Zobacz pełną wersję : AF z 5D mark II w zestawie z YongNuo ST-E2 "dostaje skrzydeł"?
piotrtoip
28-03-2014, 13:18
Witam! Noszę się z zamiarem usprawnienia działania AF w moim 5D mark II (w zestawie z 24-105L). Dodam, że do ostrzenia używam tylko punktu centralnego - reszty nie ma sensu, wiadomo o co chodzi... Ostatnio miałem okazję fotografować w dość słabych warunkach oświetleniowych, i z ustawianiem ostrości było dość ciężko. Zastanawiam się nad zakupem np. transmitera YongNuo ST-E2, lub jakiejś używanej lampy np. 420ex lub np. budżetowego Sunpaka. Proszę o informacje, jakie są Wasze doświadczenia w związku z użytkowaniem takich urządzeń z 5D mark II. Czy AF w 5D2 po podłączeniu YongNuo ST-E2 wyraźnie "dostaje skrzydeł", i zaczyna działać np. jak w 5D mark III? Czy podobnie będzie działał po podłączeniu lampy z funkcja wspomagania AF? Czy usprawnienie działania AF będzie widoczne w dobrych warunkach oświetleniowych, czy tylko przy słabym świetle? Czy w ogóle to urządzenie wpływa na szybkość AF? Nieco martwi mnie waga ST-ET - mój zestaw i tak jest już dość ciężki, gdy zabieram go w góry... Czytałem gdzieś tu post o możliwości zbudowania lampki wspomagającej autofocus, ale z majsterkowaniem i elektroniką będzie u mnie ciężko. Jestem ciekaw Waszych wskazówek.
Nie, nie będzie działał tak jak w MkIII, podobnie jak maluch na kołach od BMW nie będzie miał lepszych osiągów.
Będzie działać dokładnie tak, jak w przypadku wspomagania z zewnętrznej lampy błyskowej.
hola ,hola mój panie 1 kwietnia to jeszcze nie dzisiaj
ale rozweselacz niezly
Jeśli chodzi8 o 5DII, to kiedyś próbowałem różnych pomysłów przy pomocy lampy systemowej, ale niestety bezskutecznie :(
tkosiada
28-03-2014, 19:16
永诺ST-E2红ĺ¤çşżĺźéŞĺ¨ćľčŻ | éŞĺĺčŻ - ĺŽćšç˝çŤ (http://www.shanzhuoboshi.com/blog/2010/08/30/9090.html)
fajny test i porównanie do oryginalnego canona
przyznam, że 2 dni temu kurier przyjechał z canonowskim ST-E2, ale podziekowałem bo przeoczyłem kwestie baterii w obu, teraz sam zbieram info i się zastanawiam nad chińczykiem
drąże dalej temat i wychodzi, że konstrukcyjnie sie różnią i chińczyk nadaje sie bardziej do sterowanie lampami zew niż do wspomagania AF
W canonowskim mamy, upraszczając temat, dwa szkiełka-nadajniki, w chińczyku jeden, cytuję wypowiedź:
Roman Dulce says:
Just got my Yongnuo ST-e2... It is working ok... BUT!!! I wanted this thing only cause of AF assist... And AF assist beam on this thing is BAD!!! My 5D just dosnt want to focus... On original canon st-e2 is working just like with a flash on camera... fast and acurate... Cause original thing has 2 beams... This chinese one has only one , and its a laser beam splited in 4 line with weak power... Tottaly dispapointed... I will just go for original st-e2
My advise... If u need it for AF assist , get the original ;)
http://www.flickr.com/groups/yongnuo/discuss/72157624725668545/
chyba będzie trzeba przeboleć wage lampy lub pogodzić sie z dodatkowymi akumulatorami i ładowarką, ehhhh :(
tkosiada
28-03-2014, 19:50
Yongnuo ST-E2 Speedlite Transmitter Review (http://sarahmcdonnell.co.uk/photo-gear/yongnuo-st-e2-speedlite-transmitter-review/)
też niby fajnie, ale nie zawsze wspomaga, ehhh
Sprzedać 5D MKII dołożyć 1000 zł i kupić 6D. Wtedy masz najlepszy centralny w FF.
Sprzedać 5D MKII dołożyć 1000 zł i kupić 6D. Wtedy masz najlepszy centralny w FF.
Pytanie poważne: czy warto dokonać takiej podmiany (głównie 24-70 mk1 i 85 1,8)??
Pytanie poważne: czy warto dokonać takiej podmiany (głównie 24-70 mk1 i 85 1,8)??
Warto, ja z początku też dużo nad tym myślałem. Zajęło mi to pół roku, ale właśnie jestem po wymianie na 6D.
Ta pucha ma w zasadzie wszystko to, czego brakowało w 5DII i jeszcze kilka dodatkowych rzeczy przy okazji ( WiFi, GPS )
poszukiwacz2006
28-03-2014, 21:42
Obrazek z 6D niczego sobie, ale af gdy ciemno szału nie robi. Nawet wspomaganie z lampy nie poprawia sytuacji. Po podpięciu szkiełek systemowych ( na stałe wisi sigma 35 1.4) demonem szybkości też nie jest. Na zewnątrz nie mogę złego słowa powiedzieć. Z 5dmkII też chyba będzie podobnie, wspomaganie nie usprawni pracy af-u.
Pozdrawiam
Fotopstryczek
28-03-2014, 22:16
Robiłem raz 5D2 sesję portret/glamour w ciemnym wnętrzu. Używałem jako wspomagania YN-622C. Z 17-40 F4.0 (@F4.0) wszystkie trafione (100%).
Z jasną stałką nie byłoby tak łatwo ;)
Było na tyle ciemno, że AF bez wspomagania nie znajdował niczego, a ja miałem problemy z wycelowaniem w modelkę.
poszukiwacz2006
28-03-2014, 23:11
Autorowi wątku raczej chodzi o szybkość a nie celność. Gdy zupełna ciemnica, to wspomaganie pomoże, ale i tak trwa to długo.