Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa 420ex jak wyłączyć auto save.

oryx
28-04-2014, 10:46
Witam,
lampę 420ex używam jako dodatkową na statywie. Sterowanie radiowe z lampy na aparacie.
Jak wyłączyć w 420-ce samoczynne wyłączanie lampy po 90sek lub 10min jeżeli jest w trybie slave.
Dziękuję

Canonierzysta
28-04-2014, 11:40
O ile dobrze pamiętam to zrób tak:

Przycisk C.Fn przez jakieś 2 sek -> przejdź do funkcji C.Fn 2 (slave's unit auto power off) i ustaw wartość na 0 (domyślna jest chyba 1), wtedy autowyłączanie jest chyba 60min zamiast 10min. Tyle na ile pamiętam. Wrócę do domu po południu to mogę sprawdzić.

Nie wiem tylko, czy nie musisz przed ustawieniem tego być w trybie slave, ale to już sam zobaczysz.

oryx
28-04-2014, 12:11
Niestety ale na lampie nie ma przycisku C.Fn. Po założeniu lampy na Canona 40d i próbie sterowania z puszki pojawia się info o braku możliwości ustawień tego typu. Pozostałe funkcje sterowania z puszki działają

Canonierzysta
28-04-2014, 12:31
Sorki, jakoś tak przeczytałem że mówisz o 430ex...

W 420ex musisz chyba pilnować, aby się nie wyłączyła... w instrukcji (http://instrukcja.pl/i/canon_speetlite_420ex) na stronie 44 można przeczytać:

Jeżeli 420ex działająca jako lampa przyporządkowana będzie bezczynna przez około 10 minut, to się wyłączy. Wyłączenie to sygnalizowane jest migotaniem numeru kanału. Naciśnięcie przycisku testowego na jednostce sterującej w czasie 30 minut od wyłączenia się lampy przywróci jej tryb roboczy bez potrzeby ponownego włączania.