Zobacz pełną wersję : Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?
Witajcie,
od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem lustrzanki. Aparat ma służyć do codziennego użytku (wakacyjne wyjazdy, imprezy rodzinne, spacery, czasami jakiś mini fotoreportaż ze ślubu lub chrztu), ale przede wszystkim myślę o fotografii mojej żony, coś w tym stylu: Sesja aktu - od pomysłu do realizacji - praktyczny poradnik - Aktualności - www.SwiatAktu.pl (http://www.swiataktu.pl/sesja-aktu-od-pomyslu-do-realizacji-praktyczny-poradnik-249.html) - jak zapewne szybko się zorientowaliście nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego też proszę Was drodzy użytkownicy o radę jaki aparat i jaki obiektyw polecilibyście mi aby zacząć przygodę z fotografią. Po wizycie w jednym z supermarketów, zwróciłem uwagę na Canona 60d wraz z obiektywem 18-135 lub ten sam model wraz z 17-85. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na sprzęt fotograficzny to ok. 3.000-4.000 zł
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za cenne rady,
marc_
znasz takie powiedzenie że "jak coś jest do wszystkiego..." no ale jeśli juz to 50d/60d/650d + coś ze światłem 2.8 np 17-55 od c lub 17-50 od s lub t ...
trothlik
01-04-2014, 21:47
Ja bym jeszcze pomyślał o lampie, ostatnio mi jej brakuje. No chyba że nie masz takiej potrzeby.
RobertON
01-04-2014, 21:52
60D to dobry wybór, a 70D jeszcze lepszy.
Do tego jasny obiektyw o świetle 1,4-1,8 i powinno Ci się spokojnie udać.
Foty częściej będą we wnętrzach, choć akty na łonie natury są również fajne, a jeżeli crop - to do niego tylko jasne szkła.
Moim zdaniem daruj sobie 17-85, o czym niedawno było już pisane.
Zainwestuj w lampę.
Wykorzystaj szukaczki, bo sporo było podobnych wątków:
Przeszukaj Canon-Board.info przez Google (http://maciejko.net/cbsearch/)
--- Kolejny post ---
Zanim napisałem, Koledzy byli pierwsi.
Kup gołe body i do tego jakiś jasny goły obiektyw.
Ja przy tym budżecie wybrałbym 60d i ef 35/2 is. Będzie 4, 5 kPLN. Może być w ostateczności i zoom 2.8 jak Kolega wyżej napisał.
Choć tak naprawdę, to szukałbym ff i 50/1.4 ...
50d lub 60d plus jakis obiektyw uniwersal jasny....
Kup gołe body i do tego jakiś jasny goły obiektyw.
Taki zestaw jest wprost idealny do aktu :)
Są magicy co rozbierane zdjęcia ajfonem (lub inną lumią, czy galaxy) potrafią zrobić (wiele przykładów w necie).
Przy czym główne bohaterki nie zawsze wiedzą, że uczestniczą w sesji.
Żeby nie było, że nie na temat: nowy C60D ma teraz rewelacyjny stosunek: cena/możliwości/jakość.
Za chwilę zapasy się skończą i pozostaną używki lub 70D.
Kup sobie używanego Canona 5D mkI !!! Canon 5d - IDEAŁ przebieg - 14000, Gratisy !!! (4092323371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-ideal-przebieg-14000-gratisy-i4092323371.html) - około 3 000zł. EOS 60D przy nim to padaczka :).
Obiektyw - Canon 50/1,4 wystarczy na początek: CANON EF 50mm 1,4 JAK NOWY (4113966525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-jak-nowy-i4113966525.html).
Do 4 000zł może się wyrobisz.
Canonierzysta
02-04-2014, 08:54
Nie chcę pisać o puszkach bo koledzy wyżej wyczerpali temat i decyzja na ten temat należy do Ciebie.
Chcę jednak tu zwrócić uwagę, że kolega dopiero zaczyna przygodę z portretami i czemu od razu ma wywalać 1,5k na obiektyw 50/1,4? Nie lepiej by było zakupić 50/1,8 (4x tańszy) a za zaoszczędzone pieniądze zakupić jakąś lampę np 430EXII a i zostanie parę groszy na jakąś blendę?
I zaraz posypią się gromy, że 50/1,8 jest do bani, że nie będziesz zadowolony, że lepiej dołożyć "parę groszy" do jaśniejszego obiektywu.... ale gdy ma się ograniczony budżet, to każdy grosz się liczy, a naprawdę lepiej w takim przypadku mieć zapas a ewentualne nadwyżki przeznaczyć na wspomniane wyżej sprzęty ( lampa, blenda) bo portret to nie tylko obiektyw i puszka.
Kup sobie używanego Canona 5D mkI !!! Canon 5d - IDEAŁ przebieg - 14000, Gratisy !!! (4092323371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Chciałbym zauważyć, że koleś sprzedający tego 5d też ma założony 50/1,8 ;)
ta 50 to pewnie stary ramol założony celem podniesienia atrakcyjności oferty
A ja Canona 50/1,8 nie polecam. Kiepskie wykonanie i duży odsetek niecelnych strzałów. Natomiast 50/1,4 USM spokojnie można kupić używanego za 900÷1000zł - jako standardowy obiektyw na początek. Z czasem do portretu radze pomyśleć o Canonie 100/2,0 USM.
A ja Canona 50/1,8 nie polecam. Kiepskie wykonanie i duży odsetek niecelnych strzałów.
Nie zgodzę się !
Mam 50/1.8 podpięte do 70D i mam 99% celnych strzałów! a robię w dodatku na seryjnym bawiące się dzieci ! ( może to kwestia puszki )
Kiepsko wykonane, też ma swoje plusy, jest lekkie i jak zahaczysz o ścianę to złamiesz plastikowy bagnet za 50zł a nie wyrwiesz mocowania w aparacie za 500zł :D
Canonierzysta
02-04-2014, 10:05
jak zahaczysz o ścianę to złamiesz plastikowy bagnet za 50zł a nie wyrwiesz mocowania w aparacie za 500zł
Generalnie jak zahaczysz o ścianę ( jeśli wogóle ;) ) to obiektyw za 400 PLN to nie to samo co szkło za 1,5k...
Ja na ostrość także nie narzekam, sesje w domu robione są satysfakcjonujące. Do sposobu ostrzenia AF też można się przyzwyczaić i swój sposób na złapanie ostrości można znaleźć.
Jeszcze raz powtórzę. Forumowicz ma na wydanie 3k-4k a samą puszką i obiektywem nie uzyska efektu z podrzuconego linka ( już nawet pomijając lampy studyjne), ale z palnikiem i blendą ( no i oczywiście swoją wyobraźnią) może się chociaż zbliżyć... a tak to będzie miał ot portret.
Nikt nie neguje cool-owości, zaje*istości i och-ości 50/1,4 ;) ale tu trzeba podejśc do tematu z głową, a nie z parciem na szkło ;)
Robiłem podobne ( z podrzuconego linku ) 50 1,7 , ważna tu jest lampa nie szkło ! Ja używałem własnej roboty lampy kołowej z 20 żarówek, każda po 60 w :D
tak że włosy można było zamrażać, natomiast z modelki się lało że szok :D
marc_ co byś nie wybrał podrzucam garść trochę lepszych inspiracji niż z Twojego linka ;) Większość przy świetle zastanym. Myślę, że fotografię ludzi powinno się zacząć właśnie od światła zastanego + ew. blenda. Dopiero później, jeśli nas to interesuje, wchodzić w lampy.
Do ogólnego zastosowania (wycieczki, spacery, krajobrazy) najlepiej kupić zoom. Niekoniecznie drogi i ze światłem f2.8. Tam gdzie tematem jest człowiek najlepsze są jasne szkła. Do cropa polecam zacząć od sigmy 30/1.4, canon 50/1,4, canon 85/1.8. No i koniecznie pochwal się zdjęciami ;)
Wspomniana garść inspiracji (http://35photo.ru/rating/photo_day/cat2/)
Świetne rady..
Jak już kupisz aparat(kompletnie bez znaczenia jaki) to wybierz się na jakieś warsztaty w studio. Doznasz oświecenia - dosłownie, bo akty to zabawa światłem. Dalej to już Twoja decyzja, wynajmowanie studia czy inwestycja we własne, domowe. Napisałem w dużym uproszczeniu, nawiązując do głownego celu.
Bo wpierw jeszcze nauka obsługi sprzętu i robienia w ogóle zdjęć ;-)
poszukiwacz2006
02-04-2014, 14:29
Świetne rady..
Jak już kupisz aparat(kompletnie bez znaczenia jaki) to wybierz się na jakieś warsztaty w studio. Doznasz oświecenia - dosłownie, bo akty to zabawa światłem. Dalej to już Twoja decyzja, wynajmowanie studia czy inwestycja we własne, domowe. Napisałem w dużym uproszczeniu, nawiązując do głownego celu.
Bo wpierw jeszcze nauka obsługi sprzętu i robienia w ogóle zdjęć ;-)
O to właśnie chodzi. Przedstawiona przez założyciela wątku galeria zdjęć, bazuje na fotografiach wykonanych w studiu fotograficznym. Akty to w głównej mierze "malowanie światłem". Więc najpierw trzeba opanować podstawy pracy z lampami studyjnymi. Poza tym, do studia wcale nie jest potrzebna jasna stałka, szkło i tak przymykamy. Mając na względzie uniwersalne wykorzystanie obiektywu, w tym budżecie, co wskazał autor tematu, proponowałbym był c 17-55 i to tego body, choćby jakieś używane 60d. 4k powinno wystarczyć.