Zobacz pełną wersję : Ogniskowa ogniskowej nie równa
tomphoto
30-04-2014, 11:03
Dwa obiektywy z tymi samymi zakresami, ustawione na 300mm
Dwie fotografie z tego samego body na statywie, i dwa różne kadry, na jednym większe zbliżenie na drugim mniejsze.
Różnice między obiektywami, jeden z nich to zoom typu kręcący się, drugi przeciwnie.
Średnice soczewek 58 i 62.
Z czego wynika różnica ?
Jaka odległość ostrzenia?
tomphoto
30-04-2014, 11:15
Jaka odległość ostrzenia?
słuszna uwaga, jeden 70cm drugi 1,5m
jan pawlak
30-04-2014, 11:16
Dwie fotografie z tego samego body na statywie, i dwa różne kadry, na jednym większe zbliżenie na drugim mniejsze.
Różnice między obiektywami, jeden z nich to zoom typu kręcący się, drugi przeciwnie.
Z czego wynika różnica ?
czy mógłbyś to pokazać tutaj lub przysłać "prosto z puszki" na jan.pawlak@onet.pl ?
Kadry (kąt widzenia) powinny być te same, ostrości mogą być "gdzie indziej"i zdjęcie wygląda inaczej
słuszna uwaga, jeden 70cm drugi 1,5m
Obiektywy mają różną budowę wewnętrzną, nawet "stałki" mogą mieć różne kąty widzenia w zależności od odległości na którą nastawiono ostrość, co dopiero zoomy...
Z tego co wiem przyjmuje się, że kąty widzenia powinny być równe przy ostrzeniu na nieskończoność.
Z czego wynika różnica ?
focus breathing (Breathing (lens) - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Breathing_(lens)) )
po krotce: przede wszystkim zoomy maja tendencje, ze w dlugim koncu przy ustawianiu ostrosci blisko faktyczna ogniskowa jest mniejsza niz nominalnie.
na przyklad taki 70-300L ma w dlugim koncu, przy ustawieniu ostrosci na minimum (okolo 1,5m) faktyczna ogniskowa 200mm. przy ostrzeniu na nieskonczonosc kadr pokrywa sie +/- jakis tam drobniutki margines z 300/4.
jan pawlak
30-04-2014, 13:32
focus breathing (Breathing (lens) - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Breathing_(lens)) )
po krotce: przede wszystkim zoomy maja tendencje, ze w dlugim koncu przy ustawianiu ostrosci blisko faktyczna ogniskowa jest mniejsza niz nominalnie.
na przyklad taki 70-300L ma w dlugim koncu, przy ustawieniu ostrosci na minimum (okolo 1,5m) faktyczna ogniskowa 200mm. przy ostrzeniu na nieskonczonosc kadr pokrywa sie +/- jakis tam drobniutki margines z 300/4.
Nie zdawałem sobie sprawy że aż tyle, sądziłem że jakieś 2-3 %
Możesz podesłać link do jakiegoś opracowania/testów ?
jp
Kolekcjoner
30-04-2014, 14:25
Normalna sprawa, to jedna z przyczyn dlaczego obiektywy filmowe kosztują tyle co samochód.
Nie zdawałem sobie sprawy że aż tyle, sądziłem że jakieś 2-3 %
Możesz podesłać link do jakiegoś opracowania/testów ?
musialbym poszukac w google'ach.
latwiej mi bedzie przy najblizszej okazji zrobic po prostu foty 70-300 i 70-200 na dlugim koncu. to bedzie widac ile sie kadry roznia ;)
tomphoto
30-04-2014, 15:17
U mnie w teście jaki zrobiłem pomiędzy jednym a drugim 300mm jest spora różnica, ale jak już wcześniej napisałem pewnie to wynika z odległości ostrzenia
Matt_K-K
04-05-2014, 18:33
Czasami na stronie canonrumors.com ( i innych ) podawane są do wiadomości patenty na dane obiektywy złożone przez Canona. Przykładowo zoomy niemal zawsze mają krótszy faktyczny zakres ogniskowych niż ten podawany oficjalnie ( np. popularny 24-70 jest w praktyce blizszy 25-65 itp ). Dodatkowo, poza odmiennymi ogniskowymi, często mniejsza jest faktyczna przysłona obiektywu. Np. f/2.8 może całkiem spokojnie wynosić f/3 itp. :)