PDA

Zobacz pełną wersję : eos 50d serial number eosinfo

mazeno
28-04-2014, 01:03
witam,
co jest przyczyna tego, ze eosinfo nie pokazuje numeru seryjnego?
czy moze to byc jakies grzebanie w puszce typu wymiana plyty czy cos w ten desen?
zauwazylem to dosc w wielu (ale nie wszystkich) przypadkach screenow z eosinfo.

(przegrzebalem tematy, ale nic o tym nie znalazlem).

tomfoot
28-04-2014, 08:42
Widocznie to powypadkowy składak i ktoś wytarł numery.

mazeno
28-04-2014, 10:28
przyznaje - dowcip masz ciety, ale ja nie pytam o numery na naklejce, ino o eosinfo. i chyba nie ma w tym zadnej logiki - np. serial # ma wartosc "0" przy roznych wersjach firmware'a, czasem (rzadziej) ma wartosc "1", czasem w ogole pole jest puste, a czasem wystepuje normalny serial #. wiec podejrzewam, ze nie od firmware'a zalezy. a ciekaw jestem od czego.

jan pawlak
28-04-2014, 11:18
przyślij *jpg prosto z aparatu na
jan.pawlak@onet.pl

jp

cobalt
28-04-2014, 11:36
witam,
czy moze to byc jakies grzebanie w puszce typu wymiana plyty czy cos w ten desen?
zauwazylem to dosc w wielu (ale nie wszystkich) przypadkach screenow z eosinfo.

(przegrzebalem tematy, ale nic o tym nie znalazlem).
Spróbuj może podłączyć 50D pod PC z innym programem niż Eosinfo - np ShutterCount.
Tu masz link do paczki z programem: http://www.cobalt.fr.pl/Shutter.rar

mazeno
28-04-2014, 12:10
panowie - to nie jest kwestia jednego aparatu, to kwestia wielu puszek.
o:
https://www.google.pl/search?q=eosinfo+eos+50d&tbm=isch

cobalt
28-04-2014, 15:32
panowie - to nie jest kwestia jednego aparatu, to kwestia wielu puszek.
o:
https://www.google.pl/search?q=eosinfo+eos+50d&tbm=isch
To czym się przejmujesz?
Jak aparat robi zdjęcia OK to może mieć i SN 00001.

Merde
28-04-2014, 15:58
Numer seryjny zapisuje się w danych EXIF zrobionego zdjęcia. Nie prościej będzie sprawdzić w DPP?

mazeno
28-04-2014, 17:09
trudne pytanie chyba postawilem...
ja sie pytam, jaka jest przyczyna braku wyswietlania (lub wyswietlania wartosci typu 0 lub 1) serial #, a nie "gdzie znalezc".

cobalt
29-04-2014, 07:30
trudne pytanie chyba postawilem...
ja sie pytam, jaka jest przyczyna braku wyswietlania (lub wyswietlania wartosci typu 0 lub 1) serial #, a nie "gdzie znalezc".
W ShutterCount wszystko jest wyświetlane jak trzeba.

mazeno
29-04-2014, 08:59
pewnie i jest, ale mnie nie interesuje shuttercount, tylko eosinfo, a dokladniej przyczyna sytuacji j.w.
interesuje mnie problem nie jednostkowy, tylko ogolny.
wydaje mi sie, ze dosc dokladnie sprecyzowalem pytanie. nawet w temacie watku stoi jak byk: eos 50d serial number eosinfo.

Canonierzysta
29-04-2014, 09:01
ja sie pytam, jaka jest przyczyna braku wyswietlania

Wydaje mi się, że jest to dzielenie włosa na czworo... jeśli chcesz pokazać numer seryjny i ilość zrobionych zdjęć na jednym printscreenie, użyj po prostu programu który Ci to pokaże, na przykład to co Ci cobalt podrzucił.

Widać po prostu oprogramowanie eosinfo nie nadaje się do tego... może trzeba brać pod uwagę konfigurację systemu, oprogramowanie puszki i pewnie jeszcze długość kabla i czy ma może pozłacane końcówki... gra nie warta świeczki...

--- Kolejny post ---

Dla spokoju, sam dziś postaram się sprawdzić...

cobalt
29-04-2014, 09:26
pewnie i jest, ale mnie nie interesuje shuttercount, tylko eosinfo, a dokladniej przyczyna sytuacji j.w.
wydaje mi sie, ze dosc dokladnie sprecyzowalem pytanie. nawet w temacie watku stoi jak byk: eos 50d serial number eosinfo.
Wygląda mi to na typowy problem sióstr zakonnych :).

Canonierzysta
29-04-2014, 09:34

Wydaje się jednak, że jest to problem jednostkowy, gdyż tylko Ty masz ten problem ;) Inni jakoś potrafią sobie poradzić i nie narzekać na jeden program gdy wkoło jest wiele innych.... ;)

mazeno
29-04-2014, 09:36
> jeśli chcesz pokazać numer seryjny i ilość zrobionych zdjęć na jednym printscreenie
nie chce nic pokazac. szukam przyczyny reguly, a nie "u mnie dziala/nie dziala". problem dotyczy wielu przypadkow, stad moje zainteresowanie.

> Widać po prostu oprogramowanie eosinfo nie nadaje się do tego
byc moze. ale moze byc rowniez tak, jak w moich przypuszczeniach w pierwszym poscie. ingerencja w puszke np. albo jakis inny powod.

> Dla spokoju, sam dziś postaram się sprawdzić
jak masz mozliwosci techniczne sprawdzenia programu to chetnie sie dowiem, co ci wyszlo. ale jesli wynik bedzie "u mnie dziala", to nie o to chodzi.

> Wydaje się jednak, że jest to problem jednostkowy, gdyż tylko Ty masz ten problem
a gdzie ja napisalem, ze to ja mam problem?
masz wyzej zalinkowane screeny z eosinfo na googlu. jest tego pelno.

> Wygląda mi to na typowy problem sióstr zakonnych
a mi wyglada na to, ze nie za wiele masz do powiedzenia w temacie.

Canonierzysta
29-04-2014, 09:51
masz wyzej zalinkowane screeny z eosinfo na googlu. jest tego pelno.

Zgadza się, ale o czym to świadczy? Czy te screeny świadczą, że ktoś też szuka przyczyny niewyświetlania/błędnego wyświetlania numeru seryjnego?

jak masz mozliwosci techniczne sprawdzenia programu to chetnie sie dowiem, co ci wyszlo. ale jesli wynik bedzie "u mnie dziala", to nie o to chodzi.
Ale pamiętaj, że wpływ na to może mieć naprawdę wiele czynników, od softu puszki, przez system, wersję oprogramowania puszki, wersję eosinfo i tak jak wcześniej pisałem, długośc kabla, albo czy aparat leży czy stoi? ;) Mam tylko jedną puszkę, akurat właśnie 50D, ale mogę ją sprawdzić na dwóch kompach, może chociaż to da jakąś odpowiedź...

Pomijając już to wszystko... piszesz, że znalazłeś screeny na googlu i się zainteresowałeś... a czy sam sprawdziłeś na swoim sprzęcie? Potestowałeś i wyszły Ci może różne wyniki? Pytam, bo wciąż nie mogę pojąć co Tobą kierowało gdy zadawałeś pytanie?

mazeno
29-04-2014, 10:13
> Czy te screeny świadczą, że ktoś też szuka przyczyny
te screeny dowodza, ze problem istnieje w szerszym zasiegu.

> Ale pamiętaj, że wpływ na to może mieć naprawdę wiele czynników
a o co ja pytam? wlasnie o to. o ten czynnik.
moze powtorze pytanie z pierwszego postu:

> Mam tylko jedną puszkę, akurat właśnie 50D, ale mogę ją sprawdzić
znowu: to nie jest problem jednej puszki, tylko reguly w relacji puszka-eosinfo.
czy to naprawde takie trudne pytanie? (trudne nie w sensie odpowiedzi, tylko w sensie logiki pytania).

> co Tobą kierowało gdy zadawałeś pytanie?
ciekawosc.
jest problem, ktorego rozwiazania nie znam. pytanie, na ktore nie mam odpowiedzi.
to chyba normalne, ze stad sie biora rozwiazania problemow - z ciekawosci.

tak przy okazji:
problem dotyczy rowniez innych puszek, np. 40d, 5d, 5dmk2 etc. czasem pojawia sie cyfra inna niz 0 lub 1, np. 8.

cobalt
29-04-2014, 10:22
Są większe problemy, które firma Canon ma w głębokim poważaniu.
Np w systemie operacyjnym Win XP EN 64-bit nie można zainstalować żadnego programu z dołączonej płytki CD do aparatu.
Czy z tego powodu mam zadawać głupawe pytanka :).

@mazeno zajmij się fotografowaniem i nie szukaj mózgu w pupie.

Canonierzysta
29-04-2014, 10:23
Sam nie starasz się szukać rozwiązania to czemu ktoś inny miałby? Pytałem, czy sam podłączałeś swój sprzęt i sprawdzałeś? Ja przynajmniej coś w tym temacie proponowałem, ale skoro to Cię nie satysfakcjonuje to trudno, nie będę się pchał na siłę...

Ja bym napisał po prostu do supportu EosInfo i zadał pytanie u źródła, zamiast robić niepotrzebne wywody. Skoro stworzyli softa to powinni wiedzieć jak on działa i będą mogli Ci udzielić satysfakcjonującej odpowiedzi...

Powodzenia.

mazeno
29-04-2014, 10:49
> Sam nie starasz się szukać rozwiązania to czemu ktoś inny miałby?
bo nie mam mozliwosci technicznych - np. nie jestem informatykiem.

> napisał po prostu do supportu EosInfo
napisalem. na razie nie mam odpowiedzi. sadzilem, ze jak zapytam na forum specjalistycznym to moze ktos udzieli odpowiedzi. ale moze tu nie ma specjalistow, albo sie nie odzywaja, bo nie chce im sie uzerac z takimi cobaltami.

> Czy z tego powodu mam zadawać głupawe pytanka
> mazeno zajmij się fotografowaniem i nie szukaj mózgu w pupie.
cobalt, glupawe to ty masz odpowiedzi, tak na poziomie gimbusa.
a pytan zadawac nie musisz. mozesz lykac kazde howno, ktore ci wciskaja, bez pytania.
z mojej strony to koniec z toba rozmowy, bo nic nie wnosi, a generujesz smietnik.

Canonierzysta
29-04-2014, 11:29
jak zapytam na forum specjalistycznym

Kto Ci powiedział, że to forum specjalizuje się w każdej dziedzinie włączając w to informatykę i programowanie? To jest forum dla użytkowników marki Canon, a to oznacza, że użytkujemy nasze sprzęty, a nie wpatrujemy się w monitor w poszukiwaniu niedociągnięć softów czy jakiejś afery śwaitowej bo nie pokazuje nam seriala.

albo sie nie odzywaja, bo nie chce im sie uzerac z takimi cobaltami

Jak narazie to Ty tu jesteś tym z kim się użeramy ;) Zadałeś pytanie, rozumiem, że spędza Ci ono sen z powiek, ale gdy każdy Ci tu powiedział (wprost lub nie), że jest to błahy problem, Ty usilnie próbujesz wmówić sobie i nam, że jest to bardzo ważne i że na pewno kryje się za tym jakaś afera.... więc po raz kolejny, nie, nie jest to żaden spisek przeciw ludzkości, tak jest i deal with it ;)

mazeno
29-04-2014, 11:34
wiesz, jak ktos pyta o cos, na co nie znam odpowiedzi, to sie nie udzielam, a nie staram sie wykazac, ze pytajacy to glupek.

starczy tej przepychanki, bo widze, ze i tak sie tu nic nie dowiem - poczekam na odpowiedz z astrojargonu.

Merde
29-04-2014, 17:46
wiesz, jak ktos pyta o cos, na co nie znam odpowiedzi, to sie nie udzielam, a nie staram sie wykazac, ze pytajacy to glupek.

starczy tej przepychanki, bo widze, ze i tak sie tu nic nie dowiem - poczekam na odpowiedz z astrojargonu.

Jeśli część puszek podaje prawidłowo S/N, a część wyświetla 0 lub 1, to trzeba by sprawdzić jaki mają firmware.
Być może kod eosinfo powstał dla firmware starszego, a w nowszym trzeba by już czytać dane z innego adresu.
O czym autor eosinfo zapomniał lub po prostu olał ten program w darmowej wersji.

Tak czy inaczej jest to dzielenie włosa na czworo, skoro inne programy numer seryjny pokazują bez problemu.

mazeno
29-04-2014, 18:35
> trzeba by sprawdzić jaki mają firmware
merde, patrz trzeci post w watku. tam pisalem o firmware.

> jest to dzielenie włosa na czworo
a wyjasnisz dlaczego?

> skoro inne programy
kiedy mi nie idzie o inne programy tylko komunikacje puszka-eosinfo.
gdzies jest bug - albo w programie, albo w tych puszkach, ktore tego nie wyswietlaja.
i chcialbym wiedziec gdzie.
jesli w programie, to problemu nie ma, ale jesli w puszkach - no to jest duzy problem, bo moze sie okazac, ze eosinfo nie odczytujac serial #, mimowolnie odnajduje puszki rozbebeszane.

cos jak z samochodami - kupujac uzywany sprawdzasz po vin-ie historie auta, ale w przypadku braku takowej w autoryzowanych serwisach, z reguly po prostu patrzysz po spawach czy nie skladak, szukasz sladow stluczenia, patrzysz czy licznik nie krecony, szukasz wyciekow etc. mechanicy maja na to dosc powszechne metody, zeby po 3 minutach stwierdzic: bity lub nie, krecony lub nie.
i byc moze ten brak serialu w eosinfo to jest przypadkowy efekt takiej "metody".
tutaj spawow nie ma, ale jakas ingerencja moze zostawic slad w postaci wlasnie np. braku serial # w eosinfo. moze ktos wymienil plyte, migawke czy co tam jeszcze. albo jest to slad nadpisywania oryginalnego softa. pol biedy jesli w przypadku 50-tki to 1.0.8 na 1.0.9, bo to zaleca serwis i sadze, ze pewnie to uzglednili, ale jesli juz ktos dlubal z ml przy 50-tce to znaczy, ze trzeba szukac hotpixeli na matrycy.
na przyklad.

kumasz?

w kazdym razie napisalem do davida, ale odpowiedzi jeszcze nie mam.

nota bene bywaja sytuacje, ze eosinfo nie pokazuje oryginalnego przebiegu, ale tu nie bede nikogo juz denerwowal.

Merde
30-04-2014, 13:50
kiedy mi nie idzie o inne programy tylko komunikacje puszka-eosinfo.
gdzies jest bug - albo w programie, albo w tych puszkach, ktore tego nie wyswietlaja.

Jeśli inne programy, w tym firmowy, prawidłowo wyświetlają numer seryjny, to gdzie może być bug? No, gdzie?

To jest właśnie dzielenie włosa na czworo. Wszystko już jest w zasadzie jasne, a ty dalej drążysz temat...

Dla przypomnienia: EOSInfo powstało jako hack, czyta pewnie jakieś rejestry bezpośrednio, bez odwoływania się do API.
I prawdopodobnie po prostu czyta nie te rejestry co trzeba. Kumasz?
Nie jestem programistą, ale takie rzeczy wydają mi się dosyć oczywiste.

mazeno
30-04-2014, 14:11
> czyta pewnie jakieś rejestry bezpośrednio
i moze dlatego przypadkiem wychwytuje to, czego nie wychwytuja inne programy, bo moze dociera do zrodla, omijajac interfejs, ktory na przyklad moze zmieniac dane.

Merde
30-04-2014, 15:08
> czyta pewnie jakieś rejestry bezpośrednio
i moze dlatego przypadkiem wychwytuje to, czego nie wychwytuja inne programy, bo moze dociera do zrodla, omijajac interfejs, ktory na przyklad moze zmieniac dane.

To mniej więcej tak, jakby operować płuca przez odbyt.
Jak wiesz dokładnie co i jak, to masz szansę powodzenia. Ale nie zdziw się, jeśli zamiast płuc zoperujesz trzustkę.

mazeno
30-04-2014, 15:29
ales wygadany.
szacun.

Merde
30-04-2014, 15:31
ales wygadany.
szacun.

OK, już się nie odzywam, bo skoro do tej pory nie dotarło, to nie dotrze.

Canonierzysta
30-04-2014, 15:46
Sorki, ale muszę to powiedzieć...

Elvis Presley żyje i jest kosmitą, za zamachem na WTC stał prezydent Bush, zaś księżna Diana padła ofiarą morderstwa.... ;)

mazeno
30-04-2014, 15:59
slowo klucz: przypadkiem.
ale do tego potrzeba czytania ze zrozumieniem.

pan.kolega
30-04-2014, 19:37
Mazeno, a nie jest to dlatego, że niektórzy (jak ja) wrzucajac takie screenshoty nie chca podawać numeru seryjnego i go zamazuja albo wpisuja cokolwiek? Czy Eosinfo ma taka możliwość?

--- Kolejny post ---

Ale bardziej prawdopodobne sa proste błędy programowania ( jak użycie nieodpowiedniego formatu integer) co zdarzało się nawet w softwarze Canona.

mazeno
30-04-2014, 20:04
pojawiaja sie takie dane (typu "0") rowniez przy widocznym nazwisku wlasciciela, autora i copyright, wiec wykluczam.
czekam na odpowiedz davida, ale u nich zdaje sie dlugi weekend jest juz od jakiegos czasu ;)

mazeno
01-05-2014, 12:24
<david*astrojargon*net> Mailbox size limit exceeded
no i czesc.

filemoon
02-05-2014, 13:17
Wiem ze moja odpowiedz niewiele wniesie - ale ;)

mazeno - napisz do tego kto ten program zrobil (astrojargon - EOSInfo (http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx)) moze Ci odpowie.
mazeno - wez aparat w plener i rob zdjecia, odpusc przejmowanie sie *******ami (bo problem ktory tutaj wytoczyles to *******y a ty nie bardzo akceptujesz ten fakt), aparat aparatowi nie jest rowny moze byc inne na nim oprograowanie lub prrogram moze dzialac niewlasciwie w pewnych okolicznosciach - ty pewnie juz masz wizje cofanego licznika jak w przypadku samochodow.

Nie ogladaj tego aparatu tak wnikliwie, ogladaj swiat przez ten aparat i dziel sie nim jesli taka masz potrzebe.

mazeno
02-05-2014, 14:08
he, he - jakbys czytal ze zrozumieniem, a nie tylko pisal, to bys moze cos wiecej zauwazyl...
podobniez inni.
moze napisze wyrazie i duzymi literami, zeby dotarlo:

PISALEM DO DAVIDA Z ASTROJARGON. MA ZAPCHANA SKRZYNKE I JEGO SERWER NIE PRZYJMUJE POSTOW.
TO NIE CHODZI O MOJ APARAT (JA MAM STAREGO 400D, KTOREGO EOSINFO W OGOLE NIE CZYTA).

CZY MAM TO NAPISAC NA CZERWONO, ZEBY DOTARLO?
NO TO PISZE:
KONIEC TEMATU.