PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia kolorowych blaszanych prostokątów... :)

Voyager70
26-03-2014, 21:27
Cześć,
Kolega poprosił mnie o wykonanie zdjęć kilkunastu próbek kolorystycznych lakierowanych blaszek o wymiarach 7x14 cm (próbniki do czegoś tam :) ). Kolory są różne - od bieli o fakturze drewna po ciemny brąz. Część ma właśnie drewnianą fakturę, a część jest gładka, nie metaliczna, ale po prostu gładka. I z tymi właśnie mam kłopot, bo albo, jeśli próbuję przy świetle dziennym, pojawiają mi się refleksy świetlne, albo odcień koloru na zdjęciu odbiega znacząco od rzeczywistego. Przypuszczam, że wskazany byłby tu namiot bezcieniowy, ale nie mam do takowego dostępu. Próbowałem robić te zdjęcia tak: aparat na statywie, obiektywem w dół, na dole biała kartka papieru, a na niej fotografowane próbniki, w trybie M, światło ustawione na samą białą kartkę z prześwietleniem o 2 (gdzieś wyczytałem, że taka metoda jest skuteczna), co powinno zapewnić prawidłowe naświetlenie obiektu. W ramach obróbki w DPP próbowałem korekt jasności oraz balansu bieli, ale np. przy suwaku temperatury barwowej w ogóle nie trafiłem na odcień taki, jak rzeczywisty.
Czy byłby ktoś uprzejmy wspomóc mnie jakąś radą?
I kolejna kwestia - to będą próbki drukowane w katalogu/ na ulotkach - przy zapisywaniu do formatu jpg - jak określić parametry - rozdzielczość, wielkość itp? Bo co innego "dostosuj zdjęcie do ekranu", a co innego zadać mu konkretny rozmiar.
I ostatnie pytanie, natury raczej estetycznej - czy wg Was lepiej zrobić większościowy wycinek tych blaszek, czy wykadrować wraz z cienką ramką tła dookoła?

Szczególnie mi zależy na radach w kwestii jednolitego oświetlenia oraz zachowania wierności kolorystycznej :)

Z góry dziękuję za pomoc! :)

tlustyx
26-03-2014, 22:50
... odcień koloru na zdjęciu odbiega znacząco od rzeczywistego. ...
Po pierwsze to poprawny WB - przeczytaj http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/36-balans-bieli-czyli-szarosc-19896/
Po drugie to odpowiednio skalibrowany monitor - trochę o tym http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/78-jeszcze-raz-o-wyswietlaniu-kolorow-68233/

... światło ustawione na samą białą kartkę z prześwietleniem o 2 (gdzieś wyczytałem, że taka metoda jest skuteczna), co powinno zapewnić prawidłowe naświetlenie obiektu.
Przy pomiarze innym niż matrycowy, czyli np. punktowy - raczej tak - tu znajdziesz wyjaśnienie http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/51-ustawiane-ekspozycji-i-system-strefowy-25632/

I kolejna kwestia - to będą próbki drukowane w katalogu/ na ulotkach - przy zapisywaniu do formatu jpg - jak określić parametry - rozdzielczość, wielkość itp?
Musisz wiedzieć w jakiej rozdzielczości będzie druk i jakiej wielkości będzie obrazek, takie parametry wpiszesz podczas kadrowania.
Najlepiej jednak oddaj zdjęcia w pełnej rozdzielczości, grafik który będzie robił projekt katalogu sam sobie odpowiednio wykadruje.

...czy wg Was lepiej zrobić większościowy wycinek tych blaszek, czy wykadrować wraz z cienką ramką tła dookoła?
Zrobić zdjęcia tak, aby zajmowały cały kadr i jak napisałem wcześniej oddaj w całości.