PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc w decyzji kupna obiektywu do canona 7d

mariolek8
23-04-2014, 23:23
Witam, jestem amatorem fotografowania, jest to moja pasja. Robię dużo zdjęć, sprawia mi to dużą przyjemność. Za dwa tygodni wyjeżdżam na wczasy do Portugalii i chcę sobie kupić obiektyw szerokokątny. zastanawiam się nad canon U2275 Canon EF 8-15mm f/4L rybie oko lub U3756 TOKINA AT-X 11-16mm F/2.8 f2.8II PRO . Chciałabym uzyskać większe pole widzenia , robić zdjęcia bliżej i mieć możliwość zrobienia zdjęcia dużych obiektów z bliska. Mam nadzieję że dosyć jasno wyraziłam o co mi chodzi. Dużo fotografuję jedzenie, ponieważ mam bloga kulinarnego i myślę że mogłabym uzyskać ciekawe efekty z obiektywem rybie oko. Proszę o opinie o obiektywie canan 8-15mm, czy można zrobić zdjęcie osób z bliska żeby nie byli zdeformowani, duże nosy itp. Trochę te pytania śmieszne ale zawsze każdy kiedyś zaczynał i stawał się trochę mądrzejszy:p:oops: Dziękuje i pozdrawiam

GalaktycznyMuczaczo
23-04-2014, 23:50
Witam, jestem amatorem fotografowania, jest to moja pasja. Robię dużo zdjęć, sprawia mi to dużą przyjemność. Za dwa tygodni wyjeżdżam na wczasy do Portugalii i chcę sobie kupić obiektyw szerokokątny. zastanawiam się nad canon U2275 Canon EF 8-15mm f/4L rybie oko lub U3756 TOKINA AT-X 11-16mm F/2.8 f2.8II PRO . Chciałabym uzyskać większe pole widzenia , robić zdjęcia bliżej i mieć możliwość zrobienia zdjęcia dużych obiektów z bliska. Mam nadzieję że dosyć jasno wyraziłam o co mi chodzi. Dużo fotografuję jedzenie, ponieważ mam bloga kulinarnego i myślę że mogłabym uzyskać ciekawe efekty z obiektywem rybie oko. Proszę o opinie o obiektywie canan 8-15mm, czy można zrobić zdjęcie osób z bliska żeby nie byli zdeformowani, duże nosy itp. Trochę te pytania śmieszne ale zawsze każdy kiedyś zaczynał i stawał się trochę mądrzejszy:p:oops: Dziękuje i pozdrawiam
Zaprzeczasz sam sobie, chcesz kupić obiektyw rybie oko żeby uzyskać ten fajny efekt zakrzywienia obrazu a zaraz chciałby zrobić zdjęcie osoby z bliska tak aby nie była zdeformowana, jest to niemożliwe, gdyż im mniejsza ogniskowa tym większa dystorsja, nawet obiektywy 28mm mają swojego rodzaju dystorsję i przez co mamy tzw "deformacje" , oczywiście nie tak widoczną i duża jak w obiektywach fish eye ale również. zobacz sobie tutaj
Test Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=237)
jest test odnosnie canona 8-15 przeczytaj, zobacz, wszystko po polsku i sam zdecyduj czy on tobie pasuje, bo tak jak mi on jest niepotrzebny tak komu innemu może zrobić wiele.
Przy okazji w teście na 50d przy ogniskowej 15mm zobacz jak to wygląa, będziesz miał deformacje, sorry ale nei można mieć wszystkiego, kup samyanga 8mm i strzelaj rybie oko na manualu po taniości a z tego co widze z opisu w stopce masz wystarczający sprzęt żeby zrobić zdjęcie całej osoby z minimalnądystorsją.

Pozdrosy

mariolek8
24-04-2014, 00:29
Dziękuje za pomoc, ja sobie tak myślłam że może można jakoś ten obiektyw wykorzystać w inny sposób też. Jest on bardzo drogi więc dlatego lubię posłuchać opinii ludzi co się znają i potrafią doradzić. M.....8

Bolek02
24-04-2014, 06:29
Fish eye to dość specyficzny obiektyw i do robienia portretów osób się raczej nie nada, ale masz do tego przecież 50mmn i 24-105mm. Pooglądaj sobie zdjęcia w sieci i będziesz mogła ocenić czy się nada.
Samyang 8mm też się nada do 7D a kupisz go za 1000PLN, i nie ma się co martwić, że nie ma AF-u, bo wystarczy ustawić na ok 1m i wszystko ostre :)

mariolek8
24-04-2014, 10:58
Ja trochę chyba złe napisałam , ja nie chce tego fish eye do portretów, tylko lubię jak robię zdjecia np obiektów budynków jak ktoś może byc na zdjęciu też. Jest to tylko moje hobby od 1 roku ale bardzo mnie wciągnęło. Wszyscy co mnie znają. Wiedzą że mój aparat to jak moje dziecko, ukochane. Ha ha dziękuje za pomoc

salas
24-04-2014, 11:35
w cenie canona 8-15 kupisz fisza od samyanga 8mm + UWA canona 10-22 (oba pod cropa czyli Twojego canona 7d)

banan82
24-04-2014, 11:40
nie kupuj fisha, Fotografujesz pelna klatka?

Na FF 8mm jest bezuzyteczne, zdjecie to okrag i reszta kadru czarna. Dopiero 15mm ma sens.

Do fotografowania wycieczki polecalbym szeroki kat w stylu 17-40 (lub 10-22 na cropie).

Rybie oko naprawde nie ma sensu, chyba ze robisz panoramy za pomoca glowicy panoramicznej itp itd.

meg83
24-04-2014, 12:43
Ja trochę chyba złe napisałam , ja nie chce tego fish eye do portretów, tylko lubię jak robię zdjecia np obiektów budynków jak ktoś może byc na zdjęciu też. Jest to tylko moje hobby od 1 roku ale bardzo mnie wciągnęło. Wszyscy co mnie znają. Wiedzą że mój aparat to jak moje dziecko, ukochane. Ha ha dziękuje za pomoc

fiszem nie robi się architektury czy krajobrazów, tak jak wspomniał banan82 poszukaj UWA - C17-40 czy C10-22 czy S10-20

Sezamek
24-04-2014, 12:44
nie kupuj fisha, Fotografujesz pelna klatka?

Na FF 8mm jest bezuzyteczne, zdjecie to okrag i reszta kadru czarna. Dopiero 15mm ma sens.

Do fotografowania wycieczki polecalbym szeroki kat w stylu 17-40 (lub 10-22 na cropie).

Rybie oko naprawde nie ma sensu, chyba ze robisz panoramy za pomoca glowicy panoramicznej itp itd.

Chyba Ci się z 6D pomyliło :) Ona ma APS-C :)

banan82
24-04-2014, 12:49
Tak czy owak. Fish jest idealny do panoram, glupich portretow oraz filmow z jazdy deskorolka:)

Na pewno nie do krajobrazow, no chyba ze fotograf wie co robi:)

skura
24-04-2014, 15:33
na croma szerokiego uwa to canon 10-22(bardzo fajne szklo), albo znacznei tańsza sigma 10-20. Jeżeli myślisz o rybim oku, to najlepiej pożycz od kogoś, przetestuj na własnych kadrach. To naprawde bardzo nietypowe szkło i posiada tyle samo zwolenników co i przeciwników. Fish pod cropa budżetowy do samyang - manualny. Przed zakupem, przetestowałbym jednak kilka egz. Opinie kupujacych sa różne.

krzys.d
24-04-2014, 16:49
17-40 nie zdejmuję podczas typowych wycieczek, dobrze banan82 radzi

DrMike
24-04-2014, 17:04
17-40 kup.....jest tani solidny i dobry na kazda okazje....

mariolek8
24-04-2014, 23:31
Dziękuję wszystkim za pomoc, już mi lepiej :p, jeszcze trochę poczytam o tych obiektywach i coś wybiorę. Pozdrawiam