeroki temat. Np - tuż po zachodzie słońca (tzw złote godziny), zdjęcia w środku nocy z długimi czasami, itd. Znajomy namiętnie bawi się w "nietoperza" i ma statyw z haczykiem do podwieszenia dodatkowego obciążenia, żeby go dociążyć.
Używam monopodu do zdjęć sportowych z krótkimi czasami np 1/500s. To niewątpliwie skomplikowane urządzenie sprawdza się, gdy chcemy zachować mobilność. Nie mam Canona 300mm, ale i 70-200 jak potzrymamy przez 90min. to łapki się zmęczą :).
Widziałem też faceta, który robi zdjęcia krajobrazów i bardzo jest przywiązany do monopodu, pomimo, że dysponuje obiektywami ze stabilizacją.
Ostatnio widziałem porządne statywy z jedną nogą, którą można wykorzystywać jako monopod. Niestety cena wszystkich modeli > 1 500zł.
Manfrotto 681B wygląda całkiem przyzwoicie. Na 100% jest lepszy niż mój Triopo CL-50 o udźwigu tylko 6kg. Ale nie potrzebuję lepszego, bo zawsze robię zdjęcia siedząc na stołki wędkarskim i wysuwam monopod do połowy jego wysokości.
kunstmaschine404
03-05-2014, 21:59
dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź :)
jan pawlak
04-05-2014, 07:35
Rozstawianie statywu jdo każdego ujęcia potrafi być mocno zniechęcające
Też robię nocne, wypracowałem odpowiednią procedurę.
Mam dobry statyw, dobrą głowicę i pewne zamocowanie.
Po zrobieniu pierwszego zdjęcia nogi statywu składam razem i tak noszę resztę wieczoru.
Obiektyw opiera się o ramię a statyw przyciskam do ciała.
Normalnie body noszę na szelce BlackRapid, do jego klamry w tym przypadku zamocowany
jest pasek aparatu, dodatkowe zabezpieczenie przy noszeniu i fotografowaniu ze statywu
Jak się uprzesz możesz to nawet używać jak monopodu.
jp
Wiem, że monopo nie został wymyślony po to by służyć do nocnych zdjęć architektury ale czy ktoś używa go przy nieco dłuższym czasie naświetlania? Jak to jest z drganiami?
Monopod eliminuje drgania sprzętu w płaszczyźnie pionowej - i niewiele wiecej. Z gruba jego skuteczność porównałbym ze skutecznością IS starszej generacji.
Po zniknięciu obrazu w wizjerze, przy czasach dłuższych niż 1/4s bardzo trudno zapanować nad większymi ruchami sprzętu, zwłaszcza nad obrotem wokół osi pionowej.
U mnie skończyło się tym, że monopod (porządne Manfrotto) trafił gdzieś do szpargałów.
Przyznam, że w czasie zdjęć nocnych czułem się dość pewnie z monopodem w ręku - to jednak kawał maczugi ;) jakby co.
Zamiast monopodu niezłym rozwiązaniem jest też szpagat, górę mocujemy do obiektywu w okolicach przedniej soczewki, dół przydeptujemy. Ujmujemy aparat od dołu i naciągamy szpagat. Przyciskamy aparat do policzka i to eliminuje do pewnego stopnia wszelkie ruchy. Stosuję to często np. w lesie przy makro, gdzie trudno utzrymać ostrość i jest mało światła. Końcówkę zamiast przydeptywać, można przycisnąć do ziemi łokciem
Monopod zasadniczo stanowi namiastkę statywu i jest używany wszędzie tam, gdzie nie ma czasu na rozstawianie statywu, bądź teren jest mocno pofałdowany.
Warto aby był możliwie lekki ale solidny, ponieważ jego stabilność i tak jest mocno ograniczona. Wspomniany tutaj Manfrotto 681B to bardzo porządna konstrukcja i całkiem niezłe wykonanie :)