Zobacz pełną wersję : czy warto dopłacić do STM
Cześć
rzecz się ma obiektywu - mój wybór padł na canon ef-s 55-250mm f/4-5.6 is II. Pytanie czy warto dopłacić drugie tyle za wersję z STM? Czy rzeczywiście jest różnica w płynności działania AF, czy różnica w głośności jest rzeczywista czy marketingowa? Dzięki za opinie.
Jest różnica, czy warto dopłacać sam zdecyduj. Przejdź się do jakiegokolwiek sklepu gdzie mają sprzęt foto, przetestuj, kup.
Wersja STM ma znacznie lepszą optykę od wersji II.
Model z napędem STM to zupełnie inne szkło, więc nie chodzi tu wyłącznie o napęd AF, ale o całą konstrukcję.
Czy warto musisz sam ocenić, oglądając choćby sample w necie.
RobertON
21-04-2014, 16:18
Wersja STM ma znacznie lepszą optykę od wersji II.
Z poniższego testu widać, że poprawili coś w optyce, ale główną zaletą to właśnie jest ów napęd.
Używałem 18-135 STM i diabelnie szybko to ostrzyło.
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=777&Camera=736&Sample=0&FLI=3&API=1&LensComp=856&CameraComp=736&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=0)
Nie lepiej dołożyć parę stówek i kupić 70 200 f4 L ? Kupno kita jak najbardziej jest warte, ale nie za 1400 zł :)
Radetzky
22-04-2014, 06:48
Wersja STM - zarówno 18-55 jak i 55-250 - ma wewnętrzne focusowanie, więc nie kręci przednią soczewką. Świetna sprawa przy stosowaniu filtrów, np. polar lub połówkowe. Poza tym lepsza optyka niż w wersjach II. Dla mnie 55-250 ma wygodniejszy zakres ogniskowych niż 70-200. Praca AF jest faktycznie bezgłośna i szybsza niż w wersjach II ze zwykłym silniczkiem.
Dokładnie ! wersja STM o wiele lepsza niż II , nawet min odległość zmniejszyli i ma fajne makro ! :D
L oczywiści optycznie nadal lepsza, ale STM: lżejszy, mniejszy no i można filmy kręcić :D aha i AF naprawdę szybki !
zajaczek
27-04-2014, 16:43
Według mnie warto.