Zobacz pełną wersję : Obiektywy m42 czy warto :)
Patryk Gałązka
24-03-2014, 17:51
Posiadam takie 3 obiektywy m42 :
-AUTO REVUENON f/2.8 35mm
-AUTO REVUENON f/1.8 50mm
- -AUTO REVUENON f/2.8 135mm
I moje pytanie, posiadam do systemu canona następujące obiektywy 17-55 f/2.8 50mm f/1.8 85mm f/1.8 czy z powyższych obiektywów wyciągnę coś więcej, jakiś bardzo ciekawych bokeh ? I czy warto kupić adapater i ich używać ponieważ zrobią coś czego nie osiągnę powyższymi czy po prostu sprzedać je dalej ? Body 60D :)
Posiadam takie 3 obiektywy m42 :
-AUTO REVUENON f/2.8 35mm
-AUTO REVUENON f/1.8 50mm
- -AUTO REVUENON f/2.8 135mm
I moje pytanie, posiadam do systemu canona następujące obiektywy 17-55 f/2.8 50mm f/1.8 85mm f/1.8 czy z powyższych obiektywów wyciągnę coś więcej, jakiś bardzo ciekawych bokeh ? I czy warto kupić adapater i ich używać ponieważ zrobią coś czego nie osiągnę powyższymi czy po prostu sprzedać je dalej ? Body 60D :)
Czy nie było by warto kupić adapter za 15 zł i samemu sprawdzić? ;)
testuj testuj :p
50 1.8 jest super i 135 jak będzie ostra sztuka to też będziesz zadowolony :P
Albo taki wypasiony... za 26,50 to piknie jak jest ostro...
Chłopie! Masz sprzęt za kilka tysięcy złotych i się zastanawiasz, czy warto kupić groszową przejściówke by sprawdzić... calkiem fajne i nie najtańsze m42... allegro.pl i do dzieła!
słowiczek
24-03-2014, 19:32
Kup przejściówkę z potwierdzeniem ostrości i działaj. Ja kupiłem przejściówkę i do tego obiektyw makinon 28-80 w celu sprawdzenia właśnie. No i jest ok,obiektyw mimo nie najlepszego światła (3.5-4.5)spisuje się świetnie,może to zasługa dobrej optyki zakończonej soczewką 72mm. Niedługo wstawię zdjęcia z tego szkiełka.
czy z powyższych obiektywów wyciągnę coś więcej, jakiś bardzo ciekawych bokeh ? I czy warto kupić adapater i ich używać ponieważ zrobią coś czego nie osiągnę powyższymi czy po prostu sprzedać je dalej ? Body 60D :)
Myślę, że początkowo będziesz zachwycony. Później to wszystko odłożysz i nie wrócisz.
Miałem pełno takich różnych cudaków z czasów Praktici ale i późniejszych (super cena).
jak nie chcesz kupować przejściówki za 20zł to zobacz sample na necie i oceń czy ci pasują; mz szkła masz super ale nie każdy radzi sobie z brakiem AF
Myślę, że początkowo będziesz zachwycony. Później to wszystko odłożysz i nie wrócisz.
To wtedy napisze do mnie i ja chętnie 35 i 50 odkupię.
Albo i nie;)
Ja od 7 lat (wtedy trafiło do mnie pierwsze manualne szkło) jeszcze nie odłożyłam tzn. kasę odkładam i systematycznie coś wymieniam lub dokupuję :mrgreen:
--- Kolejny post ---
To wtedy napisze do mnie i ja chętnie 35 i 50 odkupię.
A ja 135 przygarnę:D
Patryk Gałązka
24-03-2014, 23:45
Dobra to zamawiam adapter jaki polecacie z potwierdzeniem ostrości czy to pic na wode ? Jak nie spodobają mi się efekty to odsprzedaje :) Jakimi kwotami jesteście zainteresowani ? Podrzućcie jakieś adaptery na alledrogo.pl jak chcecie kupować to piszcie pw :)
bierz z potwierdzeniem. Lepiej dołożyć kilka złotych niż później się denerwować że większość materiału jest nieostre.
Przez M42 każdy na początku przechodził, bo wydaje nam się, że za grosze można mieć fajny obiektyw.
Warto zainwestować w niektóre szkła takie jak Takumara 85/1,9 czy Takumar 50/1,4.
Szkła 135/2,8 to proste konstrukcje i optycznie takie sobie. Dandelion z potwierdzeniem też nie daje 100% pewności ostrzenia w punkt. Do Canona 60D można pokusić się o trochę droższy dandelion z możliwością programowania. Można przy jego pomocy niwelować BF i FF obiektywu.
jellyeater
25-03-2014, 09:35
Ostrzenie manualne na 60D to musi być poezja. Heh. Do tego to jednak najlepiej nadają się stare analogi. W mojej minolcie na szkle 50 1.8 dużo lepiej widzę rozmycie tła niż w Eos 5D i Sigmie 50 1.4.
Masz 17-55 2.8. Wątpię by to 35 było lepsze. Jednak latka lecą i postęp w optyce jest znaczny. 135 to już na APS-C długa ogniskowa. Do portretów masz 85.
Kup sobie starą puszkę z mocowaniem M42, wsadź film i się baw. Albo olej to. Jeszcze rozumiem jakbyś szkieł nie miał. :) Ale masz czym focić.
słowiczek
25-03-2014, 12:07
Czytałem o problemach z centrycznością w tandemach eos-m42,ale dotyczyło to ogniskowych rzędu 300-400. Na kliszy odchylenia przechodzą,na matrycy nie. Ja u siebie problemów nie widzę,na 400d obiektyw ostrzy w punkt.
miałem dwie przejściówki z potwierdzeniem i obie na przysłonach f/1.4 - f/2.8 nie potwierdzaly prawidłowo, dlatego ja olewam potwierdzenia - LV + powiększenie x10 i jest dobrze.
maciek12ss
25-03-2014, 12:52
W 600d było mi ciężej ustawić ostrość, jakoś mniej wygodnie (mały wizjer ) i pomimo potwierdzenia ostrości nie zawsze była tam gdzie trzeba . Od niedawna zacząłem się bawić 6d i przejściówka prawidłowo potwierdza ostrość. W 6d korzystam tylko z jupitera który ma 200mm . Nie wiem jak jest z krótszymi ogniskowymi. Heliosa nie podpinam bo przy ostrzeniu na nieskończoność haczy o lustro.
Zawsze można wymienić matówkę na tą taką własnie do manualnych obiektywów... Nie wiem, ja nie potrzebuję. Mój chip pika prawidłowo...
Święte słowa :mrgreen: ,ale to pewnie każdy musi przez to przebrnąć !.
Używałem tych obiektywów najpierw z ciekawości podkręcony"magią" a to bokehu a to rysunku a póxniej dla eksperymentów.
W końcu oddałem ,rozprzedałem.
Takie obiektywu kosztują grosze i takie fotki produkują.
Ot takie bzdury dla początkujących.Stare obiektywy są przeważnie dużo słabsze optycznie od dzisiejszych.
Pobawić się można jak każdą zabawką ,ale na troszkę ważniejsze fotki ,takiego obiektywu bym nie wziął.
fhumargo
25-03-2014, 22:26
Dobra to zamawiam adapter jaki polecacie z potwierdzeniem ostrości czy to pic na wode ? Jak nie spodobają mi się efekty to odsprzedaje :) Jakimi kwotami jesteście zainteresowani ? Podrzućcie jakieś adaptery na alledrogo.pl jak chcecie kupować to piszcie pw :)
I w taki sposób można obejść minimalną ilość postów aby wystawić coś w dziale Sprzedam.
Założyć temat a później próbować opchnąć.
I w taki sposób można obejść minimalną ilość postów aby wystawić coś w dziale Sprzedam.
Założyć temat a później próbować opchnąć.
nie wiem czy zauważyłeś, ale to użytkownicy forum pierwsi wyrazili zainteresowanie zakupem i to wszystkich trzech, a założyciel tematu odpisał.
A Ty przyszedłeś tylko po to żeby się przyczepić :(
Jak masz z tym problem to na dole jest taki znaczek, taki malutki wykrzyknik i tam możesz zgłosić do moderatorów ;)
Otóż to! Sam zaproponowałem, że szczególnie tego 35mm chętnie odkupię JEŚLI kolega Patryk nie będzie ich wykorzystaniem zainteresowany. W razie czego forum oferuje opcję prywatnej wiadomości, więc chyba będzie wiedział jak skorzystać bez omijania ilości postów :D
Obecnie mam Dwa M42- Heliosa 58mm/ f2 i Practicę 200mm/ f4.5 Uważam, ze to właśnie Heliosem zrobiłem jedne z lepszych portretów w swojej... "karierze". Chociaż portreciarz ze mnie żaden i nie miałem w rękach np. 85L. Na moje potrzeby i raz na ruski rok porobienie zdjęć ludziom wystarcza. Częściej na zmianę z Tokurą robię nim Macro. 200 jest pożyczone i jakoś... no nie idzie mi robienie nią :D
Ale miałem kiedyś Mira 37, miałem Pentacona 50 (tego mam ale rozłożony na części pierwsze) i Mamiyę Sekor 200/ f4. Mir był porysowany strasznie i za coś się zamieniłem. Mamiyi nie używałem... Użyłem ze 4 razy. Także pasjonatem adaptowania nie jestem jakimś wielkim, ale swój ulubiony M42 mam i nie muślę by go sie pozbywać. I regularnie jest w użyciu (nawet dzisiaj macro ćmy).
Rocailler
05-02-2016, 17:56
Witam, odkopię trochę temat na swoje potrzeby :)
Powiedzcie mi, jak m42 sobie radzi w studiu w reklamie i produktach? jak ma się jakością do współczesnych konstrukcji?
wszędzie widzę wpisy o m42 albo pod portrety, albo tanie macro, albo tipy na tani zestaw na początek.
Da się z nich wykrzesać coś dobrego w warunkach studyjnych? myślę o czymś 80mm/100mm.
warto sobie zaprzątać tym głowę czy obiektywy nie dają sobie rady w zastosowaniach półprofesjonalnych/profesjonalnych ?
Powiedzcie mi, jak m42 sobie radzi w studiu w reklamie i produktach? jak ma się jakością do współczesnych konstrukcji?
wszędzie widzę wpisy o m42 albo pod portrety, albo tanie macro, albo tipy na tani zestaw na początek.
Da się z nich wykrzesać coś dobrego w warunkach studyjnych? myślę o czymś 80mm/100mm.
warto sobie zaprzątać tym głowę czy obiektywy nie dają sobie rady w zastosowaniach półprofesjonalnych/profesjonalnych ?
Oczywiście, że się da. Wszystko zależy od obiektywu, zdolności, oczekiwań. Co to znaczy zastosowanie profesjonalne ?
Rocailler
05-02-2016, 18:28
Miód dla moich uszu :)
no więc właśnie, jaki obiektyw? jakieś konkretne modele, które się sprawdzają? myślę, że dla mnie podstawowe czynniki to ostrość i rozdzielczość, oraz względnie niewielkie zniekształcenia obrazu (dystorsje, aberracje), generalnie cała reszta może być pewnie dobrze zatuszowana dobrym oświetleniem.
Od czasu do czasu zdarzają się zlecenia na jakieś katalogi, stocki, plakaty, packshooty, z reguły pożyczam obiektywy, ale jeśli jestem w stanie uzyskać zadowalającą jakość za grosze, to czemu by nie spróbować. Skrót myślowy, że "profesjonalne" odnosi się do tego, że czasem fotka idzie w szeroki świat i zdarzają się bardzo wymagający i klienci i odbiorcy, nie wiem czy te konstrukcje są w stanie temu podołać
Kiedyś sobie radziły.
Obecnie niektóre są nawet uznawane za "kultowe".
Jednak dużo zależy od Twoich oczekiwań, i danego modelu obiektywu, można znaleźć i przeciętne, i trochę lepsze manualne szkła.
Miód dla moich uszu :)
no więc właśnie, jaki obiektyw? jakieś konkretne modele, które się sprawdzają? myślę, że dla mnie podstawowe czynniki to ostrość i rozdzielczość, oraz względnie niewielkie zniekształcenia obrazu (dystorsje, aberracje), generalnie cała reszta może być pewnie dobrze zatuszowana dobrym oświetleniem.
Od czasu do czasu zdarzają się zlecenia na jakieś katalogi, stocki, plakaty, packshooty, z reguły pożyczam obiektywy, ale jeśli jestem w stanie uzyskać zadowalającą jakość za grosze, to czemu by nie spróbować. Skrót myślowy, że "profesjonalne" odnosi się do tego, że czasem fotka idzie w szeroki świat i zdarzają się bardzo wymagający i klienci i odbiorcy, nie wiem czy te konstrukcje są w stanie temu podołać
Coś za coś, albo zadowalająca/dobra jakość albo szykuj więcej kasy. Jeżeli trafiają się wymagający klienci to chyba płacą za to czego wymagają.
Rocailler
05-02-2016, 18:56
Jednak dużo zależy od Twoich oczekiwań
no właśnie nie wiem do konca czego mogę od m42 oczekiwać, liczę, że mi to wyoślicie :)
Coś za coś, albo zadowalająca/dobra jakość albo szykuj więcej kasy. Jeżeli trafiają się wymagający klienci to chyba płacą za to czego wymagają.
liczę się z tym. aczkolwiek większość z nich potrzebuje fotki do katalogu, na których nawet kit się sprawdza. nigdy nie miałem styczności z m42 i chciałbym właśnie wiedzieć co da się z nich wyciągnąć i za ile, bo z tego co widziałem to te obiektywy też potrafią kosztować czterocyfrowo.
Nie pytam ze skąpstwa - nienie :) pytam, bo może za ułamek ceny jestem w stanie sobie kupić całą gamę potrzebnych obiektywów, zamiast pożyczać. ( kilka wypożyczeń to koszt obiektywu m42). Jestem gotów nawet zaryzykować i kupić po prostu na próbę - jak się nie spodoba to sprzedam, nie wiem tylko co będzie najlepsze do produktów, bo tak jak mówicie są dobre i średnie a te marki i modele nic mi nie mówią :(
Jeśli m42 do produktu tylko jakieś makro obiektywy. Jest fajna Wołna 50mm f2.8, ktoś tu gdzieś pisał też o Industarze 55mm f2.8, ale tego nigdy nie sprawdzałam osobiście. Do produktu to i tak T-S najlepszy jest imho.
Rocailler
05-02-2016, 20:18
Jeśli m42 do produktu tylko jakieś makro obiektywy. Jest fajna Wołna 50mm f2.8, ktoś tu gdzieś pisał też o Industarze 55mm f2.8, ale tego nigdy nie sprawdzałam osobiście. Do produktu to i tak T-S najlepszy jest imho.
też gdzieś trafiłem na wołne, że dobra, ale mam canona 50mm f/1.4 więc założyłem, że jednak lepszy :) no właśnie, jakby się te obiektywy miały do C50mm/1.4 ?
ale dla mnie 50mm to raczej ostateczność w produktach. A coś dłuższego? trafiłem na:
- Jupiter-9 85/2
- Helios 80/1.5
- Carl Zeiss Pancolar 80/1.8
może coś takiego? ale wszędzie mówią o nich "idealny do portretów" - cóż ja mam cropa (C7d) i chce do produktów, tj. "ładny bokeh" średnio mnie satysfakcjonuje :D
MZ nie warto w M42 wchodzić w fot. produktowej. Pod C7D kup sobie C 85/1,8USM i będziesz mega zadowolony.
że "profesjonalne" odnosi się do tego, że czasem fotka idzie w szeroki świat i zdarzają się bardzo wymagający i klienci i odbiorcy, nie wiem czy te konstrukcje są w stanie temu podołać
Jeśli trafisz na takich klientów , nie masz szans na poważna współpracę.Pobawić możesz się takimi obiektywami, nawet osiągniesz w miarę zadowalający efekt, ale tylko tyle.Niestety lub stety , nastały takie czasy że odbiorca który zleca zamówienie bardzo często w rozmowie przy określaniu warunków współpracy dopytuje o to , czym dane zlecenie będzie wykonane.I uwierz mi, nie ma dla nich problemu z odszukaniem danych.Chcesz zarobić musisz zainwestować.To tak jak amator - też zrobi zdjęcia ślubne, ale ich jakość,nigdy nie będzie na poziomie fotografa zajmującego się tym profesjonalnie.
Kolega cobalt dał Ci rozsądną propozycję.W miarę tanią.
Pod C7D kup sobie C 85/1,8USM i będziesz mega zadowolony.
Na pewno 85/1.8 do produktów? Nie 60/2.8 albo 100/2.8?
Pytanie jakie to produkty - pierścionki czy kanapy
Rocailler
05-02-2016, 22:29
Jeśli trafisz na takich klientów , nie masz szans na poważna współpracę.Pobawić możesz się takimi obiektywami, nawet osiągniesz w miarę zadowalający efekt, ale tylko tyle.Niestety lub stety , nastały takie czasy że odbiorca który zleca zamówienie bardzo często w rozmowie przy określaniu warunków współpracy dopytuje o to , czym dane zlecenie będzie wykonane.I uwierz mi, nie ma dla nich problemu z odszukaniem danych.Chcesz zarobić musisz zainwestować.To tak jak amator - też zrobi zdjęcia ślubne, ale ich jakość,nigdy nie będzie na poziomie fotografa zajmującego się tym profesjonalnie.
Kolega cobalt dał Ci rozsądną propozycję.W miarę tanią.
Tak przerabiałem takich klientów :) Żyjemy w Czasach gdzie trzeba jakoś sobie radzić a wynajem opłaca się bardziej niż posiadanie, dlatego kiedy klient pyta co mam, to daję wszystko czego używam, czyli też to, co regularnie wypożyczam i znam. nie określam czym wykonam to konkretne zdjęcie, bo to już jest swego rodzaju tajemnica zawodowa. To jest własnie problemem, że klienci chcą zapłacić parę groszy jak za zdjęcie do katalogu i liczą, że my to robimy pod billboard 10mx10m. a nikt z nas nie weźmie średnioformatówki do zdjęć butów do katalogu na A5. Ale niestety w pełni to rozumiem, takie czasy :)
mam 50/1.4 i myślę, że daje radę, nad 100mm się zastanawiałem ale mam tylko szerokie kąty, boję się tej luki między 50 a 100, dlatego ja też z góry nastawiałem się na 85.
A produkty na prawdę różne, ale nie wykluczam wypożyczania, to kosztuje na prawdę grosze w skali zlecenia. chciałbym po prostu dokupić coś uniwersalnego i moje polska natura podpowiedziała mi, zę moze sie uda kupić całą gamę stałek z m42, no ale chyba nikczemny plan nie wypalił :)
Czyli twierdzicie, że jednak m42 nie umywa się do współczesnych konstrukcji w zastosowaniu komercyjnym?
no ale jeśli polecacie mi C85/1.8 , gdzie koszt jak na obiektyw to jest prawie żaden, a różnica ma być nieziemska to chyba nie mam co nawet próbować z m42 :)
A bo to ja wiem co On ma zamiar fotografować?:)
Ja zaczynałem z C 24-105 L , dawało radę.100/2.8 L też mu się przyda, przyda się tez któryś z Zeissów :Carl Zeiss Planar 50 mm f/1.4 T ZE , ewentualnie :Samyang 135 mm f/2.0 ED UMC. miałem kilka dni pożyczony , świetny optycznie,w studio do produktów wg mnie b. dobry.Ale tak jak powiedziałem, chce się zarobić , należy zainwestować.Nie ma drogi na skróty.
Akurat nie myślałem aż o eLce, tylko o "zwykłym", a jeśli manualny Samyang, to może coś ze starszych manualnych np. Takumarów macro S-M-C/Super Macro-Takumar 50mm F4 Reviews - M42 Screwmount Normal Primes - Pentax Lens Reviews & Lens Database (http://www.pentaxforums.com/lensreviews/S-M-C-Super-Macro-Takumar-50mm-F4.html) też się nada? ;)
Ta, ale ta Wołna to jest szkło makro, ona bije na głowe Canona f1.4 jeśli chodzi o odwzorowanie szczegółów, ale to nawet nie o to chodzi - w razie potrzeby można podejść nią bardzo blisko i nie ma zniekształceń, a w Canonie robi się kupa niestety.
Helios 40-2 jest ostry tylko na środku i to jest bardzo miękka ostrość, to szkło sie nie nadaje do produktu kompletnie, bo to niskiej jakości szkło, w portrecie jest wykorzystywane i daje fajne efekty, ale do produktu to kicha będzie. Ten obiektyw nie był projektowany to fotografii ogólnej, to techniczne szkło, pierwotnie wykorzystywane do focenia przebiegów z ekranów oscyloskopów, więc nie musiało niczego dobrze odwzorowywać. Miało byc przede wszystkim jasne. Zresztą, on teraz chodzi po średnio 2k a w tej cenie masz normalne makro obiektywy, czy to Canona 100 f2.8 makro, czy Tamrona 90mm f2.8, czy Tokinę 100mm f2.8, więc pchanie się w nieostry klamot nie ma kompletnie sensu.
Te szkła, które wymieniłeś to nie są szkła do produktu, nawkurzasz się tylko :D Jesli to ma byc m42, to jakies makro koniecznie. Te Wołnę polecam, miałam ją 15 lat, znam ja i to serio fajne szkło, ale ono kosztuje z 5 stów max, a nie 2k. Jak masz 2k to kup normalny obiektyw do makro, albo rozejrzyj się za jakimś używanym t-s, ale nie wiem czy w takiej kwocie coś znajdziesz, bo to nie są tanie rzeczy.
rozejrzyj się za jakimś używanym t-s, ale nie wiem czy w takiej kwocie coś znajdziesz, bo to nie są tanie rzeczy.
Może da się znaleźć Samyanga 24/3.5 T-S, ale 24 to może być nieco za szeroko.
_13_jacek
06-02-2016, 10:50
może coś ze starszych manualnych np. Takumarów macro S-M-C/Super Macro-Takumar 50mm F4 Reviews - M42 Screwmount Normal Primes - Pentax Lens Reviews & Lens Database też się nada? ;)Tak to stare ale, zacne szkiełko do makro. Jak dobrze pamiętam były dwie wersje, jedna rzadsza z skalą odwzorowania 1:1 i druga wersja ze skalą 1:2
Na znanym portalu aukcyjnym widziałem chodziły w cenie ok. 400zeta.
Oglądałem dużo makrowych zdjęć z takumara 50/4 1:2. We wprawnych rękach ostrość i detal kosa.
... mam 50/1.4 i myślę, że daje radę, nad 100mm się zastanawiałem ale mam tylko szerokie kąty, boję się tej luki między 50 a 100, dlatego ja też z góry nastawiałem się na 85.
A produkty na prawdę różne, ale nie wykluczam wypożyczania, to kosztuje na prawdę grosze w skali zlecenia. chciałbym po prostu dokupić coś uniwersalnego i moje polska natura podpowiedziała mi, zę moze sie uda kupić całą gamę stałek z m42, no ale chyba nikczemny plan nie wypalił :)
Czyli twierdzicie, że jednak m42 nie umywa się do współczesnych konstrukcji w zastosowaniu komercyjnym?
no ale jeśli polecacie mi C85/1.8 , gdzie koszt jak na obiektyw to jest prawie żaden, a różnica ma być nieziemska to chyba nie mam co nawet próbować z m42 :)
Jeżeli jesteś na tyle zdesperowany, żeby męczyć się manualnie z M42, to może iść w używany manual MACRO np Tamrona. Osobiście mnie już makro-polowania przeszły, ale kolega biega po krzakach z jakimś manualnym Tamronem 90mm.
Kupił chyba za 750zł. Daje na 100% więcej szczegółów niż każdy TANI M42.
Koledzy wyżej słusznie zwrócili uwagę na obiektywy macro, bo nie zawsze będziesz fotografował duże detale. W produktowej chyba AF nie jest aż tak ważny, bo możesz sobie ustawić aparat na statywie i osiągniesz całkiem dobry efekt w manualu.
A jak chcesz wygodnie, no to już: WYPRZEDAŻ TAMRON 90 2.8 MACRO CANON 90MM (5970112459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wyprzedaz-tamron-90-2-8-macro-canon-90mm-i5970112459.html) Tami nowej generacji z AF :).
_13_jacek
06-02-2016, 11:58
A jak chcesz wygodnie, no to już: WYPRZEDAŻ TAMRON 90 2.8 MACRO CANON 90MM (5970112459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Tami nowej generacji z AF .Trochę drogo.
Warto rozglądać się za używką np: TAMRON SP AF 90 2.8 Di MACRO 1:1 CANON EF (5956869906) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tamron-sp-af-90-2-8-di-macro-1-1-canon-ef-i5956869906.html#thumb/3)
Używka ale w najnowszej wersji z VC np: Tamron 90mm 2.8 DI VC CANON / WYPRZEDAŻ SYSTEMU (5971341092) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tamron-90mm-2-8-di-vc-canon-wyprzedaz-systemu-i5971341092.html)
Nie znam sprzedających ale obaj 100% pozytyw. Osobiście nigdy nie kupuję jeśli ktoś ma poniżej 99,6% i zawsze jestem zadowolony z zakupów.