Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 7D + adapter microSD - dziwna sprawa

pfans
30-03-2014, 23:00
Witam serdecznie,
Potrzebuję porady, bo po wstępnym prześledzeniu wątków nie natrafiłem na nic podobnego.

Canon 7D + Adapter CF Delock microSD + karta microSD SanDisk Ultra 64GB = aparat pokazuje 1,99 TB!

Zrobiłem test:
- włożyłem sam adapter - komunikat "brak karty" (czyli adapter nie ma "ukrytej" pamięci w sobie)
- włożyłem adapter z kartą 8GB - pokazało 8GB...
- wróciłem do pierwotnej konfiguracji (tej z 1,99 TB), zrobiłem kilka zdjęć, zgrałem na dysk HDD komputera - wszystko działa, karta nie jest zbyt szybka więc do reporterki w serii się nie nadaje (30MB/s), aparat robi wrażenie przy uruchamianiu "zmulonego" (ale wydaje mu się że testuje wielgaśną i wolną kartę to mnie nie dziwi...).

Pytania:
1. Czy to bezpieczne dla karty?
2. czy to bezpieczne dla aparatu?
3. Czy ktoś coś takiego zauważył?
4. No i sakramentalne "Dlaczego"(format DCF narzucony formatem na karcie przystosowanej do pracy w systemie exFAT? Czy to bez znaczenia?)?

zdebik
31-03-2014, 13:48
Dlaczego nie kupiles CF'ki?

Takie zabawy z adapterami moga sie skonczyc uszkodzonymi plikami na karcie. Czyli zdjeciami ktorych juz nie odzyskasz.

64 dobrze nie wykrywa bo to zapewne sdhc, a adapterek pewnie ich nie obsluguje.

af-p
31-03-2014, 14:30
trochę dziwaczny pomysł, ja nie mam za grosz zaufania do kart microSD. Może trafiłem na jakieś słabe ale dwie sztuki używane w telefonie i nawigacji bardzo szybko się uszkodziły...

pfans
31-03-2014, 15:17
Dlaczego nie kupiles CF'ki?

Takie zabawy z adapterami moga sie skonczyc uszkodzonymi plikami na karcie. Czyli zdjeciami ktorych juz nie odzyskasz.

64 dobrze nie wykrywa bo to zapewne sdhc, a adapterek pewnie ich nie obsluguje.

Cena i dożywotnia gwarancja, która obejmuje kartę Sandisk'a. To jest micro SDXC. Szukam alternatywnego rozwiązania dla mega drogich kart CF Sandisk'a. Adapter daje wsparcie dla formatów micro SDXC, SDHC i zwykłych SD oraz obsługuje UDMA....

Pytam z ciekawości, chciałbym to zrozumieć, a na forum - może ktoś skutecznie to wyjaśni i w ten sposób będzie ten case stanowić wartość dodaną dla wszystkich użytkowników.

becekpl
31-03-2014, 15:33
mega drogie? nie zauważyłem:roll:
ja bym nie kombinował, nie narażał bym sie na utratę danych(pal licho karte)

pfans
31-03-2014, 15:52
mega drogie? nie zauważyłem:roll:
ja bym nie kombinował, nie narażał bym sie na utratę danych(pal licho karte)

No tak, "drogie" pojęcie względne. Ale zgodzisz się że 1000 zł za przyzwoitą kartę Sandisk'a 64GB to dwa razy więcej niż za setup microSD 64GB+konwerter. Ale dzięki za głos w temacie.

Tak czy inaczej - szukam merytorycznego (nie indywidualnych odczuć i przeczuć) wyjaśnienia opisanego przeze mnie zjawiska. Fajnie byłoby gdyby tym sposobem inni użytkownicy mieli z tego postu pożytek i szybką odpowiedź w oparciu o wiedzę specjalistów.

becekpl
31-03-2014, 16:06
merytorycznego? tani zamiennik gryzie się z systemem , jak myślisz dlaczego?

pfans
31-03-2014, 16:13
merytorycznego? tani zamiennik gryzie się z systemem , jak myślisz dlaczego?
tak - merytorycznego. Proszę, to nic osobistego... :)

cobalt
31-03-2014, 16:26
.... Szukam alternatywnego rozwiązania dla mega drogich kart CF Sandisk'a...
CF mega drogie? Może coś takiego: Karta LEXAR CF 16GB 800x Professional UDMA 120MB/s (4073321874) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/karta-lexar-cf-16gb-800x-professional-udma-120mb-s-i4073321874.html)
Osobiście staram się nie używać kart większych niż 16GB. Video nie kręcę, a do zdjęć spokojnie wystarczy.

pan.kolega
31-03-2014, 17:34
tak - merytorycznego. Proszę, to nic osobistego... :)

Oczekujac merytorycznego wyjaśnienia wykazujesz zbyt daleko idacy optymizm. Nie doceniasz dzikości i złożoności tej dżungli jaka sa karty pamięci i ich kontrolery.

W Twoim przypadku to przecież powinno działać i nawet działa. Jakoś tam. Jeżeli pokazuje 2TB to jest to bład który nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Niestety nie wszystko w tym biznesie jest standardowe i błędy czy brak współpracy zdarzaja się, że tak powiem, nierzadko.

6d nie współpracuje poprawnie z kartami Sandisk SDXC Ultra 64 GB, nawet bez żadnych Delocków, czego sam doświadczyłem. Pliki po prostu znikaja. Niestety o ile wiem, ani Sandisk ani Canon nie wyjaśnili tego "merytorycznie", więc nie liczyłbym na forumowiczów.

To nie Apple, to nie musi działać.:mrgreen: (uwaga: to był dowcip albo sarkazm)

Bolek02
31-03-2014, 17:54
Przekombinowane rozwiązanie na maxa. Jeśli masz włożoną kartę micro SDHC 64MB 30MB/s to nie spodziewaj się takiego transferu po włożeniu do adaptera CF.
Doświadczenia swego czasu pokazały, że transfer potrafi spaść o połowę. Karta 30MB/s normalnie do reporterki się nadaje jak najbardziej, ale jak ją ograniczyłeś adapterem to masz żółwia :)
To się zwyczajnie nie opłaca - zdecydowanie lepiej kupić np. kartę CF SanDisk ULTRA 32GB i jest dobrze. Taka karta kosztuje 150zł a 2x większa 250zł a nie 1000zł jak sugerujesz.
Przejściówka też swoje kosztuje, a wcale nie jest korzystniej ją używać.

pfans
31-03-2014, 19:33
Oczekujac merytorycznego wyjaśnienia wykazujesz zbyt daleko idacy optymizm. Nie doceniasz dzikości i złożoności tej dżungli jaka sa karty pamięci i ich kontrolery.

W Twoim przypadku to przecież powinno działać i nawet działa. Jakoś tam. Jeżeli pokazuje 2TB to jest to bład który nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Niestety nie wszystko w tym biznesie jest standardowe i błędy czy brak współpracy zdarzaja się, że tak powiem, nierzadko.

6d nie współpracuje poprawnie z kartami Sandisk SDXC Ultra 64 GB, nawet bez żadnych Delocków, czego sam doświadczyłem. Pliki po prostu znikaja. Niestety o ile wiem, ani Sandisk ani Canon nie wyjaśnili tego "merytorycznie", więc nie liczyłbym na forumowiczów.

To nie Apple, to nie musi działać.:mrgreen: (uwaga: to był dowcip albo sarkazm)

I to jest cenna wskazówka! Dziękuję też za konstruktywny ton! :)

Jeżeli ktoś może dodać coś jeszcze równie konstruktywnego w temacie - nie krępujcie się, wiedzy nigdy za wiele.

jotes25
31-03-2014, 20:07
2 TB to błąd o tyle "logicznie" uzasadniony, że jest to max pojemność karty SDXC czyli największa pojemność obsługiwana przez ten adapter. A jaka jest największa pojemność kart CF obsługiwanych przez 7d? Tego nie wiem, ale na pewno więcej niż 64GB, które mamy w tym przypadku.
O przyczynę problemu warto by zapytać producentów. Kłopot, że w tym przypadku jest ich aż trzech (SanDisk najmniej podejrzany), więc będzie spychotechnika...

Bolek02
31-03-2014, 20:27
2 TB to błąd o tyle "logicznie" uzasadniony, że jest to max pojemność karty SDXC czyli największa pojemność obsługiwana przez ten adapter. A jaka jest największa pojemność kart CF obsługiwanych przez 7d? Tego nie wiem, ale na pewno więcej niż 64GB, które mamy w tym przypadku.
O przyczynę problemu warto by zapytać producentów. Kłopot, że w tym przypadku jest ich aż trzech (SanDisk najmniej podejrzany), więc będzie spychotechnika...

Obawiam się, że karta to nie jest zupełnie podejrzana i śmiało można ją wykluczyć z tego typoszeregu. Stawiałbym na adapter jako najbardziej podejrzany.

pfans
31-03-2014, 20:31
Dzięki! Napisałem do Canona;) Jak dostanę odpowiedź to się podzielę w temacie.

pfans
01-04-2014, 15:12
Napisałem i podzwoniłem:)
Canon 7D wg informacji z Infolinii był oficjalnie testowany z kartami do pojemności 64GB. Infolinia w temacie poruszonym przeze mnie tutaj na forum skierowała mnie już dalej - do autoryzowanego serwisu. Tamże dowiedziałem się, że:
"...Często zdarza się, że karta podpinana za pomocą adapterów ma problemy w prawidłowej komunikacji z aparatem. W związku z tym mogą występować problemy tego typu jak u Pana. Zaleca się używania standardowej konstrukcji kart...."

Odpowiedź jest nieco lakoniczna, mimo prośby żeby to dokładniej wyjaśnić, ale zważywszy na doświadczenie Serwisu w materii - niech będzie:).

Jak mi Sandisk coś odpowie, też się podzielę;)

becekpl
01-04-2014, 15:22
poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj

pfans
01-04-2014, 15:25
poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj
Oczywiście poprosiłem.

PS
Boli?:) Nie chciałem Cię urazić...

becekpl
01-04-2014, 15:32
śmieszy,nie boli
temat idealny byłby na dzisiaj, popełniłeś falstart

pfans
01-04-2014, 15:37
śmieszy,nie boli
temat idealny byłby na dzisiaj, popełniłeś falstart

Czyli jednak. Przepraszam;)

pan.kolega
01-04-2014, 16:52
Obawiam się, że karta to nie jest zupełnie podejrzana i śmiało można ją wykluczyć z tego typoszeregu. Stawiałbym na adapter jako najbardziej podejrzany.

Ustalenie "dlaczego" jest raczej trudne, ustalenie kto winien możliwe, ale może być drogie i czasochłonne. Np. spróbuj z inna karta, spróbuj z innym urzadzeniem (komputer) itd.

Z doświadczenia z różnymi wyrobami "Sandisk", nie tylko kartami pamięci, nigdy bym nie wykluczał tej firmy z jakiegokolwiek śledztwa. Mam kilka tuzinów różnych kart (co najmniej) i tylko z Sandiskiem miałem problemy.

SanDisk says it produced some bad 32GB and 64GB microSD cards (http://www.phonearena.com/news/SanDisk-says-it-produced-some-bad-32GB-and-64GB-microSD-cards_id40986)

pfans
07-04-2014, 22:46
Pan.kolega ma w pełni rację:) . Support SanDisk'a przyznał, że przyczyną problemów jest to, że karty microSD nie były przez nich testowane z tym modelem aparatu. Tyle w temacie.

Podsumowując: Pomysł adaptera jest ciekawy (wszelkiego rodzaju "awaryjne sytuacje", a niemal każdy smartphone posiada w sobie microSD), ale na razie to rozwiązanie jest mało efektywne. W sprawdzonych przeze mnie 5 kartach (microSDXC sandisk ultra, microSDHC brendowane przez Nokia i trzy karty microSD z pod znaku "no name") tylko jedna karta działała w sposób normalny (czyli nie powodowała spowolnienia pracy aparatu, dawała się formatować, była prawidłowo widziana przez komputer wraz z plikami).

Bolek02
08-04-2014, 06:45
W jakim sensie ten pomysł z adapterem jest ciekawy ?
Nie prościej kupić sobie dodatkową kartę odpowiedniego formatu i używać bez problemu ?
Adapter nie jest wcale tani w tym formacie, poza tym z całą pewnością ogranicza transfer szybkiej karty, więc jest to sztuka dla sztuki, a nie ciekawe rozwiązanie :(
SanDisk to dla mnie jak na razie jedyna firma z której kartami nie miałem złych doświadczeń.

zdebik
09-04-2014, 08:57
Pomysl oczywiscie ciekawy, ale dla amatora ktory woli bidolic na forum niz robic zdjecia.

Adapter to sobie mozna zalozyc z micro sd na sd do kompakta, tyle w temacie. Zakladanie podobnych rzeczy do 7D to profanacja ktora graniczy z czysta glupota eot.

Bolek02
09-04-2014, 09:13
Pomysl oczywiscie ciekawy, ale dla amatora ktory woli bidolic na forum niz robic zdjecia.

Adapter to sobie mozna zalozyc z micro sd na sd do kompakta, tyle w temacie. Zakladanie podobnych rzeczy do 7D to profanacja ktora graniczy z czysta glupota eot.

W rzeczy samej tak właśnie jest i lepiej bym tego nie podsumował :)

becekpl
09-04-2014, 09:47
e tam, skoro można zaoszczędzić 10 zeta to chyba warto
bardziej mi się podoba roztrząsanie później "dlaczego nie bangla???"
czego człowiek z nudów nie wymyśli

pan.kolega
09-04-2014, 11:19

Adapter z micro SD do SD to tylko druty, nie zawiera żadnej elektroniki. Niektóre karty micro są nawet szybsze od identycznie oznakowanych kart standardowych. W dodatku pobierają mniej mocy. I często są tańsze.
Wkładanie ich nawet :!: :shock: do 5D3 jest legalne, przynajmniej w krajach demokratycznych .:roll: Większy kawałek plastyku w żaden sposób nie uszlachetnia pamięci.:lol:

Bolek02
09-04-2014, 11:21
e tam, skoro można zaoszczędzić 10 zeta to chyba warto
bardziej mi się podoba roztrząsanie później "dlaczego nie bangla???"
czego człowiek z nudów nie wymyśli

Cała ironia tematu polega na tym, że się nie zaoszczędzi przynajmniej za pierwszym razem, bo ten adapter SD-CF sporo kosztuje :(
Dopiero jak się kupi więcej kart to te 10zł można odzyskać kosztem ograniczenia szybkości transferu :)

becekpl
09-04-2014, 11:38
panie kolego ale tu chodzi o sd-cf, a to już nie tylko druty