Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : TC Kenko x1,4 Pro

KLOSZ
21-03-2006, 19:14
Witam,
chcialem kupic telekonwerter Kenko x1,4 Pro o ktorym pisza uzytkownicy tego forum w kilku watkach. Szukam, szukam i nic nie znajduje... Czy ktos to w Polsce sprzedaje? Czy moze juz wyszlo z produkcji i nie ma co szukac nowego.
Znalazlem jeszcze cos takiego:
link (http://www.allegro.pl/item92435370_kenko_konwerter_1_5x_dg_canon_eos_fak tura_vat_.html), ale nie wiem jak sie ma ten Kenko x1,5 do opisywanego w wielu watkach x1,4Pro. Napiszcie drodzy Forumowicze jak ten temat ugryźć. Chce wykorzystywac ten konwerter ze szklem 100-400 L USM IS - czytalem, ze przy tym wlasnie konwerterze uzyskuje sie jeszcze akceptowalna prace autofocusa, a na tym mi zalezy.
Podpowiedzcie gdzie kupic i ew. co kupic jesli nie znajde tego Kenko x1,4Pro.

Strasznie jestem zagubiony w tym temacie a wyjazd na "polowanie" na ptaszki sie zbliza..., a tu nie ma czym...:cry:

Pozdrawiam

KLOSZ

Krzyg
21-03-2006, 21:30
Poszukaj tu:http://www.pstryk.com.pl/szukaj.php?zaaw=1&did=43&vid%5B%5D=24

pawelloon
21-03-2006, 21:40
także przymierzam się do TC 1.4x i wybrałem Kenko nowej wersji DG. W Polsce można ten TC kupić ze strony www.magma.pl. Ma on podniesioną rozdzielczość do 120 l/mm w stosunku do jego poprzedniej wersji.Kolor do wyboru: biały lub czarny. Bardzo chwalony przez uzytkujących go forumowiczów niemieckiego dslr-forum.Pozdr

MARANTZ
21-03-2006, 23:57
Podpinałem Kenko 1.5 pod 100-400. AF chodzi i zatwierdza. IS też działa. Zdjęć nie robiłem bo fachowcy profi z góry uprzedzili mnie do jakości optycznej tej wersji. Jutro podpinam nową wersję 1.4 DG. Jeżeli wszystko będzie ok. (musi działać IS, ciekawe co z AF bez zaklejanych styków) to kupię. Cena 850 zł. Opiszę pierwsze wrażenia jak tylko będę miał czas porobić dobre foty.

KLOSZ
22-03-2006, 10:07
Witam,
rozumiem, ze bedziesz testowal TEN (http://www.pstryk.com.pl/opis.php/1480) konwerter, tak?
Bardzo chetnie przeczytam wyniki testow.
Czekam niecierpliwie.
Pozdrawiam

KLOSZ

Nemeo
22-03-2006, 10:43
Witam,
rozumiem, ze bedziesz testowal TEN konwerter, tak?
Bardzo chetnie przeczytam wyniki testow.
Czekam niecierpliwie.
Pozdrawiam

Też czekam niecierpliwie jak on się sprawuje z 100-400 L, głównie chodzi mi o pracę AF.

Tytus
22-03-2006, 11:37
Cena 850 zł. Opiszę pierwsze wrażenia jak tylko będę miał czas porobić dobre foty.

gdzie za taką cenę?

Tytus
22-03-2006, 11:38
Kolor do wyboru: biały lub czarny.

tam jest napisane
Wcześniejsza wersja analogowa była biała, teraz cyfrowa jest czarna. Nie mamy informacji czy kolor jest do wyboru. Termin realizacji zamówień od 2 do 7 dni.

Też czekam niecierpliwie jak on się sprawuje z 100-400 L, głównie chodzi mi o pracę AF.

mam nadzieję, że z 70-300 będzie podobnie...

Nemeo
22-03-2006, 11:41
Wcześniejsza wersja analogowa była biała, teraz cyfrowa jest czarna.

Też tak słyszałem, dlatego trochę dziwi mnie ten wybór koloru.

Tytus
22-03-2006, 11:42
Też tak słyszałem, dlatego trochę dziwi mnie ten wybór koloru.

a mnie cieszy :mrgreen:

tdfoto
22-03-2006, 14:00
www.migomex.com.pl

jedyny oficjalny dystrybutor na Polske.

mam ten 1,4 DG black i razem z 70-200/4 pracuja znakomicie.

Witam,
chcialem kupic telekonwerter Kenko x1,4 Pro o ktorym pisza uzytkownicy tego forum w kilku watkach. Szukam, szukam i nic nie znajduje... Czy ktos to w Polsce sprzedaje? Czy moze juz wyszlo z produkcji i nie ma co szukac nowego.
Znalazlem jeszcze cos takiego:
link (http://www.allegro.pl/item92435370_kenko_konwerter_1_5x_dg_canon_eos_fak tura_vat_.html), ale nie wiem jak sie ma ten Kenko x1,5 do opisywanego w wielu watkach x1,4Pro. Napiszcie drodzy Forumowicze jak ten temat ugryźć. Chce wykorzystywac ten konwerter ze szklem 100-400 L USM IS - czytalem, ze przy tym wlasnie konwerterze uzyskuje sie jeszcze akceptowalna prace autofocusa, a na tym mi zalezy.
Podpowiedzcie gdzie kupic i ew. co kupic jesli nie znajde tego Kenko x1,4Pro.

Strasznie jestem zagubiony w tym temacie a wyjazd na "polowanie" na ptaszki sie zbliza..., a tu nie ma czym...:cry:

Pozdrawiam

KLOSZ

ripek
22-03-2006, 15:08
tdf - mozesz wrzucic gdzies porownanie jakosci z / bez tego 1.4 ?

Tytus
22-03-2006, 17:15
www.migomex.com.pl (http://www.migomex.com.pl)

jedyny oficjalny dystrybutor na Polske.

mam ten 1,4 DG black i razem z 70-200/4 pracuja znakomicie.

ale tam jest tylko wersja 1,5x :?: :?: :?:

ripek
22-03-2006, 17:25
i 3.0x (swoją drogą ciekawe jak wplywa na jakość)

MARANTZ
22-03-2006, 19:35
Mam najnowszą wersję tego TC 1.4. Jest czarny. Starsze wersje były białe. Facet nic nie słyszał o możliwości wyboru koloru. Ja wolę czarną :) Pełna nazwa Kenko for Digital conversion lens 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Tak na oko nie widac spadku jakości. IS działa. AF nie. Przy maksymalnym zoomie od razu pokazuje przysłonę f/8. Ten tańszy i gorszy 1.5 pokazywał f/5.6. Więc styki trzeba będzie zaklejać. Ktoś ma linka do tej fotki na której pokazano które to styki były? Widziałem gdzieś i nie mogę odszukać. Testów dzisiaj nie będzie. Za późno i za ciemno. Jak zrobię to takie prawdziwe, ze statywu, z wężykiem i podniesionym lustrem. Niech mi tylko ktoś napisze jak tutaj się wkłada zdjęcia. Jeszcze jedno, ja kupiłem ostatni egzemplarz jaki mieli w hurtowni, ale można zamówić kolejne. Facet jest z allegro ale ma też sklep, bierze tego dużo i ma dzięki temu duże upusty. Spyla też filtry. Kupowałem Hoye UV Super HMC na 77mm za 135 zł. To chyba tanio. Polecam bo to pewny kontakt. Ja mieszkam w Łodzi i odbieram osobiście, ale spokojnie możecie filtry u niego kupować. Jego ksywa w allegro to kubisek.

Nemeo
22-03-2006, 19:47
IS działa. AF nie.

Czy mógłbyś sprawdzić jak się zachowuje AF z zaklejonymi stykami ?

MARANTZ
22-03-2006, 19:55
Pewnie że sprawdzę. Ale nie wiem które to styki. Z całą pewnością zrobię test taki na serio. Ale naprawdę nie dzisiaj, może jutro, albo w piątek. Na lotnisku jest co focić. Tylko proszę o jedno. Czy ktoś wie które to były styki? Pamiętam, że chodziło o trzy z brzegu. Nie pamiętam tylko z której strony (lewa czy prawa, od obiektywu czy body).

Nemeo
22-03-2006, 19:56
Zdjęcie zaklejonych styków :

http://www.fredmiranda.com/TipsPage/

MARANTZ
22-03-2006, 21:05
Nemeo, uszy do góry :) AF chodzi jak burza w zakresie od 1.8. Jak jest przy zakresie ograniczonym sprawdzę jutro. Oczywiście ostrzyłem na coś jasnego, ale potem zaryzykowałem i .... działa też w cieniach !! Pokój oświetlony dwoma lampkami, bez górnego oświetlenia. Przysłone pokazuje tak jakby nie było TC, czyli po prostu została ominięta elekronika Kenko. IS cały czas działa. Jeżeli optyka będzie taka jak o niej słyszałem to mogę powiedzieć tylko jedno - KUPUJCIE.
P.S. Dzięki za linka Nemeo.

Nemeo
22-03-2006, 21:22
Nemeo, uszy do góry AF chodzi jak burza w zakresie od 1.8. Jak jest przy zakresie ograniczonym sprawdzę jutro. Oczywiście ostrzyłem na coś jasnego, ale potem zaryzykowałem i .... działa też w cieniach !! Pokój oświetlony dwoma lampkami, bez górnego oświetlenia. Przysłone pokazuje tak jakby nie było TC, czyli po prostu została ominięta elekronika Kenko. IS cały czas działa. Jeżeli optyka będzie taka jak o niej słyszałem to mogę powiedzieć tylko jedno - KUPUJCIE.
P.S. Dzięki za linka Nemeo.

Super.:D, chyba się szykuje kolejny zakup.

Broncobilly
23-03-2006, 01:59
to chyba też się na ten wynalazek zapisze - tym bardziej że wybieram sie do Łodzi na Foto Video to odbiore osobiscie- tylko napisz za ile go kupiłeś Chyba tę Hoyę do 100-400 też łyknę (u kubiska ja widziałem za 115 zł - ale konwertera w ofercie nie ma - jest tylko tem 1,5 i 2x Cczy pierścienie pośrednie Kenko za 600 zł do Canona to dobra cena ?

KLOSZ
23-03-2006, 09:30
Mam najnowszą wersję tego TC 1.4. Jest czarny. Starsze wersje były białe. Facet nic nie słyszał o możliwości wyboru koloru. Ja wolę czarną :) Pełna nazwa Kenko for Digital conversion lens 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG. (...) Facet jest z allegro ale ma też sklep, bierze tego dużo i ma dzięki temu duże upusty. Spyla też filtry. Kupowałem Hoye UV Super HMC na 77mm za 135 zł. To chyba tanio. (...) Jego ksywa w allegro to kubisek.

Napisz za ile tego Kenko kupiles, to da nam pelny obrac calosci ;-) . Tez jestem z Lodzi takze chetnie skorzystam z tego kontaktu.

Pozdrawiam
KLOSZ

tdfoto
23-03-2006, 09:39
tdf - mozesz wrzucic gdzies porownanie jakosci z / bez tego 1.4 ?

Troche ciemno juz dzisiaj ,,,,,, poszukam fotek z teatru ...

BTW... ni erozumiem kogos kto pisze AF nie dziala ...??
Moje obiektyw ... najciemniejszy to 4,0 wiec dziala .. no i mam jeszcze EOS3..
z nim dziala wszystko !!!!

MARANTZ
23-03-2006, 19:42
Kubisek za 115 zł ma UV HMC. Super HMC kosztuje 135 zł. TC 1.4 kosztował mnie 850 zł. W ofercie tego nie ma. Po prostu odbierając filtr spytałem o ten model Kenko i.... po kilku dniach miałem.
Pierścienie Kenko do Canona można kupić troszkę taniej. Niewiele, ale można.
tdf, nie rozumiesz jak AF może nie działać? Widać jasne szkła Ciebie nie oświeciły w tym względzie. Niestety Canon lepszego "długiego" zoomu nie ma, a ten który jest AF z TC ma "normalnie" zablokowany.

Paweł
24-03-2006, 20:54
Mam od niedawna własnie TC Kenko 1,4 Teleplus DG - ten nowy czarny.
Dziś korzystając ze slonecznej pogody postanowiłem go wypróbować.Używałem go z 400/5,6 canona i powiem Wam, że jestem zaskoczony jakością zdjęć.Przy dobrym świetle prawie nie widać różnicy czy zdjęcie jest z TC czy też bez.Ostrość,kontrast na bardzo dobrym poziomie.
AF wprawdzie nie jest tak czuły jak bez TC ale jest naprawdę przyzwoicie.
Bokeh się mi tylko nie podoba ale jak wiadomo to jest subiektywna sprawa :)Jakiś taki twardy się zrobił :)

Jak ktoś ma ochotę zobaczyć moge zarzucić przykładową fotke.

Nemeo
24-03-2006, 20:58
Jak ktoś ma ochotę zobaczyć moge zarzucić przykładową fotke.

Jasne dawaj.

MARANTZ
24-03-2006, 21:24
Też porobiłem dzisiaj kilka fot z tym TC. Ja widzę jednak pewien spadek jakości. Jest gorsza ostrość i szczegółowość. Trzeba bardziej kontrastowo łapać AF. Zaraz coś obrobię, tylko jak to tutaj wkleić...

Nemeo
24-03-2006, 22:38
Zaraz coś obrobię, tylko jak to tutaj wkleić...

tu masz link :

http://www.imageshack.us/

MARANTZ
24-03-2006, 23:13
Nie jestem dzieckiem internetu, nie znam angielskiego, nie wiem nawet jak wkleić tutaj coś takiego jak cytat. Normalnie koszmar. Wolę po prostu robić zdjęcia. Sorry.

Paweł
24-03-2006, 23:33
400/5,6 + TC Kenko
Esencja fotografi czyli 100% crop :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img154.imageshack.us/img154/696/44jc1.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img154.imageshack.us/img154/1377/52au.jpg)

KLOSZ
25-03-2006, 00:53
No Panie Paweł, podoba mi sie , a jakże! Napisz tylko czy masz zaklejone styki w TC czy na wprost Ci ten AF dziala z 400mm 5,6? I z jaka puszka to robiles?

W Lodzi ten TC jest za 850 tak jak pisane bylo powyzej - potwierdzalem dzis u goscia. Jedyny problem, ze nie chce mi sprzedac 100-400 L USM IS i bede musial szukac w innych zrodlach ;-)

Ale juz widze, ze ten nowy TC Kenko x1,4 mi sie podoba.

Pozdrawiam
KLOSZ

KLOSZ
25-03-2006, 00:55
MARANTZ: rzuc mi to na skrzynke cokolwiek(maupa)konradki.net wrzuce na serwer i zapodam tutaj linke. Moze tak byc?

Pozdrawiam
KLOSZ

Nemeo
25-03-2006, 01:35
400/5,6 + TC Kenko
Esencja fotografi czyli 100% crop

No, ciekawe?

TOKIN
27-03-2006, 17:27
MARANTZ: rzuc mi to na skrzynke cokolwiek(maupa)konradki.net wrzuce na serwer i zapodam tutaj linke. Moze tak byc?

Pozdrawiam
KLOSZ

MARANTZ wrzucił na moją skrzynkę a wrzucam dalej;) Tylko nie krzyczcie, że takie wielkie - tak miało być;)
Na wszystkie pytania to już MARANTZ odpowie:)

1. http://img126.imageshack.us/img126/1756/mg1224sp9kn.jpg

2. http://img112.imageshack.us/img112/8184/mg1242sp1dx.jpg

3. http://img126.imageshack.us/img126/1494/mg1248sp9px.jpg

4. http://img148.imageshack.us/img148/2977/mg1289sp3av.jpg

5. http://img129.imageshack.us/img129/2738/mg1291sp4id.jpg

Vitez
28-03-2006, 20:02
Nie krzycze, tylko zamieniam na linki. Prosze na przyszlosc - nie wrzucaj tak wielkich zdjec jako obrazki a wlasnie jako linki do obrazkow.

Broncobilly
28-03-2006, 21:18
na airliners.net by to odrzucili z powodu jakosci - szkoda bo do podobnych bezeceństw chciałem go wykorzystać w połaczeniu z 100-400IS :-(

MARANTZ
29-03-2006, 02:44
Tak naprawdę nie jest tak źle. Znajoma wkleiła moje pierwsze zdjęcia strzelone z tym TC. Kolejne są lepsze, ale ja nie potrafię ich tutaj wrzucić. Fotki robiłem tak jak bez TC i wyszły pierwsze ograniczenia. przy samolotach. Po pierwsze jest ciemniej i wychodzą dłuższe czasy, więc przy dynamicznych sytuacjach wymagane jest jednak dobre światło. Po drugie mam zaklejone styki i AF nie jest tak szybki i precyzyjny jak bez TC. Przy szybko nadlatującym samolocie (jak na fotkach) jest to widoczne, szczególnie w trybie AL SERVO. Połączenie tych dłuższych czasów i mniejszej precyzji AF powoduje mniejszą ostrość fotek i trzeba zdawać sobie z tego sprawę i odpowiednio dostosować parametry (także zwiększając ISO niestety).W sytuacjach gdzie dystans nie zmienia się tak gwałtownie jest dużo lepiej bo można precyzyjniej ustawić ostrość (mam takie foty samolotu przelatującego równolegle, niestety w dość mleczno-mglistej pogodzie). Foty robione w statycznych lub mniej dynamicznych sytuacjach powinny wypadać w porównaniu do czystego szkła dużo lepiej. Strata jakości jest, zdjęcia nie są tak ostre i kontrastowe jak bez TC, ale przy wprawieniu się w używaniu tego ostatniego i zdaniu sprawy z jego ograniczeń można go całkiem sprawnie wykorzystać. Najkorzystniej wypada przy foceniu ptaków. Przy samolotach należy go nakładać wtedy, kiedy nie możemy czegoś focić z bliższej odległości i samo do nas nie przyleci (różne statyczne sytuacje lotniskowe). Jeżeli wiadomo że samolot na pewno za chwilę będzie bliżej lepiej zostać bez TC. Do tego po tych kilku dniach zauważyłem, że lepiej unikać robienie z TC na pełnej dziurze. Zawsze lepiej minimalnie choć domknąć. Prawda oczywista, ale 100-400 bez TC lepiej tę pełną dziurę znosi. Z całą pewnością robienie zdjęć z Kenko wymaga małego treningu tak by maksymalnie wykorzystać jego mocne strony i unikać tych słabych. Osobiście polecam choć nie do wszystkiego i nie zawsze. Inne wnioski to takie, że monopod jest jednak niezbędny (chyba że jest piękne i mocne światło), tutaj wszystkie foty były robione z ręki. W słoneczny dzień zrobię testy ze statywu i wtedy będzie można dopiero w miarę obiektywnie to wszystko porównać.

Paweł
29-03-2006, 09:28
No Panie Paweł, podoba mi sie , a jakże! Napisz tylko czy masz zaklejone styki w TC czy na wprost Ci ten AF dziala z 400mm 5,6? I z jaka puszka to robileś......
Tak styki ma zaklejone - bez tego AF nie rusza.
Robiłem te fotki 350D.

jadeit
25-04-2006, 11:42
własnie dotarła do mnie omawiana wersja 1,4 DG
przeglądałem na prędce instrukcje a ta jest po niemiecku
i tam ciekawą rzec znalazłem, Kenko nasmarowało tam coś o TC z 10 stykami
i TC z 7 stykami, więc możliwe ze w takim z 7 nie trzeba nic zaklejać ;)

w domu postaram sie lepiej rozczytać

pozdrawiam

Nemeo
25-04-2006, 11:55
własnie dotarła do mnie omawiana wersja 1,4 DG
przeglądałem na prędce instrukcje a ta jest po niemiecku
i tam ciekawą rzec znalazłem, Kenko nasmarowało tam coś o TC z 10 stykami
i TC z 7 stykami, więc możliwe ze w takim z 7 nie trzeba nic zaklejać

w domu postaram sie lepiej rozczytać

Czekam niecierpliwie.:-D

Jac
25-04-2006, 12:33
dziwne, przeciez bagnet canona ma 8 stykow... moze kupiles do innego systemu ;-)

jadeit
25-04-2006, 12:35
sorki za mój bład
kenko pisze o obiektywach z 7 i 10 stykami nie o konwerterach

odrazu przychodzi na myśl porównanie takowych i dodatkowych zaklejenie czy inna ich eliminacja,
jesli canon coś podobnego umieszcza w swojej instrukcji to jasne że Fred Miranda wpadł na pomysł zaklejania styków

ponoc jest tamron TC który nie przekazuje o sobie informacji do body ;)
pewnie ma mniej styków

pozdrawiam

Jac
25-04-2006, 14:16
ale przekazanie info do AF to sa gole kabelki wiec bez elektroniki zadnej !!

jadeit
25-04-2006, 15:56
ok, nie wiem akurat co tam w środku siedzi :)
czy elektronika czy to zwykły kros, konczy sie stykiem a zaklejenie go powoduje przerwe w jakims tam obwodzie

no ew. nie rozumiem wypowiedzi :)

pozdrawiam

jadeit
25-04-2006, 21:45
no podpiąłem to cudo
narazie do sigmy 70-200
działa i to IMO dobrze

mam pytanie czy pucha po podpięciu tegoż bez żadnego zaklejania styków
powinna minimalną możliwą przysłone pozwalać wybrać o wartości 2,8 ?
czy już odpowiednią przeliczoną po utracie światła ?
mi pozwala wybrać 2,8 i ciekaw jestem czy moze z tą sigmą body nie widzi konwertera ? czy to poprostu standard i puszka pokazuje co daje szkło ?

btw w exifie ogniskowa pozostaje bez mnożnika konwertera, światło takoż

pozdrawiam

MARANTZ
25-04-2006, 23:45
Dziwne. Masz to nowe Kenko 1.4 DG? Bo tak to się zachowuje to stare i kiepskie 1.5, z niższej serii. Moje 1.4 DG po podpięciu 100-400L przy maksymalnym zoomie pokazywało od razu f/8 i było to w exifie. Dopiero po zaklejeniu pokazuje tak jakby nie było TC. No ale nie od dziś wiadomo o niekompatybilności softu Sigmy z Canonem. Zobacz ze szkiełkiem tego ostatniego.

Costus
27-04-2006, 09:11
no podpiąłem to cudo
narazie do sigmy 70-200
działa i to IMO dobrze

Będę prawdopodobnie w Przylepie na pokazach samolotowych 1-go maja. Jak znajdziesz czas i chęci to można byłoby przetestować Kenko z moim 100-400 - od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym TC

szwayko
27-04-2006, 09:38
mam pytanie czy pucha po podpięciu tegoż bez żadnego zaklejania styków
powinna minimalną możliwą przysłone pozwalać wybrać o wartości 2,8 ?
czy już odpowiednią przeliczoną po utracie światła ?

Ja mam np. 'starego' Tamrona SP 1.4x (biały) - (to samo podobno co biale Kenko). Tutaj mozna go zobaczyc:
http://www.szwayko2.republika.pl/warsztat/bokeh/bokeh.html

U mnie tez nie przelicza swiatla - zarowno z Canonami jak i z Tamronem 90/2.8 do ktorego konwerter ten jest rekomendowany przez Tamrona. Takze szklo nie ma w tym przypadku znaczenia. Tamron ma 11-styków.

Ma jakas elektronike w srodku poniewaz jesli jest podlaczopny sam konwerter (bez szkla) to aparat zawiesza sie, zarowno kliszak jak i 350D. Jest to wada bo nie mozna poprzez konwerter podlaczyc jakiegos szkla bez stykow (np. M42, itp.). Dopiero jak zakleje tasma 3-styki (te wydzielone) aparat nie zawiesza sie gdy jest podpiety tylko sam konwerter.

Mozesz to u siebie sprawdzic, tzn. Czy z samym konwerterem aparat normalnie robi zdjecia?

jotes25
27-04-2006, 13:47
Mam białe Kenko PRO 1.4x i czarne Kenko PRO DG 2x. Używam 300D i EF 200mm 2.8 L USM II (czy jakoś tak ;) ). W obu przypadkach body przelicza światło, czyli po podpięciu pierwszego mam 4, a drugiego 5.6. Co ciekawe, po podpiecie obu konwerterow na raz body nadal pokazuje 5.6...

jadeit
27-04-2006, 14:05
to pokolei :)

MARATNZ:
napewno mam czarne kenko 1,4 pro 300 wersja DG

Costus:
Postaram sie pojawić w przylepie chętnie pofoce samolociki :) kiedys pracowałem w tym biurowcu wysokim :) oczywiście pozycze TC
może przy okazji podyskutujemy troszke na ozcywisty temat :)

szwayko:
sprawdze czy aparat robi foty tylko z konwerterem

pozdrawiam

jadeit
27-04-2006, 14:20
jeszcze pytanko do Costus:

skąd masz info ze będą pokazy ?

pytałem kolege spadochroniarza i dzowniłem do AZL ale nic nie wiedzą na ten temat

pozdrawiam

Costus
27-04-2006, 16:42
jeszcze pytanko do Costus:

skąd masz info ze będą pokazy ?

pytałem kolege spadochroniarza i dzowniłem do AZL ale nic nie wiedzą na ten temat

pozdrawiam

Byłem w tamtym tygodniu-niestety pogoda trochę pokrzyżowała mi plany. Ale taką informację uzykałem od człowieka który wyglądał na dobrze zorientowanego

jadeit
27-04-2006, 18:37
wiec ciągnąc dalej

puszka z samym TC klapie lustrem ale foty nie robi :)

z szkłem canona poprawnie podaje przysłone o 1 stopień większą

co do niekompatybilności Sigmy to niema co przesadzać
właśnie sprawdziłem i Tamron tez nie ma w tym względzie lepiej zachowuje sie tak samo - puszka nie pokazuje że utracono światło

a sama sigma IMO jest fajna tu mam efekty ostatniej jej walki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1919&page=6
na dole strony

czy może Ty Costus byłes na tej imprezie ?
widziałem pare osób ze słusznym sprzetem :)

pozdrawiam

Costus
28-04-2006, 23:03
czy może Ty Costus byłes na tej imprezie ?
widziałem pare osób ze słusznym sprzetem :)

pozdrawiam

Niestety nie:-( -ale też zaczynam się zastanawać czy 1-go maja coś można będzie pofocić. Prognozy pogody są mało ciekawe...
Pozdrawiam