PDA

Zobacz pełną wersję : swiatlomierz sekonic l478d czy ktos posiada

irol
30-03-2014, 13:10
witam,

mam swiatlomierz sekonic l478d bardzo fajna sprawa, ale nie wiem jak go zkalibrowac z moim canonem 6d, może ktoś pomoże ?

i pozdrawiam .

JacekMF
03-04-2014, 09:42
Może ten filmik Ci pomoże jeśli jeszcze go nie widziałeś:

Webinar: The Perfect Exposure and Perfect Color Toolkit - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=foa_aEzGcUY)

irol
06-04-2014, 19:15
dziękuje JacekMF za podpowiedz,
oglądam go już parę razy i przymierzam się do fotek testowych, jak tylko się uporam z tym chętnie napiszę o efektach.
a może ktoś już to robił ? jeśli tak to proszę o praktyczne wskazówki.

JacekMF
09-04-2014, 09:03
Ja chętnie poczytam o efektach tej kalibracji.

Masz wersję D czy próbowałeś w jakiś sposób wyzwalać zdalnie lampy bez kabla i bez trybu z czekaniem na błysk?

irol
09-04-2014, 11:33
wyzwalam zdalnie przez yongnuo yn-622c.
chyba jestem maniakiem jakości technicznej, mam zkalibrowany monitor , obecnie kalibruję aparat no i prcuję nad tym światłomierzem , to nowy zakup ale już mogę powiedzieć, że pomiar ręczny
jest o wiele lepsz i warto go stosować tam gdzie jest to możliwe, dodatkowo można wykonać kilka pomiarów np. na światło i cień i uśrednic wyniki.
można wykonać też kalibrację do każdego obietywu, a nawet filtra i zapisać do pamięci.

JacekMF
10-04-2014, 08:13
Dziękuję za odpowiedź.
A jak połączyłeś, czy Yongnuo krótkim kabelkiem z Sekonikiem? Czy może naciskasz przycisk oczekiwania na błysk i wtedy zwalniasz zdalnie z drugiej ręki?
Z kalibracją popróbuję po świętach bo teraz mam natłok pracy.

mrek
22-02-2015, 11:09
dziękuje JacekMF za podpowiedz,
oglądam go już parę razy i przymierzam się do fotek testowych, jak tylko się uporam z tym chętnie napiszę o efektach.
a może ktoś już to robił ? jeśli tak to proszę o praktyczne wskazówki.Wykonałeś kalibrację? Jaką tablicę użyłeś?
Kupiłem Sekonica i chcę to wykonać.

Mamrot
30-11-2015, 12:59
Odświeżę wątek ponieważ mój L-358 po dziesięciu latach intensywnego użytkowania niedomaga.
Mam pytanie do użytkowników L-478, na jak długo wystarcza wam bateria, jak bardzo prądożerny jest ten wyświetlacz?

zdebik
30-11-2015, 13:43
Odświeżę wątek ponieważ mój L-358 po dziesięciu latach intensywnego użytkowania niedomaga.
Mam pytanie do użytkowników L-478, na jak długo wystarcza wam bateria, jak bardzo prądożerny jest ten wyświetlacz?
Ciezko powiedziec ale eneloop'y troche trzymaja. Najwiekszy problem to dlugi rozruch, niestety trzeba chwile czekac az "to" sie wlaczy.

Z reszta przy akumulatorkach trzymanie baterii to nie problem (sesje zawsze ogarniesz).

Mamrot
30-11-2015, 14:31
Zapas wszelakich baterii prawie zawsze posiadam, problemem jest to, że złośliwie padają dokładnie wtedy kiedy tego zapasu nie mam.
Chodzi o ogarnięcie nie jednej sesji a minimum dwóch, trzech tygodni intensywnej pracy.
W poprzednich światłomierzach z tradycyjnym wyświetlaczem, bez nadajnika, bateria wytrzymywała +/- półtora roku, czyli kilka tysięcy pomiarów.
Jak znikała pierwsza kreska we wskaźniku baterii, to było wiadomo, że za dwa tygodnie trzeba zmienić na nową.
Czy mam rozumieć że baterie w L-478 wystarczają na kilka/kilkanaście godzin pracy?

zdebik
30-11-2015, 17:50
W poprzednich światłomierzach z tradycyjnym wyświetlaczem, bez nadajnika, bateria wytrzymywała +/- półtora roku, czyli kilka tysięcy pomiarów.

Czy mam rozumieć że baterie w L-478 wystarczają na kilka/kilkanaście godzin pracy?

W tym modelu tylu pomiarow nie zrobisz. Sam uzywam seconika max raz w tyg. od okolo pol roku baterie zmienialem chyba 2x nie liczac tych z zestawu (padly chyba po 2 tyg.)

Mamrot
30-11-2015, 19:15
Dzięki zdebik. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.
Zostanę przy tradycyjnym wyświetlaczu.

zdebik
30-11-2015, 19:28
Dzięki zdebik. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.
Zostanę przy tradycyjnym wyświetlaczu.
Ten podstawowy model seconica powinien trzymac b.dlugo niestety nie podaje ratio ambient/flash.