Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BANK PAMIĘCI - Hyperdrive colorspace

tomicher
09-04-2014, 16:20
Witam,
W najbliższym miesiącu muszę kupić bank pamięci, najlepiej gdzieś w okolicach 200-350 gb.

Wybór padł na Hyperdrive colospace (najlepiej wersja 320 gb), problem jednak w tym że nie potrafię znaleźć tych urządzeń ani na rynku wtórnym ani nowych !
Znalazłem kilka ciekawych opcji w USA ale dochodzi cło i przestaje być różowo.

Gdzie w dobrej cenie mogę zakupić to urządzenie ? Jakieś rady ? Sugestie ? : )

becekpl
09-04-2014, 16:43
Jakieś rady ?
wujek google i po 10 s miałem odpowiedz

Tom77
09-04-2014, 18:36
Witam,
W najbliższym miesiącu muszę kupić bank pamięci, najlepiej gdzieś w okolicach 200-350 gb.

Wybór padł na Hyperdrive colospace (najlepiej wersja 320 gb), problem jednak w tym że nie potrafię znaleźć tych urządzeń ani na rynku wtórnym ani nowych !
Znalazłem kilka ciekawych opcji w USA ale dochodzi cło i przestaje być różowo.

Gdzie w dobrej cenie mogę zakupić to urządzenie ? Jakieś rady ? Sugestie ? : )

Myślałem, że czasy fotobanków dawno minęły. Zdradzisz jakie ma mieć zastosowanie fotobank ?

tomicher
09-04-2014, 19:05
Zdradzisz jakie ma mieć zastosowanie fotobank ?
Zgrywanie materiału filmowego oraz zdjęciowego podczas kilkutygodniowych wyjazdów w miejsca gdzie liczy się każdy gram i centymetr kwadratowy miejsca w plecaku. Jakikolwiek laptop czy netbook w takim wypadku swoją funkcjonalnością i gabarytami przypomina bardziej komputer odra niż "coś małego" i wygodnego.

Bolek02
09-04-2014, 20:20
Przy dzisiejszych dość sensownych cenach kart pamięci i ich sporej pojemności nie widzę zastosowania dla takiego Banku pamięci :(

piast9
09-04-2014, 20:24
Dwie karty pamięci po 128 GB to jest 500 PLN. Fotobank to nieopłacalne i kłopotliwe rozwiązanie moim zdaniem.

tomicher
09-04-2014, 20:51
Przy dzisiejszych dość sensownych cenach kart pamięci i ich sporej pojemności nie widzę zastosowania dla takiego Banku pamięci :(

Dwie karty pamięci po 128 GB to jest 500 PLN. Fotobank to nieopłacalne i kłopotliwe rozwiązanie moim zdaniem.

W przypadku kiedy część sprzętu jest w CF a część SD mam możliwość zgrywania do jednego wora bez względu rodzaj i koszt karty.

Swoją drogą pokażcie mi Compact Flash'a 128GB za 500 zł. Ja je widzę w okolicach 1000 zł a to dwukrotnie więcej niż napisałeś.
Łatwo licząc 3 takie karty to 3k zł, bank danych to mniej niż połowa tej sumy i święty spokój bez względu na rodzaj karty.

akustyk
09-04-2014, 22:12

same karty pamieci daja pojemnosc. a bezawaryjnosc na pewno jest bardzo wysoka.
ale... jesli korpus nie ma dwoch slotow, to w ten sposob nie zrobi sie backupu na wyjezdzie. a to tez jest dosc wazne.

jesli chodzi o pytanie - dla wlasnych potrzeb robie backup na tablecie androidowym, mam do tego kupiona dodatkowa karte microsd 32gb (w aparacie zwykle SD 32GB).
czytnik taki jak tutaj:
http://www.amazon.de/gp/product/B00E3E73W2/ref=oh_details_o03_s00_i02?ie=UTF8&psc=1

zwyklym stockowym menedzerem plikow (badz ES File Explorer w moim przypadku) kopiowanie robi sie lekko, latwo i przyjemnie. mozna tam tez podpiac dysk 2,5" USB i na niego kopiowac foty, chociaz w praktyce tego nie testowalem jeszcze (moge sprobowac, bo dysk mam, tylko potrzeby nie bylo). tylko wtedy sie CF-ow nie zgra, bo jest tylko jedno gniazdko USB. ale byc moze istnieja inne czytniki, ktore nie maja takiego ograniczenia.

Tom77
11-04-2014, 16:32
W przypadku kiedy część sprzętu jest w CF a część SD mam możliwość zgrywania do jednego wora bez względu rodzaj i koszt karty.

Swoją drogą pokażcie mi Compact Flash'a 128GB za 500 zł. Ja je widzę w okolicach 1000 zł a to dwukrotnie więcej niż napisałeś.
Łatwo licząc 3 takie karty to 3k zł, bank danych to mniej niż połowa tej sumy i święty spokój bez względu na rodzaj karty.

Za 500zł złożysz zestaw kart CF i SD o pojemności 256Gb. Masz materiał na kilkunastu kartach a nie na 1 dysku, który w każdej chwili może przestać działać. Dodatkowo czas zgrywania, ładowania baterii....

Bolek02
11-04-2014, 17:19
Wybór kart jest tak duży, że w tej cenie spokojnie da się zebrać zestaw kart CF i SDHC. Backup zawsze można zrobić wieczorem w wolnej chwili na laptopie, albo na porządnym tablecie Androidowym.

piast9
11-04-2014, 19:44
Rzeczywiście, w wypadku różnych kart może to mieć większy sens. Cena, którą podałem wyżej do to SDHC, CF są droższe ale nie aż tak strasznie jak piszesz. Tak marudzę na ten fotobank dlatego, że miałem z takimi urządzeniami styczność i w moim wypadku to była wielka niewiadoma - czy się ściągnie, czy nie będzie błędu, czy baterii wystarczy czy też padnie w trakcie zgrywania. Było to dawno, możliwe, że te urządzenia dopracowano ale niesmak mi pozostał.

suchyHc
08-07-2014, 10:21
Chciałem nabyć taki fotobank, na którym robiłbym backup kart w trakcie zleceń. Sądząc po ofercie z allegro (0 ofert), to chyba był niewypał :)