PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm

Adamm111
07-04-2014, 13:27
Witam.

Posiadam aparat Canon 450D Obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm i chciałbym kupić sobie w rozsądnej cenie filtr polaryzacyjny.

Czytałem trochę w Internecie i chyba najczęściej polecanymi są HOYA oraz MARUMI.

Co do ceny to tak myślę, że do ok. 100zł mogę wydać patrząc na Allegro to do wyboru są następujące modele:

1. Marumi 58 mm WPC CPL -139zł
2. MARUMI kołowy M:58 C-PL -99zł
3. HOYA STANDARD 58 mm (fioletowe opak.) - 69zł
4. HOYA HMC Super 58mm seria HMC Super / SHM/ seria "czarna" -135zł

Który będzie najlepszy do mojego obiektywu, no i też pod względem jakoś-cena?
Może ktoś inny jeszcze zasugeruje tak do plus/minus 100zł?

Liczę na odpowiedzi i pozdrawiam.

pr83
07-04-2014, 13:53
Korzystanie z CPL na tym obiektywie to czysty koszmar bo kręci mordką przy ostrzeniu... Wiem bo przeszedłem przez to.

salas
07-04-2014, 14:03
szkoda dawać drugie tyle co ten obiektyw xD
jest tańszy filtr MATIN HIGH czy coś takiego w granicy 60zł i daje radę :P

Kecaj
07-04-2014, 14:46
KENKO (C-PL Digital Filter), na początku miałem takie "cudo" i patrząc na wydane pieniądze (~75pln) to działał dobrze. Nie warto kupować czegoś, co będzie droższe od obiektywu... ;)

wiktor2323
07-04-2014, 16:30
Po sobie wiem, że jak kupować to raz a dobrze :) Ja sam posiadam Hoye tyle, że pro 1 i jak już kupujesz to kup większy i redukcje- oszczędzisz kase przy kolejnym szkle:)

Kecaj
07-04-2014, 16:36
Po sobie wiem, że jak kupować to raz a dobrze :) Ja sam posiadam Hoye tyle, że pro 1 i jak już kupujesz to kup większy i redukcje- oszczędzisz kase przy kolejnym szkle:)

Pod warunkiem, że to szkło będzie miało identyczny gwint jak to poprzednie. ;) Przeważnie kolejnym po 18-55 jest 17-50, które ma już 72mm. ;) Jeżeli to szkło ma zostać na kolejnych kilka lat, wtedy można kupić drożej. Po przesiadce na 17-70 dorwałem okazyjnie polar B+W, ten to już na dłużej... ;)

wiktor2323
07-04-2014, 17:32
Pod warunkiem, że to szkło będzie miało identyczny gwint jak to poprzednie. ;) Przeważnie kolejnym po 18-55 jest 17-50, które ma już 72mm. ;) Jeżeli to szkło ma zostać na kolejnych kilka lat, wtedy można kupić drożej. Po przesiadce na 17-70 dorwałem okazyjnie polar B+W, ten to już na dłużej... ;)

Pisałem przecież, że kupować raz, dobrze i większą średnice z redukcją ;)

Kecaj
07-04-2014, 18:08
Pisałem przecież, że kupować raz, dobrze i większą średnice z redukcją ;)

Nie zauważyłem tego z redukcją... :oops: Tak można kupować, chociaż szkiełko droższe od słoika... :D Najciekawszy stosunek cena vs. jakość ma bodaj Marumi DHG C- P.L.D. No i dziwie się, że jeszcze Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html) tego nikt nie wrzucił. ;)

GalaktycznyMuczaczo
07-04-2014, 18:55
Bierz marumi jak nie będziesz używał kita to pójdzie na inne szklo. Proste :)

zdebik
07-04-2014, 19:30
Do tego kita... najtanszy :)

przemo-lukas
07-04-2014, 21:41
Adamm111 nie daj sobie wmówić, że 18-55 nie da się wykonać "porządnej" fotografii. Co wcale nie znaczy, że ten obiektyw to szczyt marzeń. ;) Ja również polecę Marumi DHG o średnicy 72mm.

Adamm111
07-04-2014, 23:05
Dzięki, a powiedzcie mi jak to jest z tym moim obiektywem i filtrem do niego.
Jak wspomniałem wyżej mam obiektyw KIT EF-S 18-55mm IS 58mm i wyczytałem tutaj i na innych stronach, że do tego obiektywu filtra polaryzacyjnego lepiej nie dawać ponieważ, ma ten obiektyw "luz" na końcówce ostrzenia i w trybie AF przy automatycznym ostrzeniu i korzystaniu z filtra można zepsuć mechanizm AF, a poprawne ustawienia filtra graniczy z cudem?
Czy to prawda?
Jeśli tak, to jestem kropce, bo z jednej strony chciałbym korzystać z filtra polaryzacyjnego, ponieważ zdjęcia na zewnątrz wychodzą mi blade i niebo ma nie właściwy kolor, zwłaszcza po południu to jednak jak mam ryzykować zepsuciem obiektywu to tez gra nie warta świeczki.
Czy jest jakiś inny sposób, inny filtr polaryzacyjny?
Nie wiem co robić?

Czy ktoś może używa mimo wszystko filtra polaryzacyjnego do tego obiektywu i jakoś sobie radzi?

Peter87
07-04-2014, 23:30
Nie ma sensu kupować filtra, który bedzie kosztował tyle co sam obiektyw. To na pewno. Ja używałem z nim Sunpaka z supermarketu za 60zł i dawał radę. Moge puścić Ci jakieś przykładowe klatki.
Zmorą będzie fakt, ze będzie Ci kręcił nim. I trzeba najpierw ustawić ostrość, a potem kręcić filtrem przy połowie spustu migawki i dopiero zdjęcie sie robi :mrgreen:

Inne rozwiązanie? System Cokin... Ale też będzie kręcił... To jest moim zdaniem główna wada tego szkiełka (które moim zdaniem najgorszej jakości nie jest, miewałem słabsze).

W każdym razie da się używać, ale jest to problemowe. Jeśli jesteś osobą cierpliwą to śmiało. Natomiast NIE PRZEPŁACAJ!

Kecaj
07-04-2014, 23:31
Na starcie miałem 18-55 IS II, dokupiłem wspomnianego KENKO (w 100% wystarczy na start, lepiej nadwyżkę na obiektyw zostawić). To, że kręci mordką, wiadomo. Sposoby są różne, ale najprostszym (niestety nieco upierdliwym) może być wyostrzanie bez filtra- zakładamy go "po fakcie". Generalnie obiektyw normalnie ostrzył z założonym filtrem (znaczy łapał ostrość), później trzeba było ustawić odpowiedni polar (gwint na sztywno, samo szkło można swobodnie obracać, nie wiem jak to fachowo określić).

Jest jeszcze jedno wyjście, ale drogie- Cokin. Wrzuć sobie w google "Cokin P164". Wejście w ten system ma jedną zaletę, będzie pasował na dobrą sprawę do wszystkich obiektywów, kwestia pierścienia odpowiedniego za 10pln. ;)

pomiarowiec
07-04-2014, 23:59
Swego czasu używałem tego tandemu (450D+18-55) i do tego marumi dhg cpl 58 mm. Dopiero później wpadłem na to, że mogłem większy plus redukcje kupić. Tani nie jest ale również polecam, 72 + redukcje. Redukcje za grosze kupisz a filtr może później i na 15-85 będzie ;-)

Sezamek
08-04-2014, 12:05
To ja się podepnę pod temat z pytaniem czy kupić filtr z górnej półki (400-500zł) dla obiektywów ze stopki czy mogę na przykład pokusić się o połowę tańszą szarą Hoyę lub jeszcze coś innego? Średnica oczywiście 77mm :)

wiktor2323
08-04-2014, 20:58
To ja się podepnę pod temat z pytaniem czy kupić filtr z górnej półki (400-500zł) dla obiektywów ze stopki czy mogę na przykład pokusić się o połowę tańszą szarą Hoyę lub jeszcze coś innego? Średnica oczywiście 77mm :)

Ja miałem w rękach BW i Hoye Pro1 różnicy w zdjęciach nie widziałem więc mam tańszą Hoye ;)

Kecaj
08-04-2014, 22:16
Polar mam B+W, używkę kupiłem w stanie ideał- 200pln. Wszelkie szare polecam jednak na mocowanie Cokina, będzie uniwersalniej i wygodniej. O różnorodności opcji nie wspominając.

tomphoto
09-04-2014, 20:00
Przetestowałem kilka polarów na obiektywie kitowym.
Różnice są dość duże w obrazku końcowym pomiędzy budżetową hamą, lub czymś innym tańszym, a jakimś modelem z wyższej półki.
Z tego co napisałeś na samym początku Hoya HMC Super PL-CIR, mam, testowałem też inne, ten wypadł jak dla mnie rewelacyjnie. Ma małą wadę ergonomiczną, jest wąski, i trochę trudno się nim kręci.

Bolek02
09-04-2014, 20:18
szkoda dawać drugie tyle co ten obiektyw xD
jest tańszy filtr MATIN HIGH czy coś takiego w granicy 60zł i daje radę :P

Filtry pokroju MATIN, GREEN itp. to wyrzucone pieniądze w błoto :( Filtr jeśli ma być, to musi być porządny.

--- Kolejny post ---

Przetestowałem kilka polarów na obiektywie kitowym.
Różnice są dość duże w obrazku końcowym pomiędzy budżetową hamą, lub czymś innym tańszym, a jakimś modelem z wyższej półki.
Z tego co napisałeś na samym początku Hoya HMC Super PL-CIR, mam, testowałem też inne, ten wypadł jak dla mnie rewelacyjnie. Ma małą wadę ergonomiczną, jest wąski, i trochę trudno się nim kręci.

HAMA to też dość słabiutkie filtry. Nie mówię żeby od razu kupować za 200-300PLN ale wystarczy choćby HOYA lub MARUMI . To wydatek rzędu 100-150 PLN.

tomphoto
10-04-2014, 08:33
HAMA to też dość słabiutkie filtry. Nie mówię żeby od razu kupować za 200-300PLN ale wystarczy choćby HOYA lub MARUMI . To wydatek rzędu 100-150 PLN.

To prawda, porównując hame polar do Hoya HMC Super PL-CIR
wypada bardzo słabo,choć przyzwoite (poprawne) efekty można nim uzyskać.
Warto na polar wydać nieco więcej kasy. Swego czasu Hoya HMC Super PL-CIR można było kupić w promocji jakiś czas temu w dość atrakcyjnej cenie

Sezamek
11-04-2014, 13:06
A jak się ma HMC do Pro1 Digital Hoyi? Znalazłem temat na forum ale sprzed 5 lat i się zastanawiam czy doszła jakaś alternatywa? Wydać 250zł raz a porządnie to nie problem.

Kecaj
11-04-2014, 13:11
Za 250 możesz już szukać używanych B+W. Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html) test może i stary, ale właściwości optyczne się nie zmieniają. Na allegro wczoraj gdzieś widziałem licytację od złotówki 72mm Marumi... Cena nie powinna przekroczyć 120~130.

tomphoto
11-04-2014, 13:32
A jak się ma HMC do Pro1 Digital Hoyi?
HMC według mnie lepiej wypada

Sezamek
28-04-2014, 16:18
Kupiłem dokładnie ten B+W KSM C-POL MRC 72 mm za 150zł więc chyba dobra cena i filtr jeden z lepszych (3 miejsce) :)

tomphoto
28-04-2014, 18:51
wrzuć jakieś fotografie (sample)

Sezamek
28-04-2014, 19:38
Filtra czy sample z założonym filtrem? :) Jakieś instrukcje co do sampla z założonego filtra? Mogę jutro autko zrobić bo nic mi do głowy nie przychodzi :)

tomphoto
29-04-2014, 07:56
Sezamek, niebo w słoneczny dzień, lub wodę, lub nocne, tylko jakaś latarnia przydałaby się w kadrze.
Filtr z górnej półki kupiłeś w dobrej cenie 8-)

Sezamek
29-04-2014, 17:12
https://www.dropbox.com/sh/05umt7ertvoyva4/hdWZ4_wWtv niebo oraz oddalone chmury dziś i test kwiatka za szybą. Obiektyw Canon 35mm f/2, mam nadzieję że dobrze ustawiłem filtr.

tomphoto
29-04-2014, 17:50
Obiekty za szybą żeby nie było widać odbicia, musisz robić na wprost, a niebo ładnie spolaryzował

Sezamek
02-05-2014, 22:14
To jeszcze takie pytanie, mam jeszcze z czasów 40D i kita filtr Emolux DLP również C-PL o średnicy 58mm i jak patrzę przez niego na monitor uprzednio ustawiając poprawnie to część obrazu przenika w odcieniu szarym, natomiast w przypadku B+W odcień jest fioletowy, to normalne? Zaznaczam, że patrzę gołym okiem :)