Zobacz pełną wersję : NEEWER NW680 - co sądzicie ?
artvirtual
25-03-2014, 19:50
Witam
Przeglądając oferty allegro napotkałem ogłoszenie z czymś takim jak NEEWER NW680 NEEWER NW680 E-TTL II GN:58 metalowa stopka LCD (4082107218) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/neewer-nw680-e-ttl-ii-gn-58-metalowa-stopka-lcd-i4082107218.html)
Parametry ciekawe bo i wysoka liczba GN- 58 i E-TTL i HHS i multi a wszystko za rozsądną kasę.
Proszę o opinie, może ktoś miał już do czynienia z tą lampą.
Witaj
1. Przypadkowy sprzedawca - os.fizyczna a nie firma
2. Gwarancja zaniżona do 12 mcy teoretycznie , w praktyce lampa bez gwarancji.
3. Brak informacji o lampie i co wiecej o firmie.
Według mnie trzeba być wariatem albo mieć za dużo kasy żeby to kupic...
Pozdro...
artvirtual
27-03-2014, 17:15
Dziękuję za opinię
Troszkę jeszcze przeszukałem portal aukcyjny , a że interesuje mnie lampa z trybem TTL do 550-600zł znalazłem identyczą lampę sprzedawaną przez firmę ELTEC tyle że tam lampa jest bez oznaczeń a producentem jest Thinklite i tak jak w poprzedniej aukcji gwarancja 12miesięcy , z tą mała różnicą że tu Lampa błyskowa GN:58 TT-680 Canon HSS e-TTL W-wa (4081994942) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-gn-58-tt-680-canon-hss-e-ttl-w-wa-i4081994942.html) wycenili ją o ponad 100zł więcej .
Muszę przetrawić informację, chyba że ktoś ma pomysł na stosunkowo mocną lampę do 600zł z ttl-em
odpuść takie nieprzetestowane wynalazki. Wybór duży przecież masz. Z mocnych lamp z ett-em 2 masz yonguno 565 i 568, nissina 866, ostatio pojawiła się też nowa seria udanych lamp firmy Voeloon. Nowe kosztują może trochę więcej niż 600zł, ale na pewno warto dozbierać. Jeżeli potrzebujesz na już - to poszukaj w "używkach". Jeżeli nie zależy Ci na ettlu2 tylko na ettu, to polecam 550ex canona. Potężna lampa w Twoim budżecie.
Osobiście wybrałbym lampę systemową. Mialem 3 szt 550ex - przywiezione z niemiec do strobingu. Wymieniam je teraz na 600ex.
Jeżeli nie zależy Ci na ettlu2 tylko na ettu, to polecam 550ex canona.
A skąd to wziąłeś? Może warto doczytać, aby nie wprowadzać innych w błąd, np. tu:
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/e-ttl-ii-faq-jak-dziala-nowy-system-i-czego-wymaga-2421/
artvirtual
02-04-2014, 00:49
1.Wstęp
I stało się po pewnych negocjacjach nabyłem lampę NEEWER NW-680 za wedle mnie rozsądne 350zł co co wydaje mi się nie wygórowaną kwotą za tego typu urządzenie.
2.Pierwsze wrażenie
Całkiem pozytywne, plastiki naprawdę dobrej jakości, nic nie lata, nic nie trzeszczy. Wszystkie przyciski rozmieszczone ergonomicznie. Regulacja głowicy zarówno w poziomie jak i w pionie odbywa się z pewnym przyjemnym oporem zakończonym klikiem.
3.Pierwsze uruchomienie
Komora na akumulatorki umieszczona jest z prawej strony lampy i baterie ładujemy w lampę w jednej linii, a dzięki wyraźnym oznaczeniom biegunowości ciężko będzie pomylić plus z minusem. Klapka ciasno i solidnie zamyka komorę.
Przy każdorazowym włączeniu lampy uruchamiany jest test silniczka zoom-a i trwa około sekundy. Pierwsze naładowanie i gotowość do pracy następuje po mniej niż 2s. Podświetlenie wyświetlacza możliwe jest od razu po włączeniu lampy.
4.Funkcje i dostępność opcji
W lampie zastosowano dedykowane przyciski funkcyjne jeden odpowiada za jedną sprecyzowaną funkcję urządzenia oraz zespół wyboru wraz z przyciskami zwiększania i zmniejszania wartości. Przycisk TEST pełni również rolę kontrolki gotowości.
Całość czytelna i nie wymagająca “ czytania instrukcji “
5.Jak to się sprawdza “ na aparacie “
Mocowanie w sankach blokowane nie poprzez zatrzask , a jedynie za pomocą dokręcenia pierścienia blokującego - proste i skuteczne rozwiązanie.
W menu aparatu dostępne są wszystkie funkcje które oferuje nam lampa, mamy możliwość bezpośredniego ustawienia w body zarówno domyślnego trybu E-TTL jak i pozostałych: manualnego oraz błysku stroboskopowego.
Bardzo użyteczną funkcją lampy jest HSS i spisuje się naprawdę dobrze. W trybie E-TTL bez względu na położenie głowicy prawie zawsze następował prawidłowy dobór siły błysku.
Dość istotną sprawą jest możliwość zdefiniowania sobie w body indywidualnych nastaw lampy oraz tego czy lampa ma być wyzwalana z pierwszą czy też z drugą kurtyną.
Dla kreatywnych dostępny jest tryb błysku stroboskopowego w zakresie od 1 do 99 Hz przy czym częstotliwość oraz dostępna ilość błysków przedstawiona jest w tabelce w instrukcji obsługi.
6. Krótkie podsumowanie
Lampa to udany kompromis miedzy mocą, jakością i ceną. Niewątpliwą zaletą jest moc bo wedle instrukcji liczba przewodnia tej lampy to 58, lampa potrafi doświetlić naprawdę mocno oddalone obiekty. System wspomagania pomiaru jak i współpraca z aparatem nie nastręcza problemów, automatyczny zoom lampy działa w szerokim zakresie ogniskowych od 24 do 105mm i pokrywa się z nastawami obiektywu.
Jedynym minusem zaobserwowanym do tej pory jest długie ładowanie w trybie manualnym przy wykorzystaniu pełnej mocy lampy i waha się w granicach 2-3s.
Dodatkiem na plus jest odbłyśnik oraz dyfuzor którego zastosowanie skutkuje przejściem lampy na tryb “ szerokokątny “ 14mm i faktycznie przy tym zastosowaniu daje ładne szerokie światło.
Co też zasługuje na uwagę to mocowanie statywowe umieszczone z boku obudowy, przydaje się to szczególnie w sytuacjach kiedy do stopki dopinamy odbiornik radiowy a nie chcemy go zbytnio mechanicznie obciążać.
Jak dla amatora lampa w zakresie cenowym do 400zł z E-TTL II warta swojej ceny i w porównaniu z konkurencją może i nie powala ale jest o 50% do 100% od nich tańsza i tak też należy traktować tą lampę.