Zobacz pełną wersję : Canon 40d brak zdjęć na karcie
bbartekk2
24-03-2014, 00:54
Witam.
Pierwszy post na forum i niestety pierwszy problem.
Otóż to bylismy na wakacjach z leciwym juz Canonem 40d ktory mial przebieg ok 9500zdjec. Do tego dwie karty 4GB. Jedna karta sie skonczyla i to o dziwo na pliku IMG_9999(zauwazylem to w domu po tyg), zmieniliśmy karte i robiliśmy zdjecia druga karta rowniez 4GB. W domu okazało sie ze brakuje nam zdjec od IMG_9999 do IMG_0385 czyli niecale 400 zdjec z wymarzonego wyjazdu sie zagubiło.
Jakies pomysly czym jest to spowodowane i gdzie mozna ich szukac? Jezeli trzeba to podam wiecej informacji.
Bardzo prosimy o pomoc.
FOTO-PAN
24-03-2014, 01:03
spróbuj "wyciągnąć" zawartość karty Digital Image Recovery
Zobacz Pandora Recovery - polecono mi go do odzyskania zdjęć z karty bo chyba z soboty też mi wcięło trochę. Niestety ja już byłem po formacie karty w komputerze, porobieniu kilku testowych fotek i ponownym formacie w aparacie ale o dziwo program znalazł jedną fotkę właśnie z testów więc może u Ciebie odzyska utracone zdjęcia :)
używając programu Digital Image Recovery bez problemu odzyskałem skasowane na karcie zdjęcia, polecam program w tego typu sytuacjach.
pozdrawiam
Ale faktycznie zdjęć nie ma czy tylko numeracja się nie zgadza ?
bbartekk2
24-03-2014, 08:06
Rozumiem zeby cokolwiek powalczyć tymi programami to musze podłączyć karte czytnikiem?
Ale faktycznie zdjęć nie ma czy tylko numeracja się nie zgadza ?
Faktycznie nie ma zdjec od 9999 do 0385.
Słyszał ktoś o takiej sytuacji ze aparat miał problem z zapisem zdjec "od nowa" po 10tys, czy to raczej wina karty? W trakcie robienia zdjec nie zauwazylem nic niepokojącego, dopiero przy odczucie stwierdziłem ze czegoś mi brakuje.
Słyszał ktoś o takiej sytuacji ze aparat miał problem z zapisem zdjec "od nowa" po 10tys, czy to raczej wina karty? W trakcie robienia zdjec nie zauwazylem nic niepokojącego, dopiero przy odczucie stwierdziłem ze czegoś mi brakuje.
W 40D kilka razy przekręciłem licznik i nigdy nie było z tym problemów.
Jak rozumiem druga karta zaczyna się od 0385, a pierwszą wyjąłeś jak już była pełna?
bbartekk2
24-03-2014, 10:08
W 40D kilka razy przekręciłem licznik i nigdy nie było z tym problemów.
Jak rozumiem druga karta zaczyna się od 0385, a pierwszą wyjąłeś jak już była pełna?
Tak na pierwszej karcie do 9999, a na drugiej od 0385. Zdjecia pomiedzy były robione, ale na karcie ich nie ma, z reszta zrobilem juz na niej troche nowych, nie zauwazywylem ze brakuje bo sporo robilem :evil:
1,5gb jest wolnego wiec moze uda sie cos odzyskać.
A ta pierwsza faktycznie była pełna? Zgrałeś z niej 4GB zdjęć?
Rozumiem zeby cokolwiek powalczyć tymi programami to musze podłączyć karte czytnikiem? (…)
Tak.
A formatowałeś te kartę w aparacie przed tym nim zacząłeś robić na niej te zaginione zdjęcia ?
Jak nie nadpisałeś zdjęć to bez problemu powinieneś je odzyskać.
Pozdrawiam
Nie wydaje mi się że pierwsza karta zapełniła się przy 9999 tylko zapisywało się na niej dalej od nowa czyli od 0001. A wygląda że na drugiej karcie zapis ruszył od 0385.
Poszukaj na pierwszej karcie zdjęć 0001-0384.
A karty czytasz czytnikiem czy przez USB ? I sprawdź ręcznie co jest na pierwszej karcie. Może są 2 katalogi zdjęć. A program importujący automatycznie uznał że masz już zdjęcia 0001-0384 na kompie i nie kopiował ich.
Nie wydaje mi się że pierwsza karta zapełniła się przy 9999 tylko zapisywało się na niej dalej od nowa czyli od 0001. A wygląda że na drugiej karcie zapis ruszył od 0385.
Poszukaj na pierwszej karcie zdjęć 0001-0384.
A karty czytasz czytnikiem czy przez USB ? I sprawdź ręcznie co jest na pierwszej karcie. Może są 2 katalogi zdjęć. A program importujący automatycznie uznał że masz już zdjęcia 0001-0384 na kompie i nie kopiował ich.
Mnie też się tak wydaje. Canony robią standardowo w takich sytuacjach drugi katalog. DSC100 i po przekręceniu licznika tworzy się DSC101 (o ile dobrze pamiętam). Sprawdź, czy masz dodatkowy katalog na karcie.
A jak zrzucasz materiał? W EOS Utility można w lewej części zaznaczyć, jeden katalog, drugi lub oba. Może zaznaczyłeś tylko jeden, więc drugiego nie zrzucił?
Tak na pierwszej karcie do 9999, a na drugiej od 0385. Zdjecia pomiedzy były robione, ale na karcie ich nie ma, z reszta zrobilem juz na niej troche nowych, nie zauwazywylem ze brakuje bo sporo robilem :evil:
1,5gb jest wolnego wiec moze uda sie cos odzyskać.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że body zapełniło pierwszą kartę a drugą po włożeniu od pewnego momentu - to nie jest możliwe.
Jedynie wytłumaczenie to zgubienie sektora danych z karty. Jednakże jest to mało prawdopodobne, aby zdjęcia zniknęły w kolejności zapisu.
Jedyna możliwość sprawdzenia to programowo jak Koledzy radzą, ale szczerze wątpię w taki scenariusz.
bbartekk2
24-03-2014, 20:28
Koledzy Adam71 i Tommeck mieli racje.
Co ciekawe po podłączeniu aparatu z karta widzi tylko folder "100" ze zdjęciami do 9999, drugiego "101" nie widzi. Natomiast po podłączeniu karty przez czytnik kart widzi dwa foldery i wszystkie zdjecia.
Dodam, ze ten program do odzyskiwania to świetna sprawa, chociaz nie wiem czy kolejność nadpisu zdjec jest zgodna z wykonanymi zdjęciami.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
No to super że się udało !