PDA

Zobacz pełną wersję : Ogniskowa ogniskowej nie równa

tomphoto
30-04-2014, 11:03
Dwa obiektywy z tymi samymi zakresami, ustawione na 300mm
Dwie fotografie z tego samego body na statywie, i dwa różne kadry, na jednym większe zbliżenie na drugim mniejsze.
Różnice między obiektywami, jeden z nich to zoom typu kręcący się, drugi przeciwnie.
Średnice soczewek 58 i 62.
Z czego wynika różnica ?

Merde
30-04-2014, 11:12
Jaka odległość ostrzenia?

tomphoto
30-04-2014, 11:15
Jaka odległość ostrzenia?
słuszna uwaga, jeden 70cm drugi 1,5m

jan pawlak
30-04-2014, 11:16
Dwie fotografie z tego samego body na statywie, i dwa różne kadry, na jednym większe zbliżenie na drugim mniejsze.
Różnice między obiektywami, jeden z nich to zoom typu kręcący się, drugi przeciwnie.
Z czego wynika różnica ?

czy mógłbyś to pokazać tutaj lub przysłać "prosto z puszki" na jan.pawlak@onet.pl ?

Kadry (kąt widzenia) powinny być te same, ostrości mogą być "gdzie indziej"i zdjęcie wygląda inaczej

Merde
30-04-2014, 11:22
słuszna uwaga, jeden 70cm drugi 1,5m

Obiektywy mają różną budowę wewnętrzną, nawet "stałki" mogą mieć różne kąty widzenia w zależności od odległości na którą nastawiono ostrość, co dopiero zoomy...
Z tego co wiem przyjmuje się, że kąty widzenia powinny być równe przy ostrzeniu na nieskończoność.

akustyk
30-04-2014, 11:33
Z czego wynika różnica ?

focus breathing (Breathing (lens) - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Breathing_(lens)) )

po krotce: przede wszystkim zoomy maja tendencje, ze w dlugim koncu przy ustawianiu ostrosci blisko faktyczna ogniskowa jest mniejsza niz nominalnie.

na przyklad taki 70-300L ma w dlugim koncu, przy ustawieniu ostrosci na minimum (okolo 1,5m) faktyczna ogniskowa 200mm. przy ostrzeniu na nieskonczonosc kadr pokrywa sie +/- jakis tam drobniutki margines z 300/4.

jan pawlak
30-04-2014, 13:32
focus breathing (Breathing (lens) - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Breathing_(lens)) )

po krotce: przede wszystkim zoomy maja tendencje, ze w dlugim koncu przy ustawianiu ostrosci blisko faktyczna ogniskowa jest mniejsza niz nominalnie.

na przyklad taki 70-300L ma w dlugim koncu, przy ustawieniu ostrosci na minimum (okolo 1,5m) faktyczna ogniskowa 200mm. przy ostrzeniu na nieskonczonosc kadr pokrywa sie +/- jakis tam drobniutki margines z 300/4.

Nie zdawałem sobie sprawy że aż tyle, sądziłem że jakieś 2-3 %
Możesz podesłać link do jakiegoś opracowania/testów ?

jp

Kolekcjoner
30-04-2014, 14:25
Normalna sprawa, to jedna z przyczyn dlaczego obiektywy filmowe kosztują tyle co samochód.

akustyk
30-04-2014, 14:44
Nie zdawałem sobie sprawy że aż tyle, sądziłem że jakieś 2-3 %
Możesz podesłać link do jakiegoś opracowania/testów ?

musialbym poszukac w google'ach.

latwiej mi bedzie przy najblizszej okazji zrobic po prostu foty 70-300 i 70-200 na dlugim koncu. to bedzie widac ile sie kadry roznia ;)

tomphoto
30-04-2014, 15:17
U mnie w teście jaki zrobiłem pomiędzy jednym a drugim 300mm jest spora różnica, ale jak już wcześniej napisałem pewnie to wynika z odległości ostrzenia

Matt_K-K
04-05-2014, 18:33
Czasami na stronie canonrumors.com ( i innych ) podawane są do wiadomości patenty na dane obiektywy złożone przez Canona. Przykładowo zoomy niemal zawsze mają krótszy faktyczny zakres ogniskowych niż ten podawany oficjalnie ( np. popularny 24-70 jest w praktyce blizszy 25-65 itp ). Dodatkowo, poza odmiennymi ogniskowymi, często mniejsza jest faktyczna przysłona obiektywu. Np. f/2.8 może całkiem spokojnie wynosić f/3 itp. :)