Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

homesicalien
09-04-2014, 10:33
Czy redukowanie średnicy filtrów okrągłych jest praktykowane? Jakie są wady takiego rozwiązania? Jedyne, co przychodzi mi do głowy to wykorzystywanie jedynie centrum filtru w przypadku znacznego redukowania. Koszt nawet metalowych redukcji nie stanowi raczej problemu. Kupuję jeden filtr np. CPL 82mm i redukcję do każdego obiektywu, do jakiego potrzebuję. Pytam o to, ponieważ mam wrażenie, że nie wiedzieć czemu nie jest to popularne, a wkrótce będę się mierzył z tematem.

Canonierzysta
09-04-2014, 10:39
Ja osobiście wolę mieć jeden filtr dla każdego obiektywu... głównie dlatego aby nie musieć za każdym razem odkręcać redukcję z filtrem od szkła, potem odkręcać jeszcze redukcję od filtra, nakręcać inny adapter i zakładać do znów do innego obiektywu... chyba też między innymi dlatego nie jest to stosowane/praktykowane.

Sezamek
09-04-2014, 10:45
Wydaje mi się, że niektórzy po prostu nie chcą kupować większego i lepszego filtra i redukcji bo przewyższy to niekiedy cenę obiektywu. Przykładowo do kita (za 150zł) kupować filtr polaryzacyjny za 400-500zł na fi 82 to nie każdemu się uśmiecha ale już taki za 25zł na fi 58 tak. Z drugiej strony też kupować kiepski filtr na fi 82 plus redukcja to taka średnio opłacalna rzecz bo wtedy redukcja stanowi znaczną część ceny filtra. Druga sprawa to stawiając na takie rozwiązanie żegnasz się z osłoną przeciwsłoneczną poniżej średnicy filtra. Ja sobie kupię filtr 77mm z redukcją do 55mm do obiektywy 35mm i w tym momencie już tulipana nie założę bo gdzie. Takie moje zdanie.

Zapomniałem dopisać, że w tej wypowiedzi wykluczam filtry UV bo taki to powinien być na każdym obiektywie dla ochrony :)

dziobolek
09-04-2014, 10:50
Są jeszcze takie systemy filtrów jak Cokin i wcale nie trzeba się z osłoną żegnać ;)

jaś
09-04-2014, 11:15
Redukcje się sprawdzają ale zawsze trzeba zapłacić wygodą użytkowania. Ja na ten przykład mam worek filtrów okrągłych 77mm (bo kupowałem tylko takie), ostatnio kupiłem 67 polara (B+W) bo przy 70-2004LIS po użyciu redukcji nie da się użyć sensownie osłony, a to się przydaje, kupiłem też 58mm nd3 pomimo że mam taki sam 77 - była okazja, a ostatnio często używam 85 1.8. a bez redukcji jest wygodniej.
Mam zamiar kupić również polara 105mm do lee którego używam, wtedy w moim przypadku straci sens posiadanie polara 77mm (chyba że w międzyczasie dorobię się sigmy A50).

Tak więc ogólnie mówiąc redukcje tak bo są tanie, w szczególnych przypadkach wygodniej bez redukcji i mz trzeba kupić coś dedykowanego, systemy typu cokin czy lee mz sprawdzają się jeśli są odpowiednio duże czyli 10cm :) - sam mam lee i sobie chwalę, cokin w wersji P to zawracanie gitary, a nie system, a osłony w tym systemie (P) nie mają szans się sprawdzić ani na tele ani tym bardziej na UWA. Oczywiście wszystko moim zdaniem czyli kogoś kto akurat filtrów i kwadratowych i okrągłych używa.

homesicalien
09-04-2014, 11:44
Mam Cokin P, nie używam. Jeśli robiłbym więcej krajobrazów, używałbym tego systemu z filtrami prostokątnymi Hitech. Są niezłe. Jednak francuski polar, który również jest w zestawie nie nadaje się do użytku. Półcentymetrowe szkło z jakimiś smugami wewnątrz i powodujące olbrzymie przebarwienia. Co prawda jest uniwersalne dla całego systemu P. Wygoda zakładania na najniższym poziomie. Myślę, że że rozwiązanie z redukcją dla zwykłego kołowego CPL 77 albo 82mm będzie superwygodne w porównaniu do cokinowego polara. A kwestia osłony - czy rzeczywiście używa się osłony wraz z CPL? Najpierw kręcimy, potem zakładamy osłonę?

FlatEric
09-04-2014, 11:47
Z tym, że w przypadku obiektywów szerokokątnych trzeba cokolwiek uważać, bo okazać się może że - o ile filtr jest tylko trochę większy od średnicy obiektywu (np. o jeden "numer") - to z redukcją może winietować.

homesicalien
09-04-2014, 11:56
Z tym, że w przypadku obiektywów szerokokątnych trzeba cokolwiek uważać, bo okazać się może że - o ile filtr jest tylko trochę większy od średnicy obiektywu (np. o jeden "numer") - to z redukcją może winietować.

Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

kaindox
09-04-2014, 12:07
A kwestia osłony - czy rzeczywiście używa się osłony wraz z CPL? Najpierw kręcimy, potem zakładamy osłonę?
W zasadzie tak, można jeszcze próbować kręcić po założeniu osłony ale wtedy nie widać skali no i łatwo wywalcować przy okazji filtr.
O ile sienie mylę tylko przy osłonach tulipanowych da się "jakoś" regulować polara, przy standardowych zostaje jedno ustawienie. Jeśli często zmieniasz kadr z pionowego na poziomy to będzie to mega upierdliwe.

zaitsev
09-04-2014, 12:31
Są jeszcze takie systemy filtrów jak Cokin i wcale nie trzeba się z osłoną żegnać ;)
Można się za to wtedy pożegnać z pełnymi filtrami szarymi i polarami. ;)

homesicalien
09-04-2014, 12:35
Można się za to wtedy pożegnać z pełnymi filtrami szarymi i polarami. ;)

A co jest nie tak z filtrami ND do systemu Cokin?

FlatEric
09-04-2014, 12:43
Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Dlatego, że filtr jest dodatkowo oddalony od obiektywu o grubość przejściówki - jeśli średnica gwintu jest w obiektywie dobrana na styk do kąta widzenia, to może się zdarzyć, że na skutek tego oddalenia filtr wejdzie w kadr pomimo większej średnicy. Sam się z tym fenomenem spotkałem przed laty.

kaindox
09-04-2014, 12:44
Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Po mojemu każde, nawet minimalne odsunięcie filtra od soczewki przy UWA może skutkować winietą. A tak chyba działają te adaptery.
Zawsze możesz to sprawdzić przykładając filtr do szkła i minimalnie go przykręcając

zaitsev
09-04-2014, 12:52
A co jest nie tak z filtrami ND do systemu Cokin?
...pełnymi fitrami ND. Ten system nie jest zwartą, zamkniętą konstrukcją, więc przy długich naświetlaniach, przez różne szczeliny dostaje się światło i mogą pojawić się różne odblaski czy plamy. Im dłuższe naświetlanie i mocniejszy filtr, tym większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji. Chyba, że to sobie wszystko ładnie uszczelnisz. ;)

jaś
09-04-2014, 13:08
...pełnymi fitrami ND. Ten system nie jest zwartą, zamkniętą konstrukcją, więc przy długich naświetlaniach, przez różne szczeliny dostaje się światło i mogą pojawić się różne odblaski czy plamy. Im dłuższe naświetlanie i mocniejszy filtr, tym większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji. Chyba, że to sobie wszystko ładnie uszczelnisz. ;)

nie wiem jak w cokinie, ale lee rozwiązało ten problem dodając uszczelkę do big stoppera, można naświetlać po kilka minut problemów nie widać - sprawdzone.

homesicalien
09-04-2014, 13:34
Po mojemu każde, nawet minimalne odsunięcie filtra od soczewki przy UWA może skutkować winietą. A tak chyba działają te adaptery.
Zawsze możesz to sprawdzić przykładając filtr do szkła i minimalnie go przykręcając
Zgoda, jeśli odsuwamy filtr o średnicy obiektywu. Ale tu odsuwamy filtr większy i myślę, że jedynym źródłem winietowania jest grubość adaptera.

https://canon-board.info/imgimported/2014/04/adapter-1.jpg
źródło (https://dl.dropbox.com/s/9rltpoohgam2pmc/adapter.jpg)

...no i runął cały świat.

zaitsev
09-04-2014, 14:08
...no i runął cały świat.
Bez przesady, jaś pisze, że Lee jakoś to już rozwiązał, a jak po taniości, to też można sobie z tym poradzić:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/odbicie-obiektywu-na-zdjeciach-z-dlugim-czasem-naswietlania-nd-3-0-a-77068/
Tylko dla mnie po prostu jest to niewygodna prowizorka. ;)

jaś
09-04-2014, 23:35
Bez przesady, jaś pisze, że Lee jakoś to już rozwiązał, a jak po taniości, to też można sobie z tym poradzić:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/odbicie-obiektywu-na-zdjeciach-z-dlugim-czasem-naswietlania-nd-3-0-a-77068/
Tylko dla mnie po prostu jest to niewygodna prowizorka. ;)
zrobiłem przez kilka lat bardzo dużo zdjęć z gęstymi nd bywały okresy (długie) że prawie nie robiłem innych zdjęć ale przez te kilka lat tylko dwa razy widziałem na moim zdjęciu coś (coś na kształt półokrągłego cienia) czego źródła nie potrafiłem zaklasyfikować i uznałem że jest to jakieś dziwne odbicie powstałe pomiędzy filtrem nd a szarą połówką raz zdarzyło się to z okrągłą hoją (która ze względu na budowę światła bokiem nie puszcza) i raz z big stopperem - na tyle rzadko że nawet nie potrafiłem wyciągnąć sensownych wniosków co sprzyja powstawaniu takich odblasków, w jednym przypadku była to zima z dużą ilością śniegu (ta z katastroficznie zamarzającą szadzią w Jerzmanowicach i OPNie może ktoś pamięta bo było co oglądać) i zdjęcie było robione pod światło, drugiego przypadku nie pamiętam, pamiętam tylko że był.

GalaktycznyMuczaczo
09-04-2014, 23:43
plus taki ze masz teoretycznie mozliwosc uzywania filtra na kazdym obiektywie
minusy: wieksza srednica wieksza cena
załóż 82 mm na obiekty 52 mm i powiedz czy jest wygodnie

zaitsev
10-04-2014, 10:19
zrobiłem przez kilka lat bardzo dużo zdjęć z gęstymi nd bywały okresy (długie) że prawie nie robiłem innych zdjęć ale przez te kilka lat tylko dwa razy widziałem na moim zdjęciu coś (coś na kształt półokrągłego cienia) czego źródła nie potrafiłem zaklasyfikować i uznałem że jest to jakieś dziwne odbicie powstałe pomiędzy filtrem nd a szarą połówką raz zdarzyło się to z okrągłą hoją (która ze względu na budowę światła bokiem nie puszcza) i raz z big stopperem - na tyle rzadko że nawet nie potrafiłem wyciągnąć sensownych wniosków co sprzyja powstawaniu takich odblasków, w jednym przypadku była to zima z dużą ilością śniegu (ta z katastroficznie zamarzającą szadzią w Jerzmanowicach i OPNie może ktoś pamięta bo było co oglądać) i zdjęcie było robione pod światło, drugiego przypadku nie pamiętam, pamiętam tylko że był.
To ja zupełnie w drugą stronę - zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć na pełnym szarym Cokina i od razu kupiłem nakręcany, bo na każdym zdjęciu mi to wylazło. ;)