Zobacz pełną wersję : z Pentaxa na Canona czy Nikona?
adamussss
07-04-2014, 22:25
Witam, jako 7 letni uzytkownik Pentaxa stwierdzam, ze przyszedl czas na zmiany;) Planuje przejsc na system Canona lub Nikona tak sie sklada ze szkla, które mnie interesuja sa w podobnych cenach. Puszki nad ktorymi sie zastanawiam to 5d mk ii,6D lub N d600. Wiem z testow, ze Nikon ma lepsza matryce, lecz mnie interesuje obrazek ktory bedzie ładniejszy z puszki, abym nie tracil duzo czasu na obrobke zdjec. Glownie fotografuje sluby, imprezy oraz ludzi, portrety itp. Mam znajomego fotografa, ktory siedzi juz wtym kilka lat, a głównie jego rodzina od wieków lecz jak go pytam o cos to srednio ma pojecie, widocznie z teoria u niego kiepsko,ale zdjęcia robi dobre.Używa caly czas Canonow ma tez d700 i twierdzi, ze canon daje zdecydowanie lepszw kolory i nie poświęca tyle czasu na obrobke zdjec. Juz w sumie tez spotkałem sie z taka opinia, ze przy nikonie więcej roboty, ale za to można wiecej z niego wyciagnac. A jak to sie ma do nowych matryc Nikona? Przegladajac filmy na yt czy ogladajac tv glownie widzi sie Canon, wiec moze jednak generuje lepszy obrazek skoro taki popularny jest? Zapytalem u siebie na forum pentaxa, ale tam zaczeli wysmiewac sie z "Kanuna" oraz "Najkona" przypisywac jakies teksty biblijne itd. a jak ktos juz napisal, ze Canon zjada na sniadanie Pentaxa rowniez zostal zjechany:/ Na koniec dodam jeszcze, ktora firma lepiej dziala z lampami niesystemowymi? Wybierajac dana firme aparatu bralbym pod uwage lampy Metz 58 AF-2, Nissin 866Mk2 lub systemowe sb900/910, 430EXII/580EXII, jak wypada 430 d sb900? Co do lamp nikona mniej wiecj wiem o co chodzi z ITLL, AutoFP, TTL-BL itd, lecz jesli chodzi o Canona nie mam zielonego pojecia. Czy model 430EXII posiada takie funkcje jak Sb900?
Zapytalem u siebie na forum pentaxa, ale tam zaczeli wysmiewac sie z "Kanuna" oraz "Najkona" przypisywac jakies teksty biblijne itd. a jak ktos juz napisal, ze Canon zjada na sniadanie Pentaxa rowniez zostal zjechany:/
Bo forum pentaxa tak ma :mrgreen: .Po 8 latach z Pentaxem,a ostatnio K-5,też stwierdziłem,że czas na zmiany.Wybierałem pomiędzy 5D3 a D800.Po porównaniu wszystkiego co mi wpadło do głowy ,wybrałem Canona.
adamussss
08-04-2014, 13:41
rozumuem, ze mozna szanowac jakas firme, ale bez przesady, wszystko inne jest bleeee tylko penta cacy jak mozna byc tak ograniczonym i miec takie klapki na oczach,a poznie sie dziwi kazdy, ze w Polsce jest jak jest.
Wiem o tym, ze zdjęcie zrobie wszystkim, ale gdyby bylo to takie proste nikt by nie kupował coraz to lepszych aparatow, rezygnuje z pentaxa ze wzgledu na brak FF oraz malej ilości szkiel. Puszki, ktore wymienilem wyzej sa wszystkie dobre, lecz mnie troche przeraza jednak nikon ze wzgledu na jego wpadki ostatnio i najlepsze nie przynawanie sie do winy. Natomiast na dxomark ma znaczna przewage w iso oraz zakresach tonalnych. Kumpel canoniarz namawia mnie na Canona, bo twierdzi,ze poswiece zdecydowanie mniej czasu na obrobke, posiada Nikona i niby wie co mowi,ale pytalem tez osoby ktore przeszly z canona na nikona lub odwrotnie i twierdza , ze na ma roznicy. Lecz jeśli nie ma to dlaczego jk chodze na wesela w 90%jest To canon? Z puszek ktore wymienilem technicznie najlepszy jest canon następnie 5dmk2 lecz tu się obawiam o iso czy nie będą szumy w trudnym oswietleniu oraz czy matryca juz nie jest przestarzala na dzisiejsze czasy? 6d fajna puszka lecz troche droga i ta migawka testowana a 100tys;/
Matt_K-K
08-04-2014, 18:39
Po kolei spróbuję się odnieść:
-co do jakości obrazka - zdania są jak pewnie wiesz podzielone, ale istotnie często mówi się, że canon daje lepsze kolory a z nikona po obróbce można sporo wyciągnąć ( zwłaszcza zakres tonalny jest bardzo dobry ). W praktyce sądzę, że oba systemy są porównywalne, kwestia preferencji, przyzwyczajeń itp. 6D ma np. mniejsze szumy od D800 a z kolei ten drugi zjada go rozdzielczością plików :) Bardziej skupiłbym się na szklarni: ta zostanie na dłużej, technologia w puszkach zmienia się jednak szybciej.
-co do popularności systemu: to generalnie również kwestia preferencji, ale moim zdaniem jest tu jeszcze jeden wątek - do ok. 2007 r. jedyne puszki pełnoklatkowe ( i do tego na tle konkurencji mało szumiące ) i nowoczesne przeznaczone do nich obiektywy produkował Canon - Nikon dopiero wtedy wkraczał na ten rynek. Jeżeli ktoś wchodził w biznes ślubny czy profesjonalny, to z dużą dozą prawdopodobieństwa kupował system Canona, wraz ze szkiełkami. Puszki się zmieniły, szkiełka pozostały. Taka mała moja teoria na ten temat, przynajmniej w Polsce.
-Co do lampek - 430EX II jest porównywalna z SB600, 580EX i ta nowa sześćsetka to klasa SB900. Mając lampę na sankach - obie klasy są porównywalne. Co do fotografowania z lampami synchronizowanymi bezprzewodoowo - długo przewagę systemową miał Nikon, wraz z wejściem lampki 600ex-rt różnica się zatarła. Oczywiście starsza wersja komunikacji - na podczerwień dalej może być wykorzystywana. No i są też chińskie wyzwalacze. Moim zdaniem remis.
-Jako posiadacz 6D: puszka ta szumi mniej niz 5d mk2, z rawow da sie wyciagnac znacznie wiecej, ogolnie z nowa puszka pracuje mi sie lepiej. Co do ceny to ostatnio odrobinę spadła, ale stosunek cena/jakosc oceniam wysoko. Tymi 100 tys. bym się mocno nie przejmował - jeśli zarabiasz na ślubach, to te 800 zł czy coś koło tego szybko sobie odrobisz.
Też przechodziłem z Pentaxa ze względu na brak szkieł i wybór padł na Canona... Dlaczego? Nikon ma cholernie drogie szkła, a wybierałem system po systemowych szkłach, nie Sigma/Tamron. Te szkła są nawet w Pentaxie (prawie wszystkie ;)). Bierz 6D z Canona lub D700 z Nikona, jeżeli FuFu w rozsądnej cenie :) A z pośród tych dwóch polecę C 6D, ze względu na tanie 70-200 f/4, 17-40 f/4, 85 f/1.8 :) Nikon ma drożej ;)
d700 ? :O chcesz goscia na mine wpakowac ?
jak mozna byc tak ograniczonym i miec takie klapki na oczach
Ależ można :mrgreen: .Jedonocześnie być za i nawet przeciw.Przykład :dyskusja o topowym K-3 na forum pentaxa.
PENTAX@PL :: Pentax K-3 (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=45422&postdays=0&postorder=asc&start=2820)
Daleki jestem od systemowej ortodoksji,bo używałem cyfrówek :
Sony Mavica,Mustek,Premier,Kyocera,Panasonic,Canon,Fuji Film,Pentax i znów Canon.
IMHO
Im bardziej subiektywny wybór -tym lepiej(oczywiście po rozsądnych rozważaniach).
Poleganie wyłącznie na opiniach (kup to albo tamto) to oznacza słabość ,brak swojego zdania i możliwości podejmowania świadomych decyzji(nawet złych).
Łatwiej wtedy znaleźć błąd w rozumowaniu i go korygować a decyzję zmienić.
adamussss
08-04-2014, 23:39
Ceny szkieł z tego co wiem to są porównywalne, a np. Nikkor 85/1.8 jest bardziej ostry na pełnej dziurze niż Canon 85/1.8 USM, lub ogniskowe 35/50mm 1.8G również są ostrzejsze od Canonowskich, a ceny mają super, jedynie wersja D reprezentuje ten sam poziom co Canon.Stwierdzam to na podstawie opinii na forach i testach w necie. Nikon d700 odpada na pewno ze względu już na starą leciwą matryce i ceny używek sięgają ok.4-5tys z dość sporym przebiegiem, jeśli już to decydowałbym się na d600, którego można wyrwać za ok4tys z przebiegiem czasami 15tys i gwarancją. Kuszący jest również 5d mk2 za. ok 4tys i przebieg też niewielki z rzędu 30tys. Konfrontacja ciemniejszych 85 Canon vs Nikon | LENSPRO (http://lenspro.pl/konfrontacja-ciemniejszych-85-canon-vs-nikon/) na tej stronce znalazłem testy 6d i d600 i różnice w kolorystyce są małe, lecz jednak Canon oddaje lepszy odcień skóry i takie bardziej wyraźne szczegóły na kamieniach czy w cieniach.
takie bardziej wyraźne szczegóły na kamieniach
:confused:
wg mnie najpierw powinienes to wszystko przemyslec jeszcze ze 3x i odpowiedziec sobie przy okazji na pytanie czego tak naprawde brakuje ci w pentaxie i co wiecej dostaniesz po zmianie systemu... chcesz zmieniac bo kolega powiedzial ze tak byloby dobrze ?
adamussss
10-04-2014, 06:48
czego oczekuję to wiem, na pewno mniej szumów, lepszej ergonomi, więcej dostępnych szkieł, mniejszej głębi. Patrzac na ten test wyzej po prostu stwierdzam, ze wiecej szczegółów jest na zdjeciach Canona, tak mi się przynajmniej wydaję.
Kolega powiedział żeby brać canona zamiast nikona, bo zdecydowanie mniej czasu poświęca na obróbkę zdjęć oraz gdy fotografowal nikonem z lampa w pomieszczeniach dużo mial przeswietlonych i tak naprawdę dopiero gdy użyje się lampy widać nikonowski zafarb żółci oraz kolorki sa takie jakby cukierkowe. Ile tym prawdy to nie wiem.
Z tymi kolorami roznie jest znam nikoniarza ktory twierdzi, ze cukierkowe kolory sa w canonie.
Z tymi kolorami roznie jest znam nikoniarza ktory twierdzi, ze cukierkowe kolory sa w canonie.
Zapytaj go o kolory trawy z Nikona :-)
Pentax to dla wielu uzytkownikow nie jest wybor tylko wyznanie. i nie wolno miec marek innych przed nim ani wzywac imienia Pentaksa na daremno.
z wymienionej trojki kandydatow nie mialem Nikona D600. na szczescie, bo robie widoczki na dziurach f/11, a lubie miec czas wolny (a nie tylko siedziec i czyscic syf od oleju). ani bym go nie kupil chocby Nikon nie wiem jak sie zarzekal, ze problem rozwiazany, bo to jest dla mnie producent o niskiej reputacji (produkty z ewidentnymi niedorobkami i firma brnaca w zaparte ze "nic sie nie stalo, ludziki nic sie nie stalo!").
pomiedzy 5D mkII a 6D dla siebie wybieram 6D. duzo fajniejsza tonalnie matryca (kosztem nieco tylko mniejszej ilosci szczegolow*) w mniejszej i lzejszej puszce.
* - dotyczy wrazen subiektywnych. IMHO, na standardowych ustawieniach LR obrazek 6D jest na poziomie piksela minimalnie mniej szczegolowy niz 5D mkII. roznice w ilosci pikseli pomijam w tej dyskusji, bo to jest praktycznie nic.
ale my nie porownujemy Powershotow z Coolpiksami ;)
i rozmiawiamy o uzytkownikach na dostatecznym poziomie wiedzy, zeby umiec obsluzyc suwak saturacji ;)
Chcialem powiedziec, ze kolory to subiektywna ocena kazdego usera. Ja puszke wybieralbym patrzac przez pryznat: czego mi potrzeba a z czego moge zrezygnowac.
adamussss
10-04-2014, 21:26
Potrzeba mi na pewno celności AF:) Nie chciałbym mieć co 2-3zdjęcie BF/FF. Sprecyzuję teraz na jakich szkłach bym się skupiał na chwilę obecną, a więc tak głównie preferuję systemowe szkła, miałem kiedyś tamrona i rożnica w obrazku jest znacząca miedzy np. Pentax a Tamron, podejrzewam, że C i N również mają inny obrazek niż Tamron nie wiem jak wypada sigma, bo nigdy nie miałem, co do szkiełek to na pewno C35/2 wersja bez USM----->N35/1.8G który jest szybszy, ostrzejszy i celniejszy? Kolejny to oczywiście C85/1.8 USM----> N85/1.8D( i to samo pytanie co w poprzednim.) oraz C50/1.8---->N50/1.8D lub G jak wypadają te wersje w porównaniu z 50Canona?
Pentax to dla wielu uzytkownikow nie jest wybor tylko wyznanie. i nie wolno miec marek innych przed nim ani wzywac imienia Pentaksa na daremno.
No,no ładnie to ująłeś :mrgreen: .
Ale dodałbym,że tak przedstawia sprawę posiadania aparatu PENTAX (nikt nie neguje,że ta marka wniosła sporo do fotografii)tylko polskie forum pentaxa.Zorganizowało się ono na grupie sympatyków marki i przez 10 lat nie uczyniło ani kroku do przodu,zasklepione we własnym sosie,bez zewnętrznego wsparcia ,żebrające o datki na serwer..
Utrzymuje gości i swoich userów w przekonaniu:tylko PENTAX.Na przeciwległym biegunie jest ameryckie forum wspierane przez duże firmy : Pentax Forums - The Ultimate Resource for Everything Pentax (http://www.pentaxforums.com).
Niezależnie od tego:na dzień dzisiejszy Pentax K-5 IIs rządzi a kategorii APS-C.
Niezależnie od tego:na dzień dzisiejszy Pentax K-5 IIs rządzi a kategorii APS-C.
A nie K-3 ? :D
A nie K-3 ? :D
Możliwe,moja zabawa z Pentaxem skończyła się na K-5 ,tuż prze wypustem K-3.Nie życzę Pentaxowi wypuszczenia FF ,bo może żałowałbym zmiany systemu,a może i nie , :roll: , kto to może wiedzieć :mrgreen: .
Możliwe,moja zabawa z Pentaxem skończyła się na K-5 ,tuż prze wypustem K-3.Nie życzę Pentaxowi wypuszczenia FF ,bo może żałowałbym zmiany systemu,a może i nie , :roll: , kto to może wiedzieć :mrgreen: .
Jednak Pentax wypuścił FF - model K-1. Żałujesz zmiany? ;)