PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka druga lampa i wyzwalacze.

maciek12ss
15-04-2014, 11:10
Witam.
Proszę o wytłumaczenie na chłopski rozum pewnej kwestii. Chcę kupić drugą lampę i wyzwalacze. Obie lampy mają być wyzwalane radiowo i dać się sterować z body. Mam już jedną lampę yn569exII. Myślałem nad zakupem 3 X 622c . Ale nie wiem jaką drugą lampę najlepiej było by dobrać. Proszę też wytłumaczcie mi cz będę potrzebował YONGNUO -YN-E3-RT ? czy wystarczą tylko same yn622c. Jestem zielony w tych tematach więc proszę o wyrozumiałość.

banan82
15-04-2014, 11:21
Kup sobie 622C, nie czekaj na YN-E3-RT. Zamiast Yongnuo kup moze 600EX canona, w Hongkongu jest za 330 funtow. Gdybym mial wydawac 120 funtow na 568EXII to wolalbym dolozyc do Canona chyba (zupelnie inna jakosc wykonania).

maciek12ss
15-04-2014, 11:37
ok jeden problem z głowy. wystarczą 3 x 622c. Lampa którą posiadam w zupełności daje radę na stopce. Już sporo nią zrobiłem i nie chcę przeinwestowywać na pocątek w drogiego canona 600. Przekonany już do yn postanowiłem wybrać coś z tj firmy tylko teraz co może druga 568exII ? czy coś tańszego? nie wiem cy przyda mi się hss.. Z waszego doświadczenia z błyskania w plenerze i studio podobnym zestawem przydaje się czy nie ?

banan82
15-04-2014, 11:48
przydaje sie, lepiej go miec niz nie miec. Tymbardziej ze roznica pomiedzy lampa z HSS a ta bez to 50 funtow.....

--- Kolejny post ---

Jakosciowo te lamphy Yongnuo daja rade? Mam 622C ale uzywam z lampa Canonowska.

Lampa yongnuo to pewno jakis kompromis jesli chodzi o jakosc wykonania.

maciek12ss
15-04-2014, 12:08
Dla mnie zupełnie wystarcza ta lampa. parametry oczywiście każdy może sobie sprawdzić sam nie odbiegają one od canona, szybko się ładuję i ma odpowiednią moc. Jakościowo też jest ok. Tłukę ją na weselach i nie tylko. Miałem w rękach 600 canona faktycznie ładniej wygląda wydaje się bardziej pancerna itd. Tylko za jedną 600 canona mam prawie w tej chwili 3 568exII, lub dwie i parę wyzwalaczy.. Niecj nawet padnie upadnie mi ta yn i połamie to mniejsza skoda jak bym miał zniszczyć canona.

--- Kolejny post ---

Wracając do tematu to już zdecydowałem że kupię 4x622c do tego 568exIIZastanawiam się tylko czy koniecznie potrzebna mi jest z hss lampa czy nie lepiej było by od razu w miejsce 568exII kupić dwie np 560III ?

banan82
15-04-2014, 12:12
Powiedzmy ze bedziesz w plenerze, gdzie jest super jasno i wtedy lampy bez HSS zostana w torbie... Ja bym bral z HSS.

Jaka jest teraz najlepsza lampa Yongnuo, czy to wlasnie YN-568EXII ?

maciek12ss
15-04-2014, 12:28
ok rozwiałeś moje wątpliwości :) Dostałem właśnie ofertę od sprzedawcy a allegro u którego wcześniej kupiłem yn568exII. Skuszę się Cena za 3 sztuki 622c to 563,00 zł.
Lampa YN568-IIC 796,00 zł . razem to 1300. chyba dobra oferta :) A odnośnie twojego pytania to chyba tak. yn568exII to najwyższa półka w youngno.

skura
15-04-2014, 13:27
jeżeli zamierzasz używać lamp z 6d to nie polecam yonguno 656. przynajmniej u mnie na zdjęciach wudoczny był czerwony wzorek, wspomagania af wysyłany z lampy. w 568 exii tego już nie ma. Wychodzi więc na to, ze to jedyny model tego producenta, który mogłbyś wybrać. Oczywiście jeżeli zależy Ci na ettlu-2. jeżeli ma być manual to 560exiii.

A co do jakości wykonania pomiędzy canonem 600ex a 568exii yonguno - to wg mnie to samo. Canona plastiki z lamp nie są jakiś specjalnych lotów...Porządny plastik, masywna obudowę to miała 550ex - późniejsze modele to inna bajka...

Wyzwalacze yonguno 622c w pełni przeniosa Ci sterowanie lampą z poziomu body(oczywiście lamp, które dają taka możliwość np yonguno 568 exii, 600ex - te osobiście testowałem i testuję na body.

maciek12ss
15-04-2014, 15:30
Tak właśnie będe używał z 6d. Już wysłałem zamówienie . Po jutrze powinienem dostać 568exII i 3 szt 622c. Zostało mi tylko dokupić jakieś modyfikatory ichwyty i statywy . Ale najpierw pobawię się na "sucho" Zobaczę jak to się operuje takim zestawem...

centur
15-04-2014, 15:35
w mojej 22-letniej karierze filmowca ślubnego jeszcze nie spotkałem ślubniaka z niesystemową lampą, podziwiam i gratuluję....

maciek12ss
15-04-2014, 19:57
a co tu podziwiać? co ma za znaczenie napis na lampie? dziś się właśnie bawiłem 600 canona. Nie ujęła mnie jakoś specjallnie i nie przekonała. wolał bym w to miejsce mieć i w sumie będę miał w torbie zapasowe yn. Idac dalej Twoim tokiem myślenia słubniacy nie powinni używać szkieł sigmy i tamrona. Cały sprzet firmowy "Canon" i może jeszcze do tego same elki. Uwierz że da się djęcia robić nie wydając 100000 na sprzęt. Mamy wolny rynek i dostęp do tańsych zamienników sprzętu za który w więksości przepłacamy, płacąc za napis na nim.

skura
15-04-2014, 22:04
trzeba będzie zmienić niedługo podejście, że profi to nie facio z marką canon na szyi, ale też ze sprzętem firm alternatywnych. Czytając wątek dotyczący np sigmy 35 f1.4, wręcz czekam na "rękoczyny" użytkowników w/w sigmy i canona 16-35 L. Doczekalismy się czasów, że sprzęt alternatywny ma podobne parametry, a cenowo jest tańszy - może się okazać, że canon na obiektywie to będzie już tylko snobizm, za którym parametry nie ida w parze. Ale to tylko luźne dywagacje, niespecjalnie związane z tematem. Skoro kolejna lampa i wyzwalacze juz zamówione, pomyśl nad pozostałymi szpejami(statywy, modyfikatory światła, uchwyty itd), bo zatrudnianie osób do trzymania lamp niestecjalnie wygodne jest.

Na koniec uwaga techniczna. UCHWYT DO LAMP SYSTEMOWYCH Z MOCOWANIEM BOWENSA - pewnie myślałeś o zakupie takiego. Oglądałem 3 różne modele z 2 firm i w żadnym nie mieściła się lampa z zamocowanym wyzwalaczem 622c. Ostatecznie jedynym rozwiązaniem(zaczęło mi zależeć na czasie, bo zbliżał się termin zlecenia), okazał się kabelek oc-e3 i wiszący na nim wyzwalacz. Wszystko działa oki. lampa jest w "ognisku" uchwytu, wchodzi na odpowiednią głębokość do modyfikatora, ale zwiększylo to koszt o ok 60-70zł(cena kabla). Kabel oczywiście się przyda do innych celow, ale szukam teraz kolejnego uchwytu, do którego już nie mam zamiaru kupować kabla...

maciek12ss
15-04-2014, 22:22
Bard dziękuję za uwagę techniczną . Zgadza sie rozgladam sie wlasnie a modyfikatorami . Na pewno odwiedzę jakis stacjonarny sklep żeby prymierzyć wywalace i lampy :) Mnie termin zlecenia nie goni więc mam czas. Nei zmienia to faktu że komercyjnie będę chciał ten sprzęt wykorystać ale dopiero jak się nauczę go obsługiwać na co też mam sporo czasu :)

ormowski
15-04-2014, 22:41
Jako ze podobny dylemat, a w moim temacie nikt nie odpowiada to zapytam tutaj. Chce kupic 2 lampy, docelowo YN 568-EX i druga YN, chce sprowadzic je z USA (znajomy) i myslalem o drugiej tanszej, ale z tego co widze to chyba lepiej dolozyc na druga YN 568-EX ze wzgledu na HSS ? Zeby wyzwolic 2 lampy wystarcza mi 3 takie nadajniki czy jeszcze cos do tego trzeba 1 - YONGNUO YN 622C 2 4GHz Wireless TTL Flash Trigger for Canon 5D 10D 20D 30D | eBay (http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-622C-2-4GHz-Wireless-TTL-Flash-Trigger-for-Canon-5D-10D-20D-30D-/400692112242?pt=Batteries_Chargers&hash=item5d4b1c6b72) ?

Z tego co widze bede musial kupic zestaw 4, bo chyba nikt tego pojedynczo nie sprzedaje ;s

maciek12ss
15-04-2014, 22:57
Sprzedają wystarczy napisać zapytanie. Mi tak właśnie wytłumaczono w tym wątku, że taki zestaw będzie optymalny. Kupując tańszą lampę nie będzie hss. A to się faktycznie przydaje.

--- Kolejny post ---

http://www.ceneo.pl/19876168 pierwsza pozycja bez wysyłania zapytań :)

centur
15-04-2014, 23:11
trzeba będzie zmienić niedługo podejście, że profi to nie facio z marką canon na szyi, ale też ze sprzętem firm alternatywnych. Czytając wątek dotyczący np sigmy 35 f1.4, wręcz czekam na "rękoczyny" użytkowników w/w sigmy i canona 16-35 L.
wiesz, z obiektywami jest o tyle prostrza sprawa że przed zakupem możesz obiektyw szybko i prosto przetestować ze swym body, ew, skalibrować z poziomu USB DOCK-a lub mikroregulacji w body czego nie zrobisz z lampą, która wbrew pozorom jest dość skomplikowanym urządzeniem elektronicznym, oferującym naprawdę mnogość przeróżnych funkcji pod warunkiem nienagannej komunikacji z body i pozostałymi elementami systemu, a jak znam życie i politykę cwanona, za wszelką cenę będzie chciał maxymalnie skomplikować komunikację niesystemowych lamp ze swymi puszkami, jak nie teraz to w przyszłości...

maciek12ss
15-04-2014, 23:20
Póki co nie skomplikował na tyle, że się nie da tego używać na ślubach. Uwierz naprawdę da się tym pracować. I chyba nikt nie idzie do pracy z nieprzetestowanym sprzętem wyjętym prosto z pudełka :) Istnieją bardziej skomplikowane zamienniki różnych narzędzi pracy i ludzie jakoś pracują na tym, a nie tylko na firmowych drogich narzędziach.

centur
15-04-2014, 23:27
Póki co nie skomplikował na tyle, że się nie da tego używać na ślubach. Uwierz naprawdę da się tym pracować. I chyba nikt nie idzie do pracy z nieprzetestowanym sprzętem wyjętym prosto z pudełka :) Istnieją bardziej skomplikowane zamienniki różnych narzędzi pracy i ludzie jakoś pracują na tym, a nie tylko na firmowych drogich narzędziach.

jeśli masz pewność ze np. e-ttl zawsze zadziała identycznie tak jak w lampie systemowej to czemu nie. O ile zgadzam się co do obiektywów (sam używam kundla) to myślę jednak że dla świętego spokoju warto zainwestować w lampę systemową, tym bardziej że to zakup na 10,może nawet 20 lat, dający gwarancję wspólpracy z przyszłymi body a różnica w cenie nie tak duża jak w wypadku 'słoików'...

maciek12ss
15-04-2014, 23:52
hmm co kto lubi Panie centur. Do tej pory mi się moja lampa sprawdzała. Więc zachęcony bardziej może małym doświadczeniem zdecydowałem się na taką drugą.. i wyzwalacze tej samej marki. W sumie teraz do błyskania na stopce będę miał jak by co zapas. A i zabawa w plenerze będzie ciekawsza. I to za 2000zł . Jak bym musiał zapłacić za ta "niby niezawodność systemową" ( napisałem niby bo to tez elektronika i lubi się psuć nie łączyć czasami pewnie itd) 5000 zł . To ja Panie centur wolę te 3000 wydać na jakieś fajne szkło czy cokolwiek innego, niż zapłacić za napis na obudowie. Może kiedyś jak się dorobię i nie będę miał na co wydawać pieniędzy, to zachce mi się mieć na wszystkich zabawkach w torbie napis canon i na każdym szkle czerwony pasek tak dla satysfakcji, że mnie stać i dla lansu :) Póki co pracuję tym co mam i świadomie sobie sam wybrałem . Nikogo nie namawiam do pójścia tą samą drogą. Każdy wydaje swoje pieniądze jak chce i zarabia jak mu się podoba. Za pieniądze, które zainwestowałem w zabawki foto, mógł bym mieć równie dobrze 5dmIII i jeden uniwersalny zoom ale co ja bym tym mógł zrobić ? A mam zestaw, który daje mi możliwość pracy i fotografowania hobbystycznie. Świadomie wydaję swoje pieniądze na to co mi aktualnie jest potrzebne i wystarcza do uzyskania zadowalających mnie efektów. Nie kupuję od razu wszystkiego z górnej półki bo był bym ze wszystkim do tyłu dwa lata i zbierał dalej kasę na zestaw marzeń każdego onanisty sprzętowego.

centur
16-04-2014, 00:31
To ja Panie centur wolę te 3000 wydać na jakieś fajne szkło czy cokolwiek innego, niż zapłacić za napis na obudowie.

jak to ujął klasyk: "wszytsko co nie jest zabronione, jest dozwolone" 8-) ...

r_m
16-04-2014, 08:15
zatrudnianie osób do trzymania lamp niestecjalnie wygodne jest.

(...)UCHWYT DO LAMP SYSTEMOWYCH Z MOCOWANIEM BOWENSA - pewnie myślałeś o zakupie takiego. Oglądałem 3 różne modele z 2 firm i w żadnym nie mieściła się lampa z zamocowanym wyzwalaczem 622c.
- czasem to jest najpewniejsze, zwłaszcza w plenerze, gdy wiatr trochę przeszkadza ;)

- nawet taki, w którym lampa "leży" poziomo?

skura
16-04-2014, 19:04
uuu, ale ostro się zrobiło!!! odpuście! Każdy wybiera i tak inną ścieżkę zakupu sprzętu. Byłem w tym tyg na wernisażu, organizowanym przez jedną z krakowskich uczelni i profi akredytowany przez tę uczelnię do 1dx-a dopiętą miał sigmę 35 1.4 i z rzadka dobłyskiwał metzem. krótka rozmowa, którą gość podsumował: nie zależy mu na firmie, tylko na gwarancji powtarzalności, a że przy okazji zostanie trochę zlotówek - to fajnie. Ale tak jak pisalem, każdy wybierze inną drogę modernizacji sprzętu.
Uśmiecham się czytając na różnych forach porady dotyczące zakupu czy wymiany urządeń elektronicznych. Co post, to często zupełnie inny pomysl. Z jednej strony może to i wprowadza zamieszanie i denerwuje, ale mnei pokazuje na przykład podejście do tematu - od strony, o której nawet bym nie pomyślał. Sam w placaku i torbach mam sprzęt i canona, ale tez i firm neizależnych. I na dziś, wszystko ze sobą w pełni współpracuje. Do szczęścia brakuje tylko talentu operatora...

a co do uchwytu dl lamp z mocowaniem bowensa w wersji poziomej - to testowałem jedno rozwiązanie i niestety z 622c szyna była za krótka. Zamówiłem w jednej firmie inny model(mają go mieć na stanie do miesiąca) - podjadę i sprawdzę. Wolę co prawda lampe w pionie(lampa szybciej się laduje), ale to rozwiązanie z kolei jest bardziej "podatne' na wiatr i "kładzie' lampę z całym "bałaganem" na ziemię.
Jak masz jakies pytania - to pisz na priva.

Matsil
19-04-2014, 09:04
Ja generalnie mam spostrzeżenia, że jedna lampa reporterska w plenerze w parze z modyfikatorem przy dobrym słońcu się nie sprawdza. Czasem nawet 2 są na styk. Często pakuję do softboxa 3 lampy i wtedy daje radę dlatego im mocniejsze tym lepiej. Wiatr mi nie straszny, bo nie ustawiam oświetlenia na statywach tylko druga osoba trzyma softboxa na "kiju" - szybciej, łatwiej, praktyczniej i wygodniej z tym, że trzeba kogoś mieć. Dodatkowo w cenie jest sterowanie głosem ;). Jednak chyba lepsze to niż zbierać z asfaltu 3 potłuczone lampy...
Z tym HSS też trzeba uważać, bo lepiej często przymknąć przysłonę i zejść do czasu synchronizacji (w trybie HSS moc dość drastycznie spada). Owszem są momenty gdzie chcesz dopalić na pełnej dziurze i HSS musi być, ale z doświadczenia wiem, ze przy ostrym słońcu przy jednej lampie jest to nie wykonalne.

Grabus
22-04-2014, 13:43
(...)Jak masz jakies pytania - to pisz na priva.

O nie, dlaczego na priva? Ja chętnie poczytam o rozwiązaniach różnych problemów na forum.