Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 porady i opinie
Witam, chciałbym nabyć tytułowego Tamrona. Wiem ze sa czasem problemy z FF i BF w tym modelu dlatego prośba o pomoc. Czy wszystko jest Ok ?
https://www.dropbox.com/sh/tuezbwznbaokz3l/_cYURqAQJ3
Dziekuje za pomoc.
GalaktycznyMuczaczo
10-04-2014, 23:55
1. chciałbym wiedziećgdzie ustawiałeś ostrośc, najbardziej na zdjęciach osiedla
2. polecam tobie wykonać samemu test, potrzebne do tego niezbędne narzędzia to aparat oraz obiektyw
Sposób sprawdzenia BF oraz FF . Włączasz aparat z podpietym obiektywem oraz włożoną kartą pamięci, następnie kładziesz na stole linijke, ekierke , szkolny kątomierz, metrówkę, krawiecki centymetr bądz cokolwiek innego, ustawiasz maksymalnie otwartą przysłonę i robisz zdjęcie wybranego numerka na ustawionej skali, dajmy na to 10. Po zrobieniu zdjęcia podejrzyj na wyświetlaczu aparatu a jak masz ochotę na komputerze czy ostrośc jest w punkcie w którym celowałeś, jeżeli tak to wszystko super . Jeżeli ostrosć będzie na nr.11 lub wyżej oraz 9 lub niżej oznacza to, że albo poruszyłeś się(dlatego warto również posiadać statyw) albo obiektyw nie ostrzy w punkt. Zdjęcia wykonaj w pochyleniu około 45stopni od elementu odmierzającego...
Następnie wykonaj serie zdjęc na róznych przysłonach oraz ogniskowych.
Zapewniam cię że będziesz miał problem z AF bo kto szuka ten znajdzie.
Niewiem czy masz 5d czy 50d bo w DB jest ze foty sa z 5d , ale na litość boską, jeżeli inwestujesz w droższy sprzęt to naucz się podstawowej wiedzy i umiejętności fotograficznych. pozdrawiam
1. chciałbym wiedziećgdzie ustawiałeś ostrośc, najbardziej na zdjęciach osiedla
2. polecam tobie wykonać samemu test, potrzebne do tego niezbędne narzędzia to aparat oraz obiektyw
Sposób sprawdzenia BF oraz FF . Włączasz aparat z podpietym obiektywem oraz włożoną kartą pamięci, następnie kładziesz na stole linijke, ekierke , szkolny kątomierz, metrówkę, krawiecki centymetr bądz cokolwiek innego, ustawiasz maksymalnie otwartą przysłonę i robisz zdjęcie wybranego numerka na ustawionej skali, dajmy na to 10. Po zrobieniu zdjęcia podejrzyj na wyświetlaczu aparatu a jak masz ochotę na komputerze czy ostrośc jest w punkcie w którym celowałeś, jeżeli tak to wszystko super . Jeżeli ostrosć będzie na nr.11 lub wyżej oraz 9 lub niżej oznacza to, że albo poruszyłeś się(dlatego warto również posiadać statyw) albo obiektyw nie ostrzy w punkt. Zdjęcia wykonaj w pochyleniu około 45stopni od elementu odmierzającego...
Następnie wykonaj serie zdjęc na róznych przysłonach oraz ogniskowych.
Zapewniam cię że będziesz miał problem z AF bo kto szuka ten znajdzie.
Niewiem czy masz 5d czy 50d bo w DB jest ze foty sa z 5d , ale na litość boską, jeżeli inwestujesz w droższy sprzęt to naucz się podstawowej wiedzy i umiejętności fotograficznych. pozdrawiam
On ma zamiar kupić ten obiektyw więc pewnie sample są od sprzedającego. 5DII ma możliwość korekty więc sample mogą być już po korekcie. Poza tym to jakby zrobił kalibrację (sprzedający) szkła do 5D to i tak u Ciebie może być BF/FF - dobrze mówię?
GalaktycznyMuczaczo
11-04-2014, 00:42
On ma zamiar kupić ten obiektyw więc pewnie sample są od sprzedającego. 5DII ma możliwość korekty więc sample mogą być już po korekcie. Poza tym to jakby zrobił kalibrację (sprzedający) szkła do 5D to i tak u Ciebie może być BF/FF - dobrze mówię?
Jeżeli ma zamiar kupić ten obiektyw to powinien umiejętnie poprosić sprzedającego o rzetelny test a nie zdjęcia bloków czy kubka, jeżeli otrzymał zdjęcia i przez myśl przeszło tylko i wyłącznie zamieszczenie tych zdjęc na forum i prośba o ocene to kolega potrzebuje solidnego przygotowania do fotografii, duzo duzo duzo czytania . Aczkolwiek stawiam na to, że kolega raczej zalogował sie tutaj tylko ze względu na to szkło, gdyż pierwszy z postów jest w temacie o 28-70 gdzie pisze że nie zaklada drugiego tematu po czym po 20 min zakłada właśnie ów wątek :) . No ale cóż, nikt nie urodził się z aparatem w ręku więc dajmy mu szansę
I tak 5d II z tego co pamięta ma mikroregulację wiec jeżeli zostały one wprowadzone w trakcie robienia zdjęcię to......Zaraz zaraz czy 50d nie posiada tej funkcji? Tak, a więc i kolega może sobię taką samą mikroregulacje zastosować
I tak 5d II z tego co pamięta ma mikroregulację wiec jeżeli zostały one wprowadzone w trakcie robienia zdjęcię to......Zaraz zaraz czy 50d nie posiada tej funkcji? Tak, a więc i kolega może sobię taką samą mikroregulacje zastosować
Tu nie ma co pamiętać bo mam 5DII i tego byłem pewien :D a zwracam honor bo faktycznie zapomniałem, że 50D też ma :)
GalaktycznyMuczaczo
11-04-2014, 01:55
Ja mowie o sobie ze nie pamietam
Witam, chciałbym nabyć tytułowego Tamrona. Wiem ze sa czasem problemy z FF i BF w tym modelu dlatego prośba o pomoc. Czy wszystko jest Ok ?
https://www.dropbox.com/sh/tuezbwznbaokz3l/_cYURqAQJ3
Dziekuje za pomoc.
Zwróć uwagę na krańce zakresu zooma - na 28mm i 75mm. Ja miałem egzemplarz, który na 28mm na 2.8 był świetny ale już dla 75mm było bardzo słabo, szczególnie przy większych dystansach (3m i więcej) ostrość się dosłownie rozjeżdżała i bez przymknięcia do 5,6 obrazy były nieużyteczne.
Panowie, dziękuje za informacje. Poproszę sprzedającego o test.
Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ponieważ obiektyw jest 200 km ode mnie. Gdybym miał taką możliwość to bym nie zawracał głowy na forum.
Galaktyczny Muczaczo, powiedz mi gdzie jak nie tu mogłem posiłkować się wiedzą innych. Podpierałem się tylko tym co przesłał sprzedający i zdaje sobie sprawę ze to trochę mało. Niestety nic więcej nie posiadałem. Człowiek się uczy całe życie więc na pewno jeszcze wiele przede mną w kwestii wiedzy fotograficznej - chętnie wsłucham się w każdą wskazówkę.
I małe sprostowanie co do postów. Faktycznie wrzuciłem jeden żeby nie zaczynać nowego wątku, po czym zobaczyłem ze nie jest chyba w odpowiednim dziale i wrzuciłem drugi. Było późno i zapomniałem usunąć ten poprzedni.
Bardzo proszę o wyrozumiałość. To dopiero moje początki na tym forum wiec "pocisk" jest tu nie na miejscu.
GalaktycznyMuczaczo
11-04-2014, 13:13
Czytaj czytaj czytaj , poza pytaniem sam zglebiaj tajniki wiedzy.
Nie pojazd tylko czyste fakty , pojazdu nie widziales :)