PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do 5D

kasiafot
25-04-2014, 09:54
Kolejna i już mam nadzieję ostatnia moja prośba na tym forum w sprawie doboru sprzętu (przynajmniej na kilka miesięcy...:)).
Zamierzam dorywczo zająć się fotografią ślubną i już prawie skompletowałam sprzęt,
Canon 5D + 28mm f/1.8 + 85mm f/1.8.
(zapasowe body mam możliwość pożyczenia od rodziny)

Potrzebna jeszcze lampa, prawdopodobnie kupię używaną,
budżet - max 500 zł, nie przepadam za używaniem lampy więc ograniczę jej stosowanie do minimum, w tym celu kupiłam pełną klatkę i jasne obiektywy :)
Nie znam się na lampach kompletnie, nie wiem o nich nic, recenzje są dla mnie po chińsku,
bo nigdy nie przywiązywałam do lampy uwagi (w poprzednim sprzęcie też używałam kiedy już byłam naprawdę zmuszona aż w końcu się rozpadła i odeszła w zapomnienie).

Poproszę o porady,
póki co zauważyłam, że mam szansę kupić Canona 430ex, i to by było na tyle... Nic więcej nie wiem. Szukałam tu na forum, ale poza opiniami o poszczególnych lampach nie znalazłam podobnego wątku

kosdkp
25-04-2014, 10:15
430 II? jeśli tak nie ma co dumać. Brać, mocy wystarcza, obudowa cała pomimo kilku gleb, kopnięcia i turlania się po kostce brukowej.

michalab
25-04-2014, 10:16
Lampa używana to dosyć duża loteria, lampa dosyć istotnie zużywa się z każdym błyskiem, a ile błysków wykonał dany egzemplarz nie ma jak sprawdzić. Chyba, że nowsze modele mają jakiś licznik, starsze nie miały.

Canonierzysta
25-04-2014, 10:19
Nie wchodząc w szczegóły czy był podobny wątek ;) C430EXII jest ok, sam używam i się sprawdza... jeśli uda Ci się kupić ją w zakładanym budżecie to kup, a nie pożałujesz (pod warunkiem, że dostaniesz dobry, niezajechany model).

Z innych lamp, niesystemowych poszukaj jeszcze Metz albo Nissin, są znacznie tańsze i może znajdziesz mocniejszą w porównaniu do C430 lampę tych firm za podobną kwotę... mocy nigdy za mało... ja sam ich nigdy w ręku nie miałem bo sugerowałem się innymi parametrami pracy stąd mój wybór na 430ex... ale podejrzewam, że niedługo ktoś się wypowie konkretniej o innych lampach...

Greg S
25-04-2014, 10:20
Canon 430EX lub EX II (lepsze i pewniejsze mocowanie)
Do tego:
-Sanyo Eneloop
-nakładka typu stofen
-podstawowy komplet filtrów CTO i CTB

Pozdrawiam

candar
25-04-2014, 10:39
masz trzy opcje: oryginał Canon Speedlite 580EX II Lampa Canon Speedlite 580EX II moc. Canon lampy błyskowe sklep internetowy foto-net.pl (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Lampa-Canon-Speedlite-580EX-II-moc-Canon.html) (ja kupowałem używane - wychodzi o połowę taniej ;)
zamiennik YONGNUO YN568EX za 750 z HSS Speedlite Yongnuo YN-568EX - Foto-Kurier - Pismo użytkowników sprzętu foto i*wideo (http://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/sprzet-foto-wideo/pokaz-3287-speedlite-yongnuo-yn-568ex.html)
zamiennik VOELOON Speedlight V600 za 689 zł VOELOON Speedlight V600 – recenzja lampy błyskowej - Budowa i wygląd zewnętrzny - Testy - akcesoria - Swiatobrazu.pl (http://www.swiatobrazu.pl/voeloon-speedlight-v600-recenzja-lampy-blyskowej-30170.html)
tu http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/porownanie-lamp-metz-58-af2-younguo-568ex-voeloon-v600-90283/

pamiętaj, że kupowanie lampy z mała mocą błysku to bezsens i źle wydane pieniądze

darecky
25-04-2014, 11:21
mam 550 ex, stara ale jara, jest też sunpack4000. chyba jeszcze starsza , ale "jarsza", działają obie. teraz kupuję (na 99%). takie cudo jak youngo 560III + wyzwalacze youngo rf603. Dlaczego? Lampa tania ok300pln, nie ma HSS, ale w 99% mi to nigdy nie było protrzebne. Zawsze ok1/200w aparacie plus ograniczenia ręczne/automatyczne mocy błysku wystarcza. Lampa ma fotocelę i wbudowany nadajnik rf603. Jak będę chciał pobłyskać zdalnie to zestaw nadajników ok150pln i taka lampa i wsio co musisz mieć. można dokupić za ok 150-250 z czasem inną lampę do drugiego wyzwalacza lub jako zapas i będziesz mieć super-hiper zestaw. Jak się spsuje to niewielka strata. Zespuć się może zarówno taka za 300 jak i taka za 2000pln.

Canonierzysta
25-04-2014, 11:26
masz trzy opcje
Szczerze? Uwielbiam takie rady... dziewczyna napisała:

budżet - max 500 zł
a tu wyskakuje propozycja na 580exII...

ja kupowałem używane - wychodzi o połowę taniej
A wciąż o dwa razy więcej niż budżet...

pamiętaj, że kupowanie lampy z mała mocą błysku to bezsens i źle wydane pieniądze
Jak się ma ustalony budżet i jasno postawione założenia, czyli:

nie przepadam za używaniem lampy więc ograniczę jej stosowanie do minimum
to czemu będą to źle wydane pieniądze jeśli słabsza lampa spełni wymagania użytkownika?

Jeśli kupowałbym używki, wolałbym jednak zwrócić się w stronę lamp systemowych niż zamienników...

candar
25-04-2014, 12:37
Szczerze? Uwielbiam takie rady... dziewczyna napisała:

a tu wyskakuje propozycja na 580exII...

A wciąż o dwa razy więcej niż budżet...

Jak się ma ustalony budżet i jasno postawione założenia, czyli:

to czemu będą to źle wydane pieniądze jeśli słabsza lampa spełni wymagania użytkownika?

Jeśli kupowałbym używki, wolałbym jednak zwrócić się w stronę lamp systemowych niż zamienników...

z używkami to jest różnie i trzeba się trochę znać, aby kupić coś co chwilkę jeszcze pobłyska

dwa, to również używam 550EX, ale z oczywistych względów nie polecę, bo to w większości lampy pamiętające czasy analogów i być wyzwolą jeszcze może 100 błysków, a może już tylko dziesięć

może nie zauważyłeś, a raczej nie chciałeś zauważyć podania zamienników będących doskonałą alternatywą

oczywiście można znaleźć tańsze zamienniki za 200-300 zł, ale jak pisałem brak HSS w przypadku fotografowania ludzi w plenerze szybko zacznie doskwierać

a jesteś pewny, że "słabsza lampa spełni wymagania użytkownika?" moich nie spełniła, może Twoje tak, ale czy to dotyczy również innych osób?

BTW - robiłeś portrety w plenerze ze światłem błyskowym? masz doświadczenie w tym temacie, że tak autorytatywnie krytykujesz moją odpowiedź?

--- Kolejny post ---

mam 550 ex, stara ale jara, jest też sunpack4000. chyba jeszcze starsza , ale "jarsza", działają obie. teraz kupuję (na 99%). takie cudo jak youngo 560III + wyzwalacze youngo rf603. Dlaczego? Lampa tania ok300pln, nie ma HSS, ale w 99% mi to nigdy nie było protrzebne. Zawsze ok1/200w aparacie plus ograniczenia ręczne/automatyczne mocy błysku wystarcza. Lampa ma fotocelę i wbudowany nadajnik rf603. Jak będę chciał pobłyskać zdalnie to zestaw nadajników ok150pln i taka lampa i wsio co musisz mieć. można dokupić za ok 150-250 z czasem inną lampę do drugiego wyzwalacza lub jako zapas i będziesz mieć super-hiper zestaw. Jak się spsuje to niewielka strata. Zespuć się może zarówno taka za 300 jak i taka za 2000pln.

550EX posiadam z czasów używania EOSa 5 (taki analog, jeśli ktoś pamięta na klisze ;) przy dobrych wiatrach można trafić na egzemplarze mające 22 lata ;) Nie muszę dopisywać ile takie cudo może podziałać (pomijam zabójczą szybkość ładowania kondensatora ;)

rozumiem, że komuś synchro na 1/200 wystarcza do wszystkiego, ale nie oznacza to automatycznie, że wszystkim innym też musi ;) ja używam HSS i również polecam, bo osobom nie bardzo wiedzącym w jaki sposób w na małej przysłonie zrobić zdjęcia w plenerze HSS w większości przypadków pomoże

Canonierzysta
25-04-2014, 13:46
może nie zauważyłeś, a raczej nie chciałeś zauważyć podania zamienników będących doskonałą alternatywą
Zauważyłem, a to, że nie skomentowałem nie świadczy o tym, że się z tym nie zgadzam, wręcz przeciwnie, tylko tak jak napisałem chwilę później, jeśli miałbym kupować używkę (aby zmieścić się w budżecie), wolałbym kupić coś systemowego bo to jednak pewniejsze wykonanie i jakość.

masz doświadczenie w tym temacie, że tak autorytatywnie krytykujesz moją odpowiedź?
Wskaż miejsce w którym skrytykowałem Twoją wypowiedź?
Jedyne co skrytykowałem to podsuwanie dziewczynie sprzętu który jest o kosmos od zakładanego budżetu...

a jesteś pewny, że "słabsza lampa spełni wymagania użytkownika?" moich nie spełniła, może Twoje tak, ale czy to dotyczy również innych osób?
Wymagania użytkownika to jego indywidualna sprawa... jeszcze raz odsyłam do pierwszego postu gdzie dziewczyna dość jasno opisała, że lampy raczej stara się nie używać wcale, nie wiem jakie są jej wymagania, ale skoro tak pisze to chyba ma ku temu jakieś powody...?

P.S. Idąc Twoim tokiem rozumowania, że wydawanie pieniędzy na słabszy sprzęt to wyrzucanie tych pieniędzy w błoto, chyba pozbędę się całego mojego sprzętu i pójdę sobie popłakać...

tulio
25-04-2014, 20:44
Czołem, miałem podobny dylemat ..... i kupiłem używaną YN565ex - mogę polecić bo również używam z 5D i jestem zadowolony ;-). Wydaje mi się że dziś tą lampę kupisz za niewielkie pieniądze :-) Jedyną wada brak HSS (synchronizacja błysku z czasami krótszymi niż 1/200 s., służy głównie do rozbicia cieni w zdjęciach plenerowych). Powodzenia w udanym zakupie !

candar
26-04-2014, 08:34
P.S. Idąc Twoim tokiem rozumowania, że wydawanie pieniędzy na słabszy sprzęt to wyrzucanie tych pieniędzy w błoto, chyba pozbędę się całego mojego sprzętu i pójdę sobie popłakać...

może Cię rozczaruję, ale równie często używam blendy (mam też taką własnoręcznie zrobioną) i snoota do lampy błyskowej również sam zrobiłem z kartonu i słomek

lampy systemowej to nie wydziergam ze sznurka to i kupiłem taką, która w 100% spełnia moje wymagania ^^

zawsze należy określić swoje wymagania co do sprzętu, bo równie dobrze można zanabyć w komisie starą analogową lampę błyskową Metza np. za 20 zł z fotocelą (też mam i używam)

możesz sobie płakać - nic mi do tego ^^ ale dodam, że większość mojego sprzętu pamięta czasy analogów ;) kwestia tego, czy pytający będzie wiedział jak to używać nie mając doświadczenia ze światłem błyskowym

Canonierzysta
26-04-2014, 20:40
kwestia tego, czy pytający będzie wiedział jak to używać nie mając doświadczenia ze światłem błyskowym

Jak nie ma doświadczenia to nawet najlepsza, najmocniejsza, najszybsza lampa nie pomoże ;)

zawsze należy określić swoje wymagania co do sprzętu, bo równie dobrze można zanabyć w komisie starą analogową lampę błyskową Metza np. za 20 zł z fotocelą (też mam i używam)

No widzisz, nie trzeba więc "zanabywać" najmocniejszych i najlepszych skoro dla świadomego użytkownika wystarcza to co można dostać w komisie za 20 złociszy... wyobraź więc sobie co może taki użytkownik zrobić lampą za 500PLN ;) wracamy więc do punktu wyjścia... jaką to więc lampę można zaproponować do 500PLN? ;)

skura
26-04-2014, 21:39
lampa do 500zł?

wybór bardzo, bardzo wąski....
UŻYWKI z ETTl/ETTL2:
-canon 430, 430ex2(szybko się sprzedają) - obie pracują TYLKO jako SLAVE
-canon 550ex(stary, ale mocny model, rzadko już widywany w sprzedaży)
-yongnuo 565ex(brak HSS - a to ważne w sesjach plenerowych, niby można wspomagać się filtrami szarymi, ale nie zawsze jest czas, a dodatkowo to duże koszty są) trufno kupić używkę!!
-pewnie jakieś metze, ale nie używałem dłużej. Niech wypowiedzą się użytkownicy
NOWE ale MANUALNE, wg mnie jako pierwsza lampa i do szybkich sesji plenerowych raczej nieprzydatne, ale będziesz mogla za 500zł kupić dwie!
-yongnuo yn 560 III mocna lampa, wbudowana fotocela i odbiornik wyzwalaczy rf 602 i 603 ok 320zł
-yongnuo yn 560 II ok.260zł

NOWE z ETTL, ale powyżej 500zł
-meike 580ex nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla ok 570zł
-meike 951 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla posiada fotocelę! ok 530zł
-metz 36 af5 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla. ok 340zł
-metz 44 af1 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla ok.570zl
-yongnuo 468exii nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla. ok. 380zł
-yongnuo 568exii mocna, hss, ok 800zł
-yongnuo 500ex hss, ok 630zł
-Voeloon V600 nie znam, nie testowałem - po szczegóły odsyłam do googla ok 730zl
opinii o nowych SUNPAKACH nei znam. Na pewno w budżecie kupisz też lampkę tej firmy.
ceny średnie z aledrogo i sklepy internetowych. Oczywiście polska dystrybucja i pełna gwarancja

Podsumowanie:
Korzystałem z wszystkich modeli lamp canona z serii ex. Aktualnie mam 550ex i 600ex. Na pewno KAŻDY canon będzie bez problemu współpracował z Twoją piątką. Lampy innych producentów już nie koniecznie muszą - tu musisz bazować na opiniach użytkowników, którzy NA PEWNO PRZETESTOWALI I SPRAWDZILI POPRAWNE FUNKCJONOWANIE Z PIĄTKĄ.
Z lamp innych producentów, które działają z piątka to yongnuo 565ex. Na początku roku błyskając do kotleta miałem konkurencję z 5d i yongnuo 565. Działała gościowi bez problemów.
Osobiście polecałbym Ci zwiększyć budżet i kupić 568exii yongnuo(mam i jestem bardzo zadowolony) - masz tryb MASTER, HSS, pełna regulacja palnika, dyfuzory itd. Nie masz jednak wejścia na batterypacka. Ew lampę Voeloon V600(tej wogole nie znam).
Lub najdroższa propozycja NOWA 430exII. Wiem, ze to przekroczenie budżetu o 50-100%, ale to tylko propozycja, którą polecam i sam bym wybrał.
Przy braku gotówki, posiłkuję się ratami 0%.

fleder
27-04-2014, 10:18
Polecę również yn565. Używam z piątkami i 50d, jest bardzo dobrze. Po niecałych 2 latach błyskania padł palnik i tu miła niespodzianka, wymiana tylko 80zł z robocizną. Liczyłem się nie wiem, z 2 stówkami za serwis, ale pozytywnie mnie zaskoczono :) Ciekaw jestem ile taka przyjemność kosztowałaby w przypadku np. 580exII? Przypuszczam, że deczko więcej?

kubiq
16-08-2014, 12:52
Polecę również yn565. Używam z piątkami i 50d, jest bardzo dobrze. Po niecałych 2 latach błyskania padł palnik i tu miła niespodzianka, wymiana tylko 80zł z robocizną. Liczyłem się nie wiem, z 2 stówkami za serwis, ale pozytywnie mnie zaskoczono :) Ciekaw jestem ile taka przyjemność kosztowałaby w przypadku np. 580exII? Przypuszczam, że deczko więcej?

Uzywałeś yn-565 z którą wersją 5d? Moja 5d mki odmawia posłuszeństwa z yn565 ii. Czytałem w internecie że tak już ma. Sam się teraz zastanawiam nad czymś w podobnej lub lekko wyższej cenie, czymś co zagra z 5d mki, i jestem w kreopce :)

faraon20
19-08-2014, 14:14
To jak w końcu jest? Działa to z 5Dc czy nie działa? Bo sam się zastanawiam czy kupował yn565 II czy zbierać na yn568 ex II?

kubiq
19-08-2014, 15:18
faraon20 - Podłączałem nową yn565 II na wszystkie możliwe sposoby, wygląda na to że nie działa. Co do yn568 to też mam wątpliwości, choć tej nie sprawdzałem. Póki co, ja czekam na jakieś sprawdzone informacje, bo w ciemno nie chcę kupować yn568.

radiki
01-01-2015, 16:00
Używam trzech yongnuo 568ex ii z C5Dc i wszystko hula jak należy, żadnego problemu z błyskiem na drugą kurtynę itp. Mogę je zdecydowanie polecić, ich współpraca z piątką jest wzorowa.

salas
01-01-2015, 16:19
To bedzie trzeba zrobic spbie prezent na nowy rok!

cubbus
01-01-2015, 20:13
Ale ta 5D to na zapas puszka? Bo jako pierwsza to tak deko słabo. 6D i nie trzeba lampy :)

Yn 500 ex jest fajna przynajmniej na papierze, nie wiem jak w praktyce, bo kanuna mam od miesiąca i jeszcze lampy nie dokupiłem. Mam dwie manualne na radiówkę wyzwalane i chyba 3 dokupię z ttl i nawet wątek o sunpaku założyłem tym najwyższym modelu i on jest w cenie nieco ponad 600 za nówkę.

christoo
13-01-2015, 22:49
Panowie,
Nie chce zakładać nowego tematu.
Posiadam do 5dc +do tego voeloon v760.
Zastanawiam się teraz nad wyzwalaczem.
Pakować się w RF-603 czy jednak lepiej dołożyć trochę kasy i zakupić Zestaw YONGNUO YN-622C-TX + YN-622C ?

cubbus
13-01-2015, 23:54
Ja się też wepnę w temat.
Jaka tania lampa z 5d będzie wspomagać AF? yn 560 III ?

kmphoto
14-01-2015, 16:09
A ja używam lampy firmy Triopo, dokładnie takiej: Lampa błyskowa Triopo TR-980C Canon e-TTL (4955134859) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-triopo-tr-980c-canon-e-ttl-i4955134859.html)

Kupiłem ją kiedyś na ebayu nową za mniejszą kwotę niż obecnie chodzi, z Chin i służy mi bardzo dobrze. Pierw na 400D siedziała oraz na wyzwalaczu Yongnuo (nie pamiętam numerka :P), parę razy wyzwoliłem ją też z 5D II.
Z mojego doświadczenia więc, i okazji sprawdzenia YN z podobnej półki cenowej, Triopo jest świetne. Ja co prawda na wyzwalaczach w większości przypadków korzystam z M, ale i zdarzało się odpalać ją na TTLu. Błysk bardzo powtarzalny, ładuje się dość szybko, do tego niezłe wykonanie i dobra GN (54) jak na tą półkę cenową.