PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw fisheye - pytania

juli88
28-04-2014, 13:09
Witam i z góry przepraszam za mój brak profesjonalizmu...

Posiadam Canon 500D
zajmuje się fotografią amatorską i robię zdjęcia psom.
Zainteresowała mnie fotografia obiektywem fisheye jak ze słynnego cyklu zdjęć* The Dog - niestety nie mogę znaleźć*autora tych zdjęć.

Czy, żeby robić takie zdjęcia muszę kupić obiektyw za ca 5 tys. zł? Bo są obiektywy po 1 000 zł, a nawet 500 zł
są nakładki... itp.

Nie znam się i nie wiem gdzie szukać informacji.

Mocowanie do 500D to EF i EF-S inne nie wchodzą w rachubę?
Lepszy do tego celu będzie obiektyw 8-15mm, czy samo 15mm?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

Leon007
28-04-2014, 13:23
Możesz kupić samyanga 8 mm f/3,5 - przeznaczony do APS-C (np. canon 500D).
Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/855-Samyang_8_mm_f_3.5_Aspherical_IF_MC_Fish-eye-specyfikacja_obiektywu.html)
Przeczytaj test tego obiektywu w podanej lince - jest tam trochę ogólnie o takich obiektywach.
Zobacz na forum zdjęcia i opinie o nim.

Witek.K
28-04-2014, 13:23
Samyang 8 mm wystarczy. 15mm sa do pelnej klatki, efekt rybiego oka bedzi nieznaczny.

juli88
28-04-2014, 13:32
Możesz kupić samyanga 8 mm f/3,5 - przeznaczony do APS-C (np. canon 500D).
Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/855-Samyang_8_mm_f_3.5_Aspherical_IF_MC_Fish-eye-specyfikacja_obiektywu.html)
Przeczytaj test tego obiektywu w podanej lince - jest tam trochę ogólnie o takich obiektywach.
Zobacz na forum zdjęcia i opinie o nim.

czytam, że mechanizm autofokusa to MF, czy przy ruszających się psach i braku możliwości współpracy (psy schroniskowe - nie tresowane ;) ) nie jest koniecznością szukania automatu?
I czy są w przybliżonych kosztach obiektywy z AF?

Canonierzysta
28-04-2014, 13:33
Dokładnie tak jak przedmówcy.

Na cropie (czyli niepełnej klatce / matrycy APS-C) 15mm to jak 24mm na FF, więc żadne z tego rybie oko.

Dobre jakościowo i tanie szkło to Samyang 8mm, koszt około 1000 PLN. Sam mam i jestem bardzo zadowolony.

Jak będziesz chciała jakiś poglądowych obrazków to daj znać.

P.S. Ostrością się nie masz co przejmować za bardzo, jak przymkniesz przysłonę do 5,6 i odległość ustawisz na około 1m, to ostrość będziesz miała w całym kadrze...

Leon007
28-04-2014, 13:36
czytam, że mechanizm autofokusa to MF, czy przy ruszających się psach i braku możliwości współpracy (psy schroniskowe - nie tresowane ;) ) nie jest koniecznością szukania automatu?
I czy są w przybliżonych kosztach obiektywy z AF?

To już trzeba poczekać na kolegów, co go używają. Ja używam fiszaja z pełną klatką i tylko do statycznych ujęć - krajobrazy i różne takie. Ale też manual, konkretnie zenitar 16 mm. Więcej już nie pomogę.

juli88
28-04-2014, 13:41
Dokładnie tak jak przedmówcy.

Na cropie (czyli niepełnej klatce / matrycy APS-C) 15mm to jak 24mm na FF, więc żadne z tego rybie oko.

Dobre jakościowo i tanie szkło to Samyang 8mm, koszt około 1000 PLN. Sam mam i jestem bardzo zadowolony.

Jak będziesz chciała jakiś poglądowych obrazków to daj znać.

P.S. Ostrością się nie masz co przejmować za bardzo, jak przymkniesz przysłonę do 5,6 i odległość ustawisz na około 1m, to ostrość będziesz miała w całym kadrze...

Jeżeli posiadasz zdjęcie jakiegoś zwierzaka, to z miłą chęcią zobaczę.
Czyli dla potwierdzenia - nie muszę się przejmować tym, że nie zdążę ustawić ostrości np. typowo na pysk, przy szybko poruszających się psach? Czasami uchwycenie w odpowiedniej pozycji psa to ułamek sekundy, korekcja ustawień w tym momencie może być problemem... ;)

Canonierzysta
28-04-2014, 13:42
Zenitara 16mm miałem i kupiłem go właśnie na samym początku przygody z tego typu obrazkami... nie doczytałem wtedy specyfikacji i okazało się, że fisheye w nazwie tego obiektywu nijak się ma do obrazka który miałem po zrobieniu zdjęcia... więc nie zawsze krzywa soczewka powoduje krzywy obrazek ;)

Jest jeszcze Peleng 8mm f/3,5 jako alternatywa, ale jednak stawiałbym na nowszą konstrukcję i wziął Samyanga.

Leon007
28-04-2014, 13:44
Zenitar jest do pełnej klatki, na aps-c to jak już napisałeś: ni wydra ni pies.

Canonierzysta
28-04-2014, 13:45
Jeżeli posiadasz zdjęcie jakiegoś zwierzaka, to z miłą chęcią zobaczę.

Yyyy... chyba nie mam, ale nie problem zrobić ;) wyślę coś po powrocie do domu.

--- Kolejny post ---

Zenitar jest do pełnej klatki
No i właśnie dlatego go sprzedałem ;) dołożyłem parę groszy i kupiłem Samyanga :D

juli88
28-04-2014, 13:46
Yyyy... chyba nie mam, ale nie problem zrobić ;) wyślę coś po powrocie do domu.

--- Kolejny post ---

No i właśnie dlatego go sprzedałem ;) dołożyłem parę groszy i kupiłem Samyanga :D

To czekam :) i z góry dziękuję :)

Leon007
28-04-2014, 13:53
http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/najlepsze-zdjecia-samyang-8-mm-f-3-5-tylko-zdjecia-bez-komentarzy-max-800px-48428/

Canonierzysta
28-04-2014, 13:55
Tak mi się przypomniało, że mam coś pod ręką ;)

Wrzucam to co mam... tu ostrość trochę skopana, ale aparat miałem jeszcze przed regulacją...

[zdjęcie usunięte]

juli88
28-04-2014, 14:00
A mogę mieć prośbę próby zrobienia zdjęcia takiego typu - będę baaaardzo wdzięczna :)

https://canon-board.info/imgimported/2014/04/beaglethedogcollection2324031236280-1.jpg
źródło (http://images1.fanpop.com/images/photos/2300000/beagle-the-dog-collection-2324031-236-280.jpg)

W linku od Leon007 są fajne konie, niestety nie jest tam podana informacja jaki to obiektyw...

Canonierzysta
28-04-2014, 14:02
Leon007 podał link do zdjęć robionych TYLKO Samyangiem 8mm, więc te konie są wynikiem zdjęcia własnie tym obiektywem o którym tu mowa ;)

Leon007
28-04-2014, 14:02
Oj tam, zobacz tytuł tego wątku.

juli88
28-04-2014, 14:05
Leon007 podał link do zdjęć robionych TYLKO Samyangiem 8mm, więc te konie są wynikiem zdjęcia własnie tym obiektywem o którym tu mowa ;)

ups :oops::D

Canonierzysta
28-04-2014, 14:07
No to chyba nie muszę już Ci wysyłać swoich zdjęć...;) rozumiem, że zostałaś przekonana ;)

Swoją fotkę usuwam... koleżanka będzie zła za udostępnienie ;)

banan82
28-04-2014, 14:08
czy ma znaczenie czy Fisheye ma AF czy MF? Czy brak AF bardzo przeszkadza?

juli88
28-04-2014, 14:13
No to chyba nie muszę już Ci wysyłać swoich zdjęć...;) rozumiem, że zostałaś przekonana ;)

Swoją fotkę usuwam... koleżanka będzie zła za udostępnienie ;)

fotki mi się podobają, jednak chciałabym zobaczyć zdjęcie najlepiej psa, bo wydaje mi się, że są mega ruchliwe w porównaniu z końmi i opinia o korekcji ustawień... a może jest tu ktoś z Poznania? Pożyczyłabym aparat na jedno zdjęcie :)
muszę mieć 100% pewności że uda mi się zrobić takie zdjęcia bezdomniakom, i że to pomoże im znaleźć nowe domy ;)

--- Kolejny post ---

czy ma znaczenie czy Fisheye ma AF czy MF? Czy brak AF bardzo przeszkadza?

no właśnie nie wiem i dlatego pytam, tak jak pisałam zależy mi na fotografowaniu zwierząt, nie krajobrazów.
Ustawienie ostrości wydaje mi się bardzo istotne przy ruchliwym zwierzaku.

Canonierzysta
28-04-2014, 14:16
Wydaje mi się, że brak konieczności ustawiania ostrości bardziej pomaga przy ruchliwych obiektach, niż konieczność jego ustawiania.

Ustawisz sobie obiektyw tak aby cały kadr był ostry.. czyli mniej więcej tak jak pisałem wcześniej, lekko przymknięta przysłona ( powiedzmy 5,6 lub więcej jeśli Ci światło na to pozwala) ustawiasz pierścień ostrości na około 1 metr, i przestajesz się przejmować ustawianiem ostrości...

P.S. Oczywiście minimalna odległość ostrzenia musi być zachowana, chyba wynosi ona koło 30-40 cm od obiektu

juli88
28-04-2014, 14:20
Wydaje mi się, że brak konieczności ustawiania ostrości bardziej pomaga przy ruchliwych obiektach, niż konieczność jego ustawiania.

Ustawisz sobie obiektyw tak aby cały kadr był ostry.. czyli mniej więcej tak jak pisałem wcześniej, lekko przymknięta przysłona ( powiedzmy 5,6 lub więcej jeśli Ci światło na to pozwala) ustawiasz pierścień ostrości na około 1 metr, i przestajesz się przejmować ustawianiem ostrości...

P.S. Oczywiście minimalna odległość ostrzenia musi być zachowana, chyba wynosi ona koło 30-40 cm od obiektu

ok to ufam doświadczeniu i zdjęcia z galerii mnie dodatkowo przekonały :)
Bardzo dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że uda mi się pochwalić jakimś chociaż drobnym sukcesem...

Usjwo
28-04-2014, 15:48
Musisz tez wiedziec ze jak bedziesz chciala zrobic dobry portret postaci (pies, kon, czlowiek) to musisz do niej bardzo blisko podejsc. Wtedy juz trzeba uwazac na ostrosc, ale oczywiscie metoda "f5.6" jest dobra :)