Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Targi fotograficzne w Łodzi

Morfii
24-03-2014, 08:30
Witam,
jestem z Łodzi i jak mi wiadomo od 27 marca (czwartek) są targi fotograficzne w Łodzi.
Tak mi przyszło do głowy, że może ktoś z forum będzie akurat na tych targach... no a po targach może by tak wyskoczyć do Łódzkiej Manufaktury - coś zjeść / ewentualnie porobić zdjęcia na jej terenie?

dr11
24-03-2014, 10:31
Plan mam wziąć dzień wolny w piątek i połazić po targach. Ale mogę go nie brać i pójść w sobotę. Tylko w sobotę raczej nie będę miał czasu na późniejsze szwędanie.

Zbyszko666
24-03-2014, 12:34
Tylko jedno zasadnicze pytanie czy tego roku będzie się warto wybrać do Łodzi, bo po ostatnich recenzjach szału nie było.

Morfii
24-03-2014, 13:03
Właśnie na fejsie napisali:

"Podczas tegorocznych targów Film Video Foto w Łodzi, firma Canon będzie obecna nie tylko za pośrednictwem partnerów, ale także na własnym stoisku, gdzie zaprezentowana zostanie szeroka oferta profesjonalnych produktów wideo.
Stoisko Canon zostało zaprojektowane w formie ministudia, gdzie będzie można wypróbować najnowszy sprzęt, porozmawiać z ekspertami i dobrać rozwiązania optymalnie dopasowane do potrzeb. Wśród dostępnych produktów znajdą sią m.in. lustrzanki EOS 5D Mark III, EOS 6D, EOS 7D i EOS 1D X, kamery XF100, XF105, XF300, XF305, XA20 i XA25, które świetnie sprawdzają się podczas relacjonowania wydarzeń czy kręcenia filmów dokumentalnych i ślubów. Dopełnieniem będzie prezentacja produktów z serii Cinema EOS:kamer EOS C100, C300, C500 i obiektywów filmowych CN-E50mm T1.3 L, CN-E85mm T1.3 L, CN-E135mm T2.2 L.
Zapraszamy na stoisko 59"

Ja wejściówkę i tak mam za free a do tego blisko, więc się pojawię. Czy z drugiego końca Polski warto jechać? Faktycznie bym się zastanowił, bo poprzednie lata były takie se ;) ale za to ciekawe warsztaty był. Mam nadzieję że i warsztaty fajne będą w tym roku.

Morfii
25-03-2014, 09:19
Dodaje plan stoisk:
Plan Stoisk - XVII Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Audio i Video FILM VIDEO FOTO - -== MTŁ ==- Międzynarodowe Targi Łódzkie (http://www.targi.lodz.pl/targi/262-xvii-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/3975-plan-stoisk/)

Program imprezy:

Program Imprez Towarzyszących - XVII Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Audio i Video FILM VIDEO FOTO - -== MTŁ ==- Międzynarodowe Targi Łódzkie (http://www.targi.lodz.pl/targi/262-xvii-targi-sprzetu-fotograficznego-filmowego-audio-i-video/3953-program-imprez-towarzyszacych/)

może komuś się to przyda :)

RTSiak
25-03-2014, 10:58
ja wpadne na bank pewnie juz w czwartek

czy tylko u mnie mapka stoisk po powiekszeniu jest mniejsza niz przed kliknieciem ? :P

Morfii
25-03-2014, 12:32
Tak jest z tą mapą :D może to wina chroma ?
Ja planuje czwartek i piątek... chyba że będzie warto to i sobota (głównie ze względu na wykłady - niektóre był ciekawe w tamtym roku ).

czornyj
25-03-2014, 12:36
Będę cały czas na stanowisku 76 ;)

RTSiak
25-03-2014, 19:55
poprawili mapke :P ale kurde z tego co widze nie bedzie Fototronika ? :O i ich darmowego czyszczenia matrycy ;]

Morfii
26-03-2014, 09:27
Na nich świat się nie kończy ;)

RTSiak
26-03-2014, 10:16
Tzn ktoś inny jeszcze będzie czyścił puchy za friko ? :D haha

Morfii
26-03-2014, 10:47
to się okaże... ja swojej czyścić nie muszę :P

bucefal14
26-03-2014, 19:40
ja będę w sobotę, też mam blisko ale w tygodniu niestety pracuję.
Po targach planuję mały plener, licho u mnie z modelkami, może jakaś z targów się skusi :-)

PMP
26-03-2014, 20:05
Czy dobrze widzę, że nie będzie na tych targach Tamrona???

bucefal14
26-03-2014, 21:51
a reszta? Sigma, Panasonic, Fuji, Nikon, Olympus, Samsung itd?

...może chociaż Leica...?

ArekLodzPl
27-03-2014, 13:54
Byłem, widziałem, wróciłem...po 2 godzinach :(
Dobrze że miałem darmową wejściówkę bo bym żałował wydanych pieniędzy.
Z roku na rok co raz gorzej.
Jak ktoś nie musi niech nie idzie.
Na stoisku Sigmy nie mieli nawet A35 1,4 :(
Normalnie bida z nędzą. Targi schodzą na psy. Smutne ale prawdziwe.
Jak byłem o 10-tej to jeszcze część stoisk się rozkładała - no szok

horak
27-03-2014, 16:47
Również byłem i szybko wróciłem. Rok temu było jak było ale i tak lepiej i więcej wszystkiego niż w tym roku.
Przy okazji pytałem jednego z sigmiarzy o cenę nowej 50/1.4 ale nie miał zielonego pojęcia.

RTSiak
27-03-2014, 17:19
Ja podskocze jutro bo przy okazji wejde do drugiego expo na targi piw regionalnych... :D

Morfii
27-03-2014, 22:42
ja tam jestem zadowolony :) przemacałem obiektywy Sigmy, Samyanga, Tokiny i Canona :) jutro też idę. Każdy potrzebuje coś innego...

zastanawiałem się nad ep- ex15ii ... korzystał ktoś?

jajo_antipo
28-03-2014, 22:41
Czy ktoś może wie czy na targach jest możliwość sprawdzenia przebiegu migawki ?

Morfii
29-03-2014, 10:30
Nie ma możliwości sprawdzenia przebiegu migawki. Nie ma firmy która zajmuje się serwisem.

PMP
30-03-2014, 08:36
Podzielę się swoimi wrażeniami z targów. Pierwszy raz byłem na takiej imprezie i jestem trochę rozczarowany. Najbardziej stoiskiem Canona. Ale po kolei.
1. Canon. Najpierw podchodzę i pytam czy jest ktoś z serwisu. Nikt nic nie wie, ale w końcu trafiam na gościa, który zaczyna mnie słuchać. Mówię mu o luzach obiektywu na aparacie, proponuję by sam wziął w łapkę i zobaczył o co chodzi. Odpowiedź: - nie muszę brać w łapkę bo miliony osób to samo zgłaszają. To normalne, bo inaczej nie zdjąłbym obiektywu (ciekawe czy "miliony" mają dokładnie ten sam zestaw). Ja mu mówię, że na innych szkłach tego nie mam, tylko na tym jednym. Odpowiedź: jak uważam, że coś jest nie tak, to mam odesłać do serwisu. Pytam: ale co? aparat czy szkło? Odp. nie wiem, najlepiej i to i to. Dziękuję za rozmowę. Następnie idę do ładnej pani z Canona i mówię, że chcę szkła potestować. Odp. Proszę stanąć w kolejce i wpisać się na listę Ja: ale tu nie ma kolejki. Ładna pani no to wpisać na listę Wpisałem się, a ładna pani teraz nie można testować, może pan sobie matrycę wyczyścić Ja: ale ja mam czystą matrycę. Ładna pani: teraz nie można testować, za jakąś godzinę Żenada. Ponadto wystawili sprzęt filmowy do testowania a na planie ustawili statyczne modelki (?) Tak więc, Canon, a raczej ludzie Canona bardzo rozczarowali. Jeszcze był taki gość, nie pamiętam nazwiska, przysłuchiwałem się jego wypowiedzi, to dosłownie robił antyreklamę swojej firmie. Szok. Tyle wrażeń ze stoiska C.
2. Idę do stoiska fotoaparaciki.pl. Pytam o tamrona 150-600. mieliśmy 1szt. ale się sprzedał Wydaje mi się, że mając na targach 1szt. nie powinno się jej sprzedawać, bo więcej korzyści przyniosłoby pokazanie jej jak największej grupie, no chyba, że na końcu ostatniego dnia (ja byłem kilka min. po 10.00). Pytam dalej: a czy macie w sklepie, odp. chyba mamy 1szt. ja: chyba?, odp. no nie wiem, musiałbym zadzwonić do sklepu Bez komentarza. Ja chyba jestem z innej planety, bo inaczej z klientami rozmawiam.

To były dwa stoiska, które mnie najbardziej rozczarowały, choć mniejszych wpadek było więcej. Rozmawiałem też z innymi ludźmi i mieli podobne wrażenia. Na PLUS muszę opisać stoisko dystrybutora EIZO. Świetnie. Najpierw wykłado-warsztat, potem modelki w fajnych kolorach. Potem na każdym monitorze można obejrzeć swoje foty. I bardzo zaangażowany sprzedawca. Konkretny, kompetentny. Gdyby można było kupić na miejscu, to bym kupił. Tak czy inaczej w przyszłym tyg. kupię monitor Eizo. Tak powinni działać wystawcy na targach. Żeby być uczciwym to dodam, że fajnych wystawców było więcej i sporo ciekawych rzeczy można było się dowiedzieć na towarzyszących wykładach. Największy niesmak pozostał jednak po Canonie.
To tyle, w skrócie :)

Morfii
30-03-2014, 09:50
No to miałeś lekkiego peszka z tym canonem ;) Ja takich problemów nie stwierdziłem... a ta ładna Pani z Canona to modelka a nie obsługa... tzw. zastępstwo, bo reszta była na wykładach wtedy. Fotoaparacik faktycznie nie wiedział co ma i czy to ma :D
W sobotę wykłady w podróży i o macro rewelacja :D dobrze że na nie trafiłem :)
A co do Eizo, to oni co roku mają takie podejście. Szkoda że też nie po testowałem tak jak piszesz.

Docsbo
30-03-2014, 10:22
Ja byłem pierwszy raz, z Warszawy niedaleko wiec i w czwartek i wczoraj. Wrażenia ze stoiska canona takie jak powyżej, w czwartek byłem o 10.00 i około 12 udało się z trudem przetestować 100-400. Akurat u EIZO Trafiłem na diametralnie innego sprzedawcę niż pisze PMP, po 5 min. grzecznie podziękowałem. Natomiast pozytywne zaskoczenie na stoisku KSK dystrybucja demonstrujacego intuosy, miła rozmowa pokazanie wszystkich tabletów byłem pózniej na ich spotkaniu o tym jak robić fotografie lewitacyjna - demonstrowal to sprzedawca z którym wcześniej rozmawiałem, fajnie rzeczowo kompetentnie. Wczoraj byłem na 2 spotkaniach: fotografia podróżnicza z Marcinem Dobasem i zajrzałem na podstawy kompozycji. 2gie spotkanie nie wnosiło wiele nowego, ale prowadzący (Mikołaj Świderski ?) ciekawie opowiadał o tym jak mózg postrzega obraz i opowiedzial o przykładzie nauki rysowania wg. Betty Edwards (zagooglowalem bo nie pamiętał nazwiska) bardzo ciekawe ! Natomiast pierwsze było bardzo fajne, dużo praktycznych rad - planowanie, sprzęt itp.

/offtop/
A propos Tamrona 150-600 to w piątek dzwoniłem do dystrybutora (Fototechnika) i po przekonaniu Pani do obdzwonienia dystrybutorów, oddzwoniła po 20 min. i okazało sie rzeczywiście ze w sobotę na targach nie będzie :( Ale mail do kilku sklepów zaowocował pozytywnym kontaktem w cyfrowych.pl (p. Nowacki) wiec będę miał możliwość przetestowania i ewnt. zakupu w Warszawie. Towar deficytowy bo jak powiedziała Pani do Polski przychodzi na raz kilka szt.
Będę musiał sprzedać kilka szkieł + stare pentaxy + K30 żeby go sfinansować.
/offtop off/

Podsumowując - targi bez rewelacji ale warto było - przynajmniej na pierwszy raz :)

RTSiak
30-03-2014, 20:08
Ja się pieniłem, że nie czyszczą matryc (teraz widze ze canon czyścił) a okazało się, że moja jest czysta jak łza... ale gdyby nie była......!!! :P

Co do samej imprezy to zaliczyłem tylko 1 wykład (Marka Arcimowicza z wypadu do Wenezueli) i był super, żałuje, że nie mogłem być na innych podróżniczych bo bardzo lubie takie pogadanki.
Co do sprzętu to niby było pare szkieł sigmy, ale nowe 50/1.4 robiło za atrape, można było tylko pomacać. Było też sporo szkieł Tokiny i Samyanga. Canon standardowo jak co roku. W sumie to sam nie wiem czego się spodziewałem. Na kolejną edycje też pewnie wpadne bo szkoda przegapić taką impreze jeśli ma się ją prawie pod nosem. Szkoda tylko, że z roku na rok jest słabiej.

Morfii
30-03-2014, 20:49
na te targi warto iść ze względu na warsztaty, a nie wystawców ;) tym tokiem myślenia za rok nie powinno być żadnej wartej uwagi marki :D

RTSiak
30-03-2014, 22:38
w zeszlym roku przynajmniej dla mnie warsztaty byly slabsze niz w tym wiec pod tym wzgledem z mojego punktu widzenia jest progres :D

aha teraz przypomniala mi sie akcja ze stoiska tokiny - obok 2/3 obiektywowa lezaly katalogi i 2 kupki sciereczek mikrofibrowych po 30+/- sztuk, podszedlem wsiazlem katalog zeby zobaczyc co u nich lezy a sciereczki olalem chwilowo bo pomyslalem ze poczestuje sie jedna za chwile (jakos tam fajnie wygladala z roznymi napisami itd), odkladam juz katalog i widze jak podchodzi jakis facet i bierze 2 sztuki, po czym dobiera kolejnych 28 :O a zaraz za nim inny facet juz bez zadnych oporow bierze cala kupke i jeszcze z ''wystawca'' w gadke wpada :D ehhh a takie ladne byly :(

Morfii
30-03-2014, 22:47
wysyp ściereczek był w tym roku... samyang, Tokina, hoya, sandisc, a przy kupnie czegoś od Canona można było wytargować ściereczkę ;)

Za rok zrobimy konkurs... haha kto przyniesie najwięcej niepowtarzalnych gadżetów z Targów :D hahaha

tomphoto
11-04-2014, 12:02
wysyp ściereczek był w tym roku... samyang, Tokina, hoya, sandisc, a przy kupnie czegoś od Canona można było wytargować ściereczkę ;)

Za rok zrobimy konkurs... haha kto przyniesie najwięcej niepowtarzalnych gadżetów z Targów :D hahaha

dziennikarze, dawno dawno temu. MTŁ materiały prasowe dawało na pen, teraz jakieś karteczki.
Wchodząc na targi często otrzymywało się tzw wałówkę, specjalną torbę firmową i tam mnóstwo materiałów reklamowych od 3-4 lat jest bieda.
Śmieszne to i żenujące, ściereczki długopisy i cukierki... no cóż w EU jesteśmy ale targi nie koniecznie.
Wystawcy tacy jak oferta targowa. Canon w sumie nie miał co pokazać, to wszystko było w zeszłym roku już. Za rok, będzie może lepiej, pod względem nowości.

Warsztaty w tym roku ciekawsze niż w zeszłym to prawda

PMP
14-04-2014, 00:59
Pytanie o prawa autorskie, ale w temacie tych targów. Jak myślicie, czy zdjęcia zrobione modelkom na targach można publikować bez indywidualnej zgody?

Zbyszko666
14-04-2014, 05:28
Pytanie o prawa autorskie, ale w temacie tych targów. Jak myślicie, czy zdjęcia zrobione modelkom na targach można publikować bez indywidualnej zgody?Skoro impreza o charakterze publicznym to jak najbardziej możesz je publikować. Chyba że były tam na wyłączność w co wątpię.