Zobacz pełną wersję : swiatlomierz sekonic l478d czy ktos posiada
witam,
mam swiatlomierz sekonic l478d bardzo fajna sprawa, ale nie wiem jak go zkalibrowac z moim canonem 6d, może ktoś pomoże ?
i pozdrawiam .
Może ten filmik Ci pomoże jeśli jeszcze go nie widziałeś:
Webinar: The Perfect Exposure and Perfect Color Toolkit - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=foa_aEzGcUY)
dziękuje JacekMF za podpowiedz,
oglądam go już parę razy i przymierzam się do fotek testowych, jak tylko się uporam z tym chętnie napiszę o efektach.
a może ktoś już to robił ? jeśli tak to proszę o praktyczne wskazówki.
Ja chętnie poczytam o efektach tej kalibracji.
Masz wersję D czy próbowałeś w jakiś sposób wyzwalać zdalnie lampy bez kabla i bez trybu z czekaniem na błysk?
wyzwalam zdalnie przez yongnuo yn-622c.
chyba jestem maniakiem jakości technicznej, mam zkalibrowany monitor , obecnie kalibruję aparat no i prcuję nad tym światłomierzem , to nowy zakup ale już mogę powiedzieć, że pomiar ręczny
jest o wiele lepsz i warto go stosować tam gdzie jest to możliwe, dodatkowo można wykonać kilka pomiarów np. na światło i cień i uśrednic wyniki.
można wykonać też kalibrację do każdego obietywu, a nawet filtra i zapisać do pamięci.
Dziękuję za odpowiedź.
A jak połączyłeś, czy Yongnuo krótkim kabelkiem z Sekonikiem? Czy może naciskasz przycisk oczekiwania na błysk i wtedy zwalniasz zdalnie z drugiej ręki?
Z kalibracją popróbuję po świętach bo teraz mam natłok pracy.
dziękuje JacekMF za podpowiedz,
oglądam go już parę razy i przymierzam się do fotek testowych, jak tylko się uporam z tym chętnie napiszę o efektach.
a może ktoś już to robił ? jeśli tak to proszę o praktyczne wskazówki.Wykonałeś kalibrację? Jaką tablicę użyłeś?
Kupiłem Sekonica i chcę to wykonać.
Odświeżę wątek ponieważ mój L-358 po dziesięciu latach intensywnego użytkowania niedomaga.
Mam pytanie do użytkowników L-478, na jak długo wystarcza wam bateria, jak bardzo prądożerny jest ten wyświetlacz?
Odświeżę wątek ponieważ mój L-358 po dziesięciu latach intensywnego użytkowania niedomaga.
Mam pytanie do użytkowników L-478, na jak długo wystarcza wam bateria, jak bardzo prądożerny jest ten wyświetlacz?
Ciezko powiedziec ale eneloop'y troche trzymaja. Najwiekszy problem to dlugi rozruch, niestety trzeba chwile czekac az "to" sie wlaczy.
Z reszta przy akumulatorkach trzymanie baterii to nie problem (sesje zawsze ogarniesz).
Zapas wszelakich baterii prawie zawsze posiadam, problemem jest to, że złośliwie padają dokładnie wtedy kiedy tego zapasu nie mam.
Chodzi o ogarnięcie nie jednej sesji a minimum dwóch, trzech tygodni intensywnej pracy.
W poprzednich światłomierzach z tradycyjnym wyświetlaczem, bez nadajnika, bateria wytrzymywała +/- półtora roku, czyli kilka tysięcy pomiarów.
Jak znikała pierwsza kreska we wskaźniku baterii, to było wiadomo, że za dwa tygodnie trzeba zmienić na nową.
Czy mam rozumieć że baterie w L-478 wystarczają na kilka/kilkanaście godzin pracy?
W poprzednich światłomierzach z tradycyjnym wyświetlaczem, bez nadajnika, bateria wytrzymywała +/- półtora roku, czyli kilka tysięcy pomiarów.
Czy mam rozumieć że baterie w L-478 wystarczają na kilka/kilkanaście godzin pracy?
W tym modelu tylu pomiarow nie zrobisz. Sam uzywam seconika max raz w tyg. od okolo pol roku baterie zmienialem chyba 2x nie liczac tych z zestawu (padly chyba po 2 tyg.)
Dzięki zdebik. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.
Zostanę przy tradycyjnym wyświetlaczu.
Dzięki zdebik. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.
Zostanę przy tradycyjnym wyświetlaczu.
Ten podstawowy model seconica powinien trzymac b.dlugo niestety nie podaje ratio ambient/flash.