PDA

Zobacz pełną wersję : Kopiowanie zdjęć na kompa.

Ciacho1989
21-04-2014, 23:15
Witam mam problem z Canonem 7D, mianowicie nie mogę skopiować zdjęć na komputer za pomocą kabla usb. Podpinam aparat do kompa i system nie instaluje (NIE ODNAJDUJE) go. Prośba do moderatora, jeśli jest już taki temat proszę o link aby nie zaśmiecać forum. Ja szukałem podobnego tematu, ale nie znalazłem.

trothlik
21-04-2014, 23:24
Coś było, nie chce mi się szukać ale o ile pamiętam walnięty był port USB w aparacie...
właściwie to zerknij tu
http://www.canon-board.info/cyfrowe-kompakty-canona-12/komputer-nie-widzi-mojego-aparatu-10679/
http://www.canon-board.info/software-14/windows-i-eos-utility-nie-widzi-aparatu-50819/
a potem tu
http://maciejko.net/cbsearch/

Ciacho1989
21-04-2014, 23:44
Coś było, nie chce mi się szukać ale o ile pamiętam walnięty był port USB w aparacie...
właściwie to zerknij tu
http://www.canon-board.info/cyfrowe-kompakty-canona-12/komputer-nie-widzi-mojego-aparatu-10679/
http://www.canon-board.info/software-14/windows-i-eos-utility-nie-widzi-aparatu-50819/
a potem tu
Przeszukaj Canon-Board.info przez Google (http://maciejko.net/cbsearch/)
Dzięki Kolego za odpowiedź. Dodam, że jako tako komputer wykrywa aparat, ale nie instaluje go.

RobertON
22-04-2014, 06:36
Windows nie musi niczego instalować, a będzie widział aparat jako urządzenie, sprawdź w Menedżer urządzeń.
Popatrz na poniższe wątki:

http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/canon-eos-400d-eos-utility-jak-zgrac-pliki-dlaczego-nie-wykrywa-z-35340/index3.html

http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/canon-eos-1100d-sterowniki-windows-8-1-n-94065/index2.html

Canonierzysta
22-04-2014, 08:52
Dodatkowo... jeśli używasz jakiegoś menadżera plików typu TotalCommander, to tam nie zobaczysz aparatu bo ten nie pokazuje się jako dysk tylko jako urządzenie... musisz korzystać tylko z Mój Komputer aby go zobaczyć.

Bolek02
22-04-2014, 09:09
Najlepiej kup jakiś tani czytnik i kopiuj zdjęcia z karty bezpośrednio - będzie szybciej :)

zdebik
22-04-2014, 09:22
Ostatnio naprawialem "drukarke" w jednej firmie. Okazalo sie, ze po aktualizacji z 14 kwietnia system przestal dodawac nowe urzadzenia. Nawet odpieta mysz przestala dzialac. Sprawdz porty, moze masz ten sam problem.

Osobiscie przestalem podpinac body pod PC. Od czasu zakupu 5'tki nie ryzykuje i uzywam czytnika. Czesto jeden wypad to okolo 12GB rawow wiec czytnik robi robote (mniej czasu przy kopiowaniu). Dodatkowo nie ryzykuje uszkodzenia (prady etc).

fleder
22-04-2014, 09:53
Ja również od zawsze korzystam z czytnika. Utwierdziłem się w przekonaniu o słuszności takiego postępowania gdy kiedyś trafiłem na doniesienia o uszkodzonym aparacie w wyniku przepięcia podczas zgrywania zdjęć.
Czytnik za kilkadziesiąt złotych to i wygoda i pewna doza poczucia bezpieczeństwa.

cobalt
22-04-2014, 11:20
Ja również od zawsze korzystam z czytnika. Utwierdziłem się w przekonaniu o słuszności takiego postępowania gdy kiedyś trafiłem na doniesienia o uszkodzonym aparacie w wyniku przepięcia podczas zgrywania zdjęć.
Czytnik za kilkadziesiąt złotych to i wygoda i pewna doza poczucia bezpieczeństwa.
Dokładnie. Wystarczy czytnik za 30zł. Dodatkowym udogodnieniem jest to, że PC z czytnikiem kart CF widzi katalogi ze zdjęciami. Natomiast w przypadku podłączenia aparatu do PC wyświetlają nam się zdjęcia bez podziału na katalogi. Przy karcie 32GB i kilku zrobionych imprezach (każda w innym katalogu) zostaje tylko sortowanie po dacie.

Bolek02
22-04-2014, 12:01
Dodatkową zaletą używania czytnika jest krótszy czas przenoszenia zdjęć do komputera :)

cobalt
22-04-2014, 12:48
Dodatkową zaletą używania czytnika jest krótszy czas przenoszenia zdjęć do komputera :)
To też, ale trafiłem na czytnik kart (49zł), który przenosił szybko pliki, ale miał jedną "słabość". Dochodził w połowie karty do zdjecia, które kopiował 30 minut. Sprawdziłem kartę u kolegi na innym czytniku i CF jest OK. Teraz zainwestowałem (w inny wynalazek 30zł) i wszystko śmiga bez zarzutu.

Co myślicie o czymś takim: CZYTNIK KART LEXAR USB 3.0 Professional CF SD w24h (4151192180) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/czytnik-kart-lexar-usb-3-0-professional-cf-sd-w24h-i4151192180.html) - jedyne 115zł?

zdebik
22-04-2014, 13:57
Mam chyba ten sam, wymagal aktualizacji do UDMA7 czy jakos tak ale teraz sredni transfer z Lexara 1000x to 140 MB/s ^^

banan82
22-04-2014, 14:21
Tez mam ten sam czytnik. Zero problemow, USB 3.0 dodaje kopa.

Bolek02
22-04-2014, 16:20
Ten czytnik Lexara to wypas i w dodatku umożliwia kopiowanie z karty na kartę . Ja nabyłem też USB 3.0 Transcend TS-RDF8K o identycznych parametrach i nieco tańszy :) Polecam.

Kuba1
22-04-2014, 19:30
Lexar bardzo dobry do foto. Jeśli jednak używasz też innych typów kart, mogę polecić czytnik Sandisk - również USB 3.0. Tańsze czytniki USB 3.0 mogą mieć problem z czytaniem szybkich kart - mam też Modecom CR-Level 3 i ten niestety zamula nieakceptowalnie na szybkich kartach (SD Sandisk ExtremePro 95MB/s i CF Extreme 60MB/s) podłączony do interfejsu USB 3.0. Podłączony do USB 2.0 działa bez problemu, tyle że wolno.

fleder
22-04-2014, 19:52
No to chyba czas wymienić mojego ponad 5-letniego Kingstona all-in-one readera na Lexara. Usb 3.0 co prawda jeszcze nie mam ale będzie :) A Kingston czytał wszystko chyba z wyjątkiem XD Olympusa o ile dobrze pamiętam bo ten wynalazek widziałem dwa razy w życiu na oczy i chyba nigdzie nie pasował :D

cobalt
23-04-2014, 07:24
Wiem, że schodzę z głównego tematu, ale mam pytanie odnośnie kart CF Kingston. Kupiłem kartę Lexara 16GB Pro x800 UDMA7 - cena 179zł. Aparat robi na niej 26 zdjęć RAW w serii do momentu spowolnienia migawki, czyli zapchania buforu aparatu.
Na 4GB Sandisku 30MB/s robię w ciągłej serii 25 klatek i zaczyna spadać szybkość migawki o jakieś 50%. Ale pierwsze 25 zdjęć w przypadku jednej i drugiej karty niczym się nie różni. Wąskim gardłem w przypadku canona 7D jest chyba bufor aparatu. potrzebuję jeszcze min 2 karty 16GB i tu moje pytanie:
- czy ktoś używał Kingstonów 16GB Ultimate x600. Mogę kupić u znajomego w sklepie za 110zł. Tylko czy warto w to wchodzić? Zapomniałem o najważniejszym nie kręcę video, potrzebuję CF tylko do zdjęć.
A może jakieś inne propozycję 16GB kart CF?

Bolek02
23-04-2014, 07:29
Najlepszym rozwiązaniem są SanDiski i nie patrz na to czy jest to karta x 600, x800 czy x1000 bo to czysty marketing. Liczy się deklarowany transfer, a ten niezawodny w kartach EXTREME oraz ULTRA.

Tommeck
23-04-2014, 08:57
To ja mam inne pytanie. Osobiście ja zawsze zrzucam przez body+kabelek i EOS Utility, od razu zamieniając nazwy na RRRRMMDD AAA.BBB, gdzie A to nr kolejny zaczynając od 001 a B to rozszerzenie. Skoro kopiujecie przez czytniki, jak później zmieniacie nazwy plików? Czy nie zmieniacie? Macie później na dysku kilka plików np. o nazwie DSC0055 (czy jakoś tak)?

cobalt
23-04-2014, 09:11
Najlepszym rozwiązaniem są SanDiski i nie patrz na to czy jest to karta x 600, x800 czy x1000 bo to czysty marketing. Liczy się deklarowany transfer, a ten niezawodny w kartach EXTREME oraz ULTRA.
Czyli krótko mówiąc Sandisk 60MB/s: Sandisk CF Extreme 16GB+Czytnik kart pamięci - BOX (4165770792) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sandisk-cf-extreme-16gb-czytnik-kart-pamieci-box-i4165770792.html) jest wystarczający do zdjęć.

--- Kolejny post ---

To ja mam inne pytanie. Osobiście ja zawsze zrzucam przez body+kabelek i EOS Utility, od razu zamieniając nazwy na RRRRMMDD AAA.BBB, gdzie A to nr kolejny zaczynając od 001 a B to rozszerzenie. Skoro kopiujecie przez czytniki, jak później zmieniacie nazwy plików? Czy nie zmieniacie? Macie później na dysku kilka plików np. o nazwie DSC0055 (czy jakoś tak)?
Spokojnie możesz sobie "hurtem" zamienić w programie Total Commandre początkowe literki DSC na co tylko chcesz. Dodatkowo przy zgrywaniu przez czytnik kart masz podział na katalogi z aparatu. Nie mam kilku plików o tej samej nazwie, bo nie zeruję licznika. Po przekręceniu się licznika zmieniam sobie literki w body - dopuszczalne jest ingerowanie w 4 początkowe znaki. I tak mam KR0_, KR1_, KR2_... KR9_ - daje to już możliwość zapisania sporej ilości zdjęć. Potem zmienię sobie np na KZ0_, KR1_ itd.

Kuba1
23-04-2014, 16:23
To ja mam inne pytanie. Osobiście ja zawsze zrzucam przez body+kabelek i EOS Utility, od razu zamieniając nazwy na RRRRMMDD AAA.BBB, gdzie A to nr kolejny zaczynając od 001 a B to rozszerzenie. Skoro kopiujecie przez czytniki, jak później zmieniacie nazwy plików? Czy nie zmieniacie? Macie później na dysku kilka plików np. o nazwie DSC0055 (czy jakoś tak)?W LR na przykład, zaznaczasz zdjęcia, wciskasz klawisz F2 i wybierasz preset masowej zmiany nazw. A wygodniej przy imporcie ustawić domyślne dodawanie daty do plików i po bólu, chyba że robisz więcej niż 9999 zdjęć dziennie, ale wtedy też możesz to uwzględnić w presecie i zmieniać numer zdjęcia na 6-cyfrowy - osobiście nie miałem dotychczas takiej potrzeby, bo wystarcza mi data. Canonowski DPP również ma opcję zmiany nazw (Alt+R) i można dodać również czas - godz. min. sek. Zdaje się, że inne programy do katalogowania zdjęć też mają opcje masowej zmiany nazw. Wspomniany Total Commander j.w.

--- Kolejny post ---

Czyli krótko mówiąc Sandisk 60MB/s: Sandisk CF Extreme 16GB+Czytnik kart pamięci - BOX (4165770792) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/sandisk-cf-extreme-16gb-czytnik-kart-pamieci-box-i4165770792.html) jest wystarczający do zdjęć.
Ta karta nie jest już produkowana, choć jest całkiem przyzwoita, o ile oryginalna (zapis 30MB/s, odczyt 60MB/s). Zobacz sobie aktualne Extreme 120MB/s odczyt, 60MB/s zapis. Sprawdź w Sandisk Store - tam są na pewno oryginalne. Bo ta Twoja z aukcji, to przyjrzyj się zdjęciu pudełka w opisie..

Bolek02
23-04-2014, 18:29
Tak jest, SanDisk Extreme III lub IV 16GB może być jak najbardziej. Ja mam kilka tych kart o różnych pojemnościach i nigdy żadna nie odmówiła współpracy :)
Polecam zakup z jakiegoś sprawdzonego źródła, bo niestety trafiają się podróbki :(

Tommeck
24-04-2014, 08:11
No rozumiem. Rozwiązań co do możliwości programów jest sporo. Tylko, czy szybciej/lepiej/bezpieczniej/bardziej bezproblemowo jest zrzucając zdjęcia bezpośrednio od strzału zmieniać nazwy, niż robić dwa razy robotę (raz zrzucać jak leci - niby szybciej, a potem zmieniać nazwy)?
Podejrzewam, że to rozwiązanie które proponujecie bardziej przyda się przy pracy na dwa body. Wtedy trzeba by chyba zrzucić jak leci, posortować po dacie i godzinie i wtedy zmienić nazwy (gdybyśmy chcieli mieć chronologicznie, bo np. mamy dwa te same body)?

Ciacho1989
25-04-2014, 03:26
Koledzy aparatu dalej nie odnajduje. Dodam, ze za pierwszym razem go odnalazł, ale nie zainstalował. Kupiłem czytnik kart podpiąłem i pokazuje mi się dysk (f), ale nie pokazuje zdjęć. Kiedy wejdę we właściwości tego dysku pokazuje, że jest do połowy zapełniony (bo tak w sumie jest), ale czemu nie pokazuje mi plików? Jestem troszkę załamany:(

Canonierzysta
25-04-2014, 09:28
W pierwszej kolejności sprawdź na innym kompie czy masz to samo...weź czytnik z kartą i podepnij do innego kompa.... jeśli będzie tak samo to może coś jednak z kartą Ci się dzieje, jeśli jednak na innym kompie będzie OK, to wtedy możesz mieć problem z wejściem USB tak jak koledzy wyżej gdzieś pisali.

Sprawdź jeszcze czy możesz dokonywać jakichkolwiek operacji na karcie ( podpiętej pod czytnik)... skopiuj jakieś inne zdjęcia na tę kartę, zobacz jak karta/czytnik reaguje? BTW, a na aparacie możesz przeglądać zdjęcia które zrobiłeś?

Nie wiem jakie zdjęcia masz na karcie, ale może warto spróbować format z pozycji aparatu, a nawet format z pozycji windows.

Dla mnie generalnie to dziwna sprawa... ale czasem to wina nie leży po stronie sprzętu a obsługującego go... ;)

Ciacho1989
25-04-2014, 12:52
Karta nie przyjmuje zdjęć z komputera. Nie mam jakiś ważnych zdjęć na tej karcie. Jestem początkującym i to wszystko takie próbki są:) Kiedy karta jest w aparacie nie ma problemu z zapisywaniem i przeglądaniem zdjęć. A jak się robi takiego formata karty? A może też być wina komputera. Przymierzam się do jego czyszczenia i wgrania nowego systemu, bo już strasznie się przycina.

Canonierzysta
25-04-2014, 16:17
Karta nie przyjmuje zdjęć z komputera.

Czy coś Ci komputer mówi? Jakiś error albo cokolwiek?

A jak się robi takiego formata karty?

Z pozycji aparatu, wchodzisz w menu i szukaj po zakładkach, sam dokładnie nie pamiętam jak się zakładka nazywa, ale w jednej z nich ujrzysz: formatowanie.

Z pozycji windowsa: Mój Komputer->PPM (prawy przycisk myszy) na dysk wymienny (F:?)-> formatuj -> formatowanie szybkie

Może karta już leciwa, albo ma sporo błedów / bad sektorów... użyj oprogramowania testującego pamięć: h2testw (http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/testowanie_i_diagnostyka/H2testw.html) to taki przykład...ale pewnie jest wiele innych i pewnie z możliwością naprawy/częściowej naprawy...

A może też być wina komputera.
Tu raczej nie szedłbym w tę stronę...a przynajmniej dopóki nie wyczerpiesz wszystkich innych opcji związanych z kartą. A sprawdzałeś na innym kompie?

Ciacho1989
26-04-2014, 02:04
Cytat Zamieszczone przez Ciacho1989 Zobacz posta
Karta nie przyjmuje zdjęć z komputera.
Czy coś Ci komputer mówi? Jakiś error albo cokolwiek?

nie ciągle niby kopiuje, ale to trwa bez końca i przerywam, ale nawet jednego 1% nie skopiuje.

I na innym kompie jeszcze nie sprawdzałem może jutro.

Bolek02
26-04-2014, 06:30
Należy wykluczyć inne ewentualności niż wina karty czyli zobacz jak wygląda sytuacja przy kopiowaniu bezpośrednio z czytnika, sprawdź na swoim komputerze z inną kartą oraz sprawdź rzeczoną kartę na innym komputerze.
Tylko tak określisz przyczynę.

jan pawlak
26-04-2014, 07:19
Od "zawsze" zrzucam pliki CR2 z karty i czytnik w kompie przez LR do zewnętrznego dysku i tam są posegregowane.
Katalogi to lata a podkatalogi i dni z exif. LR służy do zarządzania tą bazą danych
Wstępne oglądanie to zawsze w LR.

Gdy chcę obrabiać to wczytuję z dysku zewnętrznego do kompa i otwieram w PS

Miałem przykre doświadczenie z "zewnętrznym" czytnikiem kart, od czasu do czasu podczas kopiowania fiksował.
Zmiana czytnika była skutecznym lekarstwem

jp

tomfoot
26-04-2014, 09:46
Od "zawsze" zrzucam pliki CR2 z karty i czytnik w kompie przez LR do zewnętrznego dysku i tam są posegregowane.
Katalogi to lata a podkatalogi i dni z exif. LR służy do zarządzania tą bazą danych
Wstępne oglądanie to zawsze w LR.

Gdy chcę obrabiać to wczytuję z dysku zewnętrznego do kompa i otwieram w PS

Miałem przykre doświadczenie z "zewnętrznym" czytnikiem kart, od czasu do czasu podczas kopiowania fiksował.
Zmiana czytnika była skutecznym lekarstwem

jp

i jaki to ma związek z problemem założyciela wątku?

skura
26-04-2014, 10:57
1.masz na karcie wogóle te zdjęcia(widzisz je na podglądzie w aparacie)?
2.rozumiem, że czytnik jest "widoczny" na Twoim kompie. To czytnik zewnętrzny - na usb, czy wbudowany w laptopa, komputer?
3.chodzi o karty CF - tak?

Jeżeli na 1 i 3 odpowiedziałeś TAK - to moje propozycje:
sprawdź jeszcze raz na INNEJ KARCIE CF. pamiętaj jednak, że karty CF sa bardziej wymagające przy "montażu" w czytniku czy aparacie niż SD. Trzeba je równomiernie dociskać, ale uważać, żeby nie skrzywić, a nie daj boże połamać STYKÓW!!!(takie rzeczy się zdarzają). Zamontuj więc dokładnie kartę w body, SFORMATUJ JĄ, zrób kilka zdjęć i sprawdź na podglądzie w body po kolei wszystkie. Powiększ kilka, włącz histogram - głównie chodzi o to, żeby sprawdzić WSPÓŁPRACĘ BODY - KARTA.
Wyciągnij z body i znowu UWAŻNIE zamontuj w czytniku. Podłącz czytnik do kompa. Powinien być widoczny czytnik i pliki/zdjęcia.
Kiedy karta jest PUSTA/NIE WIDAĆ PLIKÓW - SPRAWDŹ CZYTNIK NA INNYM KOMPIE.
Jeżeli powyższy sposób zadziałał POPRAWNIE, to powtórz ze SWOJA kartą. Jak zadziała OK, jak nie - COŚ Z KARTĄ(osobiście bym wymienił na nową).

W przypadku, kiedy powyższe sposoby zawiodą, a STYKI W BODY I CZYTNIKU sa PROSTE i NIEPOWYGINANE - to oddal bym body do serwisu.

na koniec takie jeszcze trzy przemyślenia:
-daj do sprawdzenia body i kartę komuś bardziej zaawansowanemu
-przywróć ustawienia fabryczne w aparacie
-lub wgraj nowy firmware

Ciacho1989
26-04-2014, 22:09
Sprawdzałem na innym kompie kartę. Wyskoczyło mi, że "przed użyciem sformatuj dysk". Próbowałem sformatować i wyskoczyło mi, że "system nie może sformatować dysku". Zdjęcia normalnie przeglądam na body. I czytnik jest zewnętrzny i komputer go odczytuje. Nawet pokazuje, że część dysku jest zajęta, ale nie pokazuje plików. Karta to karta CF.

mxw
26-04-2014, 22:21
Karta to karta CF.
A jakiego dokładnie typu jest to karta CF?
Może jest to jakaś XD/UHD/XHD/UDMA/UDMA7/sUDMA7, którą aparat widzi, ale czytnik w kompie już nie rozpoznaje, bo za stary i za tani jest? ;-)

pozdro.,
mxw.

Wysłano z D802-PL (4.2.2) za pomocą Tapatalk2.

Ciacho1989
26-04-2014, 22:45
Typ karty to UDMA 8GB Calumet ProSpec CF 420x. A czytnik jest najtańszy jaki był. Nie jestem w tym biegły i myślałem, że nie ma to najważniejszego wpływu na działanie. Kupując myślałem, że czytnik jest czytnik:)

mxw
27-04-2014, 00:08
No to mamy rozwiązanie problemu. :-)

Musisz kupić czytnik, który będzie obsługiwać karty CF UDMA.
Na pudełku tego czytnika, który kupiłeś, jest UDMA? Znajdź opis w sieci. Czasami możliwa jest też aktualizacja softu w czytniku, po której zacznie dobrze widzieć nowsze karty.

pozdro.,
mxw.

Canonierzysta
27-04-2014, 01:29
Musisz kupić czytnik, który będzie obsługiwać karty CF UDMA.
Chyba nie tak do końca... bodaj wszystkie czytniki są zgodne ze standardem UDMA, kwestia tego z którą wersją...

Ale nie jestem przekonany, czy to dobry trop... ja bym stawiał na walniętą kartę... czy ta karta przyjmuje nowe zdjęcia gdy robisz zdjęcia?

Jakoś tak na odległość ciężko pomóc... format nie działa, odczyt nie działa, zapis na czytniku nie działa ale na aparacie wszystko ok...

Ciacho1989
27-04-2014, 02:23
czy ta karta przyjmuje nowe zdjęcia gdy robisz zdjęcia?
Tak wkładam ją z powrotem do body i przyjmuje zdjęcia, podglądam je.
A jeśli chodzi o czytnik to ten egzemplarz kupiłem:
NEW USB COMPACT FLASH/CF II/III MEMORY CARD READER | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-USB-COMPACT-FLASH-CF-II-III-MEMORY-CARD-READER-/260922180632?pt=UK_Photography_MemoryCardReaders_R L&hash=item3cc02c8418)
A może kupić nowy czytnik i kartę?
Najlepiej to chciałbym zgrywać zdjęcia za pomocą kabla prosto z body, no ale to też mi nie idzie;/ Za pierwszym razem go wykryło lecz nie zainstalowało, a teraz nie wykrywa nowego urządzenia;/ Czy po podpięciu aparatu pod kompa muszę instalować jakieś programy czy po prostu działa to wszystko na zasadzie jak np pendrive?

Canonierzysta
27-04-2014, 13:09
Nooo... czytnik za 2 funciaki to rzeczywiście nie jest najlepszy pomysł ;)

Z racji iż kupno nowego/innego czytnika jest tańsze niż kupno nowej karty, proponuję Ci zakup nowego czytnika. Nie mówię jednak że masz kupować jakiś mega wypasiony za 100 czy 200 plnów, ale coś innego niż to co masz ;) Ja mam też jakiś tani o TAKI (http://www.fotoaparaciki.pl/pl/p/Czytnik-Hama-35w1-USB-2.0-Card-Reader/352) i jak na moje się sprawdza, a używam z Lexar Professional 800x UDMA7 16GB.

Wyjdź do pierwszego lepszego MediaMarkt, albo to co masz najbliżej z takich sklepów i kup co tam będzie.

mxw
27-04-2014, 14:48
Wyjdź do pierwszego lepszego MediaMarkt, albo to co masz najbliżej z takich sklepów i kup co tam będzie.
Byle tylko miało napisane, że czyta UDMA7. :-)

pozdro.,
mxw.

Ciacho1989
27-04-2014, 16:38
No to zakupię nowy czytnik i zobaczę wtedy.

zajaczek
27-04-2014, 16:42
To daj znać jak poszło.

Kuba1
27-04-2014, 17:16
nie ciągle niby kopiuje, ale to trwa bez końca i przerywam, ale nawet jednego 1% nie skopiuje.

[...]To zdecydowanie czytnik - nie obsługuje tego typu kart. Też taki jeden mam.

Ciacho1989
27-04-2014, 20:08
A może podacie marki swoich czytników i ja poszukam takich samych:)

Może takie coś?:
http://www.ebay.co.uk/itm/Lexar-Professional-USB-3-0-Dual-Slot-SD-CF-Memory-Card-Reader-/371045463981?pt=UK_AudioTVElectronics_PDAsAccessor ies_MemoryCards&hash=item56640877ad

Tommeck
30-04-2014, 09:00
Najlepiej to chciałbym zgrywać zdjęcia za pomocą kabla prosto z body, no ale to też mi nie idzie;/ Za pierwszym razem go wykryło lecz nie zainstalowało, a teraz nie wykrywa nowego urządzenia;/ Czy po podpięciu aparatu pod kompa muszę instalować jakieś programy czy po prostu działa to wszystko na zasadzie jak np pendrive?
A zainstalowałeś Canon Eos Utility z CD dostarczonej do body? Kiedyś miałem problemy właśnie ze zgrywaniem RAWów z 450D i instalacja Canonowskiego softu pomogła. Wtedy "widzenie" aparatu przez komputer powinno działać bezproblemowo.

Ciacho1989
30-04-2014, 11:05
A zainstalowałeś Canon Eos Utility z CD dostarczonej do body? Kiedyś miałem problemy właśnie ze zgrywaniem RAWów z 450D i instalacja Canonowskiego softu pomogła. Wtedy "widzenie" aparatu przez komputer powinno działać bezproblemowo.
Wrzuciłem płytkę, ale z niej nic się nie zainstalowalo

banan82
30-04-2014, 11:27
A może podacie marki swoich czytników i ja poszukam takich samych:)

Może takie coś?:
Lexar Professional USB 3.0 Dual Slot SD CF Memory Card Reader | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Lexar-Professional-USB-3-0-Dual-Slot-SD-CF-Memory-Card-Reader-/371045463981?pt=UK_AudioTVElectronics_PDAsAccessor ies_MemoryCards&hash=item56640877ad)

Mam dokladnie tego lexara - dziala idealnie. Nie ma pierdyliona dziwnych slotow na jakies dziwne karty, tylko CF i SD.

Ciacho1989
01-05-2014, 02:12
Zakupiłem go właśnie i czekam aż mi przyjdzie pocztą:)

Ciacho1989
01-05-2014, 13:29
Jest juz nowy czytnik i teraz jest ok. Tylko pojawił się problem z otwarciem pliku, nie mam programu, który otworzy plik w tym formacie. I znowu nie wiem co robić:P Kiedy ja obejrzę zdjęcia na kompie...

mxw
01-05-2014, 13:35
Ale w jakim formacie?
RAW, czyli CR2?

Zainstaluj DPP (Digital Photo Professional od Canona) - masz na płycie z aparatem albo ściągnij z sieci update i zainstaluj robiąc myk z rejestrami.

To są wszystko rzeczy, które normalnie robi się w 5 minut po kupnie nowego sprzętu/puszki/fona/kompa, ale rozumiem, że za pierwszym razem można mieć z tym problem. ;-)

pozdro.,
mxw.

Ciacho1989
01-05-2014, 15:10
To jets format CR2. Tak wrzucam płytkę, ale wyskakuje mi tylko okno z napisem ESSENTIAL PRODUCTS AND SOLUTIONS

mxw
01-05-2014, 15:49
OMG, to poszukaj DPP na płycie (tej, albo innej - OIDP do EOSa dawali ich kilka) albo ściągnij z sieci, albo poproś kogoś bardziej ogarniętego, aby zrobił to u ciebie i za ciebie. ;-)

pozdro.,
mxw.