Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Elph 33HS / Ixus 255HS

pst
27-03-2014, 11:40
Witam

mam kłopot z nagrywaniem filmów na moim kompakcie. Po ~10-11 min nagrywanie się zatrzymuje bez żadnej przyczyny. Nie wyświetla się błąd ani inny komunikat.
Nagrywam w 1280. Potrzebuję nagrać ~80-90min.
Myślałem że to sprawa karty. Mam Lexar SDHC I, klasa 10, coś takiego tyko 16GB a nie 32GB jak na obrazku

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.lexar.com/files/imagecache/product_thumbnail/Pro_SDHC_400x_32GB.png)

Ten plik ma ~1.15GB. Format mov.

Próbowałem również na Elph 320HS (oba aparaty z USA) ale efekt ten sam: po 10min koniec nagrywania.
Aparat pokazuje ~85min możliwe do nagrania na pustej karcie w 1280p ale jak pisalem nagrywanie wyłącza się.
Googlałem, napisałem do supportu Canona :lol: i jak na razie nie widzę rozwiązania.

Może ktoś podpowie? będę wdzięczny, bo potrzebuję nagrać mecz który trwa ~90min.

FlatEric
27-03-2014, 12:45
A sprawdziłeś w instrukcji, czy i jakie są ograniczenia przy nagrywaniu filmów tymi aparatami?
Bo kompaktowe Canony mają pod tym względem ograniczenia zarówno co do wielkości pliku, jak i czasu nagrania (np. A 550 może nagrać film maksymalnie 1 GB, a SX 160 IS - 4 GB). Skoro na karcie 32 GB aparat Ci się wyłącza po zagraniu ok. ~1/8 pojemności karty (10 z 85 minut), to przypuszczam, że może osiągać graniczne 4 GB pliku.
Jeśli chodzi o długość nagrania, ograniczenie jest bodaj do 45 minut lub 1 godziny, zależnie od trybu nagrywania. Czyli, co najwyżej, znacznie zmniejszając rozdzielczość może uda Ci się dociągnąć do 1 godziny (o ile zmieści się w 4 GB) - ale nie więcej.

pst
27-03-2014, 13:21
Taaaa... należałoby mi napisać RTFM! :oops:
Grzebałem w specyfikacji na stronie Canona i w tabeli jak byk stoi ile minut na jakiej karcie w jakiej rozdziałce...
Szkoda że nie dopisali tego co jest w instrukcji czyli:
- max clip size 4GB
- dla 1920 i 1280 nagrywanie zostanie zatrzymane po ok. 10minutach; dla roz. 640 zatrzymanie nastąpi po około godzinie.
Wymagana klasa karty: 6 lub wyższa.

Przyjdzie zatrudnić umyślnego który stanie za statywem i będzie wciskać record co 10min :O.

pst
28-03-2014, 12:02
Niestety nie wiem jak edytować swojego posta... może się nie da? Nie logowałem się już kilka lat.... trochę się pozmieniało.
Proszę Moda o scalenie z poprzednim.

Napisałem do Cupportu canona - oto odpowiedź :mrgreen:

Thank you for contacting Canon product support. I am sorry to hear that you are unable to record long video using your PowerShot ELPH 330 HS camera.
The length of time that a movie file will record is based on the settings selected in the camera menu. At the 1920 setting you can record approximately 14 minutes and 34 seconds using a 4GB memory card. At the 1280 setting, approximately 20 minutes and 44 seconds and the 640 setting, approximately 43 minutes and 44 seconds. Recording may stop even if the maximum clip length has not been reached on some memory cards. SD Speed Class 6 or higher memory cards are recommended.

Try the following steps to change the recording resolution:

1. Turn the camera on in video shooting mode.
2. Press the FUNC/SET button.
3. Select the settings using the up or down arrow button.
4. Select the resolution you wish to set using the left or right arrow button.
5. Press the FUNC/SET button.
6. Shoot the video.

I hope this information is helpful to you. Please let us know if we can be of any further assistance with your PowerShot ELPH 330 HS camera. Thank you for choosing Canon.

A to stoi w manualu na stronie 172 czyli na samym końcu książeczki.
manual: Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : PowerShot ELPH 330 HS (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/digital_cameras/powershot_elph_330_hs#BrochuresAndManuals)

The values in the table are measured according to Canon standards and may change depending on the subject, memory card and camera settings.
Recording will automatically stop when the clip file size reaches 4 GB, or when the recording time reaches approximately 10 minutes when shooting in [1920] or [1280], and
approximately 1 hour when shooting in [640].
Recording may stop even if the maximum clip length has not been reached on some memory cards. SD Speed Class 6 or higher memory cards are recommended.

Szkoda że nie zająknęli się o tym przy podawaniu specyfikacji w tej tabeli (trzeba trochę zjechać w dół strony):
Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : PowerShot ELPH 330 HS (http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/digital_cameras/powershot_elph_330_hs#Specifications)

Zapytałem Panią kto się myli: ona czy manual? albo ja nie potrafię ustawić kompaktu :/