Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy warto jeszcze kupić 7d ?

Bartek
22-04-2014, 21:24
Dobry wieczór;

Ciągle zmagam się z dylematem , na jaki aparat zamienic mój 600d . Wpierw byłem przekonany do 70d , głównie liczyłem na lepsze ISO i lepszy autofocus, ale okazało się, że ISO nie powala , a autofocus jest taki nowoczesny tylko z Live view. Tak więc zacząłem zastanawiać sie nad 7d , który teraz jest w cenie 70d. Patrząc na ilość zer powinien to być najlepszy aparat na APS-C. A może skorzystać z okazji i kupić 60d. Będzie trochę lepiej niż z 600d ale tez zdecydowanie taniej.
Jestem amatorem ,aparat wykorzystuję głównie w większych lub mniejszych podróżach .

becekpl
22-04-2014, 21:27
zdecydowanie warto

Adam71
22-04-2014, 21:48
Kup sobie lepsze szkło najpierw to zobaczysz różnicę. A puszka mniej ważna jest. Na dobrym szkle nie tracisz kasy a na takim 70D stracisz bardzo dużo. 7D nowe kupować to też kiepski pomysł.

tkosiada
22-04-2014, 21:58
Pomyśl jake szkiełka by Ci sie przydały podczas poróży i to bedzie lepsza inwestycja, zwłaszcza jak bedziesz je mógł podpiąc do FF, kto wie może... :)

Bolek02
22-04-2014, 21:59
W sytuacji gdzie 7D sporo staniało nie ma się nad czym zastanawiać. WARTO :)

Bartek
22-04-2014, 22:17
Szkiełka to już mam . Na codzień 15-85 , na dużego zwierza 100-400 . Ten zestaw na razie wystarczy.

Przemasl1985
22-04-2014, 22:19
7d pierwsza zbesztana 18mpx matryca, od tamtego czasu nic się w C nie poprawiło.
70d moim zdaniem nie warto. Mam 7d z przebiegiem 180tyś, wszystko działa jak w nowym, więc nie bałbym się używek.

Bartek
22-04-2014, 22:20
Szkiełka to już mam . Na codzień 15-85 , na dużego zwierza 100-400 . Ten zestaw na razie wystarczy. A FF na razie dla mnie za drogi i na zwierza lepsza mała klatka. A mozę po prostu jeszcze nie dorosłem ?? ;)

--- Kolejny post ---

Kup sobie lepsze szkło najpierw to zobaczysz różnicę. A puszka mniej ważna jest. Na dobrym szkle nie tracisz kasy a na takim 70D stracisz bardzo dużo. 7D nowe kupować to też kiepski pomysł.

A dlaczego to kiepski pomysł ? W stosunku do 600 d mamy lepsze oprogramowanie , lepszy AF , mam nadzieję lepsze ISO

centur
22-04-2014, 23:03
Dobry wieczór;

Ciągle zmagam się z dylematem , na jaki aparat zamienic mój 600d . Wpierw byłem przekonany do 70d , głównie liczyłem na lepsze ISO i lepszy autofocus, ale okazało się, że ISO nie powala , a autofocus jest taki nowoczesny tylko z Live view. Tak więc zacząłem zastanawiać sie nad 7d , który teraz jest w cenie 70d. Patrząc na ilość zer powinien to być najlepszy aparat na APS-C. A może skorzystać z okazji i kupić 60d. Będzie trochę lepiej niż z 600d ale tez zdecydowanie taniej.
Jestem amatorem ,aparat wykorzystuję głównie w większych lub mniejszych podróżach .
zamienisz 'siekierkę na kijek', 600d to w miare świeża pucha i mz nie warto iść w koszty i wymieniać na jakiegokolwiek cropa od canona bo skoku jakościowego w ogóle nie odczujesz natomiast jak chcesz mieć lepsze foty na wyższym iso to zacznij robić w rawach a potem inteligentnie odszumiaj np w ACR lub NJ. Uwierz, szkoda kasy a nowa puszka szybko Ci się znudzi....

salas
22-04-2014, 23:06
iso w 7d jest cienkie i pod tym względem nie masz co liczyć na znaczącą o ile jakąkolwiek różnicę ;o
reszta natiomast zjada 600d pod każdym względem, oprócz uchylnego ekraniku, który dla niektórych jest wielką zaletą

centur
22-04-2014, 23:11
pytanie tylko po co amatorowi szybkostrzelny 7d na wycieczkach ??? no chyba że do dźwigania dodatkowych dekagramów.... powtórzę jeszcze raz, w Twoim wypadku nie ma sensu wymieniać 600-tki na cokolwiek innego no chyba że masz nieodpartą pokusę wydania kasy ale to podobno jest uleczalne 8-)...

GalaktycznyMuczaczo
23-04-2014, 00:15
pytanie tylko po co amatorowi szybkostrzelny 7d na wycieczkach ??? no chyba że do dźwigania dodatkowych dekagramów.... powtórzę jeszcze raz, w Twoim wypadku nie ma sensu wymieniać 600-tki na cokolwiek innego no chyba że masz nieodpartą pokusę wydania kasy ale to podobno jest uleczalne 8-)...

bardzo często jak wiesz problem polega na tym że jeżeli fotograf nie widzi w sobie błędu będzie szukał w sprzęcie, kolega najwidoczniej jeszcze niewie ile można wycisnąćz dziejszych puszek typu ENTRY LEVEL , jeżeli zechce zamienić body czy to na 60d czy 70d czy 7d , dajmy mu na to pozwolenie. Wracając do samego pytania autora wątki, kup to czego potrzebujesz, to co dla ciebie ma najwieksze znaczenie? ISO?AF?DUZY LCD? cokolwiek dla CIEBIE sie liczy dla kogos innego może być zbędne , bo po co dla kogoś kto fotografuje tylko za dnia sprawdzanie czy iso 3200 jest uzywalne? w słoncu czy chmurach na otwartym terenie za dnia będzie u tak max na 400 robił. To samo tyczy się ciebie, wybierz to czego brakuje ci w obecnym aparacie ale pamiętaj, dobry af,super iso nie zrobią za ciebie dobrego zdjęcia :)

Kuba1
23-04-2014, 02:17
[...]na zwierza lepsza mała klatka. A mozę po prostu jeszcze nie dorosłem ?? ;)
Nie jest lepsza, to pozory. Tak twierdzą tylko posiadacze cropów. Z resztą, podepnij C100-400 do któregoś FF, to sam zobaczysz.

A dlaczego to kiepski pomysł ? W stosunku do 600 d mamy lepsze oprogramowanie , lepszy AF , mam nadzieję lepsze ISOLepszy AF i ergonomia z pewnością. ISO/Obrazek z pewnością już nie.

Bolek02
23-04-2014, 07:35
IMHO porównywanie 600D za 1,5kPLN z 7D za 3,5PLN to czysta paranoja - te puszki różnią się przecież praktycznie wszystkim.
7D to wciąż solidne, magnezowe, szybkostrzelne body i przy Twoich zastosowaniach póki co nie ma sobie równych.

Bartek
23-04-2014, 13:10
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Statystycznie są one za zakupem ,co potwierdza moje przemyślenia i analizy. Z uwaga przeczytałem tez komentarze dotyczące moich umiejętności . Jakkolwiek nie oparte one były na jakichkolwiek przesłankach , stanowiły ciekawy głos w dyskusji.

Najważniejsze wykorzystanie aparatu dla mnie to podróże , gdzie jego szybkość i niezawodność są ważne. Dobry autofocus i szybkie zdjęcia seryjne to atut dla mnie. Chciałbym lepsze ISO , ale tego chyba nie mogę się spodziewać, ale tak samo jak nie mogę tego mieć w 70d czy 60d . Poza tym, chcę mieć przedmiot wyższej klasy niż mam, zakładając , że za większe pieniądze dostaję więcej. Gdyby tak nie było , po cóż większości z użytkowników tego forum naprawdę drogie aparaty, przy którym moja drobna ekstrawagancja z 7d jest niczym.

Adam71
23-04-2014, 13:56
Zamiast lepsze ISO w puszcze to może być jaśniejsze szkło . Bo obydwa szkła to ciemnica a nie zapominaj żeby wykorzystać w pełni układ AF to musisz mieć jasne szkło:

"W przypadku korzystania z obiektywu o maksymalnej wartości
przysłony większej niż f/5,6
W przypadku wszystkich punktów AF możliwe jest zastosowanie
automatycznej regulacji ostrości w punkcie krzyżowym, z czułością na
przebieg pionowych i poziomych linii obrazu.
W przypadku korzystania z obiektywu o maksymalnej wartości
przysłony większej niż f/2,8*
W przypadku środkowego punktu AF możliwe jest zastosowanie
dokładnej, automatycznej regulacji ostrości w punkcie krzyżowym
z czułością na przebieg pionowych i poziomych linii obrazu. Czułość
środkowego punktu AF na przebieg pionowych i poziomych linii obrazu
jest około dwukrotnie wyższa niż w przypadku innych punktów AF.
W przypadku obiektywów jaśniejszych niż f/5,6 pozostałe 18 punktów
AF będzie działało jako punkty typu krzyżowego.
* Z wyjątkiem obiektywów EF 28–80 mm f/2,8–4L USM oraz EF 50 mm f/2,5 Compact Macro."

jellyeater
24-04-2014, 08:10
Najważniejsze wykorzystanie aparatu dla mnie to podróże , gdzie jego szybkość i niezawodność są ważne. Dobry autofocus i szybkie zdjęcia seryjne to atut dla mnie. Chciałbym lepsze ISO , ale tego chyba nie mogę się spodziewać, ale tak samo jak nie mogę tego mieć w 70d czy 60d . Poza tym, chcę mieć przedmiot wyższej klasy niż mam, zakładając , że za większe pieniądze dostaję więcej. Gdyby tak nie było , po cóż większości z użytkowników tego forum naprawdę drogie aparaty, przy którym moja drobna ekstrawagancja z 7d jest niczym.
Jak musisz to kup. Obrazek pewnie będzie taki sam lub nawet minimalnie gorszy. :) AF będzie lepszy. Ale generalnie to jak musisz wydawać kasę to pomyśl nad FF. To przynajmniej da jakąś odczuwalną różnicę. :)

cobalt
24-04-2014, 10:16
Dobry wieczór;

Miesiąc temu przesiadłem się z 650D na 7D. I powiem tak na nowego EOSa 7D nie warto się przesiadać. Za taką kasę lepiej kupić 70D, a najlepiej dołożyć do 6D.
Za dodatkowe 500zł kupiłem 3-letniego 7D i teraz jestem zadowolony, bo AF, szybkość migawki i ergonomia to zupełnie inna bajka niż 650D. Wysokie ISO chyba lepsze w 650D.
60D odpuść sobie to jakiś aparat między 50D i 600D. Brak mikroregulacji AF to żenujący pomysł Canona.
Jak się nie boisz kupić używki, to szukaj 7D z dobrym przebiegiem do 2 500zł. Aparat jest dobrze wykonany, leży idealnie w płetwie przedniej (można obejść się bez gripa) i uszczelnienia nie boją się wilgoci. Gwarantowany przebieg migawki mówi sam za siebie - 150 000 cykli wyzwoleń. Co do sensora matrycy, to obrazek pewnie da podobny jak Twój 600D. Ale to konstrukcja z 2009 roku. W sporcie dobra pucha, mam znacznie mniej spóźnionych zdjęć niż na 650D.

Bartek
24-04-2014, 10:21
Bardzo dziękuję za te opinię, zwłaszcza że popartą doświadczeniem a nie tylko przemyśleniami. Rynek używanych 7d jest całkiem przyzwoity , aparat jest sprawdzalny pod kątem ilości zdjęć , tak więc używka w dobrym stanie to dobry pomysł.

esensja
29-04-2014, 03:56
Bartek - jeśli tylko możesz to już bym dołożył do pełnej klatki (np. 6d)- wtedy na pewno zobaczysz różnice w zdjęciach, ich plastyce, dynamice, głębi ostrości i poczujesz sensowność wydania tej kasy itd.. Mam 5d MK2 i 7D kupiłem tylko dlatego, że zaczynam fotografować ptaki i potrzebowałem crop 1,6 ale z samych zdjęć (a zwłaszcza Iso) nie jestem zadowolony. Fakt Af szybki, puszka zgrabna, ogólnie wszystko ok ale jeśli nie potrzebuje cropa to zawsze biorę stare 5D.

Bartek
29-04-2014, 15:42
Po głębokim namyśle i rozważeniu wszystkich za i przeciw w między innymi niniejszym poście , kupiłem używane, z małym przebiegiem 7d ( aż chciałoby się dodać garażowane i od niemieckiego emeryta ). Zdecydowałem się na takie rozwiązanie gdyż:
-kupując 6d musiałbym jeszcze wymienić podstawowego zooma, mam EF-S , suma kosztów przekroczyła moją tolerancję
-7d który kupiłem wydawał mi się okazją , a chciałem coś więcej niż 600d
Pierwsze wrażenia - bardzo dobre , aparat świetnie leży w dłoni , obsługa niemal intuicyjna , obrazki moim zdaniem lepsze niż z 600d.Trudno już o dokładniejsze wnioski , na to będzie czas po długim weekendzie. Ale już go lubię:lol:

cobalt
29-04-2014, 16:07
Po głębokim namyśle i rozważeniu wszystkich za i przeciw w między innymi niniejszym poście , kupiłem używane, z małym przebiegiem 7d ( aż chciałoby się dodać garażowane i od niemieckiego emeryta ). Zdecydowałem się na takie rozwiązanie gdyż:
-kupując 6d musiałbym jeszcze wymienić podstawowego zooma, mam EF-S , suma kosztów przekroczyła moją tolerancję
Pierwsze wrażenia - bardzo dobre , aparat świetnie leży w dłoni , obsługa niemal intuicyjna , obrazki moim zdaniem lepsze niż z 600d.Trudno już o dokładniejsze wnioski , na to będzie czas po długim weekendzie. Ale już go lubię:lol:
Dobry wybór po 600D.

salas
29-04-2014, 16:10
ile dałeś i ile ma przebiegu? :o
ŻYCZĘ DŁUGIEJ ŻYWOTNOŚCI :mrgreen:

cobalt
29-04-2014, 16:17
Bartek - jeśli tylko możesz to już bym dołożył do pełnej klatki (np. 6d)- wtedy na pewno zobaczysz różnice w zdjęciach, ich plastyce, dynamice, głębi ostrości i poczujesz sensowność wydania tej kasy itd.. Mam 5d MK2 i 7D kupiłewujm tylko dlatego, że zaczynam fotografować ptaki i potrzebowałem crop 1,6 ale z samych zdjęć (a zwłaszcza Iso) nie jestem zadowolony. Fakt Af szybki, puszka zgrabna, ogólnie wszystko ok ale jeśli nie potrzebuje cropa to zawsze biorę stare 5D.

Dokładnie wszyscy skończymy na FF
Tam wszystko się rozpoczęło.
Jest tylko kwestia czasu i portfela.
Canon 7D w sporcie daje radę. 5D3 również, ale jest 3x droższy.

miki450
30-04-2014, 08:11
...... kupiłem ..... 7d ....
Pierwsze wrażenia - bardzo dobre ...... obrazki moim zdaniem lepsze niż z 600d.........
To akurat akurat, raczej sobie wmawiasz :)

cobalt
30-04-2014, 11:40
To akurat akurat, raczej sobie wmawiasz :)
Nie koniecznie. Jakość zdjęcia statycznego - jako samego obrazka pewnie nie różni się wiele w 7D od 600D (ilość szczegółów). Ale odwzorowanie np koloru czerwonego jest lepsze w 7D.
AF jest precyzyjny i ilość dobrze trafionych zdjęć w ruchu będzie większa w 7D. Możliwość wyboru pojedynczego p-ktu AF też wpłynie na jakość zdjęcia, bo nie trzeba przekadrowywać. 600D ma tylko 1 p-kt krzyżowy, pozostałe nie są już tak precyzyjne.
Tak więc to samo zdjęcie (startującej kaczki na wodzie) zrobione 7D może być ostrzejsze niż w przypadku 600D.

Bartek
30-04-2014, 12:27
Jakkolwiek oczywiście subiektywne są moje odczucia , to radość z nowego aparatu bezcenna przecież. Dla mnie to pasja , czy jak kiedyś mówiono hobby oraz sposób na dokumentowanie innych moich pasji, a nie sposób na utrzymanie rodziny . A do tego 7d na dziś wydaje mi sie lepszy od 600d. I nawet w weekend złapany wróbel był wyraźniejszy .

akustyk
30-04-2014, 13:05
I nawet w weekend złapany wróbel był wyraźniejszy .

no... tez tak mam, jak zona pyta, czy nowy aparat za tyle szmalu naprawde jest wiele lepszy ;)
nawet wtedy sam wierze, w to co mowie :D

a tak serio - sam mam 600D, a 7D regularnie w lapie od kumpla. roznicy w obrazku jakos nie widze. ale w obsludze niewatpliwie przepasc.

cobalt
30-04-2014, 13:28
no... tez tak mam, jak zona pyta, czy nowy aparat za tyle szmalu naprawde jest wiele lepszy ;)
nawet wtedy sam wierze, w to co mowie :D

a tak serio - sam mam 600D, a 7D regularnie w lapie od kumpla. roznicy w obrazku jakos nie widze. ale w obsludze niewatpliwie przepasc.
Ilość przycisków w 7D na początku może przerażać posiadacza serii xxxD (tym bardziej, że wiele z nich ma podwójne funkcje), ale szybko się do tego przyzwyczajamy i jest to bardzo wygodne.
Dobrym pomysłem jest (w 7D) możliwość zdeklarowania własnych ustawień aparatu pod C1, C2 i C3. Bez programów typu portret, sport, czy hdr można żyć.
AF potrzebuje mniej światła do prawidłowego działania. Niestety 650D czasami w przypadku braku światła zawodził. Szkoda tylko, że Canon tak długo stosował ten sam sensor matrycy w wielu modelach aparatów.

centur
30-04-2014, 13:34
a 650d sprzedałeś ?...

cobalt
30-04-2014, 13:44
a 650d sprzedałeś ?...
Tak, poszedł bez najmniejszego problemu.

@Bartek sprawdź sobie wersję oprogramowania puszki, bo u mnie poprzedni właściciel zatrzymał się w tych sprawach na 1.0.7, a teraz mamy 2.0.5.

candar
30-04-2014, 14:29
jak czytam "garażowane i od niemieckiego emeryta" to zawsze staje mi oczami to: reklama volkswagen golf 3 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=qHT-HujXavI) :) A wracając do tematu wątku: ergonomia, AF, szybkość obsługi 7D to była bajka :) puszka w której wszystko można było sobie ustawić wg własnego widzimisię :) Nawet dziś (o ile ktoś nie używał wcześniej dowolnej pełnoklatkowej lustrzanki np. 5D :) aparat się sprawdzi MZ.