PDA

Zobacz pełną wersję : EOS 500D - korekta front focus

stevie13
05-04-2014, 21:14
Witam. Szybkie pytanie: Czy w tej puszce da się skorygować błąd FF? Problem ewidentnie puszki, bo na różnych szkłach jest to samo. W menu aparatu nie ma takiej korekcji, można to wprogramować w dandeliona przy szkłach M42, ale mi by zależało na "wyrwaniu chwasta z korzeniami", więc korekcie w samym aparacie. Więc moje pytanie - czy to w ogóle jest możliwe, a jeśli jest możliwe, to ile powinien za to wziąć serwis, aby nie było to zdzierstwo, ani zbyt tanio.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Element7th
05-04-2014, 21:31
W CSI 123zł od sztuki obiektywu + koszt przesyłki.
Jeżeli Ci skalibrują do wzorcowego to możliwe, że innych obiektywów już nie będziesz musiał.

stevie13
19-04-2014, 22:16
Generalnie akcja okazała się niepotrzebna - błąd tkwił gdzieś w braku moich umiejętności - na planszy testowej z BF i FF cz.1 - problemy obiektyww lustrzanek - Sklep Fotograficzny Accord Foto | Wyposazenie studia fotograficznego (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110) wychodzi idealna symetria głębi ostrości

Bangi
20-04-2014, 19:36
Sprawdź to dobrze, bo przerabiałem, że na planszy - relatywnie blisko było OK, a w praktyce jak obiekt był dalej wychodziło niestety inaczej ;)