Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki efekt
Digital Film Actions (http://www.digitalfilmactions.com/#/london-lightroom-4-preset/)
Element7th
07-04-2014, 21:26
Najłatwiej tak Digital Film — One moment... (http://pul.ly/b/66292%22%20title=%22Buy%20London%20LR4)
No dobra ale tak we własnym zakresie to jakich narzędzi należy użyć ?
Do pokazanych efektów w największym uproszczeniu trzeba zrobić:
- ziarno
- sprane czernie i światła
- zafarb. Jednolity albo inny w światłach inny w cieniach. Na kilku zdjęciach widzę efekt typu light leak, który trzeba wprowadzać lokalnie (warstwa z maską w PS albo pędzel korygujący w LR).
Wszystko zależy, czy chcesz to robić na poziomie raw w LR, czy już po wywołaniu w photoshopie?
Sam chętnie usłyszę jaki macie sposób na obróbke w ten sposób w Lr. Ja do podobnego efektu dochodzę w Photoshopie bawiąc się na krzywych lub Poziomach, jeśli zależy mi na ziarnie to dodaje je od razu w lightroomie, zafarb czy ogólnie koloryt zdjęcia to u mnie po prostu poprawna korekcja też na poziomie Lr.
Digital Film Actions (http://www.digitalfilmactions.com/#/london-lightroom-4-preset/)
Preset "little something" jest darmowy i możesz sobie ściągnąć i zobaczyć co jest ustawiane. Ja ściągnąłem i podglądnąłem preset w notatniku. Wynika z niego że głownie namieszane jest w tone curve(rgb), split toning jest nietknięty. Ten preset i zdjęcia mogą być inspiracją do ukręcenia własnych presetów. W każdym razie na pewno jest to łatwiejsze niż akcje z PS
tomphoto
11-04-2014, 11:48
NIK SOFTWARE poszukaj w google
NIK SOFTWARE poszukaj w google
Trzeci post reklamujący ten pakiet w przeciągu ostatnich dni...
tomphoto
11-04-2014, 12:47
Trzeci post reklamujący ten pakiet w przeciągu ostatnich dni...
Nawet linku nie dałem:)
Korzystam i podpowiadam
To może inaczej napisze to, poszukaj w popularnych pluginach do PS8-)
Nawet linku nie dałem:)
Korzystam i podpowiadam
Gość nie chce wydać 20 dolców na presety, a ty mu proponujesz soft za 150.
tomphoto
11-04-2014, 13:35
a może się skusi, ja mu nic nie proponuje, podpowiadam że takie coś jest.:D
Gość nie chce wydać 20 dolców na presety, a ty mu proponujesz soft za 150.
20$ to kosztuje jeden preset, one każde są wyceniane indywidualnie :) W takiej sytuacji jakiś "droższy" plugin nie jest złym pomysłem. W każdym razie proponuje powalczyć samemu. To jest tylko kwestia suwaczków a nie sekwencji sklejania dziesiątek warstw odpowiednio przygotowanych i przetworzonych w PS (akcje). To nie wymaga aż takiej wiedzy i doświadczenia.
januuszM
23-05-2014, 20:10
W sumie fajne te efekty,
Mozę zna ktoś jakieś tutoriale do tego?
tomphoto
23-05-2014, 21:15
poszukaj na YT
januuszM
24-05-2014, 05:36
Jest duzo podobnych ale nic konkretnie podobnego do brazowego zafarbu.
Może filtr górnoprzepustowy na warstwach?
tomphoto
27-05-2014, 11:23
color efex pro masz tam różne zafarby, brązy są w kilku odcieniach, i oczywiście inne kolory również, z możliwością punktowego ich dodawania..itd zbyt wiele możliwości by pisać o tym w postach, na YT znajdziesz
gdyby tego było mało analog color efex z kolejnymi ...opcjami na modyfikacje fotografii
cieszywid
05-06-2014, 00:17
Nie wiem na ile pomocne będzie to co powiem, ale powiem:) Po pierwsze manipulacja kolorami i wypranymi światłami i cieniami wymaga doświadczenia i wyczucia. Po drugie w PS efekt wyprania uzyskuję poprzez edycję ustawienia Ekspozycja/ Przesunięcie a kolory to manipulacja krzywymi ( nimi też można pięknie wyprać fotę ). Ustawienia gamma też mogą być przydatne. W LR z kolei wypranie działa przez ruch krzywą, a zmiana kolorów przez split toning. Dla mnie osobiście największym problemem w tej sprawie jest wybranie dobrych kolorów.
MichalPrz
14-06-2014, 00:03
Podpinam się pod wątek:
znacie jakieś dobre strony z darmowymi i płatnymi presetami do LR ?
Dzięki! :)
--- Kolejny post ---
Podpinam się pod wątek:
Zbyszko666
14-06-2014, 06:29
Podpinam się pod wątek:
--- Kolejny post ---
Podpinam się pod wątek:
był już taki wątek w dziale fotografia ślubna jak dobrze pamiętam i sam go zakładałem.
--- Kolejny post ---
Podpinam się pod wątek:
--- Kolejny post ---
Podpinam się pod wątek:
był już taki wątek w dziale fotografia ślubna jak dobrze pamiętam i sam go zakładałem.